Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kto ma pierwszeństwo ?

Featured Replies

Napisano

> Kolego, ja nie mam nic do Ciebie i szanuje ze starasz sie spokojnie swoje poglady przekazac, ale

> szczerze.. balbym sie z Toba wsiasc do samochodu

Nie bal byś sie raczej.

Woże w ciagu kazdego tygodnia czesto i tysiace ludzi i jakos zyją wink.gif

Napisano

> Kodeks drogowy to ja znam prawie na pamiec.

Z treści Twoich wcześniejszych i późniejszych postów wynika że nie.

> Tu chodzi o to jak go interpretowac.

Akurat w tym przypadku sytuacja jest jasna, nie ma żadnych wątpiwości i żadnego pola do interpretacji:

Art. 2. Użyte w ustawie określenia oznaczają:

...

10. skrzyżowanie - przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia; określenie to nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z drogą gruntową, z drogą stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze lub z drogą wewnętrzną ;

Oddział 7

Przecinanie się kierunków ruchu

Art. 25. 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo - także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo .

2. Przepisu ust. 1 nie stosuje się do pojazdu szynowego, który ma pierwszeństwo w stosunku do innych pojazdów, bez względu na to, z której strony nadjeżdża.

3. Przepisy ust. 1 i 2 stosuje się również w razie przecinania się kierunków ruchu poza skrzyżowaniem.

Istota tematu wytłuszczona.

Nie bij już więcej piany.

Napisano

> Z treści Twoich wcześniejszych i późniejszych postów wynika że nie.

> Akurat w tym przypadku sytuacja jest jasna, nie ma żadnych wątpiwości i żadnego pola do

> interpretacji:

> Art. 2. Użyte w ustawie określenia oznaczają:

> ...

> 10. skrzyżowanie - przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub

> rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub

> rozwidlenia; określenie to nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej

> z drogą gruntową, z drogą stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze lub z

> drogą wewnętrzną ;

> Oddział 7

> Przecinanie się kierunków ruchu

> Art. 25. 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować

> szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a

> jeżeli skręca w lewo - także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w

> prawo .

> 2. Przepisu ust. 1 nie stosuje się do pojazdu szynowego, który ma pierwszeństwo w stosunku do

> innych pojazdów, bez względu na to, z której strony nadjeżdża.

> 3. Przepisy ust. 1 i 2 stosuje się również w razie przecinania się kierunków ruchu poza

> skrzyżowaniem.

> Istota tematu wytłuszczona.

> Nie bij już więcej piany.

Wszystko pieknie ladnie.

Tylko ze oprocz przepisow ktore zacytowales istnieja jeszcze inne przepisy.

Quote:

1.
Włączanie się do ruchu następuje
przy rozpoczynaniu jazdy po postoju lub zatrzymaniu się niewynikającym z warunków lub przepisów ruchu drogowego oraz
przy wjeżdżaniu:

1. na drogę z nieruchomości, z obiektu przydrożnego lub dojazdu do takiego obiektu,
z drogi niebędącej drogą publiczną
oraz ze strefy zamieszkania;

2. na drogę z pola lub na drogę twardą z drogi gruntowej;

3. na jezdnię z pobocza, z chodnika lub z pasa ruchu dla pojazdów powolnych;

3. a) na jezdnię lub pobocze z drogi dla rowerów, z wyjątkiem wjazdu na przejazd dla rowerzystów;

4. pojazdem szynowym - na drogę z zajezdni lub na jezdnię z pętli.

2.
Kierujący pojazdem, włączając się do ruchu, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność oraz ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu.

I teraz jest tak.

Z przepisow ktore ty zacytowales wynika, ze skrecajacy ma ustapic.

Z przepisow ktore ja zacytowalem wynika, ze oboje maja ustapic.

I teraz powiedz mi, ktore przepisy sa wazniejsze od drugich i dlaczego?

Bo moim zdaniem jeden nie wyklucza drugiego, a co wiecej jeden jest jakby podzbiorem drugiego. Tzn stosujac sie do tego zacytowanego przezemnie stosujesz sie tez do tego zacytowane przez ciebie. W ten sposob przestrzegasz wszystkich przepisow.

To tak jakby mama dziecku powiedziala zeby umylo rece. A tata powiedzial zeby umylo rece i posprzatalo pokoj.

Jesli dziecko umyje rece i posprzata pokoj, to znaczy ze poslucha i mame i tate.

Jesli jednak tylku umyje rece a pokoju nieposprzate, to wprawdzie mamy posluchalo, ale taty juz nie, za co moze mu sie od taty oberwac pasem po tylku.

Tak samo z przepisami. Co z tego ze sie kierowcy zastosuja do tego zacytowane przez ciebie, skoro nie zastosuja sie do tego zacytowanego przezemnie, lamiac w ten sposob przepisy.

Napisano

> Z przepisow ktore ja zacytowalem wynika, ze oboje maja ustapic.

> I teraz powiedz mi, ktore przepisy sa wazniejsze od drugich i dlaczego?

Maja ustąpić pojazdom w ruchu, jeżeli to zrobią wjeżdżając stają się sami uczestnikami ruchu i wtedy skręcający musi ustąpić w czym filozofia?

Napisano

> Wszystko pieknie ladnie.

> Z przepisow ktore ty zacytowales wynika, ze skrecajacy ma ustapic.

> Z przepisow ktore ja zacytowalem wynika, ze oboje maja ustapic.

> I teraz powiedz mi, ktore przepisy sa wazniejsze od drugich i dlaczego?

niektórzy już próbowali ci to wytłumaczyć i nic, to może jeszcze ja spróbuję...

więc uruchom wyobraźnię i zamiast oznaczenia DROGA WEWNĘTRZNA postaw znaki STOP lub w ogóle "zrób" z tego skrzyżowanie równorzędne. dalej będziesz twierdził, że skręcający ma pierwszeństwo? oba pojazdy mają taki sam status, więc do rozstrzygnięcia musimy użyć kolejnego przepisu, który mówi o tym, że pojazd skręcający w lewo ustępuje pierwszeństwa pojazdom jadącym na wprost lub w prawo. tutaj nie ma miejsca na jakiekolwiek wątpliwości...

Napisano

> niektórzy już próbowali ci to wytłumaczyć i nic, to może jeszcze ja spróbuję...

> więc uruchom wyobraźnię i zamiast oznaczenia DROGA WEWNĘTRZNA postaw znaki STOP lub w ogóle "zrób"

> z tego skrzyżowanie równorzędne. dalej będziesz twierdził, że skręcający ma pierwszeństwo? oba

> pojazdy mają taki sam status, więc do rozstrzygnięcia musimy użyć kolejnego przepisu, który

> mówi o tym, że pojazd skręcający w lewo ustępuje pierwszeństwa pojazdom jadącym na wprost lub

> w prawo. tutaj nie ma miejsca na jakiekolwiek wątpliwości...

Gdyby to bylo skrzyzowanie rownorzedne tak jak proponujesz, to wtedy jedyny przepis ktory sie do tego odnosi to ten:

Quote:

1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo - także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.

Wiec tutaj sytuacja jest prosta i skrecajacy ustepuje.

Gdyby byly znaki STOP to mamy tak:

Quote:

Znak B-20 oznacza:

1. zakaz wjazdu na skrzyżowanie bez zatrzymania się przed drogą z pierwszeństwem,

2. obowiązek ustąpienia pierwszeństwa kierującym poruszającym się tą drogą.

Quote:

ustąpienie pierwszeństwa - powstrzymanie się od ruchu, jeżeli ruch mógłby zmusić innego kierującego do zmiany kierunku lub pasa ruchu albo istotnej zmiany prędkości, a pieszego - do zatrzymania się, zwolnienia lub przyspieszenia kroku;

Czyli w przypadku gdyby byly 2 STOPY, to nalezy ustapic pierwszenstwa pojazdom poruszajacym sie droga z pierwszenstwem (czyli poprzeczna).

Natomiast w zacytowanym wyzej przepisie nie ma ani slowa na temat tego, jak zachowac sie wzgledem pojazdow jadacych z naprzeciwka (czyli droga podporzadkowana).

A skoro nie ma ani slowa, to trzeba szukac innego przepisu ktory to rozstrzygnie. I wlasnie tym przepisem jest ten:

Quote:

1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo - także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.

Chyba widzisz roznice. W przypadku drogi podporządkowanej i glownej mamy tylko jeden przepis ktory rozstrzyga jak zachowac sie wzgledem aut z naprzeciwka znajdujacych sie na takiej samej drodze. W przypadku skrzyzowania drog rownorzednych tez mamy tylko jeden przepis definiujacy jak sie zachowac.

Natomiast w przypadku opisanym w watku, to nie jest nawet skrzyzowanie. I tam mamy wyrazny przepis nakazujacy obu samochodom wlaczajacym sie do ruchu, ustapic pierwszenstwa wszystkich innym uczestnikom ruchu.

Napisano

> Witam,

> Koło domu mam taką sytuację:

> Kto ma pierwszeństwo i dlaczego ?

> Pojazd nr 1, włączający się do ruchu z drogi wewnętrznej, jadąc na wprost w drogę wewnętrzną,

> czy

> pojazd nr 2, skręcający (włączający się do ruchu) z drogi wewnętrznej w lewo ?

Jaja sobie robisz? Jasne, że 1, a dlaczego - to już poprzednicy napisali.

Napisano

> Jaja sobie robisz? Jasne, że 1, a dlaczego - to już poprzednicy napisali.

Odpowiadam na Twój post, ale sprawa tyczy się ogólnie całego wątku.

W zasadzie mam ochotę yikes.giffacepalm.gif zrobić.

Ludzie, kto Wam dał prawa jazdy? To jest jedno z podstawowych pytań typu krzyżówka, a Wy szukacie dziury w całym i jakiś interpretacji kosmicznych? Odpowiedź jest oczywistą oczywistością, a jesli nie, to nie chciałbym na drodze spotkać...

Dziwi mnie w ogóle obecność takiego wątku tutaj...

pzdr

chemicq

Napisano

> Odpowiadam na Twój post, ale sprawa tyczy się ogólnie całego wątku.

> W zasadzie mam ochotę zrobić.

> Ludzie, kto Wam dał prawa jazdy? To jest jedno z podstawowych pytań typu krzyżówka, a Wy szukacie

> dziury w całym i jakiś interpretacji kosmicznych? Odpowiedź jest oczywistą oczywistością, a

> jesli nie, to nie chciałbym na drodze spotkać...

> Dziwi mnie w ogóle obecność takiego wątku tutaj...

> pzdr

> chemicq

Gdybys sie dokladniej przyjrzal przepisom i staral sie je dokladnie zrozumiec, to bys wiedzial, ze nie wszystko jest czarne albo biale.

PS: Zacytuje ciebie:

Quote:

To jest jedno z podstawowych pytań typu krzyżówka

Wlasnie tutaj sie caly probelm zaczyna, bo to nawet nie jest skrzyzowanie.

Napisano

> Gdybys sie dokladniej przyjrzal przepisom i staral sie je dokladnie zrozumiec, to bys wiedzial, ze

> nie wszystko jest czarne albo biale.

To akurat, że przepisy są jakie są nie tylko w tej dziedzinie, i to, że wiele rzeczy da się zinterpretować na sto różnych sposobem, jest jednym z czynników sprzyjającymi zapotrzebowaniu na prawników.

Ale zdrowy rozsądek na drodze jest potrzebny.

I... stawiam dolary przeciwko orzechom, że w przypadku kolizji w ww. sytuacji policjant uzna winę skręcającego.

pzdr

chemicq

Napisano

> To akurat, że przepisy są jakie są nie tylko w tej dziedzinie, i to, że wiele rzeczy da się

> zinterpretować na sto różnych sposobem, jest jednym z czynników sprzyjającymi zapotrzebowaniu

> na prawników.

> Ale zdrowy rozsądek na drodze jest potrzebny.

> I... stawiam dolary przeciwko orzechom, że w przypadku kolizji w ww. sytuacji policjant uzna winę

> skręcającego.

> pzdr

> chemicq

Ja tez tak stawiam.

Ale sąd juz niekoniecznie uzna wine skrecajacego

Napisano

> Ale sąd juz niekoniecznie uzna wine skrecajacego

Tutaj moglibyśmy już zejść na niekoniecznie stricte motoryzacyjne tematy, ale tak, w sądzie różne rzeczy się zdarzają, Temida bywa ślepa, albo niedowidząca, szczególnie gdy zielony papier przysłania wzrok.

pzdr

chemicq

Napisano

> Nie bal byś sie raczej.

> Woże w ciagu kazdego tygodnia czesto i tysiace ludzi i jakos zyją

A ja kazdego dnia w pracy przerabiam tego typu problemy na drogach, jak np. ta sytuacja przedstawiona w tym wątku. Wiec wiem jak niektorzy dziwnie interpretuja calkiem proste sytuacje drogowe i potrafia doprowadzic do kolizji. Ale za to mi płacą...

Napisano

> Wlasnie tutaj sie caly probelm zaczyna, bo to nawet nie jest skrzyzowanie.

To jest skrzyzowanie. Jak najbardziej. Normalne, typowe skrzyzowanie. 4 wloty - 4 drogi.

Napisano

> Odpowiadam na Twój post, ale sprawa tyczy się ogólnie całego wątku.

> W zasadzie mam ochotę zrobić.

> Ludzie, kto Wam dał prawa jazdy? To jest jedno z podstawowych pytań typu krzyżówka, a Wy szukacie

> dziury w całym i jakiś interpretacji kosmicznych? Odpowiedź jest oczywistą oczywistością, a

> jesli nie, to nie chciałbym na drodze spotkać...

> Dziwi mnie w ogóle obecność takiego wątku tutaj...

> pzdr

> chemicq

I od tego właśnie należałoby zacząć! Miejsce tego wątku jest w kosmosie. Albo w najlepszym wypadku - na jakimś forum dla zdających na prawo jazdy.

Napisano

> To jest skrzyzowanie. Jak najbardziej. Normalne, typowe skrzyzowanie. 4 wloty - 4 drogi.

To nie jest skrzyżowanie:

Art. 2. Użyte w ustawie określenia oznaczają:

...

10. skrzyżowanie - przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia; określenie to nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z drogą gruntową, z drogą stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze lub z drogą wewnętrzną ;

Napisano

> I od tego właśnie należałoby zacząć! Miejsce tego wątku jest w kosmosie.

O właśnie. Na to czekałem.

Wyobraźmy sobie, że auta spadły w tym samym momencie z kosmosu na drogę i NIE MA MOWY o żadnym skrzyżowaniu, więc obowiązuje je akapit:

Quote:

3. Przepisy ust. 1 i 2 stosuje się również w razie przecinania się kierunków ruchu poza skrzyżowaniem

CiniO, capito? zlosnik.gif

Napisano

> I od tego właśnie należałoby zacząć! Miejsce tego wątku jest w kosmosie. Albo w najlepszym wypadku

> - na jakimś forum dla zdających na prawo jazdy.

Motokacik chyba jest idealnym miejscem na rozgryzanie zawilosci przepisow drogowych... nieprawdaż ?

Napisano

> O właśnie. Na to czekałem.

> Wyobraźmy sobie, że auta spadły w tym samym momencie z kosmosu na drogę i NIE MA MOWY o żadnym

> skrzyżowaniu, więc obowiązuje je akapit:

> Quote:

> 3. Przepisy ust. 1 i 2 stosuje się również w razie przecinania się kierunków ruchu poza

> skrzyżowaniem

> CiniO, capito?

No nie capito.

Przeciez juz wczesniej odpisalem na to samo, ale powtorze.

To ze ten przepis obowiazuje, to nie znaczy ze drugi przepis (o ustapieniu pierwszenstwa przy wlaczaniu sie do ruchu) nie obowiazuje. Obowiazuja oba bo nic ich nie odwoluje.

Mysle ze dopuki ktos nie zaproponuje cos nowego, to dalsza dyskusja nie ma sensu, bo jak narazie wszyscy od dluzszego czasu poslugujemy sie tymi samymi argumentami powtarzajac sie.

Napisano

No coś Ty...

Obaj kierowcy nie mają komu ustąpić pierwszeństwa włączając się do ruchu, bo nic po drodze z boku nie jedzie. Prawda?

Obaj w jednym momencie włączają się do ruchu przekraczając tablice "Droga wewnętrzna".

Od tej chwili nie są już pojazdami włączającymi się do ruchu. Prawda to czy fałsz?

Obowiązują ich więc ogólne zasady przytoczone powyżej. Prawda?

Napisano

W Polsce tak właśnie jest, ale przecież nie każdy z nas tutaj mieszka. Może w innych krajach inaczej na to patrzą grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.