Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

14 letnie autko - warto brać AC?

Featured Replies

Napisano

> moje auta stoją w garażu to raczej drzewno nie spadnie, ani kibol kamieniem nie rzuci

Znaczy do pracy, do sklepu czy na wakacje podróżujesz na rowerze albo komunikacją? Czy za każdym razem jak gdzieś wyjedziesz autem, to parkujesz w garażu? zlosnik.gif

BTW. Znajomemu kiedyś pół auta rozebrali w garażu złodzieje.... świetnie im się pracowało, nikt nie przeszkadzał zlosnik.gif

Napisano

> O nie! Zdarzają się wiele razy częściej.

> Natomiast wartość szkody z reguły jest niższa od miliona

> "Warto" kojarzy się z "zysk".

> "Nie warto" ze "strata".

> Skoro więc WARTO płacić składki AC, to znaczy, że TU działają charytatywnie, dokładają do interesu

> a to właśnie kierowcy płacący za AC zarabiają na tym biznesie No bo skoro warto to tak

> właśnie jest.

Stosując analogię - nie warto kupować jedzenia, bo jakiś zły kapitalista na nim zarabia wink.gif

Każdy sobie robi rachunek zysków i strat i zależy co się opłaci. Jeżeli auto jest poobijanym dupowozem do walk ulicznych - zakup AC jest bez sensu. Jeżeli jest ładne, zadbane i ewentualna utrata auta może być dotkliwa - albo w sensie finansowym, albo jakimkolwiek innym - warto kupić swój święty spokój.

Napisano

> Po przerejestrowaniu na nowego właściciela przechodzi tylko OC. AC już nie.

Ale można próbować w towarzystwach, w których przerwa w ubezpieczeniu krótsza, niż np. 3 miesiące nie powoduje przerwania ciągłości ubezpieczenia.

Napisano

Zalezy jakie, bo można Ac tylko od kradzieży ,spalenia kupic .Wtedy to kosztuje mało.

Napisano

> dlaczego coraz więcej ? przecież drzew nie przybyło

Ale klimat się zmienia i w ostatnich latach jest dużo więcej 'wichur' niż kiedyś. Popatrz na ostatni rok i ilość jakiś huraganów i trąb powietrznych. No chyba że kiedyś też były tylko się o tym mniej mówiło.

> wiesz, wszystko zależy jak podchodzisz do auta

Dokładnie to miałem na myśli pisząc, że autor musi sam sobie odpowiedzieć czym dla niego jest to auto

> bo ja obicia przez wózek, a nawet obcierki

> parkingowej w kilkunastoletnim aucie bym nie tykał, co najwyżej pasta tempo jeśli tylko rysa (...)

Zgadza się, tylko jak się tego trochę nazbiera to z auta, które rok temu wyglądało super robi się kupa

(...)

> nie wiem jakie auto, ale lusterko do astry kosztowało mnie 60zł

> ze składki 400zł zostaje jeszcze 340zł

> na upartego by ten błotnik może zrobił

Auto jak w podpisie więc żadna rewelacja.

Oceń mi proszę taką naprawę, bo dla mnie obecnie to wygląda tak:

- lusterko - 60 jest ok za używany oryginał (za 40 może być zamiennik, jeden taki mam i powyżej 70 km/h strasznie świszczy)

- błotnik - samo lakierowanie (metalik) to minimum 250 u 'młodego', u lakiernika z praktyką 350; naprawa około 100, zamiennik też, używka też. A lakierować trzeba wszystkie, a najgorzej zamiennik bo może wyjść drożej

- nadkole - 30-50 plus montaż (mocowania i składanie) 50

(...)

> części do takich aut kupisz za grosze, kierunek 30zł, zderzak 100zł (jak trafisz pod kolor to odpada malowanie) itd

Pod kolor to musisz długo szukać, a żeby nie malować to musisz sam go z dawcy zdjąć. Zobacz jak na szrotach się trzyma graty - nic się nie zabezpiecza tylko zaczepy i krawędzie jednego elementu rysują drugi.

> jeśli auto jeździ dużo po mieście, to wbrew pozorom opłaca się bardziej jak na wsi

Święta prawda

> do tego dochodzi ryzyko kradzieży, wandalizmu itp

Zwłaszcza w dużym mieście, gdzie wandalizm niestety przejawia nawet na zasadzie zwykłego przypadku (patrz supermarket). Gość przechodzi między samochodami na parkingu, porysuje połowę drzwi czymś co akurat niósł i idzie dalej jakby nic się nie stało. Mało trzeźwi ludzie też czasem robią 'ciekawe' rzeczy.

> moje auta stoją w garażu to raczej drzewno nie spadnie, ani kibol kamieniem nie rzuci

I powiem Ci, że tego garażu szczerze Ci zazdroszczę. Przynajmniej masz gdzie schować wóz i do tego możesz coś przy nim samemu zrobić 'jakby co'

Napisano

Ja na tej zasadzie kontynuowałem AC a aucie u żony mimo ze mało 11 lat w momencie kupna .Nawet 10 % zniżki dali.

Napisano

Witam

Mam auto jak w podpisie. Parę dni temu miałem małe boom z mojej winy, auto mam ubezpieczone w AC. TU określiło szkodę całkowitą mojego auta które na obecną chwilę zostało wycenione na 4,4k z czego ja otrzymałem do ręki 1,8k a "wrak" wyceniono na 2,6k.

W zeszłym roku auto wg. TU było warte 5000 tyś i na taką kwotę je ubezpieczyłem. Wiem że wartość auta z wiekiem maleje więc na dzień dzisiejszy wartość sprawnego, nieuszkodzonego auta jest pewnie mniejsza ale w tym przypadku wygląda na to iż przez ok pół roku ta wartość spadła o 600zł. To chyba dość sporo bo w tym tempie wg. wyliczeń TU to za 3-4 lata nie będzie moje auto miało żadnej wartości. Fakt ze auto może i wiekowe, ale bardzo wdzięczne, tanie w eksploatacji i nigdy nie sprawiało mi większych problemów więc chciałbym się jeszcze nim trochę nacieszyć

Ale do rzeczy - gdzie mogę sprawdzić wartość sprawnego czyli w stanie z przed kolizji auta. Chciałbym zweryfikować wartość auta wyliczoną przez TU z jego faktyczną ceną i mieć na tyle wiarygodne źródło wyceny aby TU nie podważyło jej w przypadku gdyby okazało się że w obu wycenach jest znaczna rozbieżność.

Napisano

> W końcu będę przerejestrowywał mojego kochane maleństwo Znaczy Roverka (dotychczas jeździłem na

> dowodzie rejestracyjnym teściów).

> Po przerejestrowaniu tradycyjnie trzeba rozważyć gdzie kupić OC. Przekopałem kalkulatory

> internetowe, mbanki, linki4, liberty directy i inne.

> Jednak najkorzystniejszą ofertę przedstawił mój agent z Allianz. Dodatkowo Allianz jako jedyna z

> firm umożliwia mi wykupienie AC (gdzie indziej z racji tego, że autko ma ponad 10 lat to sorry

> Winnetou).

> No i się zastanawiam... Autko warte około 6tys zeta. Za AC+OC wychodzi coś koło 900PLN. Przy czym

> AC ~500, OC ~400PLN.

> Gdybym brał samo OC to wychodzi ~520PLN.

> Częściej jeżdżona jest Nyska. Roverkiem poza miasto praktycznie się nie ruszam... Przez rok

> zrobiłem nim z 5tys km. Warto brać AC na takiego sztrucla?

A jakie warunki ubezpieczenia? Udzial wlasny, naprawa na jakich czesciach, jaka amortyzacja?

Ja chcialem ubezpieczyc 12-latka, ale 60% amortyzacji na czesci sprawilo, ze sie rozmyslilem.

Napisano

> Zniżki 60% + dodatkowe 15% na OC. Czyli OC 75%, AC 60%

> Kod pocztowy 02-954 czyli Wawa

A w jakiej firmie sprawdzales ??

Napisano

> Ja chcialem ubezpieczyc 12-latka, ale 60% amortyzacji na czesci sprawilo, ze sie rozmyslilem.

Amortyzację można wykupić. Przy małej wartości auta (bo stare) i duzej zniżce może sie okazac że amortyzacja jest za darmo bo i tak musisz zapłacić minimalną wysokośc składki za AC (Firmy ubezpieczeniowe określają minimalna wysokośc składki, czyli np składka to x% ale nie mniej niż 500 zł).

Napisano

Mozesz zdradzic w ktorej firmie tyle Ci wyliczyli ??

Napisano

> Jednak najkorzystniejszą ofertę przedstawił mój agent z Allianz. Dodatkowo Allianz jako jedyna z

> firm umożliwia mi wykupienie AC (gdzie indziej z racji tego, że autko ma ponad 10 lat to sorry

> Winnetou).

Ja mam w PZU AC na 18 letnią Hondę. Też coś koło ~750 zł. IMO warto. Weź AC.

Napisano

> Ja mam w PZU AC na 18 letnią Hondę. Też coś koło ~750 zł. IMO warto. Weź AC.

750zł AC z OC ? .czy samo AC. I czy te AC jest pełne czy od kradziezy i spalenia jak w MTU.

Napisano

> 750zł AC z OC ? .czy samo AC. I czy te AC jest pełne czy od kradziezy i spalenia jak w MTU.

Nie pamiętam dokładnie. Z tego co kojarzę [sprawdzę w domu dokładnie] to coś poniżej 800 zł było 763 czy jakoś tak. OC z AC razem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.