Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Chevrolet Volt

Featured Replies

Napisano

Pisałem już na Emigrantach, ale tutaj też dam info - jeździłem dziś Voltem (a także Cruze). Jakby ktoś chciał przeczytać moje wypociny (i nie boi się że go obrażę wyrażając się źle o Cruze), to zapraszam na:

http://florydziak.blogspot.com/2011/02/general-motors-main-street-jezdziem.html

Napisano

> ktoś chciał przeczytać moje wypociny (i nie boi się że go obrażę wyrażając się źle o Cruze),

Po prostu nie jesteś zwyczajny jeździć zwyczajnymi autami wink.gif

Ja też bym wolał większy silnik, bardziej precyzyjny układ kierowniczy, ale jak człeka stać tylko na Chevroleta, to jeździ czym jeździ i cieszy się, że klima działa zlosnik.gif

Napisano

Marek facepalm.gif

IMO Volt to strzal w dziesiatke. Ciekawe czy w Pl bedzie hmm.gif Jak bedzie tanszy od wynalazkow hondy i toyoty to bedzie hit zlosnik.gif

Poza tym Twoje wypociny sa malo interesujace i nie maja nic wspolnego z rzeczywistoscia. Na codzien jezdzisz lepszym samochodem wiec po co to pisac? Kazdy tanszy bezdie gorszy.

Napisano

> IMO Volt to strzal w dziesiatke. Ciekawe czy w Pl bedzie

Technologicznie ok.gif

Ale popatrz na cenę - jeśli w USA to ponad 40k$, to u nas to będzie kosztować ok. 200 k zł, czyli sprzedaż będzie żadna.

Napisano

> Technologicznie

> Ale popatrz na cenę - jeśli w USA to ponad 40k$, to u nas to będzie kosztować ok. 200 k zł, czyli

> sprzedaż będzie żadna.

Mailby sens jakby kosztowal 80-90K.

Napisano

> Mailby sens jakby kosztowal 80-90K.

Nie bedzie. GM podal cene Opel Ampera i jest zabojcza. Cos okolo 30 tys euro, jak nie wiecej.

link

Napisano

> Nie bedzie. GM podal cene Opel Ampera i jest zabojcza. Cos okolo 30 tys euro, jak nie wiecej.

> link

No to bedzie jako ciekawostka zlosnik.gif Mniej niz prisua tego bezdie jezdzilo.

Napisano

> Nie bedzie. GM podal cene Opel Ampera i jest zabojcza.

Prawie trafiłem - wychodzi jakieś 170k zł.

Napisano

> Twoje wypociny sa malo interesujace i nie maja nic wspolnego z rzeczywistoscia.

Dlaczego nie mają? IMO te samochody (Cruze, Ceed, Focus, Auris, etc) są właśnie takie jak mają być - tanie pudełka do codziennego wożenia du... z domu do pracy i z powrotem. Są tandetnie plastikowe w środku, mają słabe 4-cyl. silniki i niezbyt dobre wyciszenie. Zero emocji. Co jest nie tak w opisie Marka?

Jeździmy tym, bo tylko na to nas stać, ale nie zmienia to faktu że te auta SĄ po prostu tandetne, tanie i słabe.

BTW Volt w środku na tym filmiku też wygląda strasznie plastikowo. IMO cena 40k $ to dużo za dużo... (rozumiem, że technologia och i ach i etc., ale sam środek auta - tandeta). Powinien kosztować tyle co wysoka wersja Cruze'a, nie więcej.

Napisano

> a SĄ po prostu tandetne, tanie i słabe.

Cóż, tak jest, ale Polak nie lubi słyszeć, że jest biedny - jak to on, członek narodu wybranego i biedny ?

Przecież on wybiera rozsądnie i kupuje chevroleta nie dlatego że go nie stać na lexusa czy bmw, tylko dlatego, że chevrolet jest co najmniej tak samo dobry.

A "life is brutal" - kupujemy koreańskie auta z amerykańskim znaczkiem bo są tanie.

Napisano

> Dlaczego nie mają? IMO te samochody (Cruze, Ceed, Focus, Auris, etc) są właśnie takie jak mają być

> - tanie pudełka do codziennego wożenia du... z domu do pracy i z powrotem. Są tandetnie

> plastikowe w środku, mają słabe 4-cyl. silniki i niezbyt dobre wyciszenie. Zero emocji. Co

> jest nie tak w opisie Marka?

> Jeździmy tym, bo tylko na to nas stać, ale nie zmienia to faktu że te auta SĄ po prostu tandetne,

> tanie i słabe.

> BTW Volt w środku na tym filmiku też wygląda strasznie plastikowo. IMO cena 40k $ to dużo za

> dużo... (rozumiem, że technologia och i ach i etc., ale sam środek auta - tandeta). Powinien

> kosztować tyle co wysoka wersja Cruze'a, nie więcej.

Dlatego, ze jak jezdzisz samochodem za 100k to nigdy nei spodoba Ci sie samochod za 30k.

A Volt kosztuje sporo w USA ponad 40k a za technologie sie placi. Tam ma to sens bo w takeij Cali bedziesz mial znizki. A u nas nie zlosnik.gif

Napisano

> Cóż, tak jest, ale Polak nie lubi słyszeć, że jest biedny - jak to on, członek narodu wybranego i

> biedny ?

> Przecież on wybiera rozsądnie i kupuje chevroleta nie dlatego że go nie stać na lexusa czy bmw,

> tylko dlatego, że chevrolet jest co najmniej tak samo dobry.

> A "life is brutal" - kupujemy koreańskie auta z amerykańskim znaczkiem bo są tanie.

Dokładnie tak jest. Chevrolety są dobre bo tanie.

Z tym, że w tym przypadku, ocena Chevroleta z punktu widzenia właściciela Lexusów jest raczej subiektywna. smile.gif

Napisano

Czym wy się podniecacie i dołujecie ? Gościu wkleił linka żeby sobie podnieść oglądalność na blogu - a wy tu płaczecie.

Z artykuły wynika jawne lekceważenie marki chevrolet i podkpiwanie nawet jakby to była korweta - to podsumowanie byłoby takie same.

Napisano

> Czym wy się podniecacie i dołujecie ?

> Z artykuły wynika jawne lekceważenie marki chevrolet

Ale tu nie ma żadnego dołowania się tylko realizm.

Jako użytkownik 2 z kolei "szewroleta" i 5-tego DU mam chyba prawo powiedzieć, że to tania marka dla biedoty.

W którymś momencie, gdy mnie znowu coś w tym aucie wkurzyło, stwierdziłem, że DU są robione z odpadów po oplu i chyba niewiele się pomyliłem.

Napisano

> Ale tu nie ma żadnego dołowania się tylko realizm.

> Jako użytkownik 2 z kolei "szewroleta" i 5-tego DU mam chyba prawo powiedzieć, że to tania marka

> dla biedoty.

> W którymś momencie, gdy mnie znowu coś w tym aucie wkurzyło, stwierdziłem, że DU są robione z

> odpadów po oplu i chyba niewiele się pomyliłem.

"tania marka" - jeśli ma to znaczyć tańsze podzespoły eksploatacyjne i mniejszą ilość napraw - to wole od audi

Napisano

> tańsze podzespoły eksploatacyjne i mniejszą ilość napraw

Cudów nie ma. Części są tańsze, ale używa się ich częściej, niestety.

W tych rankingach niezawodności w których DU się pojawiało (np tu), raczej było w dolnej części tabeli.

Napisano

> Cudów nie ma. Części są tańsze, ale używa się ich częściej, niestety.

> W tych rankingach niezawodności w których DU się pojawiało (np tu), raczej było w dolnej części

> tabeli.

lexusów też jakoś nie widać,

ale mówimy o deawoo czy chevrolecie - niby cruze to już pełnowartościowy GM-owiec.

Napisano

> lexusów też jakoś nie widać,

Pewnie nie są specjalnie popularne w Niemczech.

> ale mówimy o deawoo czy chevrolecie

A to jakaś różnica ? Otwórz maskę każdego "europejskiego" "szewroleta" - zobaczysz tabliczkę GM DAT, albo GM Daewoo.

Ponoć cruze to już opel - ale i cena już bardziej oplowska niż "szewroletowa".

Napisano
  • Autor

> Nie bedzie. GM podal cene Opel Ampera i jest zabojcza. Cos okolo 30 tys euro, jak nie wiecej.

> link

No i to jest właśnie powód dla którego ten samochód mi się niezbyt podoba. Za taką ilość pieniędzy wypadałoby zrobić porządne wnętrze. Idę dziś na premierę Lexusa CT200h - samochodu o $10K tańszego. Ciekawe jakie tam będą plastiki i jakość spasowania.

Napisano
  • Autor

> Czym wy się podniecacie i dołujecie ? Gościu wkleił linka żeby sobie podnieść oglądalność na blogu

> - a wy tu płaczecie.

> Z artykuły wynika jawne lekceważenie marki chevrolet i podkpiwanie nawet jakby to była korweta - to

> podsumowanie byłoby takie same.

Absolutnie nie lekceważę GM i Chevroleta, czego najlepszym dowodem jest to że wczoraj wybrałem się na tą imprezę pomimo odległości. Naczytałem się wiele entuzjastycznych artykułów o Volcie i chciałem się na żywo przekonać czy to taki wielki skok jakościowy Chevroleta. I coraz bardziej rozumiem dlaczego z "wielkiej trójki" tylko Ford uratował się od bankructwa. Jakość wnętrz Forda poczyniła wielkie postępy. A GM i Chrysler nadal mają tendencję oszczędzania w miejscach w których się nie powinno. Ile by kosztowało ekstra zrobienie schowka pasażera który pasuje i nie jest z ordynarnego plastiku? $5 na sztuce? A takie drobiazgi kują w oczy i nawet lśniący plastik na konsoli (moim zdaniem bardzo ładny, ale będzie się strasznie rysował) nie jest w stanie tego zniwelować.

Volt jest wielkim krokiem naprzód - to pierwszy produkcyjny samochód na świecie działający w cyklu bateria-generator. GM prześcignął w tym lidera technologii hybrydowej - Toyotę. Ale w pośpiechu zapomnieli o drobiazgach i to boli. I nie napawa optymizmem do niezawodności.

Edycja - dodałem trochę więcej zdjęć na blogu + informację o cenach.

Napisano

> Jakość wnętrz

> Forda poczyniła wielkie postępy.

Nie wiem jak w US i nie wiem o jakiej klasie aut Forda piszesz, ale w EU ja np. oceniam każdego kolejnego Focusa gorzej od poprzedniego. Mówię o wersjach standardowych, a nie TOPowych. Najlepiej IMO wyglądała I, II już gorzej (mała poprawa po lifcie), III - nawet na zdjęciach wygląda tragicznie (patrz wątek na Motokąciku)

Napisano
  • Autor

> (patrz wątek na Motokąciku)

Obejrzałem zdjęcia z MK i moim zdaniem Ford jest bardzo porządnie wykończony - żadnych szpar nie widać, deska wydaje się logiczna i nie przekombinowana.

Napisano

> Obejrzałem zdjęcia z MK i moim zdaniem Ford jest bardzo porządnie wykończony - żadnych szpar nie

> widać, deska wydaje się logiczna i nie przekombinowana.

Ja też mam inne zdanie, właśnie niedawno chodziłem po salonach, i widziałem np. najnowszego c-maxa - zaznaczam że też jestem fordziarzem i lubię to markę - niestety właśnie wnętrze było dla mnie największym rozczarowaniem może spasowanie nie było tragiczne - ale całość wyglądała raczej "odpustowo". O wiele lepiej przezentował się opel i np. renault.

Napisano
  • Autor

> Ponoć cruze to już opel - ale i cena już bardziej oplowska niż "szewroletowa".

Cruze jest składany w:

Australia: Elizabeth, South Australia

China: Shenyang, Liaoning

India: Halol, Gujarat

Kazakhstan: Ust-Kamenogorsk

Russia: Saint Petersburg

South Korea: Bupyeong-gu, Incheon

Thailand: Rayong, Rayong Province

United States: Lordstown, Ohio

Trochę mało Oplowskie są te lokalizacje...

Napisano
  • Autor

> niby cruze to już pełnowartościowy GM-owiec.

Nie bardzo rozumiem rozróżnienie na "pełnowartościowe GM-owce" i resztę.

Napisano
  • Autor

> Ale konstrukcja wspólna. Znów wspólna.

> A poprzednie modele już mocno rozjechały się.

Moim zdaniem to dobrze że GM w końcu szuka oszczędności i buduje "światowy" samochód. Tyle że nie wiadomo czy to przypadnie do gustu klientom na całym świecie. Jak na razie nie widzę żeby Cruze się jakoś szczególnie dobrze sprzedawał w USA.

P.S. Wyczytałem że wersja USA Cruze ma jakieś lepsze zawieszenie tylne niż wersja EU - Watts Z-link.

Napisano

> Nie bardzo rozumiem rozróżnienie na "pełnowartościowe GM-owce" i resztę.

No to jest akurat bardzo proste do zrozumienia. Przecież poprzednik Cruze - Lacetti, był to samochód opracowany samodzielnie przez Daewoo, jeszcze przed jej bankructwem i przejęciem firmy przez GM. I potem miał miejsce tylko rebranding, czyli w Europie zamiast DU Nubira klient kupował Chevego Lacetti. I wszyscy mieli tę świadomość, i mówili "Nie kupuj Chevroleta" przecież to koreańskie DU.

Cruze natomiast został w całości opracowany przez GM na nowej płycie podłogowej zastosowanej w Astrze IV. Ciekawe czy co niektórzy "znafcy" nadal będą twierdzić, że to DU. cool.gif

Tak więc zgodzę się z moim przedmówcą, że jest to pełnowartościowe GM.

Napisano

> P.S. Wyczytałem że wersja USA Cruze ma jakieś lepsze zawieszenie tylne niż wersja EU - Watts

> Z-link.

Belka skrętna + 2 drążki Watta. W wersji EU tego nie ma?

EDIT:

Sprawdziłem sobie w TIS i faktycznie nie widać układu drążków Watta.

Czyli nie jest to, przynajmniej z tyłu, zawias Astry J.

Napisano

> Ciekawe czy co niektórzy "znafcy" nadal będą twierdzić, że to DU.

Będą, i pewnie to jest powód słabej sprzedaży cruze'a w Polsce.

Dodatkowy argument im da to, że cruze wystartował jako Daewoo Lacetti Premiere w 2008 r. w Korei.

Napisano

> Będą, i pewnie to jest powód słabej sprzedaży cruze'a w Polsce.

To już chyba nawet nie chodzi o to, czy ktoś to kojarzy z Daewoo, Koreą, czy jeszcze czymś innym. Auto co prawda ładne, ale ani nie ma w nim jakichś technologicznych fajerwerków, ani też nie jest po prostu specjalnie tani.

> Dodatkowy argument im da to, że cruze wystartował jako Daewoo Lacetti Premiere w 2008 r. w Korei.

Do dawnego budżetowego Daewoo nie ma co tego odnosić, bo tam rozwiązania w porównaniu do analogicznego modelu Opla były dobre 10 lat wstecz.

Teraz to na pewno uległo poprawie. Tańsza marka GM jest obecnie na pewno lepszej jakości, ale też odbiło się to na cenie.

Napisano

> Belka skrętna + 2 drążki Watta. W wersji EU tego nie ma?

> EDIT:

> Sprawdziłem sobie w TIS i faktycznie nie widać układu drążków Watta.

> Czyli nie jest to, przynajmniej z tyłu, zawias Astry J.

Nie jest bo to ma byc tansze.

Napisano

> Będą, i pewnie to jest powód słabej sprzedaży cruze'a w Polsce.

> Dodatkowy argument im da to, że cruze wystartował jako Daewoo Lacetti Premiere w 2008 r. w Korei.

To jest tak jak z marka ARAL w Niemczech. ARAL był kupiony przez BP, ale ze wzgledu na prestiż regionalny, nadal występuje pod ta nazwą.

To samo w Korei. Daewoo kojarzy się bardzie regionalnie i dlatego tam było to sprzedawane pod marka Daewoo i w dodatku nie Cruze tylko Lacetti Premiere, ale juz tez tak nie bedzie.

A co do sprzedaży, to fakty są inne. Chevrolet ma duzy wzrost w Polsce jest jeszcze wiekszy, w tym sprzedaz Cruze'a jest wieksza od Lacetti.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.