Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy felgi 16" są lepsze od 15"?

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> Biorąc czysto teoretycznie(zakładamy że felga jest taka sama, tylko rozmiar większa) to właściwie

> tylko wygląd. Może jeszcze odrobinę lepsze prowadzenie w zakrętach, ale to jest pochodna

> niższego profilu opony a nie samego rozmiaru felgi.

> Ew. jak chcesz zmienić hamulce na większe to pod 15 mogą Ci się nie zmieścić.

> Sprawa wygląda inaczej jak oprócz rozmiaru zmienia się też model felgi, bo wtedy mogą sie trafić

> np. lżejsze, itp.

> Minusów jest więcej, ale o nie nie pytałeś więc chyba znasz... jakkolwiek sam argument wyglądu w

> wielu przypadkach potrafi przesłonić wszelkie minusy

Pytałem tylko o zalety, bo jak dla mnie, to widzę tylko minusy takie jak cena opon i większa wrażliwość na dziury. Spodziewałem się naiwnie, że większa felga podniesie komfort jazdy. Tymczasem każdą dziurę czuję bardziej niż w mojej starej Astrze na felgach 13".

Jak zużyje moje dwa komplety (letnie i zimówki), to nowe kupie z felgami 15".

Napisano

> Masz rację, 195/60R15 będzie wyższe ale o 0,4mm od 185/70R14. Sądzę, że nikt tego nie zauważy

> Przy licznikowych 150km/h samochód będzie jechał 150,1km/h

> A tak poważnie to jest właśnie idealny zamiennik.

się machłem w obliczeniach. Masz rację. ok.gif

Napisano

> Pytałem tylko o zalety, bo jak dla mnie, to widzę tylko minusy takie jak cena opon i większa

> wrażliwość na dziury. Spodziewałem się naiwnie, że większa felga podniesie komfort jazdy.

Nie podniesie nigdy. Może co najwyżej nie zepsuć jeśli zmienimy rozmiar z głową.

> Tymczasem każdą dziurę czuję bardziej niż w mojej starej Astrze na felgach 13".

To oczywiste. mniej gumy do amortyzowania, więcej musi pracować zawieszenie.

> Jak zużyje moje dwa komplety (letnie i zimówki), to nowe kupie z felgami 15".

16 cali w astrze to nie jest chyba jakiś dramat. Możliwe, że masz odrobinę sztywniej zestrojone zawieszenie niż w starej (rozumiem, że mowa o astrze H). Z tego co widzę to w 16 calach zalecane są opony 205/50. To już dość nisko ale jeszcze nie najniższy placek.

Sama szerokość opony też ma wpływ na komfort. Im szerzej tym więcej czujesz tego co pod kołami. W 15 calach w astrze nie montuje się tak szerokich opon, najszersze są 195/60/15 i to jest bardzo wygodny rozmiar. W dodatku o połowę tańszy bo bardzo popularny w nowszych kompaktach i starszych autach klasy średniej palacz.gif

Napisano

W Astrze I miałem 195/55/15 ,teraz w renacie mam 185/60/15 . Komfortowa jazda renatą ok.gif

Napisano

> W Astrze I miałem 195/55/15 ,teraz w renacie mam 185/60/15 . Komfortowa jazda renatą

Ale wysokość opony do felgi jest prawie jednakowa smile.gif

Tu chyba bardziej ważne będzie, że 195/55 mogłeś mieć z większym indeksem prędkości, a więc mogły mieć twardsze boki

Napisano

> Na 16 bedzie ladniej wygladac przede wszystkim

> Minusem bedzie cena opon i nizszy profil...

U mnie przy 16 calach jest profil 60/65 dla szerokosci 215 - wiec profil niemaly - wszystko zalezy od auta, a autor watku nie doprecyzowal, wiec dyskusja nieco jalowa smile.gif

Napisano
  • Autor

> U mnie przy 16 calach jest profil 60/65 dla szerokosci 215 - wiec profil niemaly - wszystko zalezy

> od auta, a autor watku nie doprecyzowal, wiec dyskusja nieco jalowa

Nie doprecyzowałem, o jakie auto chodzi?

O Astrę H (w sygnaturce) smile.gif

Napisano
  • Autor

> 15 calach w astrze nie montuje się tak szerokich opon, najszersze są 195/60/15 i to jest

> bardzo wygodny rozmiar. W dodatku o połowę tańszy bo bardzo popularny w nowszych kompaktach i

> starszych autach klasy średniej

Dokładniej to 195/65R15 - taki zamiennik dopuszcza Opel w manualu.

Faktycznie jest połowę taniej, tak że nawet na felgi wystarczy smile.gif

Napisano

> Ale wysokość opony do felgi jest prawie jednakowa

> Tu chyba bardziej ważne będzie, że 195/55 mogłeś mieć z większym indeksem prędkości, a więc mogły

> mieć twardsze boki

Oczywiście,bo przecież to, że to inne auta z innym zawieszeniem nie ma jakiegokolwiek znaczenia. smile.gif

Napisano

> Oczywiście,bo przecież to, że to inne auta z innym zawieszeniem nie ma jakiegokolwiek znaczenia.

no cóż, po przemyśleniu, różne auta, rzeczywiście mogą mieć różne zawieszenia biglaugh.gif

Napisano

Kiedyś w którejś gazetce przetestowano najpopularniejsze rozmiary 15-, 16- i 17-calowego ogumienia na (jeśli dobrze pamiętam Golfie). 16" było w rozmiarze 205/55/R16, a opony były tej samej firmy, ale nie ten sam model (17" miało założony jakiś bardziej "premium" model) - z punktu widzenia testowanej cechy to nawet lepiej, bo rozmiar 17" był reprezentowany przez lepszej klasy ogumienie.

Wnioski były takie jak większość przewidzi:

- hamowanie na suchym, przyczepność na zakręcie - 17, 16 i 15 cali

- aquaplaning, komfort - 15, 16, 17 cali

Reszty wyników nie pamiętam, same różnice też NIE były znaczne, ale konkluzja była taka, że W GOLFIE (mój dopisek) smile.gif najbardziej uniwersalnym rozmiarem z testowanych jest 205/55/r16.

Wniosek uogólniony może być taki, że w autach, w których producent nie przesadził z oszczędnościowym ogumieniem i kołami (typu 13" w Pandzie) nie warto za bardzo modyfikować rozmiaru ogumienia, bo w ogólnym rozrachunku więcej się traci niż zyskuje.

Zakładam, że wiążemy rozmiar felgi z ogumieniem i trzymamy się popularnych i najtańszych opcji w każdym z rozmiarów felgi.

Napisano

> U mnie przy 16 calach jest profil 60/65 dla szerokosci 215 - wiec profil niemaly - wszystko zalezy

> od auta, a autor watku nie doprecyzowal, wiec dyskusja nieco jalowa

Ja tez mam u siebie profil 215/60R16, ale to jest podstawowy rozmiar. Dopiero 17 maja mniejszy profil i to czuc...

W przypadku autora standardowe wydaja sie byc 15'', wiec 16'' sila rzeczy powinny byc nizszeok.gif

Napisano
  • Autor

> W przypadku autora standardowe wydaja sie byc 15'', wiec 16'' sila rzeczy powinny byc nizsze

Nie wiem, czy standardowe to 15", bo wg numeru VIN mój samochód wyjechał z fabryki na felgach 16".

Napisano

> Jesli szersze felgi, to sie zgodzę. Natomiast srednica w calach nie jest wyznacznikiem lepszej

> przyczepnosci. Mozna zalozyc na 15`` opone np 205/60/15 jak i na 16`` 205/55/16. Szerokosc

> opony w ou przypadkach wynosi 205.

Mniejszy balon = mniejsze ugięcie opony na zakręcie. Przy takiej samej szerokości na 16" samochód będzie lepiej trzymać się drogi.

Napisano

> Witajcie.

> W czym felgi 16" są lepsze od 15", że sprzedawcy wymieniają to jako zaletę sprzedawanego auta?

Zakładając, że mówimy o TYM SAMYM samochodzie na obręczach 15 vs 16 vs 17 vs (itd), bez zmiany szerokości opony, to wyłącznie w wysokości szacunku przed Ryśkiem i poziomie nawilżenia krocza u pań znanych w niektórych kręgach pod hasłem "blachary".

Napisano

> A co ma wymiar felg do przyczepności opony?

Profil ma bardzo wiele - o ile na 'baloniku' np 225/60/15 na prostej drodze pojedziesz prawie tak samo jak na 'naleśniku' 225/45/17 to w zakręcie różnica będzie już BARDZO istotna, bo "balonik" będzie się zawijał, a "naleśnik" już nie.

Oczywiście kwestia jak długo pojeździsz bez guza.

Aktualny rekord na profilu 40 - przebieg ok 5 kkm, 2 opony szmelc, 2 obręcze do prostowania.

Napisano

Te dwa posty

Quote:

Zakładając, że mówimy o TYM SAMYM samochodzie na obręczach 15 vs 16 vs 17 vs (itd), bez zmiany szerokości opony, to wyłącznie w wysokości szacunku przed Ryśkiem i poziomie nawilżenia krocza u pań znanych w niektórych kręgach pod hasłem "blachary".

Quote:

Profil ma bardzo wiele - o ile na 'baloniku' np 225/60/15 na prostej drodze pojedziesz prawie tak samo jak na 'naleśniku' 225/45/17 to w zakręcie różnica będzie już BARDZO istotna, bo "balonik" będzie się zawijał, a "naleśnik" już nie.

zaprzeczaja sobie. zlosnik.gif

Napisano

> Oczywiście kwestia jak długo pojeździsz bez guza.

> Aktualny rekord na profilu 40 - przebieg ok 5 kkm, 2 opony szmelc, 2 obręcze do prostowania.

Wyjątkowy pech. Ja przejezdziłem caly sezon na 215/45/17 i felgi są nieuszkodzone podobnież jak i opony.

Napisano

> Wyjątkowy pech. Ja przejezdziłem caly sezon na 215/45/17 i felgi są nieuszkodzone podobnież jak i

> opony.

oj cicho... Sibuj ma ZAWSZE rację.

W przypadku kiedy nie ma racji patrz punt 1.

Kolega miał 2 lata 215/45/17. Nic nie wybuliło. Jeździł dopóki nie sprzedał. Fakt, że był dość delikatny dla tych kół. Po prostu trzeba mieć świadomość tego na czym się jeździ. A jeśli to jest auto, którym się pracuje zapomnieć o tak niskim profilu.

Napisano

> Wyjątkowy pech. Ja przejezdziłem caly sezon na 215/45/17 i felgi są nieuszkodzone podobnież jak i

> opony.

Nie pech, tylko sluzbowki... A z tymi to juz roznie bywa zlosnik.gif

Napisano

> Witajcie.

> W czym felgi 16" są lepsze od 15", że sprzedawcy wymieniają to jako zaletę sprzedawanego auta?

Zaletą byłyby 17" lub 18" i to najlepiej z dobrą, niestarą oponą z dużą ilością biexnika wink.gif

Napisano

> - możliwość montażu większych tarcz hamulcowych

A znajdzie sie na MK ktos kto zmienił sobie felgi na wieksze po to żeby zalozyc tarcze o wiekszej srednicy? zlosnik.gif

Napisano

> A znajdzie sie na MK ktos kto zmienił sobie felgi na wieksze po to żeby zalozyc tarcze o wiekszej

> srednicy?

sporo cementowni jeździ na 14 calach właśnie po to, żeby założyć "większe" (256mm hehe.gif) tarcze do swoich pudełek.

Napisano

> sporo cementowni jeździ na 14 calach właśnie po to, żeby założyć "większe" (256mm ) tarcze do

> swoich pudełek.

A mocowaqnie zacisków też tak łatwo zmienić?

Napisano

> A mocowaqnie zacisków też tak łatwo zmienić?

po prostu przekładasz zacisk. Nic więcej. Zauważ, że w większości samochodów bez zmian w zawieszeniu i układzie kierowniczym są w słabszych wersjach silnikowych montowane mniejsze tarcze, w mocniejszych czasem sporo większe. Przykład: audi a3. Najmniejsze tarcze mają coś chyba 256mm. W te same miejsca pasują hamulce 360mm. Jest różnica.

edit:

Moja panda w serii ma 240mm tarcze z przodu z zaciskiem identycznym jak seicento. Wersja 100hp ma już 257. Da się zamontować hamulce 285mm przy kołach 15 cali (wersja kit-car)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.