Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Preparaty do czyszczenia układu dolotowego/paliwowego/...

Featured Replies

Napisano

... i silnika. oo takie jak ta firma oferuje.

Co o nich wiadomo?

np. po co mam czyścić układ zasilania paliwem w aucie?

Bo po co czyścić np. uklad chłodzący z oleju to pojmuję.

Ale np. czyszczenie układu dolotowego hmm.gif

w sumie jest to jakaś "wyższa szkoła jazdy" jesli idzie o mechanikę, czy jak? zlosnik.gif

Bo mi zona.gif do domu wróciła i wypytuje mnie o tego typu siuwaksy zlosnik.gif

Napisano

> Jedyne jakie w moich autach przynosiły jakiekolwiek odczuwalne efekty, to były preparaty STP do

> czyszczenia wtryskiwaczy.

A u mnie jedynymi skutecznymi preparatami zawsze były tylko rozcieńczalnik nitro i olej napędowy. Jak chcesz uczciwie wyczyścić dolot czy cokolwiek innego w silniku, to musisz to rozebrać i w wannie pędzelkiem zlosnik.gif. Specyfiki wlewane do baku z paliwem są warte tyle, co Biovital dla starego dziadka hehe.gifgrinser006.gif

Napisano

> Co o nich wiadomo?

> np. po co mam czyścić układ zasilania paliwem w aucie?

Co do układu paliwowego, oczywistym jest, że najbardziej brudzą się wtryskiwacze. Dzisiaj np wymieniałem wtryskiwacz w Peugeocie 206 1,1, który miał 130 kkm i wcale nie posiadał lpg.

W swoim aucie załatwiłem wtryski jeżdżąc nie wiem jak długo z uszkodzonym filtrem paliwa. Przy wymianie filtra po 40 kkm, okazało się, że wewnętrzny wkład był odklejony i benzyna w ogóle nie była filtrowana. Od pewnego czasu przed wymianą tego filtra auto zaczęło stopniowo coraz gorzej przyspieszać na benzynie, szczególnie przy niedogrzanym silniku. Były skoki, żabki i nierówna praca. Jak się później okazało, z braku filtracji mogły się zasyfić wtryskiwacze. Po wymianie filtra wlałem dwie buteleczki czarnego STP na niecałe 30 l. paliwa, czyli cztery razy więcej niż każą w instrukcji. Po wyjeżdżeniu jak ręką odjął.

Napisano

> A u mnie jedynymi skutecznymi preparatami zawsze były tylko rozcieńczalnik nitro i olej napędowy.

> Jak chcesz uczciwie wyczyścić dolot czy cokolwiek innego w silniku, to musisz to rozebrać i w

> wannie pędzelkiem . Specyfiki wlewane do baku z paliwem są warte tyle, co Biovital dla

> starego dziadka

Dlatego piszę o środkach do czyszczenia wtryskiwaczy.

Np. przepustniczę czyściłęm ręcznie po jej wymontowaniu. ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> ... i silnika. oo takie jak ta firma oferuje.

> Co o nich wiadomo?

> np. po co mam czyścić układ zasilania paliwem w aucie?

> Bo po co czyścić np. uklad chłodzący z oleju to pojmuję.

> Ale np. czyszczenie układu dolotowego

Nagar który osadza sie na kol ssącym ,przepustnicy ,zaworach grinser006.gif w FSI i jemu podobnych norma jest nalot w ukł. dolotowym waytogo.gif

> w sumie jest to jakaś "wyższa szkoła jazdy" jesli idzie o mechanikę, czy jak?

> Bo mi do domu wróciła i wypytuje mnie o tego typu siuwaksy

Ja stosuje BG

Napisano

> Co do układu paliwowego, oczywistym jest, że najbardziej brudzą się wtryskiwacze. Dzisiaj np

> wymieniałem wtryskiwacz w Peugeocie 206 1,1, który miał 130 kkm i wcale nie posiadał lpg.

> W swoim aucie załatwiłem wtryski jeżdżąc nie wiem jak długo z uszkodzonym filtrem paliwa. Przy

> wymianie filtra po 40 kkm, okazało się, że wewnętrzny wkład był odklejony i benzyna w ogóle

> nie była filtrowana.

Z tego co się orientuję, to nie wszystkie Peugeoty 206 z silnikami 1,1 mają w ogóle filtr paliwa.

Napisano

> Z tego co się orientuję, to nie wszystkie Peugeoty 206 z silnikami 1,1 mają w ogóle filtr paliwa.

Pewnie jest tylko "siateczka" o teoretycznie wiecznej żywotności przy pompie paliwa w baku tak jak np. w Fiacie Brava 1.2 16V 80KM EOBD i wielu nowych samochodach... Choć szczerze mówiąc byłbym pewniejszy gdyby był jeszcze normalny filtr paliwa po drodze i wymieniałbym go co jakiś czas spineyes.gif

Napisano

Pytasz, co wiadomo o preparatach Protec? Na śląsku usługi tymi środkami i urządzeniami oferuje kilkanaście serwisów. To środki profesjonalne, do użytku w serwisach - tzn nie kupisz ich w sklepie. Czy skuteczne? Jeśli masz uszkodzenie mechaniczne - nie naprawią go, natomiast jeśli masz zasyfiony silnik, niedosmarowane wtryskiwacze i pompę - wówczas, jest to bardzo skuteczne.

Tak na marginesie - 80% usterek w nowoczesnych silnikach jest wywołanych przez zanieczyszczenia eksploatacyjne. Np nagar i niedostateczne smarowanie to przyczyna praktycznie wszystkich usterek wtryskiwaczy w systemach common rail.

Napisano

Np układ dolotowy czyścisz z oleju, który pochodzi z odmy. Ten ma negatywny wpływ na przepustnice, dlatego lepszym sposobem jest jej demontaż i czyszczenie ręczne.

Napisano

Z nitro ostrożnie - rozpuszcza gumę czyli uszczelki, simmeringi, oringi...

Napisano

> Np układ dolotowy czyścisz z oleju, który pochodzi z odmy. Ten ma negatywny wpływ na przepustnice,

Odma na ujście do skrzyni korbowej, więc jej udział w zasyfieniu dolotu jest hmmmm...... niewielki? Raczej zasyfia zawory niż przepustnicę (chyba, że chcesz udowadniać, że olej potrafi wędrować "pod prąd" - układu dolotowego wink.gif ) Zapomniałeś np o oleju z turbiny - ta się lubi pocić....

Oczywiście czyszczenie ręczne jest bardzo skuteczne - tylko, że np żeby oczyścić klejące się zawory w dieslu, musiałbyś zrzucić głowicę. Będziesz to robił co 30 tys. km? A zrzucisz głowicę w TSI z przebiegiem 15 tys. km., któremu zawory się sklejają? Bo ja chemicznie taki dolot czyściłem w autoryzacji VW - z dobrym zresztą skutkiem.

Podsumowując - nie zawsze opłacalne jest rozbieranie dolotu, żeby go przeczyścić. Czasem to dniówka roboty, za którą właściciel auta nie zapłaci jak należy. Dlatego - jeśli można - czyści się dolot chemicznie. Regularnie wykonywane pozwala utrzymać osiągi i spalanie na odpowiednim poziomie.

Nitro? Taaak, stosujcie jak najczęściej - mechanicy się ucieszą - będzie więcej roboty dla nich wink.gif

Napisano

> Odma na ujście do skrzyni korbowej, więc jej udział w zasyfieniu dolotu jest hmmmm...... niewielki?

Odma nie ma ujścia do skrzyni korbowej tylko z niej do układu dolotowego przed przepustnicą. Przepustnica jest czyszczona tylko w przypadku wtrysku jednopunktowego, który znajduje się nad nią i czyści ją paliwem samoczynnie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.