Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nie przerejestrowywanie samochodu a OC

Featured Replies

Napisano

Witam,

Przejdę od razu do sedna sprawy:

Otóż jest sobie samochód, który kupiłem 19 grudnia zeszłego roku (stare padło, które ma po prostu dojeździć do wakacji, kiedy to chcę kupić coś normalnego). Kupiłem go wraz z OC w PZU - opłacona składka do 27 lutego 2011, druga składka do opłacenia.

Chciałem zrobić tak, żeby zerwać OC od poprzedniego właściciela i wykupić na siebie nowe, ale na stare blachy (nie opłaca mi się przerejestrowywać auta - kosztowało by to 1/4 jego wartości, a i tak z racji życiowych zawirować auto więcej stoi niż jeździ). Problem w tym, że nic nie zrobiłem w kwestii OC w ciągu 30 dni od zakupu auta.

Wczoraj byłem w PZU i dowiedziałem się, że sytuacja dość patowa, a mianowicie:

1. Zerwać tego OC już nie mogę, bo miałem na to 30 dni od daty zakupu samochodu.

2. Żeby wpłacić drugą ratę i mieć OC, muszę przerejestrować samochód na siebie. Przynajmniej tak mi powiedziała Pani w okienku. Najpierw nowe blachy, potem do PZU wypisać aneks i dopiero wtedy będę mógł wpłacić drugą ratę.

Jako, że nie chcę rejestrować auta na siebie, a chcę nim do czerwca jeździć, żadna z powyższych opcji nie jest dobra. Może da się po prostu opłacić drugą ratę za poprzedniego właściciela i tak jeździć? Ewentualnie może ktoś zaproponuje jakieś dobre rozwiązanie?

Pozdrawiam

Napisano

Moim zdaniem bulls...t.

Nie trzeba przerejestrowywać auta na siebie żeby opłacić OC. Płacisz normalnie drugą ratę i jeździsz. Żaden aneks też nie jest potrzebny.

Napisano

A nie jest czasem tak, ze kupujacy ma obowiazek zarejestrowac na siebie auto w ciagu 30 dni od zakupu?

Co bedzie jak spowodujesz kolizje? Jakie OC to zalatwi? Kto straci ew znizki?

Napisano

> A nie jest czasem tak, ze kupujacy ma obowiazek zarejestrowac na siebie auto w ciagu 30 dni od

> zakupu?

Nie ma takiego obowiązku !

> Co bedzie jak spowodujesz kolizje? Jakie OC to zalatwi? Kto straci ew znizki?

Sprzedający powinien zawiadomić Towarzystwo Ubezpieczeniowe o sprzedaży auta, podając dane kupującego. Kupujący ma 30 dni na rezygnację lub kontynuację ubezpieczenia. W tym konkretnym przypadku kupujący nie wypowiedział ubezpieczenia więc go kontynułuje. Powinien dokonać rekalkulacji składki.

Napisano

> Nie ma takiego obowiązku !

Kodeks Drogowy, art. 78:

2.Właściciel pojazdu zarejestrowanego jest obowiązany zawiadomić w terminie nieprzekraczającym 30 dni starostę o:

1) nabyciu lub zbyciu pojazdu;

W praktyce podobno nie ma konsekwencji - ale jak ktoś zechce, to sądzę, że da się podciągnąć pod art. 97 KW

> Sprzedający powinien zawiadomić Towarzystwo Ubezpieczeniowe o sprzedaży auta, podając dane

> kupującego.

Owszem. Ustawa o ubezpieczeniach obowiązkowych art. 32.

> Kupujący ma 30 dni na rezygnację lub kontynuację ubezpieczenia. W tym konkretnym

> przypadku kupujący nie wypowiedział ubezpieczenia więc go kontynułuje. Powinien dokonać

> rekalkulacji składki.

Dla jasności - nie powinien, a może. I nie kupujący (jak wynikałoby z tego tekstu) a zakład ubezpieczeń. Art. 31 ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych.

Napisano
  • Autor

> kupującego. Kupujący ma 30 dni na rezygnację lub kontynuację ubezpieczenia. W tym konkretnym

> przypadku kupujący nie wypowiedział ubezpieczenia więc go kontynułuje. Powinien dokonać

> rekalkulacji składki.

I takiej rekalkulacji bardzo chętnie dokonam - problem jedynie w tym, że Pani w PZU stwierdziła, że nie może zrobić aneksu do OC, dopóki auto nie ma nowych blach/nie jest zarejestrowane na mnie...

Rejestrować go na siebie na pewno nie chcę, OC chciałbym opłacić na kolejne pół roku.

Pozdr.

Napisano

> Witam,

> Przejdę od razu do sedna sprawy:

A po co ci OC na ciebie? Nie mozesz kontynuowac dotychczasowego? Idziesz do formy ubezpeiczeniowj, w ktorej samochod jst ubezpieczony dotychczas, mowisz, ze wujek/brat/ciocia czy kogo tam masz w OC wyjechal z kraju zostawiajac ci samochod pod opieka i wlasnie skonczylo sie OC, kore chcesz przedluzyc. OC przedluzane jest na poprzedniego wlasciciela, ty podpisujesz sie jako oplacajacy. Koniec. W ten sposob mam jednego nieprzerejestrowanego malucha, ktoremu regularnie przedluzam polise OC, a przerejestrowywac nie zamierzam, no bede go sprzedawal. Zreszt apoprzednich 3 wlascicieli rowniez go nei przerejestrowalo hehe.gif

Napisano

> Nie ma takiego obowiązku !

jest obowiązek tylko nie ma wynikajacych z niedopełnienia kar... to róznica

choociarz zastanawiali sie nad zmiana układu i podniesieniem o 50% kosztów rejestracji w przypadku spoznienia... nie wiem czy to weszło niewiem.gif

Napisano

> Sprzedający powinien zawiadomić Towarzystwo Ubezpieczeniowe o sprzedaży auta, podając dane

> kupującego. Kupujący ma 30 dni na rezygnację lub kontynuację ubezpieczenia. W tym konkretnym

> rekalkulacji składki.

No dobra, ale jak nowy wlasciciel nie podpisal umowy ubezpieczenia OC na swoje dane tylko nadal figuruje tam stary wlasiciel? To nie problem chyba bo OC nalezy do pojazdu a nie do wlasciciela - o to chodzi?

Napisano

> I takiej rekalkulacji bardzo chętnie dokonam - problem jedynie w tym, że Pani w PZU stwierdziła, że

> nie może zrobić aneksu do OC, dopóki auto nie ma nowych blach/nie jest zarejestrowane na

> mnie...

To moze odwiedz inny punkt PZU w okolicy ?

Napisano

> To moze odwiedz inny punkt PZU w okolicy ?

Jeśli już rozmawiać to w oddziale PZU a nie w żadnej agencji.

A najlepiej wziąć kwitek opłaty drugiej raty składki i opłacić w banku/oddziale bez żadnego pitolenia się z urzędasami... OC będzie ważne.

Napisano

Ale pytanie zostaje dalej bez ODPOWIEDZI... " Kto ponosi odpowiedzialność w razie kolizji czy wypadku..? Nowy własciciel, czy stary..? ." Z czyjego OC bedzie wypłacane ew. odszkodowanie? Komu odejmą ew. znizki przy ubezpieczeniu, za wypadek..? Cos się chyba komplikuje... hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Jeśli już rozmawiać to w oddziale PZU a nie w żadnej agencji.

> A najlepiej wziąć kwitek opłaty drugiej raty składki i opłacić w banku/oddziale bez żadnego

> pitolenia się z urzędasami... OC będzie ważne.

Kwitka niestety nie mam - jedynie sam świstek z OC i informacją, że pierwsza rata została wpłacona.

Ale chyba rzeczywiście poszukam jakiegoś innego oddziału PZU, gdzie przyjmą moje pieniądze z chęcią wink.gif

Nie powiem - początkowo trochę przeraziła mnie kobieta twierdząca, że bez przerejestrowania auta nie mogę wpłacić drugiej raty...

Pozdr.

Napisano

> Ale pytanie zostaje dalej bez ODPOWIEDZI... " Kto ponosi odpowiedzialność w razie kolizji czy

> wypadku..? Nowy własciciel, czy stary..? ." Z czyjego OC bedzie wypłacane ew. odszkodowanie?

> Komu odejmą ew. znizki przy ubezpieczeniu, za wypadek..? Cos się chyba komplikuje...

Od momentu zawarcia umowy KS (lub zakupu na FV) odpowiedzialność ubezpieczeniową ponosi nabywca/kupujący. Wraz z pojazdem kupujący staje się też właścicielem polisy OC.

Napisano

> Kwitka niestety nie mam - jedynie sam świstek z OC i informacją, że pierwsza rata została wpłacona.

> Ale chyba rzeczywiście poszukam jakiegoś innego oddziału PZU, gdzie przyjmą moje pieniądze z chęcią

Najlepiej w oddziale PZU, który wystawił polisę OC powiedz, że chcesz zapłacić drugą ratę bez żadnego tłumaczenia się, że kupiłeś samochód, etc. Pokazujesz DR i polisę OC i prosisz o wystawienie potwierdzenia wpłaty drugiej raty.

Urzędnikom lepiej czasem nie komplikować prostych spraw, bo najgorzej jest jak zaczynają sami myśleć i interpretować przepisy...

Ważne żeby to był oddział PZU a nie agent, bo agent ma interes w tym żebyś zawarł nową polisę (najlepiej przekalkulowaną bez zniżek poprzedniego właściciela), a nie opłacił drugą ratę zlosnik.gif

Napisano

> Od momentu zawarcia umowy KS (lub zakupu na FV) odpowiedzialność ubezpieczeniową ponosi

> nabywca/kupujący.

Formalnie rzecz biorąc nie ma czegoś takiego, jak umowa kupna-sprzedaży. Jest umowa sprzedaży.

Nie wiem, co nazywasz odpowiedzialnością ubezpieczeniową. Odpowiedzialność za skutki wyrządzenia szkody ponosi od momentu sprzedaży nabywca. Natomiast nabywca i zbywca odpowiadają solidarnie za zapłatę składki do chwili powiadomienia przez zbywcę zakładu ubezpieczeń. Art. 32 Ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych.

Napisano

> 2. Żeby wpłacić drugą ratę i mieć OC, muszę przerejestrować samochód na siebie. Przynajmniej tak mi

> powiedziała Pani w okienku. Najpierw nowe blachy, potem do PZU wypisać aneks i dopiero wtedy

> będę mógł wpłacić drugą ratę.

Panienka chyba pierwszy dzień w robocie była, albo jest mocno kreatywna

Twoje OC jest ważne do terminu wpisanego na polisie niezależnie czy wpłaciłeś całość, ratę za pół roku, za miesiąc czy za dzień. Umowe OC zawiera się na okres jednego roku (wyjatek jest dla handlarzy prowadzących DG, oni mogą na krócej)

Idź do tej samej panienki i poproś o kwit na drugą ratę. Rekalkulacji już zdaje się nie zrobisz, więc więcej nie zaoszczędzisz. Jak nie będzie chciała dać to sami przyślą o ile sprzedający zgłosił sprzedaż i podał Twoje dane.

> Jako, że nie chcę rejestrować auta na siebie, a chcę nim do czerwca jeździć, żadna z powyższych

> opcji nie jest dobra. Może da się po prostu opłacić drugą ratę za poprzedniego właściciela i

> tak jeździć? Ewentualnie może ktoś zaproponuje jakieś dobre rozwiązanie?

> Pozdrawiam

Nie pochwalam nieprzerejestrowywania pojazdu, ale jak było wcześniej napisane sankcji za to nie ma, więc ludzie naginają.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.