Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

SC - układ hamulcowy bez regulatora....

Featured Replies

Napisano

Co się stanie jak zbuduje układ hamulcowy w SC na pompie z punto, serwo z punto, przód 257mm wentyle i tył 240mm lite tarcze. W tym zestawie nie przewiduje korektorów siły hamowania. Proszę o opinie podparte doświadczeniem i argumentami.

Napisano

widze że przymierzamy sie do tego samego 20.GIF

jakie hample masz z przodu te przed 97 rokiem czy po ???

ja myśle dać kolektory z vana wyciągnełem z poprzedniej budy ale jakieś takie sztywne sa i nie bardzo wiem czy sprawne

Napisano

> Co się stanie jak zbuduje układ hamulcowy w SC na pompie z punto, serwo z punto, przód 257mm

> wentyle i tył 240mm lite tarcze. W tym zestawie nie przewiduje korektorów siły hamowania.

> Proszę o opinie podparte doświadczeniem i argumentami.

tyl bedzie wyprzedzal przod. Czy tak trudno zaplacic za w pelni regulowany korektor 20zl ??

Napisano

> Co się stanie jak zbuduje układ hamulcowy w SC na pompie z punto, serwo z punto, przód 257mm

> wentyle i tył 240mm lite tarcze. W tym zestawie nie przewiduje korektorów siły hamowania.

lepiej załóż korektory, bo jak trochę popada albo jak mocniej zahamujesz to będziesz miał zabawę z tyłem smile.gif

Napisano

nic, będzie zamiatał bokiem na winklach przy hamowaniu i skutecznosć przednich hampli będzie mocno dyskusyjna,

Napisano

> tyl bedzie wyprzedzal przod. Czy tak trudno zaplacic za w pelni regulowany korektor 20zl ??

możesz jakimś linkiem zarzucić ?

Napisano

No właśnie za 20 zł coś sensownego się znajdzie i pewnie nowe jeszcze ?

Napisano
  • Autor

> tyl bedzie wyprzedzal przod. Czy tak trudno zaplacic za w pelni regulowany korektor 20zl ??

wytłumacz mi dlaczego

257mm ma o wiele większą skuteczność niż 240mm, do tego 257mm na dużym klocku

dlaczego tak? nie zmieszczą mi się w komorze silnika chyba korektory i rozważam inna opcję

btw nowy korektor to około 200zł w ASO

Napisano

> wytłumacz mi dlaczego

> 257mm ma o wiele większą skuteczność niż 240mm, do tego 257mm na dużym klocku

> dlaczego tak? nie zmieszczą mi się w komorze silnika chyba korektory i rozważam inna opcję

> btw nowy korektor to około 200zł w ASO

W PGT mam inne korektory bo jest ABS. Hamulce były takie jak opisałeś, czyli seria PGT. Po wywaleniu korektorów skuteczność hamowania drastycznie spadła. Na włączonym ABS terkotało przy lekkim naciśnięciu hamulca, Na wyłączonym blokowało tył i zanim przód zaczynał choć trochę hamować to tył już ładnie piszczał na asfalcie. Hamowanie w łuku, a tym bardziej na mokrej nawierzchni było niemożliwe.

Napisano
  • Autor

> W PGT mam inne korektory bo jest ABS. Hamulce były takie jak opisałeś, czyli seria PGT. Po

> wywaleniu korektorów skuteczność hamowania drastycznie spadła. Na włączonym ABS terkotało przy

> lekkim naciśnięciu hamulca, Na wyłączonym blokowało tył i zanim przód zaczynał choć trochę

> hamować to tył już ładnie piszczał na asfalcie. Hamowanie w łuku, a tym bardziej na mokrej

> nawierzchni było niemożliwe.

no to lipton, znaczy się szukam miejsca pod maską, oj będzie cięzko

Napisano

ja wsadziłem sobie korektor z doblo. Umieściłem go obok mechanizmu zmiany biegów, zrobiłem dziurkę w podłodze, szpilka + motylek i jest regulacja ;-) działa nieźle. Jak jest rozkręcony to hamuje normalnie, a jak podciągnę to można fajnie dupą rzucać.

Napisano

> wytłumacz mi dlaczego

Chodzi o srednice tloczka. Mniejszy tloczek ma wiekszy nacisk. Jedyne rozwiazanie to zmniejszenie cisnienia na tyl. Inaczej tego nie zrobisz.

Napisano

> wytłumacz mi dlaczego

> 257mm ma o wiele większą skuteczność niż 240mm, do tego 257mm na dużym klocku

> dlaczego tak? nie zmieszczą mi się w komorze silnika chyba korektory i rozważam inna opcję

> btw nowy korektor to około 200zł w ASO

a kto Ci kaze dawac korektory pod maska ?? daj je przy tylnej bellce itp. Jedziesz na szrot, kupujesz korektor z tylnej belki Golfa III np. delikatnie go przerabiasz, aby na stale go regulowac sruba i dziala idealnie. Kolega tak zrobil w cc, gdzie na przedzie sa wentylowane 240mm a na tyle coupe 240mm i bez problemu sie reguluje

Napisano

> do tego 257mm na dużym klocku

Możesz coś o tym więcej napisać?, od czego ten większy klocek?, plug&play czy plug&pray ?

Napisano

> Możesz coś o tym więcej napisać?, od czego ten większy klocek?, plug&play czy plug&pray ?

Taki hamulec np. w PGT był w dwóch wersjach zacisków. Pierwsze modele miały mały klocek, taki jak mk1 na litych tarczach 257 czy diesle. Nowsze PGT już miały zaciski pod większe klocki, takie jak np. mk2/fl z wentylowanymi hamulcami, czy AR 145/146. Te większe klocki mają takie te metalowe ucha z boku.

Napisano

> Chodzi o srednice tloczka. Mniejszy tloczek ma wiekszy nacisk. Jedyne rozwiazanie to zmniejszenie

> cisnienia na tyl. Inaczej tego nie zrobisz.

Inaczej to jest. Nacisk obu tłoczków jest taki sam bo to zależy od pompy, ale im większy tłoczek tym większa jego powierzchnia nacisku (pracy) = skuteczność.

Napisano

> Taki hamulec np. w PGT był w dwóch wersjach zacisków. Pierwsze modele miały mały klocek, taki jak

> mk1 na litych tarczach 257 czy diesle. Nowsze PGT już miały zaciski pod większe klocki, takie

> jak np. mk2/fl z wentylowanymi hamulcami, czy AR 145/146. Te większe klocki mają takie te

> metalowe ucha z boku.

No dobra, ale ja mam tarcze 257 wentylowane. Tam idą różne klocki?

fomar-klocki-hamulcowe-1-7-fiat-siena-01-97-palio-weekend-01-98-.jpg

Takie mam

Bo że tłoczki mogą być różnej średnicy to wiem.

Napisano

> Inaczej to jest. Nacisk obu tłoczków jest taki sam bo to zależy od pompy, ale im większy tłoczek

> tym większa jego powierzchnia nacisku (pracy) = skuteczność.

skoro maja taki sam nacisk to czemu tyl sie blokuje? Nie mow o docisku na os

Napisano

Nacisk jest taki sam ale powierzchnia robocza tłoczka zwiększa skuteczność hamulca. Dlatego w sporcie ze względów technologicznych jeden tłoczek został zastąpiony kilkoma mniejszymi. Suma sumarum ich powierzchnia pracy jest większa niż największego zacisku jednotłoczkowego. Najlepiej to można odczuć w motocyklu bo praktycznie p&p można zmienić zaciski 4-tłoczkowe na 6-tłoczkowe.

Napisano

> No dobra, ale ja mam tarcze 257 wentylowane. Tam idą różne klocki?

> Takie mam

> Bo że tłoczki mogą być różnej średnicy to wiem.

PGT zawsze miało tarcze wentylowane 257. Pierwsze GT1 miały zaciski na małe klocki (takie jak mk1 z ABS).

Klocek z PGT na starym zacisku:

http://img01.allegroimg.pl/photos/oryginal/14/20/52/62/1420526221

Od GT2 były już nowe zaciski (takie jak w mk2/fl JTD, AR145/146).

Klocek z PGT na nowym zacisku:

http://img01.allegroimg.pl/photos/oryginal/14/20/52/62/1420526210

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.