Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Poszukiwania pracy...

Featured Replies

Napisano

Rozesłałem i poroznosiłem około 50 CV i dziś niespodziewanie z jednej firm dostałem telefon. Jest to praca na Lohr'ze i tu nasuwa się moje pytanie? Powiedzcie mi czy jest to dobre na początek, moje doświadczenie jest zerowe i mam lekkie obawy... Kazali mi przyjść w poniedziałek z dokumentami i przygotowanym na wyjazd.... Jako doświadczeni kierowcy pomóżcie, podejmować się tego czy odpuścić i szukać dalej?

Napisano

> Rozesłałem i poroznosiłem około 50 CV i dziś niespodziewanie z jednej firm dostałem telefon. Jest

> to praca na Lohr'ze i tu nasuwa się moje pytanie? Powiedzcie mi czy jest to dobre na początek,

> moje doświadczenie jest zerowe i mam lekkie obawy... Kazali mi przyjść w poniedziałek z

> dokumentami i przygotowanym na wyjazd.... Jako doświadczeni kierowcy pomóżcie, podejmować się

> tego czy odpuścić i szukać dalej?

Praca na autotransporterach nie jest zbyt dobrym pomysłem na początek. Chodzi tu o kiepskie prowadzenie przy niektórych ładunkach ale przede wszystkim o długość takiego zestawu która często przekracza 20m. Niby nie dużo w stosunku do zwykłego zestawu ale uwierz mi że jest duża różnica przy manewrowaniu i jeździe po ciasnych drogach i miastach.

A poza tym kupa roboty przy załadunkach i te małe kabiny. Jeżdżę Lohrą od 3 lat i drugi raz bym się na taką pracę nie zdecydował.

Napisano

> Rozesłałem i poroznosiłem około 50 CV i dziś niespodziewanie z jednej firm dostałem telefon. Jest

> to praca na Lohr'ze i tu nasuwa się moje pytanie? Powiedzcie mi czy jest to dobre na początek,

> moje doświadczenie jest zerowe i mam lekkie obawy... Kazali mi przyjść w poniedziałek z

> dokumentami i przygotowanym na wyjazd.... Jako doświadczeni kierowcy pomóżcie, podejmować się

na autotransporterach chyba cieżko na początku.

U nas na wschodzie co miesiąc poszukują kandydatów z doświadczeniem i bez. jak chcesz mogę coś podesłać. Biała Podlaska

Napisano

jeśli to od dużego przewoźnika ze skoczowa ( R...s )to możesz spróbować, będziesz jechał jako drugi kierowca - uczeń. zrobisz trasę lub dwie, stary szofer cie oceni, sam zobaczysz jak to smakuje i o co chodzi.

Napisano
  • Autor

> jeśli to od dużego przewoźnika ze skoczowa ( R...s )to możesz spróbować, będziesz jechał jako

> drugi kierowca - uczeń. zrobisz trasę lub dwie, stary szofer cie oceni, sam zobaczysz jak to

> smakuje i o co chodzi.

Właśnie o nich chodzi... Ale dowiedziałem się jeszcze dziś, że ciężarówka na Lohr'ze to jest gabaryt. Powiedzcie ile w tym jest prawdy?

Napisano

> Właśnie o nich chodzi... Ale dowiedziałem się jeszcze dziś, że ciężarówka na Lohr'ze to jest

> gabaryt. Powiedzcie ile w tym jest prawdy?

No jak przekracza 18m to tak. A swoją drogą często widzę dość wysokie zestawy i sie zastanawiam czy naginają prawo czy faktycznie załatwiają zezwolenia.

Napisano
  • Autor

> No jak przekracza 18m to tak. A swoją drogą często widzę dość wysokie zestawy i sie zastanawiam czy

> naginają prawo czy faktycznie załatwiają zezwolenia.

Kolega powiedział mi, że Lohr'a jako sama w sobie jest już za długa.... A jeśli chodzi o wysokość to ciągniki trzeba jakoś upchać, nieraz pod kątem, żeby weszła sztuka więcej....

Napisano

> Kolega powiedział mi, że Lohr'a jako sama w sobie jest już za długa.... A jeśli chodzi o wysokość

> to ciągniki trzeba jakoś upchać, nieraz pod kątem, żeby weszła sztuka więcej....

Właśnie z tym upychaniem nie wiem jak jest. Ktoś mi kiedyś mówił, że to są odgórne zalecenia ile podnieść drugi poziom i jak ustawiać auta, żeby się nie obijały. Bo jakbym miał sam zdecydować jak blisko postawić drogie auta to bym się nie zdecydował grinser006.gif

Napisano

> No jak przekracza 18m to tak. A swoją drogą często widzę dość wysokie zestawy i sie zastanawiam czy

> naginają prawo czy faktycznie załatwiają zezwolenia.

Zabudowa Eurolohr na pusto i z wsuniętą szufladą ma z tego co pamiętam 18.75m. Praktycznie nie ma pełnych ładunków przy których nie masz długości lub wysokości.

I na autotransporter nie załatwisz gabarytu ponieważ ładunek jest podzielny i możesz załadować jedną sztukę miej. To odpowiedz niemieckiego urzędu firmie która chciała wykupić gabaryty.

Napisano

Ale dowiedziałem się jeszcze dziś, że ciężarówka na Lohr'ze to jest

> gabaryt. Powiedzcie ile w tym jest prawdy?

jeśli wys przekracza 4 m, długość 18,75 m, szerokość 2,44 to jest gabaryt. cięzko jest upchnąć cieżarówkę na lohre i nie miec gabarytu.

Napisano

> jeśli to od dużego przewoźnika ze skoczowa ( R...s )to możesz spróbować, będziesz jechał jako

> drugi kierowca - uczeń. zrobisz trasę lub dwie, stary szofer cie oceni, sam zobaczysz jak to

> smakuje i o co chodzi.

dowiedz sie czy najazdy czy jak to sie nazywa sa podgrzewane bo w zime to tragedia, i dowiedz sie jak to jest z obciazeniami za "rysy na samochodzie" ktory przewozisz, lub jakiekolwiek inne uszkodzenia powstale w czasie transportu

tyle sie dowiedzialem od kolegow na trasie, na to najwiecej narzekaja, sam oosbiscie nieprowazde lohr

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Kolega powiedział mi, że Lohr'a jako sama w sobie jest już za długa.... A jeśli chodzi o wysokość

> to ciągniki trzeba jakoś upchać, nieraz pod kątem, żeby weszła sztuka więcej....

myślę, że na początek bezpieczniejsza będzie firanka przy lohr'e musiałbys z kims jeździc ok. miesiąca zeby mniej wiecej podłapać większość myków. Potrzeba wyobraźni i wyczucia wysokości odległości itd... jeden błąd i można mieć problemy

Napisano
  • Autor

> myślę, że na początek bezpieczniejsza będzie firanka przy lohr'e musiałbys z kims jeździc ok.

> miesiąca zeby mniej wiecej podłapać większość myków. Potrzeba wyobraźni i wyczucia wysokości

> odległości itd... jeden błąd i można mieć problemy

Właśnie dlatego zrezygnowałem z tego zlosnik.gif i poniedziałek jadę dalej firanką smile.gif

Napisano

> Właśnie dlatego zrezygnowałem z tego i poniedziałek jadę dalej firanką

z firanka na poczatek tez niezadobrze, lepiej chlodnia albo jakis kontenerrrrrrr, w te mrozy firanka jest bleeeeee

Napisano

> z firanka na poczatek tez niezadobrze, lepiej chlodnia albo jakis kontenerrrrrrr, w te mrozy

> firanka jest bleeeeee

Firanka lepsza bo się tak często nie cofa. A nabierze się ogłady w zabezpieczaniu. Raz drugi się ładunek rozjedzie to się nauczy pasy spinać smile.gif Ja zaczynałem od szmaty. Też fajnie bo docenia się firanę zeby.GIF

Napisano

nie mam doświadczenia, zacząłem od takiej pracy. Daję radę.

284755277-dr.jpg

post-25779-14352511838049_thumb.jpg

Napisano

> Firanka lepsza bo się tak często nie cofa. A nabierze się ogłady w zabezpieczaniu. Raz drugi się

> ładunek rozjedzie to się nauczy pasy spinać Ja zaczynałem od szmaty. Też fajnie bo docenia

> się firanę

Ja zaczynałem od chłodni i jak pojechałem pierwszy raz sam i miałem cofnąć pod rampę to robiłem to 45 min. Najpierw na plac trzeba było wjechać tyłem i od razu łamać się pod rampę na krzywą kostkę. Mało się nie popłakałem a puzniej to już z górki ok.gif

Napisano

> Ja zaczynałem od chłodni i jak pojechałem pierwszy raz sam i miałem cofnąć pod rampę to robiłem to

> 45 min. Najpierw na plac trzeba było wjechać tyłem i od razu łamać się pod rampę na krzywą

> kostkę. Mało się nie popłakałem a puzniej to już z górki

Ja pierwszą trasę z naczepą robiłem z Murowanej Gośliny (okolice Poznania) do Linz w Austrii. O ile w Murowanej udało mi się o dziwo podstawić na dwa razy o tyle w Austrii też ryczałem. Nie dość, że rampy były pod ukosem to jeszcze z przodu bardzo blisko był płot. Za nic nie mogłem ucelować między linie, nie wspomnę już o zachowaniu prostopadłości do rampy. Kierowców pod rampami mnóstwo, magazynierzy z bramy patrzą.

To było moje traumatyczne przeżycie smile.gif

Napisano

> Ja pierwszą trasę z naczepą robiłem z Murowanej Gośliny (okolice Poznania) do Linz w Austrii. O ile

> w Murowanej udało mi się o dziwo podstawić na dwa razy o tyle w Austrii też ryczałem. Nie

> dość, że rampy były pod ukosem to jeszcze z przodu bardzo blisko był płot. Za nic nie mogłem

> ucelować między linie, nie wspomnę już o zachowaniu prostopadłości do rampy. Kierowców pod

> rampami mnóstwo, magazynierzy z bramy patrzą.

> To było moje traumatyczne przeżycie

To miałeś linie a u mnie było podobnie tylko linii brak a kostka brukowa pod skosem sciana.gif Tak jak napisałeś magazynier już palcami bębnił w framugę drzwi a kierowcy ze śmiechem obserwowali moje poczynania. Na szczęście przyjechał jakis starszy gość i jak zobaczył całą ta sytuację kazał mi wysiąść, odetchnąć. W między czasie innych kierowców op****lił i pokierował mnie. Byłem mu wdzięczny i uwierzyłem ze są porządni kierowcy ok.gif

Napisano
  • Autor

> To miałeś linie a u mnie było podobnie tylko linii brak a kostka brukowa pod skosem Tak jak

> napisałeś magazynier już palcami bębnił w framugę drzwi a kierowcy ze śmiechem obserwowali

> moje poczynania. Na szczęście przyjechał jakis starszy gość i jak zobaczył całą ta sytuację

> kazał mi wysiąść, odetchnąć. W między czasie innych kierowców op****lił i pokierował mnie.

> Byłem mu wdzięczny i uwierzyłem ze są porządni kierowcy

To ja Was zaskoczę zlosnik.gif Praca na firance na 99% odpadła, ale jest szansa jeździć z naczepą kłonicową smile.gif Będę sobie woził drzewo smile.gif

Napisano

> To ja Was zaskoczę Praca na firance na 99% odpadła, ale jest szansa jeździć z naczepą kłonicową

> Będę sobie woził drzewo

podam adres mozesz mi przywiezc opału pare sztuk zlosnik.gif

Napisano

> To ja Was zaskoczę Praca na firance na 99% odpadła, ale jest szansa jeździć z naczepą kłonicową

> Będę sobie woził drzewo

No nie wiem czy to dobre rozwiązanie? Nie znam szczegółów ale jak kolega jeździł po drzewo do lasu to nie raz musiał sporo się napocić zanim wyciągnął żelazo z błota ale ja Ci nie odradzam tej roboty. Jka sie nauczysz to nic Cię nie zaskoczy ok.gif I jak Diter pisze dam adres na który jak będziesz przelatywał to puścisz jeden okraglaczek grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> No nie wiem czy to dobre rozwiązanie? Nie znam szczegółów ale jak kolega jeździł po drzewo do lasu

> to nie raz musiał sporo się napocić zanim wyciągnął żelazo z błota ale ja Ci nie odradzam tej

> roboty. Jka sie nauczysz to nic Cię nie zaskoczy I jak Diter pisze dam adres na który jak

> będziesz przelatywał to puścisz jeden okraglaczek

Ja będę miał samą naczepę bez HDS'a, przyjadę oni mnie ładują odjeżdżam smile.gif

Napisano

> Ja będę miał samą naczepę bez HDS'a, przyjadę oni mnie ładują odjeżdżam

Ciekawe jaki ciągnik. Bo jak jakaś słabizna to się naprzekilnasz wyjeżdżając z błota smile.gif

Napisano

> Ja będę miał samą naczepę bez HDS'a, przyjadę oni mnie ładują odjeżdżam

Przyjeżdżasz i wyjeżdżasz z lasu no chyba ze wywożą z lasu sami ale wątpię niewiem.gif

Napisano

> Ciekawe jaki ciągnik. Bo jak jakaś słabizna to się naprzekilnasz wyjeżdżając z błota

I najlepiej jakby był 3osiowy lub traktor dociągania hehe.gif

Napisano

> I najlepiej jakby był 3osiowy lub traktor dociągania

No 6x4 już by było nieźle smile.gif

A do kolegi Majkela - Polecam przećwiczyć zakładanie łańcuchów na sucho, kiedy nie ma takiej potrzeby.

Napisano

> No 6x4 już by było nieźle

> A do kolegi Majkela - Polecam przećwiczyć zakładanie łańcuchów na sucho, kiedy nie ma takiej

> potrzeby.

Dokładnie ok.gifhehe.gif

Napisano
  • Autor

> No 6x4 już by było nieźle

> A do kolegi Majkela - Polecam przećwiczyć zakładanie łańcuchów na sucho, kiedy nie ma takiej

> potrzeby.

Byłem kiedyś z kolegą, który jeździ w tej firmie.... Wjeżdża się na duży utwardzony parking (miejsce zaladunku) i tyle, w razie potrzeby oni już mają sprzęt do wyciągania smile.gif

Napisano

> Byłem kiedyś z kolegą, który jeździ w tej firmie.... Wjeżdża się na duży utwardzony parking

> (miejsce zaladunku) i tyle, w razie potrzeby oni już mają sprzęt do wyciągania

To zmienia postać rzeczy ok.gif

Napisano

> To zmienia postać rzeczy

No to możesz odetchnąć wink.gif

na wiosnę składem z hdsem do lasu po drewno to angryfire.gif jechać

Napisano

> No to możesz odetchnąć

> na wiosnę składem z hdsem do lasu po drewno to jechać

Ja? icon_eek.gif

Napisano

> Pierwsze dwa kursy zaliczone Wszyscy i wszystko całe

To gratulować 20.GIF

Napisano
  • Autor

> To gratulować

A wieczorkiem na Gorzów Wielkopolski smile.gif Będę wypatrywał złośniki oczywiście zlosnik.gif

Napisano

> A wieczorkiem na Gorzów Wielkopolski Będę wypatrywał złośniki oczywiście

oczywiście ok.gif

tylko jak zobaczysz mordkę to nie zajeżdżaj drogi małym autom bo będą pisać na HP rotfl.gif

Napisano

> oczywiście

> tylko jak zobaczysz mordkę to nie zajeżdżaj drogi małym autom bo będą pisać na HP

Najlepiej też nie trąb , nie mrugaj bo wszystko co zrobisz moze zostać uznane za prowokacje zlosnik.gif

Napisano

> Najlepiej też nie trąb , nie mrugaj bo wszystko co zrobisz moze zostać uznane za prowokacje

Tak jest a najlepiej nie oddychać rotfl.gif

Napisano

A może znacie firmy transportowe które mają busy do 3,5t, śmigają po Polsce i przyjmują do pracy ??

Znajomy szuka i znalazł jedną firmę ale niestety 90% to kursy za granicę

Napisano
  • Autor

> Tak jest a najlepiej nie oddychać

Pędzimy Panowie pędzimy smile.gif Ten kto wymyślił internet bezprzewodowy powinien Nobla dostać zlosnik.gif

Napisano

> Pędzimy Panowie pędzimy Ten kto wymyślił internet bezprzewodowy powinien Nobla dostać

ty się skup na jeździe a nie na internecie zeby.GIF A mapkę jaką sobie zabrałeś ??

Napisano
  • Autor

> ty się skup na jeździe a nie na internecie A mapkę jaką sobie zabrałeś ??

Mapke papierową zlosnik.gif

Napisano

> w wersji elektronicznej

Nie możliwe. shocked.gif

Prawdziwy kierowca ciężarówki nie używa nawigacji, papierowa mapa jest lepsza. spy.gifrotfl.gif

Napisano

> Nie możliwe.

> Prawdziwy kierowca ciężarówki nie używa nawigacji, papierowa mapa jest lepsza.

Prawdziwy kierowca to chodzi w drewniakach z cielęcej skóry i na głowie nosi kapelusz swiety.gif

Napisano
  • Autor

> Prawdziwy kierowca to chodzi w drewniakach z cielęcej skóry i na głowie nosi kapelusz

Nie zapominaj o koszuli flanelowej i puchowym bezrękawniku zlosnik.gif

Napisano

> Nie zapominaj o koszuli flanelowej i puchowym bezrękawniku

od puchowych bezrękawników wara wpysk.gifzlosnik.gif

ale zapomnieliście o portfelu na smyczy

Napisano

> od puchowych bezrękawników wara

> ale zapomnieliście o portfelu na smyczy

na łańcuch panie , na łańcuchu rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> od puchowych bezrękawników wara

> ale zapomnieliście o portfelu na smyczy

Sam mam taki bezrękawnik smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.