Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Multipla - jakie graty LPG

Featured Replies

Napisano

Witam

Pacjent: Multipla 2005 CF3 116tkm.

Cel: LPG

Poradźcie - jakie podzespoły (komputer, reduktor wtryski) brać pod uwagę by chciało to działać,

ewentualnie jakie omijać.

Budżet - do 2700zł.

Napisano

> Witam

> Pacjent: Multipla 2005 CF3 116tkm.

> Cel: LPG

> Poradźcie - jakie podzespoły (komputer, reduktor wtryski) brać pod uwagę by chciało to działać,

> ewentualnie jakie omijać.

> Budżet - do 2700zł.

Zwiększ budżet do 3000, zamontuj brc i zapomnij o gazie w aucie. No chyba, że uda Ci się w Twojej kwocie zmieścić.

Napisano

> Witam

> Poradźcie - jakie podzespoły (komputer, reduktor wtryski) brać pod uwagę by chciało to działać,

> Budżet - do 2700zł.

W tej kwocie zamontowałem BRC z butlą 53 L pod spodem, polecam

Napisano

Dokładnie 2700 kosztowało mnie rok temu BRC Sequent 24 z butlą w kole.

Z instalacją nie mam żadnych problemów (oprócz tego, że nie pali 15% więcej - jak obiecywano - tylko 20%).

Przejechane już 30 kkm.

Tylko aby warsztat wybrać dobrze.

Napisano
  • Autor

A co myślicie o instalacji Tartarini.

Dziś jechał za mną pod parking właściciel salonu Fiata w mojej miejscowości by zobaczyć kto kupił Multiple, a ponieważ uczyłem ja i żona kiedyś jego dzieci więc z grubsza widział kto jestem. W rozmowie - ja że BRC a on zaproponował mi właśnie Tartarini - niby droższa od BRC ale pomyśli o promocji . No i na miejscu serwis bo montują-nie narzucał się wręcz sam o to się wypytałem.

Napisano

Nie wiem jak z sekwencją, bo ta drugiej generacji jest dobra, ustawianie, regulacja na stanowisku - komputerem. Kolega kiedyś miał, jak dopiero co wchodziła sekwencja, lecz długo nie pojeździł z racji bliskiego spotkania z rowem i drzewem(kabina dobrze zniosła dachowanie i drzewo). Nie narzekał, nawet wtedy chwalił, auto nówka z salonu.

Napisano

> Witam

> Budżet - do 2700zł.

W tym budżecie uda ci się kupić na Stag 300-4 z wtryskiwaczami Hana H2000 i reduktorem Zavoli N i jeśli ci to zamontuje porządny gazownik to będzie ok. BRC mniej czułe na błędy montażowe ale droższe.

Napisano

> A co myślicie o instalacji Tartarini.

> Dziś jechał za mną pod parking właściciel salonu Fiata w mojej miejscowości by zobaczyć kto kupił

> Multiple, a ponieważ uczyłem ja i żona kiedyś jego dzieci więc z grubsza widział kto jestem. W

> rozmowie - ja że BRC a on zaproponował mi właśnie Tartarini - niby droższa od BRC ale pomyśli

> o promocji . No i na miejscu serwis bo montują-nie narzucał się wręcz sam o to się wypytałem.

A gdzie będziesz to serwisować? Zdasz się tylko na jeden warsztat?

W założonej kwocie zamontujesz BRC z dwuletnią gwarancją, więc po co kombinować?

Napisano

Każde ASO Fiata jest serwisantem TARTARINI, jeżdżą na szkolenia i wiedzą co i jak.

Napisano

> Każde ASO Fiata jest serwisantem TARTARINI, jeżdżą na szkolenia i wiedzą co i jak.

Może masz rację.

Mam uprzedzenie do Tartarini, bo miałem 3 generację montowana w ASO i nikt teraz nie chciał się tego tknąć. Zamontowałem IV generację BRC i jestem zadowolony.

Koszty przeglądu i dostępność części mam na pewno lepsze niż w ASO.

I pamiętaj, ze w ASO LPG jest tylko dodatkiem do innych usług.

Na Tartarini masz 2 lata gwarancji?

Podobną sytuację miał mój teść z instalacją Bedini w Lanosie.

Kopił auto z instalacja montowana w salonie. Po 10 latach nikt tego nie potrafił ustawić, nawet ASO w którym montowali.

Skończyło się na wymianie elektroniki i wymianie miksera w warsztacie gaziarzy.

Teraz Lanos tak śmiga jak nigdy dotąd. Nie ma dziury w przyśpieszaniu, która była od zawsze i tak jakby mocy przybyło.

Pozdrawiam

Napisano

Jakie dwa lata gwarancji - historia. Zakładana w 2000r. i przejechała od tego czasu niemal 200tys.

Napisano

> Jakie dwa lata gwarancji - historia.

Jaka historia? montowałem w styczniu i mam 24 miesiące gwarancji (mowa o BRC)

> Zakładana w 2000r. i przejechała od tego czasu niemal 200tys.

Jaka instalacja? Bo nie wiem do czego jest to odpowiedź facepalm.gif

Napisano

Pytałeś pod moim postem, czy mam 2 lata gwarancji. Miałem kiedyś, a wtedy tyle nie dawali.

Napisano

> Pytałeś pod moim postem, czy mam 2 lata gwarancji. Miałem kiedyś, a wtedy tyle nie dawali.

OK, odpowiedziałeś na moje pytanie które zadałem do autora wątku i to mnie zmyliło. grinser006.gif

Napisano

Jaka moc auta ? Zapewne poniżej 150KM, a więc sterownik Stag 300, raduktor Zavoli Zeta N, KME lub MagicJet III, wtryskiwacze najlepiej Hana 2000, ewentualnie mniej stabilne i bardziej podatne na zabrudzenia i zużycie MagicJet, ale za to sporo tańsze.

Aaa, Brc jest ok, ale najsłabszym ogniwem są wtryskiwacze, co nie znaczy, że bardzo złe. Na instalke masz 2 lata gwarancji, przeważnie o rok więcej niż w przypadku składaków.

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

No i już jest:

BRC SQ 24 cały zestaw + butla 53l

Instalacja założona w Olsztynie u "SEBA"

Trochę to trwało od 8 do 19 - ale fajnie to wygląda - w zasadzie pod maską widać tylko filtr fazy lotnej.

Cena 2500 - do hurtowni czakram'a mają ze 30 metrów i są ich serwisem na woj. warm-maz.

Napisano

Pomyślnej eksploatacji. Teraz już będziesz miał lżej dla kieszeni, a po roku powinna się zwrócić.

Napisano

> Pomyślnej eksploatacji.

Na razie to będzie bulił za przeglądy.

No ale niema to tamto. smile.gif

Sam bulę i dołączam się do życzeń - powinno być git. ok.gif

> Teraz już będziesz miał lżej dla kieszeni, a po roku powinna się zwrócić.

Od kiedy czas jest wyznacznikiem zwrotu takiej inwestycji? grinser006.gif

Napisano

Statystyka przebiegów przemawia za tym . większe przebiegi, szybszy zwrot. Wielkie bulenie za przeglądy, parę dych więcej raz na rok.

Napisano

> Statystyka przebiegów przemawia za tym . większe przebiegi, szybszy zwrot.

Wiadomo. ok.gif

> Wielkie bulenie za przeglądy, parę dych więcej raz na rok.

Piszesz o przeglądzie technicznym - ja o gwarancyjnych.

W moim przypadku to 115 + 150 = 265zł rocznie.

Ale i tak się opyla smile.gifok.gif

Napisano

> No i już jest:

> BRC SQ 24 cały zestaw + butla 53l

> Instalacja założona w Olsztynie u "SEBA"

> Trochę to trwało od 8 do 19 - ale fajnie to wygląda - w zasadzie pod maską widać tylko filtr fazy

> lotnej.

> Cena 2500 - do hurtowni czakram'a mają ze 30 metrów i są ich serwisem na woj. warm-maz.

I masz dokładnie taki sam zestaw.

Napisz jak masz wpięte wtryskiwacze i gdzie są umieszczone.

Napisano

Poka foty jak zrobili nawierty pod wkretki itd wink.gif

Napisano
  • Autor

Nawierty zrobili od spodu, natomiast listwa z wtryskami jest przykręcona na płaskowniku do kolektora tak że schowana jest pod tą osłoną z rurą do powietrza (na wysokości chłodnicy). Reduktor jest przykręcony do ramki metalowej od filtra powietrza i znajduję się obok niego. Jedyna widoczna rzecz to filtr fazy lotnej .

Zdjęcia niebawem.

Napisano

i bardzo dobrze zrobileś że nie posłuchałeś coponiktórych co radzili staga i przerózne dodatki.

ok.gif

Napisano

> i bardzo dobrze zrobileś że nie posłuchałeś coponiktórych co radzili staga i przerózne dodatki.

To zależy. Jak ostatnio widziałem jak w niejakim Czakramie zamontowali BRC w Punto to się załamałem taki drut.

Napisano

> To zależy. Jak ostatnio widziałem jak w niejakim Czakramie zamontowali BRC w Punto to się załamałem

> taki drut.

no niestety masz racje nie ma regóły co do warsztatów....Trzeba szukać warsztatu z dobrą opinią.

Napisano

> no niestety masz racje nie ma regóły co do warsztatów....Trzeba szukać warsztatu z dobrą opinią.

Dokładnie, 90% sukcesu i zadowolenia z oszczędności z jazdy na LPG to gazownik z prawdziwego zdarzenia a nie druciarz który potrafi zepsuć najlepszy zestaw.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.