Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Owiewka - jest sens?

Featured Replies

Napisano

Idzie wiosna, więc wracam do zakupu gadżetów.

Zastanawiam się nad kupnem TAKIEJ owiewki. Czy tak mała owiewka w ogóle coś daje? Jest sens kupna?

Dużej nie chcę, bo nie podoba mi się wygląd motocykla z taką owiewką. Zdaję sobie jednak sprawę, że jest dużo bardziej praktyczna, ale odpada ze względów estetycznych. Zdjęcia ze strony obrazujące opływ powietrza są niestety poglądowe, przy małych i dużych owiewkach są te same. Trudno się nimi sugerować.

Napisano

> Idzie wiosna, więc wracam do zakupu gadżetów.

> Zastanawiam się nad kupnem TAKIEJ owiewki. Czy tak mała owiewka w ogóle coś daje? Jest sens kupna?

>

Taka mała owiewka poza zmianą wyglądu nic nie daje.

Napisano

Ja miałem tego typu owiewke w monsterze tylko orginalna ducati ale wielkośc podoba, w trasie przy naked bike daje troche jednak mniej w ciebie powietrze uderza - a skad wiem miałem też monstera bez owiewki smile.gif i róźnica była przy predkościach 1,3-1,6

Napisano

> Zastanawiam się nad kupnem TAKIEJ owiewki. Czy tak mała owiewka w ogóle coś daje? Jest sens kupna?

> Dużej nie chcę, bo nie podoba mi się wygląd motocykla z taką owiewką. Zdaję sobie jednak sprawę, że

> jest dużo bardziej praktyczna, ale odpada ze względów estetycznych. Zdjęcia ze strony

> obrazujące opływ powietrza są niestety poglądowe, przy małych i dużych owiewkach są te same.

> Trudno się nimi sugerować.

Każda owiewka coś daje. Ja do CB kupiłem sobie najzwyklejszą owiewkę Puiga do nakedów za 80zł. Różnica była o 30km/h, (przy 100km/h bez owiewki tak samo wieje jak przy 130km/h z owiewką) Trochę głośniej jest w kasku, ale nie wyobrażam sobie jazdy bez owiewki.

Napisano

> Dużej nie chcę, bo nie podoba mi się wygląd motocykla z taką owiewką. Zdaję sobie jednak sprawę, że

> jest dużo bardziej praktyczna, ale odpada ze względów estetycznych. Zdjęcia ze strony

> obrazujące opływ powietrza są niestety poglądowe, przy małych i dużych owiewkach są te same.

> Trudno się nimi sugerować.

jest sens

Napisano

> Taka mała owiewka poza zmianą wyglądu nic nie daje.

no to jestes w mniejszosci

Napisano

> no to jestes w mniejszosci

Trudno, będę musial jakoś z tym żyć. beksa.gif

Wyraźna poprawa komfortu jazdy jest po zastosowaniu znacznie wyższej owiewki natomiast przy takiej mikrej to faktycznie dopiero po znacznym przekroczeniu setki jakiś efekt daje się odczuć.

Czy ten efekt jest aż taki znaczny i warty tej ceny to sprawa dyskusyjna.

Napisano

> Trudno, będę musial jakoś z tym żyć.

> Wyraźna poprawa komfortu jazdy jest po zastosowaniu znacznie wyższej owiewki natomiast przy takiej

> mikrej to faktycznie dopiero po znacznym przekroczeniu setki jakiś efekt daje się odczuć.

> Czy ten efekt jest aż taki znaczny i warty tej ceny to sprawa dyskusyjna.

pozwolę się nie zgodzić z Twoja opinią taka mała owiewka ZNACZĄCO poprawia komfort podróżowania. Kompletnie inne odczucia bez i z..

Napisano

> Każda owiewka coś daje. Ja do CB kupiłem sobie najzwyklejszą owiewkę Puiga do nakedów za 80zł.

> Różnica była o 30km/h, (przy 100km/h bez owiewki tak samo wieje jak przy 130km/h z owiewką)

> Trochę głośniej jest w kasku, ale nie wyobrażam sobie jazdy bez owiewki.

ok.gif

Napisano
  • Autor

> Ja jeździłem z czymś takim - zdecydowanie poprawia jakość podróży.

A jaki to model? On jest bez dodatkowego mocowania do ramion kierownicy?

Trochę duża jak dla mnie, ale może powinienem przymierzyć taką w odpowiednim kolorze i zobaczyć na żywo na motocyklu... hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Czy ten efekt jest aż taki znaczny i warty tej ceny to sprawa dyskusyjna.

Nie rozmawiamy o cenie.

Napisano

> A jaki to model? On jest bez dodatkowego mocowania do ramion kierownicy?

> Trochę duża jak dla mnie, ale może powinienem przymierzyć taką w odpowiednim kolorze i zobaczyć na

> żywo na motocyklu...

To jest przykładowe zdjęcie - ja już nie pamiętam, "czynnie" jeździłem wieeekii temu. biglaugh.gif

Napisano

> A jaki to model? On jest bez dodatkowego mocowania do ramion kierownicy?

> Trochę duża jak dla mnie, ale może powinienem przymierzyć taką w odpowiednim kolorze i zobaczyć na

> żywo na motocyklu...

Miałem tą samą owiewkę. Mocowana jest na dwie główne śruby którymi przykręca się lampę

Napisano
  • Autor

> Miałem tą samą owiewkę. Mocowana jest na dwie główne śruby którymi przykręca się lampę

Ta, którą chciałbym kupić jest jednak zdecydowanie niższa...

post-37709-14352511453698_thumb.jpg

Napisano

Ja także kiedyś zakupiłem taką puig za 80parę złotych do mojej XJotki naked i po paru przejażdżakch sprzedałem za flachę bo kompletnie nic mi nie dawała. Nie zauważyłem aby było ciszej albo bardziej komfortowo a nawet dostrzegłem minus gdyż miałem wrażenie, ze większość tego powietrza co szła na klatę teraz waliła mi na kask. Podobne opinie słyszalem też od kilku osób. Ja mam 183 cm wzrostu, może przy wzroscie sporo mniejszym to powietrze będzie już powyżej kasku i efekt będzie ale u mnie niestety nic to nie dało. Sprzedałem gdyż samego wyglądu też nie poprawiała.

Napisano

> Ja także kiedyś zakupiłem taką puig za 80parę złotych do mojej XJotki naked i po paru przejażdżakch

> sprzedałem za flachę bo kompletnie nic mi nie dawała. Nie zauważyłem aby było ciszej albo

> bardziej komfortowo a nawet dostrzegłem minus gdyż miałem wrażenie, ze większość tego

> powietrza co szła na klatę teraz waliła mi na kask. Podobne opinie słyszalem też od kilku

> osób. Ja mam 183 cm wzrostu, może przy wzroscie sporo mniejszym to powietrze będzie już

> powyżej kasku i efekt będzie ale u mnie niestety nic to nie dało. Sprzedałem gdyż samego

> wyglądu też nie poprawiała.

Możliwe że to zależy też od budowy motocykla. Bo ja też mam 183cm wzrostu i różnicę zauważyłem. W kasku było głośniej, ale na klatę nie wiało. Dużo też daje ustawienie tej owiewki. Dużo ludzi opiera ją o zegary żeby była pod ostrzejszym kątem co poprawia wygląd. Ja sporo czasu spędziłem na ustawieniach tej owiewki.

Napisano

> opiera ją o zegary żeby była pod ostrzejszym kątem co poprawia wygląd. Ja sporo czasu

> spędziłem na ustawieniach tej owiewki.

kombinowałem na wiele sposobów i nic

Napisano

> Ja także kiedyś zakupiłem taką puig za 80parę złotych do mojej XJotki naked i po paru przejażdżakch

> sprzedałem za flachę bo kompletnie nic mi nie dawała. Nie zauważyłem aby było ciszej albo

> bardziej komfortowo a nawet dostrzegłem minus gdyż miałem wrażenie, ze większość tego

> powietrza co szła na klatę teraz waliła mi na kask. Podobne opinie słyszalem też od kilku

> osób. Ja mam 183 cm wzrostu, może przy wzroscie sporo mniejszym to powietrze będzie już

> powyżej kasku i efekt będzie ale u mnie niestety nic to nie dało. Sprzedałem gdyż samego

> wyglądu też nie poprawiała.

a ja mam 187cm i testowalem w dwoch sprzetach, najpierw kupilem owiewke do rometa, po zalozeniu niewiele czulem, ale za to po zdjeciu czuc, ze przedtem bylo lepiej

owiewke sprzedalem kumplowi do jego zephyra i tez jedzilem bez i z owiewka i z owiewka lepiej, pomimo, ze jest taka mala

• 3 miesiące później...
Napisano
  • Autor

> (...) Zastanawiam się nad kupnem TAKIEJ owiewki...

No i w końcu zamówiłem. Tą, którą planowałem.

Napisano

> No i w końcu zamówiłem. Tą, którą planowałem.

Obys był zdowolony.Miałem ten sam dylemat. Dlatego pozyczyłem od kumpla i nie stwierdziem poprawy dlatego odpuściłem. Gdyz wygląd według mnie psuła

Napisano
  • Autor

> Obys był zdowolony.Miałem ten sam dylemat. Dlatego pozyczyłem od kumpla i nie stwierdziem poprawy

> dlatego odpuściłem. Gdyz wygląd według mnie psuła

No właśnie dlatego wybrałem małą, która mam nadzieję nie będzie psuła wyglądu...

A czy będzie coś dawać to się okaże. Jak nie kupię i nie założę, to się nie dowiem niewiem.gif.

Niestety, taka przypadłość naked'ów...

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> No właśnie dlatego wybrałem małą, która mam nadzieję nie będzie psuła wyglądu...

> A czy będzie coś dawać to się okaże. Jak nie kupię i nie założę, to się nie dowiem .

> Niestety, taka przypadłość naked'ów...

Kupiłem, założyłem, zdjąłem... Minusy w wyglądzie są niestety większe niż plusy w aerodynamice.

Owiewka wylądowała na allegro i na naszej giełdzie.

Napisano

> Kupiłem, założyłem, zdjąłem... Minusy w wyglądzie są niestety większe niż plusy w aerodynamice.

> Owiewka wylądowała na allegro i na naszej giełdzie.

a nie mówiłem ? naked to naked, żadną szybą nie poprawimy ochrony przed wiatrem a tylko pogorszymy wygląd

Napisano
  • Autor

> a nie mówiłem ? naked to naked, żadną szybą nie poprawimy ochrony przed wiatrem a tylko pogorszymy

> wygląd

Z tym, że żadną to chyba przesada... Ale w pozostałym przypadku miałeś rację ok.gif.

Cóż, jestem trochę lżejszy o parę stów.

Napisano

> a nie mówiłem ? naked to naked, żadną szybą nie poprawimy ochrony przed wiatrem a tylko pogorszymy

> wygląd

mam inne zdanie ........

Napisano
  • Autor

> mam inne zdanie ........

Owiewka owiewce nie równa. Ja chciałem małą ze względów wizualnych, ale przy moim wzroście się nie sprawdziła.

Jakbym dał większą szybę, to na pewno by coś dała.

Napisano

> Owiewka owiewce nie równa. Ja chciałem małą ze względów wizualnych, ale przy moim wzroście się nie

> sprawdziła.

> Jakbym dał większą szybę, to na pewno by coś dała.

jak mam taka i czuc poprawe

Napisano

> Owiewka owiewce nie równa. Ja chciałem małą ze względów wizualnych, ale przy moim wzroście się nie

> sprawdziła.

> Jakbym dał większą szybę, to na pewno by coś dała.

Ile masz wzrostu? U mnie powyżej 140 jest znaczna poprawa a owiewkę mam jeszcze mniejszą

Napisano
  • Autor

> Ile masz wzrostu? U mnie powyżej 140 jest znaczna poprawa a owiewkę mam jeszcze mniejszą

Ja też mam powyżej 140cm... wink.gif

Napisano

> Ja też mam powyżej 140cm...

W pasie czy wzrostu ? wink.gif oczywiście chodziło o prędkość 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> W pasie czy wzrostu ? oczywiście chodziło o prędkość

Jasne! Ale prędkości rzędu 140km/h i powyżej nie są moimi docelowymi prędkościami podróżnymi.

Życzyłbym sobie poprawę komfortu jazdy przy prędkościach 100-130km/h ale ta owiewka jes za mała, by coś takiego zaoferować.

Może za krótko ją testowałem, ale poprawa komfortu podróży nie była zbyt odczuwalna. Nie jestem w stanie powiedzieć "tak, z owiewką jest lepiej"! Przynajmniej nie przy prędkościach, o których napisałem.

Napisano

> Życzyłbym sobie poprawę komfortu jazdy przy prędkościach 100-130km/h ale ta owiewka jes za mała, by

> coś takiego zaoferować.

Przy takich prędkościach rzeczywiście niewiele pomoże mała owiewka

Napisano

> mam inne zdanie ........

masz prawo ok.gif

tyle, że czy taka szybka coś daje czy nie, to jest wypadkowa kilku czynników jak wysokość i kształt szybki, pozycja na moto, wzrost i pewnie jeszcze coś by się znalazło. Akurat XJ i bandit zapewniają podobną pozycję i przy wzroście od 175-180 wzwyż typowe "nakedowskie" szybki nic nie dadzą, chyba, ze założylibyśmy szybę od np. dragstara hehe.gif

Napisano

> Przy takich prędkościach rzeczywiście niewiele pomoże mała owiewka

zalezy od wyprofilowania, u mnie do 130 jest wyrazna poprawa

Napisano

U mnie w CB500 ta sama szybka co Pilznera - z moto nie zdmuchuje, ale łbem rzuca na lewo i prawo.... Mam 175cm wzrostu i ustawiona jest na maxa w pionie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.