Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

klimatyzacja...

Featured Replies

Napisano

Witam

Otóż nastąpił zakup auta w rodzinie z pustą klimatyzacją 270751858-jezyk.gif (po oględzinach chłodnicy, sprężarki i zewnętrznych przewodów nie widać tłustych plam)więc jestem dobrej myśli,że zostaje tylko nabicie.Jak to się ma w zimie,są jakieś przeciwwskazania jechać do serwisu i podejmować próbę nabicia?pytam-żeby mnie w serwisie nie wyśmiali bo może w tych warunkach temp.takich żeczy się nie robi confused.gif

Napisano

> pytam-żeby mnie w serwisie nie wyśmiali bo może w tych warunkach temp.takich żeczy się

> nie robi

Nie robi się. Zaczekaj na dodatnie temperatury. W niektórych samochodach czujnik nie pozwala włączyć klimatyzacji przy temperaturze otoczenia niższej, niż +5 stopni Celsjusza.

Napisano

> Witam

> Otóż nastąpił zakup auta w rodzinie z pustą klimatyzacją

Skąd ta wiedza?

Napisano

Można to robić o dowolnej porze roku, tyle że aby sprawdzić czy sprężarka się włączy to musi być ciepła hala/garaż.

Nie musi być tłustych plam, właśnie dlatego dodaje się kontrast, który świeci w UV, żeby móc zobaczyć wyciek.

Niech właściciel modli się, żeby to było coś łatwo wymienialnego pod maską bo wymiana parownika nie należy ani do łatwych ani do przyjemnych ani do tanich.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Spokojnie jedź i nabijaj po sprawdzeniu szczelności, nikt nie robi tego na powietrzu aby tu temperatura miała wpływ, sprawdzą na hali czy działa wink.gif

Napisano

> Otóż nastąpił zakup auta w rodzinie z pustą klimatyzacją

Skąd wiesz, że klimatyzacja jest pusta ? Jeżeli wnioskujesz po tym, że nie działa, to przy ujemnych temperaturach ma prawo nawet będąc pełnosprawną - patrz na mój poprzedni post.

Jeżeli po oświadczeniu handlarza - "Panie, klimatyzacja jest dobra, nówka funkiel, tylko se ją Pan nabij" - to brawo.gifrotfl.gifhahaha.gif

Jeżeli klimatyzacja jest naprawdę pusta to szczerze wątpię, żeby wystarczyło samo nabicie. Prawie na pewno coś będzie do wymiany lub naprawy.

Napisano

> Skąd wiesz, że klimatyzacja jest pusta ? Jeżeli wnioskujesz po tym, że nie działa, to przy

> ujemnych temperaturach ma prawo nawet będąc pełnosprawną - patrz na mój poprzedni post.

> Jeżeli po oświadczeniu handlarza - "Panie, klimatyzacja jest dobra, nówka funkiel, tylko se ją Pan

> nabij" - to

> Jeżeli klimatyzacja jest naprawdę pusta to szczerze wątpię, żeby wystarczyło samo nabicie. Prawie

> na pewno coś będzie do wymiany lub naprawy.

Nie do końca , w sezonie mam cała mase aut sprowadzanych w których przed sprzedażą ktos wyciagał czynnik niewiem.gif po co nie mam pojęcia zlosnik.gif

Do autora , podjedż do warsztatu w którym sprawdzą ci szczelność azotem a nie maszyną która sprawdzi tylko przez próżnie ,czyli omijaj wulkanizatorów zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Klimatyzacja jest pusta sprawdziłem naciskając zawór ;cisza;auto to 5letnia fiesta sprawdzona bezwypadkowa no chyba że ten model ma jakieś słabe punkty klimatyzacji!to wiem że wpierw azotem trzeba napełnić i przynajmniej 24h potrzymać najlepiej nie odpinając przewodów,ok to wybiorę się w tygodniu do jakiegoś punktu-oby było bez niespodzianek 270751858-jezyk.gifa w sumie to nie moje auto-widziały gały co brały yikes.gif

Napisano

> Nie robi się.

Robi się

Zaczekaj na dodatnie temperatury. W niektórych samochodach czujnik nie pozwala

> włączyć klimatyzacji przy temperaturze otoczenia niższej, niż +5 stopni Celsjusza.

we wszystkich.

Żeby włączyć klimę niezależnie od temperatury po prostu wypina sie wtyczkę od czujnika i zwiera piny na niej.

Napisano

> Klimatyzacja jest pusta sprawdziłem naciskając zawór ;cisza;

Możesz podjechać do warsztatu, gdzie mają maszynę do klimy i tam wstępnie sprawdzą szczelność, albo od razu napełnią układ czynnikiem (około 10 złotych za 100ml), jak nie ma pewności to można dodać kontrast UV - będzie wiadomo gdzie ucieka. Kilka tygodni temu w Norauto żeby sprawdzić ilość czynnika chłopak wyciągał maszynę gdzieś z zaplecza, odpakował z pokrowca bo "teraz panie to nikt nie serwisuje klimy, więc maszyna schowana". W innym warsztacie dobijałem brakujące 200 gramów (w Norauto nie mają takiej usługi hehe.gif) to też maszynę odgruzowywali bo stała w kącie nieużywana od lata.

Napisano

> Można to robić o dowolnej porze roku, tyle że aby sprawdzić czy sprężarka się włączy to musi być

> ciepła hala/garaż.

> Nie musi być tłustych plam, właśnie dlatego dodaje się kontrast, który świeci w UV, żeby móc

> zobaczyć wyciek.

> Niech właściciel modli się, żeby to było coś łatwo wymienialnego pod maską bo wymiana parownika nie

> należy ani do łatwych ani do przyjemnych ani do tanich.

> Pozdrawiam BAS

sprężarka zazywczaj wlacza sie nie zaleznie od temp zewnetrznej jesli ustawisz nawiew na szybe na odszranianie.

Napisano

> sprężarka zazywczaj wlacza sie nie zaleznie od temp zewnetrznej jesli ustawisz nawiew na szybe na

> odszranianie.

powinienes napisac - lampka na konsoli zapali ci sie niezależnie od temperatury zewnetrznej wink.gif

Napisano

> Możesz podjechać do warsztatu, gdzie mają maszynę do klimy i tam wstępnie sprawdzą szczelność, albo

> od razu napełnią układ czynnikiem (około 10 złotych za 100ml), jak nie ma pewności to można

> dodać kontrast UV - będzie wiadomo gdzie ucieka. Kilka tygodni temu w Norauto żeby sprawdzić

> ilość czynnika chłopak wyciągał maszynę gdzieś z zaplecza, odpakował z pokrowca bo "teraz

> panie to nikt nie serwisuje klimy, więc maszyna schowana". W innym warsztacie dobijałem

> brakujące 200 gramów (w Norauto nie mają takiej usługi ) to też maszynę odgruzowywali bo

> stała w kącie nieużywana od lata.

u nie przez zime pracowala. zima nie jest przeciwwskazaniem do robienia czegosc z klima

Napisano

> Nie do końca , w sezonie mam cała mase aut sprowadzanych w których przed sprzedażą ktos wyciagał

> czynnik po co nie mam pojęcia

To nie jest czasem tak, ze wszystkie płyny są usuwane przed ewentualną kasacją.

Stoją na placu i czekają, a tutaj trafia się handlarz z Polski grinser006.gif

Napisano

> powinienes napisac - lampka na konsoli zapali ci sie niezależnie od temperatury zewnetrznej

wiesz - rozróżniam zalaczenie sie lampki od pracy sprezarki. mam ci film nagrac przy -15st ?

Napisano

> To nie jest czasem tak, ze wszystkie płyny są usuwane przed ewentualną kasacją.

> Stoją na placu i czekają, a tutaj trafia się handlarz z Polski

Faktycznie moze tak byc waytogo.gif nigdy nie dociekałem tego tematu grinser006.gif

Napisano

> Klimatyzacja jest pusta sprawdziłem naciskając zawór ;cisza;auto to 5letnia fiesta sprawdzona

> bezwypadkowa no chyba że ten model ma jakieś słabe punkty klimatyzacji!to wiem że wpierw

> azotem trzeba napełnić i przynajmniej 24h potrzymać najlepiej nie odpinając przewodów,ok to

> wybiorę się w tygodniu do jakiegoś punktu-oby było bez niespodzianek a w sumie to nie moje

> auto-widziały gały co brały

stykna 2h na azocie przy 15 bar , oczywiście nie wsszystkie fury ale to tak jak by sie ktoś zaraz doczepił zlosnik.gif

Napisano

> wiesz - rozróżniam zalaczenie sie lampki od pracy sprezarki. mam ci film nagrac przy -15st ?

ja bym chętnie zobaczył zlosnik.gif

Napisano

> powinienes napisac - lampka na konsoli zapali ci sie niezależnie od temperatury zewnetrznej

W moim autko przy minusowej temperaturze zewnętrznej jak włącze ogrzewanie " odszranianie " przedniej szyby to spzęgiełko załącza sprężarkę klimy

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.