Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Croma II - klocki hamulcowe - przód

Featured Replies

Napisano

Niestety dzisiaj poległem.... Klocki hamulcowe do przodu jakie mam: Ferodo Premier nie pasują do mego auta.

Na opakowaniu jest napisane Fiat Croma 06/05- 1,9 JTD 16V 150 KM i 2,4 JTD 200 KM ale niestety.... frown.gif

Numer FDB 1787... Ferodo Premier niewiem.gif

Niestety ani wielkość ( za małe )

- inna wtyczka ( u mnie okrągła a tu prostokątna)

- krótsze

- inne końce ( brak zęba )

- za krótki kabelek

Wiec nie wiem ile zmian było u Fiata i ile różnych układów hamulcowych niewiem.gif wychodzi, ze mam jak od benzyny hmm.gifconfused.gif

Co ciekawe na klockach które mam obecnie jest napis FERODO.... niestety brak symbolu sick.gif

Napisano

sprawdzić w Eperze

lub iść do ASO niech powiedzą jakie (też sprawdzą w Eperze) wink.gif

Napisano

Tutaj masz klocki TRW

1.9 120 KM

i

1.9 150 KM

Jak widać, różnią się znacząco, między innymi położeniem blaszki. Jak popatrzyłem na Ferrodo ( tutaj ) to są identyczne jak do 150 KM. Te ze 120 KM są montowane w Signum, Vectrze, Saabie 9.5. A poprzez VIN w Eperze szukałeś?

EDIT:

U mnie po numerze VIN Eper wypluł nr katalogowy: 77364224. Czyli takie jak do 120KM (chociaż na rysunku bardziej są podobne do tych od 150KM). Czyżby Fiat zrobił psikusa i przed wymianą klocków zażyczył sobie sprawdzenia: "zgadnij kotku, co mam w środku"? Może jakaś fotorelacja z wymiany? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> U mnie po numerze VIN Eper wypluł nr katalogowy: 77364224. Czyli takie jak do 120KM (chociaż na

> rysunku bardziej są podobne do tych od 150KM). Czyżby Fiat zrobił psikusa i przed wymianą

> klocków zażyczył sobie sprawdzenia: "zgadnij kotku, co mam w środku"? Może jakaś fotorelacja z

> wymiany?

No właśnie do tego doszedłem buu.gif mam takie same jak w 120 KM multijecie lub benzynce 1,8 ....2,2 beksa.gif czyli sa to tarcze o średnicy 285 mm a nie tak jak w opisie dla 150 KM i 200 KM 305 mm beksa.gifbeksa.gif

Ja zamówiłem klocki nie wiedząc o tym - nie sprawdzałem po VIN-e tylko z katalogu Ferodo dla danego modelu, silnika i mocy

FERODO - katalog

Fiat przekombinował coś .... są to zaciski z firmy ATM... dla mocnych aut ( 150 i 200 KM) powinny być zaciski TRW

Zrobie relacje jak wymienie klocki na te własciwe ale na razie widze ciemność.... angryfire.gif ciemność widze

Coraz bardziej jestem przekonany do wywalenia tego badziejstwa i wstawienia zacisków z Alfy 159.... 4 tłoczkowych o średnicy 315 mm ..... no ale to tylko na koła 17" wchodzi confused.gif niestety moja Croma jest robiona podobnie jak Stilo z przeznaczeniem - Do POLSKI.... więc dawali co popadnie oslabiony.gif i to ostatnie modele z tej serii przed liftem .... sprzątali magazyny angryfire.gif

Ps....

Na razie może wymienie tarcze na coś takiego.... nawiercane i nacinane miałem je w Stilo i dawały rade... to może i w Cromie będzie OK....

Napisano

> No właśnie do tego doszedłem mam takie same jak w 120 KM multijecie lub benzynce 1,8 ....2,2

> czyli sa to tarcze o średnicy 285 mm a nie tak jak w opisie dla 150 KM i 200 KM 305 mm

masz waloną furę i włożyli co mieli tylko nie możesz tego przyjąć do wiadomości zlosnik.gif

serio mam nadzieję, że tak nie jest ale kupel miał dokładnie taką aukcje w Yarisie D4D - całe hamulce miał od najsłąbszego silnika a do diesla dawali sporo większe po tym wszystkim okazało się, że auto mocno było dzwonione

Napisano
  • Autor

> masz waloną furę i włożyli co mieli tylko nie możesz tego przyjąć do wiadomości

> serio mam nadzieję, że tak nie jest ale kupel miał dokładnie taką aukcje

Już brałem taka możliwość, nawet to, ze mam z 2 aut .... ba nawet to, że mi lub poprzedniej właścicielce w jakimś warsztacie podmienili wink.gif

Jest tylko jedne ale confused.gif

Skad do cholery EPR o tym wie hehe.gifhehe.gif i podaje klocki do wersji benzyna/120 KM.. confused.gif

po tym poznacie co macie..... ja mam tarcze o 285 mm średnicy... jesli macie 305 mmto sa inne zaciski

284695487-zacisk1.jpg

post-15502-14352511569116_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Więc się pochwale... przyszły klamoty do Mućki wiec czas je wstawić....

284716412-mikoda1.jpg

284716412-mikoda2.jpg

284716412-mikoda3.jpg

post-15502-14352511657796_thumb.jpg

Napisano

> Więc się pochwale... przyszły klamoty do Mućki wiec czas je wstawić....

Całkiem niezłe pole do popisu dla mechaników bez zielonego pojęcia. Tarcze kierunkowe smile.gif.

Napisano

> Więc się pochwale... przyszły klamoty do Mućki wiec czas je wstawić....

W zeszłym roku - albo nawet jeszcze rok wcześniej ? hmm.gif - zamontowałem dokładnie tą wersję Mikody do Brava - będziesz pan zadowolony waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> W zeszłym roku - albo nawet jeszcze rok wcześniej ? - zamontowałem dokładnie tą wersję Mikody do

> Brava - będziesz pan zadowolony

W Stilo miałem 4 i byłem bardzo zadowolony.... dawały rade poskromić te 155 KM na wirusie więc licze że i tu dadzą sobie radę wink.gif

Napisano
  • Autor

Więc wymienione tarcze i klocki....

Słowo "klucz" dla tych co chcą to robić to - Imbus 7mm dla wymiany klocków i nasadka torx 20 dla wymiany tarcz.... bez tego ani rusz old.gif

284744233-ham1.JPG

Czujnik zużycia klocków udało się naprawić i ponownie wykorzystać ( zlutować przerwany obwód i zakleić klejem do metalu.... ) pewnie kolejnej wymiany nie przeżyje.... nie wiem jaki ma numer ale dla tej wersji występuje osobno.... dla 150 KM i 200 KM z tarczami 305 mm jest w klocku wbudowany....

Hamowanie tak jak sie można było spodziewać kiepskie ale z każdym naciśnięciem hamulca coraz leprze - starałem się odtłuścić tarcze ale były za dobrze zabezpieczone sick.gif nic nie bije nic nie szumi - normalnie tak jak przy zwykłej tarczy....

post-15502-14352511766294_thumb.jpg

Napisano

I jak hamuja??Bo powiem szczerze ze Croma tak fatalnie hamuje jak Stilo sick.gifsick.gif

Napisano
  • Autor

> I jak hamuja??Bo powiem szczerze ze Croma tak fatalnie hamuje jak Stilo

Na razie przejechałem 10 km.... więc sick.gif ale spodziewam sie takiego samego efektu jak w Stilo.... hehe.gif z tymi tarczami ok.gif no prawie bo tam miałem 4 a tu tylko 2 wink.gif

Ale ty masz pewnie 305 mm tarcze więc powinno być lepiej? Choć z 2-giej strony masz młodsze auto o 2 miesiące to może też 285mm masz ale ja mam Dynamica to pewnie dlatego wycieli Włosi.... confused.gif

Napisano

Nie wiem dokladnie jaka mam tarcze, ale nie hamuje to wogole sick.gifAle jak na tak ciezka bude, to calkiem fajnie sie zbiera zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Nie wiem dokladnie jaka mam tarcze,

To zmierz średnice centymetrem.... hehe.gif lub luknij czy z tyłu masz wentylowane tarcze hmulcowe.... jesli masz wentylowane to masz 305 mm z przodu swiety.gif

Co do zbierania to Stilo na wirusie 155KM @ 340Nm sie lepiej zbierał zlosnik.gif

Napisano

bardziej mi te tarcze na 285 wyglądały. 305 by bardziej wypełniały felgę hmm.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

Pewnie wszystko już się ułożyło więc jak oceniasz skuteczność tego zestawu?

Mnie też czeka wymiana całego kompletu na przodzie...

Napisano
  • Autor

> Pewnie wszystko już się ułożyło więc jak oceniasz skuteczność tego zestawu?

Jest identycznie jak w Stilo....

Nie słyszę różnicy w głośności - musze otworzyć okno by sprawdzić ale jest za zimno zlosnik.gif

Nic nie szarpie i nic nie stuka i nie piszczy.... a już było tak że sick.gif

Hamowania z max prędkości nie było jeszcze więc nie wiem....

Hamowanie na światłach z 90-0 i z 140-40 rewelacyjne.... szczególnie pod koniec hamowania trzeba mocniej odpuszczać pedał aby pasażerowie nie odczuli dyskomfortu zlosnik.gif

Ile z tego to nowe tarcze i klocki a ile wymiana płynu i odpowietrzenie tego nie wiem ale w końcu auto hamuje...

Nie wiem jak u kolegów 4 tłoczkowe systemy ale to inna bajka wink.gif

Na felgach na razie nie odnotowałem większej ilości opiłków z klocków...

Bardzo korci mnie aby z tyłu wymienić na te tarcze shhh.gif

Napisano

Jeszcze dwa pytania, miałeś taki zestaw w Stilo - jak z trwałością klocków/tarcz? W internecie można znaleźć opinie, że takie tarcze piłą klocki, ile w tym prawdy?

Druga sprawa, gdzie kupiłeś klocki? Nie mogę znaleźć w necie klocków Ferodo do mojego modelu.

P.S.

Zamówiłem już Mikodę GT i klocki ATE na przód ale mam problem z tyłem, EPER wywala mi jakiś dziwny zestaw klocki 77364168 i tarcze 51799236. Nie mogę znaleźć do tego zamienników crazy.gif

• 4 miesiące później...
Napisano

> Jest identycznie jak w Stilo....

> Nie słyszę różnicy w głośności - musze otworzyć okno by sprawdzić ale jest za zimno

Lisek,

a oglądałeś dokłądnie te tearcze? Szczególnie w okolicach otworów?

Ja kiedyś opisywałem problemy z tymi tarczami Mikody. Zawiodłem się na nich jeśli chodzi o jakość i trwałość. Moje miały pęknięcia tarczy w okolicach nawierceń passed_out.gif

Zareklamowałem i bez mrugnięcia zwrócili kasę, jednak kolejny raz ich nie kupie.

Prędzej wymienię na Zimmermany nawiercane..

W Stilo ostatecznie jeździłem na tarczach i klockach ATE i muszę przyznać, że to bardzo dobre połaczenie.

Jeśli do kromy nie będzie zmiany zacisków, to też zmienię na komplet ATE.

ps.

Czy zaciski do tarcz 305 mm mają taki sam rozstaw otworów montażowych? A jak jest z zaciskami z Alfy - mocno trzeba kombinować?

Napisano
  • Autor

> Lisek,

> a oglądałeś dokłądnie te tearcze? Szczególnie w okolicach otworów?

> Ja kiedyś opisywałem problemy z tymi tarczami Mikody. Zawiodłem się na nich jeśli chodzi o jakość i

> trwałość. Moje miały pęknięcia tarczy w okolicach nawierceń

> Zareklamowałem i bez mrugnięcia zwrócili kasę, jednak kolejny raz ich nie kupie.

> Prędzej wymienię na Zimmermany nawiercane..

> W Stilo ostatecznie jeździłem na tarczach i klockach ATE i muszę przyznać, że to bardzo dobre

> połaczenie.

> Jeśli do kromy nie będzie zmiany zacisków, to też zmienię na komplet ATE.

> ps.

Tak znam ten problem i widziałem na zdjęciach te pęknięcia ... sick.gif ... Ja tego nie miałem ani w Stilo ani nie mam w Cromie a już trochę tysięcy km zrobiłem.... musze sprawdzić ile na motostat.... zlosnik.gif Tarcze są nadal suuuper i nic nie bije nic nie ucieka... musze sprawdzić jak z otworkami bo w Stilo po 30 tys km musiałem przetkać 3 - były zatkane wink.gif

Tu ogromne znaczenie ma klocek... ma być miękkki i to on ma sie ścierać a nie tarcza.... ale ja stosuje Ferodo Premier a to sa bardzo mięciutkie klocki co widać po felgach... W cromie nie widzę zużycia na przodzie... ( sprawdziłem 11 tyś km ) a w Stilo zrobiłem tyle samo km co na zwykłych tarczach głatkich - w moim przypadku po 35.000 km zostawało już niespełna 5 mm i wymieniam....

Aaaa i jeszcze jedno - sam montaz tarcz jest bardzo ważny, dokłądne oczyszczenie piasty ( szczotka druciana + wiertarka ) i skłądanie na delikatną warstwe smaru miedzianego aby dało się zdemontować - centrować tarcze nakrędkami od koło przed przykręceniem koła....

> Czy zaciski do tarcz 305 mm mają taki sam rozstaw otworów montażowych? A jak jest z zaciskami z

> Alfy - mocno trzeba kombinować?

Nie wiem czy to będzie pasować... Alfa i Croma mają różne płyty podłogowe i różne zawieszenia..... ja nie znalazłem info czy to pasuje od 159 -tki.... więc nie wiem... niewiem.gif a sam jestem ciekawy bo można tanio wymienić hamulce na 4 tłoczkowe .... bardziej bym stawiał na mocną Vectrę GTC.... tam są większe tarcze i inne zaciski ale nie 4 tłoczkowe więc sick.gif...

Napisano
  • Autor

> Zamówiłem już Mikodę GT i klocki ATE na przód ale mam problem z tyłem, EPER wywala mi jakiś dziwny

> zestaw klocki 77364168 i tarcze 51799236. Nie mogę znaleźć do tego zamienników

Niestety Fiat montował różne zaciski... sam sie na tym naciołem... przykład 150-tek które po 2007 roku miały już takie same jak 120-stki.... więc co robił w 120-stkach i co sie zmieniło tego nie wiem....

• 6 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

Więc po przejechaniu 21 tyś km tak to wygląda z przodu

285786921-ham1.JPG

285786921-ham2.JPG

post-15502-14352515658026_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.