Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy magazynowanie opon wpływa na ich stan?

Featured Replies

Napisano

Jako że ostatnio osiadłem w temacie opon, podzielę się informacją którą znalazłem w Internecie. Nie jest nowa, ale być może Was zainteresuje.

Tu link.

Quote:

Specjaliści Michelin podkreślają, że to warunki użytkowania i obsługiwania mają największy wpływ na starzenie się opon. Opona przechowywana w magazynie starzeje się średnio 17 razy wolniej niż podczas normalnej eksploatacji

184864e383994604219b.jpg

mar00ha

Napisano

> Jako że ostatnio osiadłem w temacie opon, podzielę się informacją którą znalazłem w Internecie. Nie

> jest nowa, ale być może Was zainteresuje.

> Tu link.

> Quote:

> Specjaliści Michelin podkreślają, że to warunki użytkowania i obsługiwania mają największy wpływ na

> starzenie się opon. Opona przechowywana w magazynie starzeje się średnio 17 razy wolniej niż

> podczas normalnej eksploatacji

> mar00ha

Ale tu Ameryki nikt nie odkrył. Od lat wpajano mi, że opona leżąca w magazynie 3 lata jest tak samo wartościowa, jak ta wyprodukowana tydzień temu. Obniżone ciśnienie bardzo niszczy oponę, jak i felgę. Oponę używaną poznaje się po kolorze stopki, czy była jeżdżona na niskim ciśnieniu, na alufelgach też zostają ślady niedopompowania.

Napisano
  • Autor

> Ale tu Ameryki nikt nie odkrył.

Niektórzy twierdzą, że magazynowana przez 2 lata opona to już szrot...

mar00ha

Napisano

> Niektórzy twierdzą, że magazynowana przez 2 lata opona to już szrot...

> mar00ha

Bo gdzie dwóch kierowców tam trzy opinie ok.gif

Napisano

> mar00ha

Marketingowcy - bo mogą sprzedać nowe.

Napisano

Dokładnie wink.gif tylko najwiecej takich opinii mozna znaleźc na AK.... Ja nie potrafie zrozumiec jak moze się zestarzeć opona która leży w magazynie do którego nie docierają promienie słońca i nie ma zbytnich skoków temp. ale każdy robi jak chce, ja sie ciesze jak mi sie uda kupić 3 letnią nieużywaną opone z dużym rabatem wink.gif Ale zaraz nie którzy powiedzą ze jestem samobójcą hehe.gif

Napisano

> ja sie ciesze jak mi sie uda kupić 3

> letnią nieużywaną opone z dużym rabatem Ale zaraz nie którzy powiedzą ze jestem samobójcą

Zgadza się, dlatego ja wczoraj kupiłem nową oponę 185/60/15 Dunlop sport SP 01 za 100zł 893goodvibes.gif. Opona 55 tydzień 2009r.

Napisano

> Dokładnie tylko najwiecej takich opinii mozna znaleźc na AK.... Ja nie potrafie zrozumiec jak

> moze się zestarzeć opona która leży w magazynie do którego nie docierają promienie słońca i

> nie ma zbytnich skoków temp. ale każdy robi jak chce, ja sie ciesze jak mi sie uda kupić 3

> letnią nieużywaną opone z dużym rabatem Ale zaraz nie którzy powiedzą ze jestem samobójcą

Dokladnie, pod warunkiem, ze jest wlasciwie przechowywana wink.gif. Tu chyba raczej chodzi o przechowywanie opon w warunkach domowych, ze szybciej sie starzeja.

Napisano

> Zgadza się, dlatego ja wczoraj kupiłem nową oponę 185/60/15 Dunlop sport SP 01 za 100zł . Opona 55

> tydzień 2009r.

Gdzie znalazłeś taką okazję? Może być na prv, żeby mi koledzy z forum nie wykupili zeby.GIF

Napisano

Zalezy w jakich warunkach i w jakim polozeniu !

wink.gif

Napisano

>Ja nie potrafie zrozumiec jak

> moze się zestarzeć opona która leży w magazynie do którego nie docierają promienie słońca i

> nie ma zbytnich skoków temp.

Wlasnie w sposob ich lezakowania ( Fota zamieszczona przez MaroochA'e ) tak jak na pierwszym od lewej.

wink.gif

Napisano

> Gdzie znalazłeś taką okazję? Może być na prv, żeby mi koledzy z forum nie wykupili

Ok - prv poszedł.

Napisano

> mar00ha

powiem więcej. Ten kolo z "Jazdy Polskiej" w TVN Turbo twierdził w którymś odcinków, że przeleżała roczna opona nie jest taka sama jak nówka i udowadniał to wpadając w kontrolowane poślizgi na placyku hehe.giffacepalm.gif

Napisano

Zgadza się jak najbardziej. Ale tylko w przypadku kiedy faktycznie jest przechowywana w odpowiednich warunkach. Ja często mam kontakt z klientami którzy szukają egzotycznych rozmiarów w kosmicznych cenach. W większości przypadków udaje się znaleźć jakieś 3-4 czy nawet 5 letnie leżaki które czasem można dostać w wysokości 30% nowej takiej samej gumy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.