Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

VW Bora z 2000r. z silnikiem 1.6 - warte zainteresowania?

Featured Replies

Napisano

Witam,

Co sądzicie o tym modelu z tym silnikiem? Mam okazje kupić z pewnych rąk takie auto z przebiegiem 69kkm (autentycznym).

Ten silnik ma jakieś wady icon_rolleyes.gif?

Pozdrawiam smile.gif.

Napisano

> Ten silnik ma jakieś wady ?

NIE zlosnik.gif

większych wad nie ma alien.gif

Za to skrzynia ma: za jakieś 100 kkm rozwali się mechanizm różnicowy mlotek.gif

Napisano

> NIE

> większych wad nie ma

> Za to skrzynia ma: za jakieś 100 kkm rozwali się mechanizm różnicowy

Coś uslyszaleś, ale chyba nie dokońca wiesz o co chodzi...

Poprawka skrzyni była w 2001 roku.

Po tym roku są kompletnie bezawaryjne

Napisano

> Coś uslyszaleś, ale chyba nie dokońca wiesz o co chodzi...

Przećwiczyłem to na własnej kieszeni 270751858-jezyk.gif

> Poprawka skrzyni była w 2001 roku.

Czytaj ze zrozumieniem. Chodzi o Bora z roku 2000 !!!

> Po tym roku są kompletnie bezawaryjne.

Jaką masz gwarancję, że zastąpienie nitu 9mm śrubą 11mm zlikwidowało problem cfaniaczek.gif Ja mam nadzieję, że tak jest, tylko nadzieję, ale na pewno nie napiszę, że to zlikwidowało problem.

Nie chce mi się szukać, ale na vwgolf.pl czytałem już o padzie różnicowego ze śrubami.

Napisano

> Przećwiczyłem to na własnej kieszeni

> Czytaj ze zrozumieniem. Chodzi o Bora z roku 2000 !!!

trzeba w takim razie dokładnie sprawdzic nr skrzyni duże prawdopodobieństwo że już ma poprawioną

> Jaką masz gwarancję, że zastąpienie nitu 9mm śrubą 11mm zlikwidowało problem Ja mam nadzieję, że

> tak jest, tylko nadzieję, ale na pewno nie napiszę, że to zlikwidowało problem.

znałem nie jeden ale kilkanasie aut sluzbowych golf IV 1.6 2001 z przebiegami +200kkm na fabrycznych skrzyniach

moje toledo 2002 1.6 z przebiegiem 165kkm tez niedotykana skrzynia ani sprzeglo

> Nie chce mi się szukać, ale na vwgolf.pl czytałem już o padzie różnicowego ze śrubami.

jednostkowy przyklad, nie potwierdzajacy regóły

Napisano

Jeśli to jest silnik 1.6SR to miał dość drogą wadę, nie pamiętam dokładnie co padała ale objawiało się to lekkim falowaniem obrotów na ciepłym silniku.

Poza tym 1.6 nie jedzie więc jak bym się nie pchał.

Napisano

> trzeba w takim razie dokładnie sprawdzic nr skrzyni duże prawdopodobieństwo że już ma poprawioną

jedyna szansa, że już była remontowana (ale przebieg raczej na to nie wskazuje)

> znałem nie jeden ale kilkanasie aut sluzbowych golf IV 1.6 2001 z przebiegami +200kkm na

> fabrycznych skrzyniach

> moje toledo 2002 1.6 z przebiegiem 165kkm tez niedotykana skrzynia ani sprzeglo

w moim siadło po 213 kkm frown.gif umówmy sie, że jest to mizerny przebieg dla skrzyni sick.gif)

> jednostkowy przyklad, nie potwierdzajacy regóły

Nie wiem, nie znam się. W każdym razie straciłem zaufanie. VW nie robił akcji serwisowej, mimo, że wiedzieli, że jest wada (przecież sami ją poprawili - chyba). Uznajmy, że po 2001 roku (w ETKA jest podane od którego VIN są inne części) problemu już nie ma. W 2000 bankowo były nity 9mm (chyba, że ktoś to ruszał).

Napisano

> Poza tym 1.6 nie jedzie więc jak bym się nie pchał.

facepalm.gif

Napisano

> jednostkowy przyklad, nie potwierdzajacy reg ły

W rodzinie jest Bora 1.6 tylko nie wiem który rok, ale jedna z pierwszych.

Od nowości w jednych rękach, skrzynia jest już 3, przebieg ok. 250kkm-300kkm

Silnik gwizda, na gazie od ok. 100kkm ok.gif

Napisano
  • Autor

> W rodzinie jest Bora 1.6 tylko nie wiem który rok, ale jedna z pierwszych.

> Od nowości w jednych rękach, skrzynia jest już 3, przebieg ok. 250kkm-300kkm

> Silnik gwizda, na gazie od ok. 100kkm

Lipa z tymi skrzyniami oslabiony.gif.

Napisano

> Lipa z tymi skrzyniami .

Ale jak auto fajne, to wlicz w zakup ewentualną wymianę skrzyni i tyle. Jak się sypnie to trudno, wymienisz i dalej w drogę, a może będzie jeździć bez problemu ok.gif

Napisano

> Ale jak auto fajne, to wlicz w zakup ewentualną wymianę skrzyni i tyle. Jak się sypnie to trudno,

> wymienisz i dalej w drogę, a może będzie jeździć bez problemu

Oczywiście. ok.gif Tym bardziej, że przebieg mizerny. Jeżeli z pewnego źródła to bym brał. Po pierwsze: niełatwo trafić samochód z pewnego źródła, po drugie: budowa samochodu prosta i części stosunkowo tanie. Pojeździsz 120 kkm i sprzedasz wink.gif

Dodam jeszcze, że zazwyczaj po wylaniu oleju da radę jeszcze jechać (oczywiście bez oleju). Jak czytałem rekordzista zrobił 200 km i nic się nie przegrzało ani nie zatarło.

Dopytaj jeszcze o falujące obroty (pisal o tym ktoś wyżej), tez mi sie to obiło o uszy, ale tu nie mam doświadczenia.

Napisano
  • Autor

> Oczywiście. Tym bardziej, że przebieg mizerny. Jeżeli z pewnego źródła to bym brał. Po pierwsze:

> niełatwo trafić samochód z pewnego źródła

No właśnie to pewne źródło jest jednym z głównych argumentów za. Wiem, że auto faktycznie jest w dobrym stanie technicznym.

Ten pad skrzyni to wcześniej ma jakieś objawy, czy nagle jest pad i nie można dalej jechać? Ile kosztuje naprawa hmm.gif?

Aaaaa i ile wciąga ten silnik benzyny? Z 10 w mieście?

Napisano

Na miasto przy normalnej jezdzie bez palowania mozesz liczyc ok 10 L.

Jak skrzynia padnie to szykaj takiej po 2002 r.

A awaria wydaje mi sie ze moze byc nagla - kiedys w Punto od tak na 3 biegu , przy naprawde b. spokojnej jezdzie.

Moim zdaniem koszt naprawy = koszt nowej skrzyni + wymiana

Napisano

> Ten pad skrzyni to wcześniej ma jakieś objawy, czy nagle jest pad i nie można dalej jechać?

Urywa się nit / nity na różnicowym, zazwyczaj przebijają obudowę skrzyni i wylewa się olej. Możesz jechać, ale wyje. Oczywiście jest ryzyko, że coś zatrzesz lub przegrzejesz. Olej w obudowie piątki zostaje dłużej i 5 nie wyje ("1" też mi nie wyła). Oczywiście może się zdarzyć, że nit gdzieś się wkręci, coś poblokuje i z jazdy nici.

Wcześniejszych objawów padu raczej nie ma, choć w moim występowały drgania przy przyspieszaniu (coś jakby niewyważone koła), tyle, że nie wiem czy to był objaw niewiem.gif

> Ile kosztuje naprawa ?

Napiszę ile kosztują części w dwóch wariantach:

1. skrzynia regenerowana min. 900 zł zalana już olejem (zalety: zazwyczaj krótka gwarancja, szybkość naprawy, wady: dalej nie wiesz kto, co, jak zrobił i ile to wytrzyma).

2. części do naprawy skrzyni ok. 300 zł + olej ze 150zł + spawanie obudowy ok 50-100zł (zalety: wiesz co masz - fabryczne części, dobry olej, sprawdzony spaw, wady: dłuższa naprawa samochodu).

Koszty obu operacji IMHO są porównywalne. Chyba, że jesteś w stanie sam rozłożyć skrzynię to wtedy tylko opcja nr 2 mlotek.gif

Napisano

A czy te problemy ze skrzynią dotyczyły tylko tego silnika i auta? Czy inne VW tez mają taki problem ze skrzyniami?

Napisano

> A czy te problemy ze skrzynią dotyczyły tylko tego silnika i auta? Czy inne VW tez mają taki

> problem ze skrzyniami?

Glowy nie dam , ale chyba wszystkie auta z grupy VW z tym silnikiem , ale tak jak Ktos napisal np. auta z 2002 r w gore juz nie mialy tege defektu

Napisano

> Glowy nie dam , ale chyba wszystkie auta z grupy VW z tym silnikiem , ale tak jak Ktos napisal np.

> auta z 2002 r w gore juz nie mialy tege defektu

zastanawiam sie co siedzi w moim polo furious.gifzlosnik.gif

Napisano

> zastanawiam sie co siedzi w moim polo

W Twoim 1.4 chyba nie powinno byc tego problemu ok.gif

Napisano

> A czy te problemy ze skrzynią dotyczyły tylko tego silnika i auta? Czy inne VW tez mają taki

> problem ze skrzyniami?

1.4 75KM 1.6 100KM i 1.9sdi

Napisano

> 1.4 75KM 1.6 100KM i 1.9sdi

A ja myslalem ze tylko 1.6 i 1.6 16V

Napisano

Jest tak jak napisał ppmarian. Kiedyś miałem zestawienie symboli wadliwych skrzyń, ale gdzieś mi wcięło. Najpopularniejsze z wadliwych zdaje się są DDU i DUW (choć mogłem cos pomieszać z symbolami spineyes.gif)

Napisano

> Jest tak jak napisał ppmarian. Kiedyś miałem zestawienie symboli wadliwych skrzyń, ale gdzieś mi

> wcięło. Najpopularniejsze z wadliwych zdaje się są DDU i DUW (choć mogłem cos pomieszać z

> symbolami )

wadliwe skrzynie: DUU, DLP, DUW, DUS, DRT, DUX, DUT, EAY,BMX

Napisano

Witam.

Ma się rozumieć że do golfa IV 1.6 także pakowali te wadliwe przekładnie hmm.gif

Napisano

> Witam.

> Ma się rozumieć że do golfa IV 1.6 także pakowali te wadliwe przekładnie

Tak

Napisano

Ja miałem Leona z 1.6 SR i był to najtanszy w utrzymaniu i najmniej awaryjny samochód jaki miałem

Obecnie jezdzi nim moja cioteczka/ siostra cioteczna - ma juz ok 150 kkm przebiegu i wiekszych problemów nie ma.

Napisano

> Ja miałem Leona z 1.6 SR i był to najtanszy w utrzymaniu i najmniej awaryjny samochód jaki miałem

Mam nadzieje , ze i u mnie tak bedzie

Napisano
  • Autor

> Ja miałem Leona z 1.6 SR i był to najtanszy w utrzymaniu i najmniej awaryjny samochód jaki miałem

> Obecnie jezdzi nim moja cioteczka/ siostra cioteczna - ma juz ok 150 kkm przebiegu i wiekszych

> problemów nie ma.

Oooo strzałą Cooleraku zlosnik.gif. Decyzja zapadła i dopinam temat z tą Borą....tylko tak się zastanawiam...jak ja się rozstane z sejem po tych 10 latach icon_rolleyes.gif...

Napisano

jak ja się rozstane z sejem po tych 10 latach ...

Jest ciezko , ale dasz rade.

Ja po prawie 7 latach roztsalem sie z CC dla Punto i z tygodni ana tydzien jest lepiej wink.gif

Napisano

Za długo nie tęskniłeeeem wink.gif co prawda w garazu nadal stoi cieniasek- ale teraz jak do niego wsiadam to to jakis hardcore i boje sie jezdzic pow 100 km/h a kiedys sie i 180 smigało.. masakra wink.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> trzeba w takim razie dokładnie sprawdzic nr skrzyni duże prawdopodobieństwo że już ma poprawioną

Bora kupiona, nr. skrzyni nie sprawdziłem, ale jest z listopada 2000r. więc może się już załapała na poprawkę hmm.gif.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.