Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Polonez 1988r.

Featured Replies

Napisano

Stoi sobie taki polonez z 1988 roku, częściowo ma folię na podłodze, odpala jak zegarek, dźwięk pracującego silnika jest jak by był nowy. Przebieg licznikowy 13200 km. Jest chętny ?

284733852-DSCN0597a.jpg

284733852-DSCN0596a.jpg

284733852-DSCN0598a.jpg

284733852-DSCN0599a.jpg

284733852-DSCN0600a.jpg

284733852-DSCN0607a.jpg

284733852-DSCN0608a.jpg

284733852-DSCN0618a.jpg

post-32343-14352511733036_thumb.jpg

Napisano

> Stoi sobie taki polonez z 1988 roku, częściowo ma folię na podłodze, odpala jak zegarek, dźwięk

> pracującego silnika jest jak by był nowy. Przebieg licznikowy 13200 km. Jest chętny ?

Wystaw na Allegro - ze względu na ogniska korozji nie będzie to może jakiś cud, ale za ok. 1500 PLN mógłby pójść do jakiegoś amatora akwarium

Napisano
  • Autor

> Wystaw na Allegro - ze względu na ogniska korozji nie będzie to może jakiś cud, ale za ok. 1500 PLN

> mógłby pójść do jakiegoś amatora akwarium

Sam miałem zamiar go kupić ale mam na oku kompletną syrenę 105 za 1800 zł więc poloneza sobie odpuszczam. Poldek stoi koło Sochaczewa.

Napisano

> ...i błotniki w innym kolorze, niż drzwi...

Z tym to akurat tragedii nie ma. Lepszy zadbany malowany niż oryginał z dziurami.

Napisano

> Stoi sobie taki polonez z 1988 roku, częściowo ma folię na podłodze, odpala jak zegarek, dźwięk

> pracującego silnika jest jak by był nowy. Przebieg licznikowy 13200 km. Jest chętny ?

Czy on byl malowany czy po prostu wyblaklo?

Napisano

> On ma tył caro czy borewicz?

Z foto widać ,że borewicz.

Napisano

> Z foto widać ,że borewicz.

Z foto właśnie nic nie widać, jak by nie miał lamp hehe.gif Rocznikowo w sumie powinien mieć stare borewiczowe.

Napisano

> Z foto właśnie nic nie widać, jak by nie miał lamp Rocznikowo w sumie powinien mieć stare

> borewiczowe.

Nie ma na foto "noska" pod lampami od Caro,więc to stary typ.

Napisano

> Z foto właśnie nic nie widać, jak by nie miał lamp Rocznikowo w sumie powinien mieć stare

> borewiczowe.

Powinien mieć "akwariowe" (inny odbłyśnik). Niby drobny szczegół, a jednak inne grinser006.gifok.gif

Napisano

> borewiczowe.

Foto nr 4 - końcówka lampy Borewicz ok.gif

Napisano

> Foto nr 4 - końcówka lampy Borewicz

Borewicz czy nie, moim zdaniem powinno być wyraźnie widać lampy (borewiczowe zwłaszcza), nie mówiąc o czarnym nosku nad lampami. Mi tutaj coś nie gra grinser006.gif.

Napisano

> Nie ma na foto "noska" pod lampami od Caro,więc to stary typ.

na dodatek kierunki boczne są z przodu czyli tył stary ale nie do końca borewicz bo klapa bez plastikowego spojlera.

miałem ten sam rocznik tylko że biały silnik 1,5 82kM wink.gif

Napisano

> na dodatek kierunki boczne są z przodu czyli tył stary ale nie do końca borewicz bo klapa bez

> plastikowego spojlera.

Bo to jest akwarium czyli następca borka

Napisano

niech mnie ktoś uświadomi czy akwarium to ten model czy ten z tyłem caro ?

Napisano

> niech mnie ktoś uświadomi czy akwarium to ten model czy ten z tyłem caro ?

nie ,ten z tylem caro to przejsciowka grinser006.gifok.gif

Napisano

> Powinien mieć "akwariowe" (inny odbłyśnik). Niby drobny szczegół, a jednak inne

Zgadza się. Tylna lampa akwariowska różni się od borewiczowskiej prostokątem odblaskowym. W akwarium jest on mniejszy i inaczej umieszczony.

Napisano

> niech mnie ktoś uświadomi czy akwarium to ten model czy ten z tyłem caro ?

To jest "akwarium", czyli borewicz z szybkami i przednim nosem z coupe, chociaż bywały mutanty - borewicze z szybkami i garbem na tylnej klapie. Bardzo ładny i rzadko spotykany układ wypuszczany tylko w 96/7 roku.

Napisano

> To jest "akwarium", czyli borewicz z szybkami i przednim nosem z coupe, chociaż bywały mutanty -

> borewicze z szybkami i garbem na tylnej klapie. Bardzo ładny i rzadko spotykany układ

> wypuszczany tylko w 96/7 roku.

1986 i 1987 tak gwoli ścisłości (choć ja nie mam pewności) waytogo.gif A czy bardzo ładny to już kwestia gustu, mi tam bardziej podobają się te duże, czarne wywietrzniki palacz.gif

Napisano

> 1986 i 1987 tak gwoli ścisłości (choć ja nie mam pewności) A czy bardzo ładny to już kwestia

> gustu, mi tam bardziej podobają się te duże, czarne wywietrzniki

Mi też ok.gif, ale żeby to jeszcze faktycznie były wywiatrzniki hehe.giffacepalm.gif

Napisano

> To jest "akwarium", czyli borewicz z szybkami i przednim nosem z coupe, chociaż bywały mutanty -

> borewicze z szybkami i garbem na tylnej klapie. Bardzo ładny i rzadko spotykany układ

> wypuszczany tylko w 96/7 roku.

miałem takiego identyczny z 1988 r ( nawet pamiętam nr rej P...1666 devil.gif)- poznać można jeszcze po jednym niuansie - po półce i plastikach przy szybie - gdyby tył klapa była w stylu Caro to półki przy szybkach były z plastiku nie pokrytego żadną wykładziną i półka była wytłaczana a nie gładka

Napisano
  • Autor

> Czy on byl malowany czy po prostu wyblaklo?

Moim zdaniem ewidentnie malowany, dołączam fotki lamp aby koledzy mogli jeszcze pogadać zlosnik.gif

284736852-DSCN0587a.jpg

284736852-DSCN0588a.jpg

post-32343-14352511739665_thumb.jpg

Napisano

> borewiczowe.

To jest akwarium.

Przejściówka miała już inną tapicerkę drzwi. Poza tym ma kierunki z przodu błotników a nie z tyłu.

Napisano

> Z foto widać ,że borewicz.

Raczej że akwarium.

Borewicz nie ma tylnych okien, przetłoczenia na tylnej klapie i inne tylne listwy ze względu na przetłoczenie blachy palacz.gif

Napisano

A ja zawsze myślałem że akwarium nazywa się przejściówkę tzn.poldka z dupką od caro

Napisano

> A ja zawsze myślałem że akwarium nazywa się przejściówkę tzn.poldka z dupką od caro

Chronologia:

78-87 Borewicze (wcześniejsze bez spoilera, późniejsze ze spoilerem)

86-90 Akwarium

90-91 Przejściówka

91- Caro

86-90 Hybrydy (różnego rodzaju)

Napisano

> A ja zawsze myślałem że akwarium nazywa się przejściówkę tzn.poldka z dupką od caro

Namieszane jest tak , że nic z tego już nie rozumiem? faint.gif

Napisano

> Chronologia:

> 78-87 Borewicze (wcześniejsze bez spoilera, późniejsze ze spoilerem)

> 86-90 Akwarium

> 90-91 Przejściówka

> 91- Caro

> 86-90 Hybrydy (różnego rodzaju)

Czyli ja miałem akwarium

1988r 1.5 sle -ładnie był utrzymany bo podobno wcześniej jeździł we flocie i woził dyrektora kopalni jakiejś zlosnik.gif.

No ale ze cztery lata temu na żyletki poszedł.

Napisano

> Czyli ja miałem akwarium

> 1988r 1.5 sle -ładnie był utrzymany bo podobno wcześniej jeździł we flocie i woził dyrektora

> kopalni jakiejś .

> No ale ze cztery lata temu na żyletki poszedł.

Oznaczenie SLE pojawiło się od akwarium. Przedtem było L, LE itd.

Napisano

> Moim zdaniem ewidentnie malowany, dołączam fotki lamp aby koledzy mogli jeszcze pogadać

Szkoda. Bo nie wiadomo co sie stalo. Jakby nie byl malowany to mozna cala bude zrobic i cieszyc sie autem.

Napisano

> borewiczowe.

Widać widać - lampy ma borewiczowskie, sam to tzw. akwarium wink.gif

Napisano

A jak miałem przód taki :

284738519-picture_913964_Img2585.jpg

ale paka już Akwarium , czyli z bocznymi , to jaka to wersja była dokładnie ?

post-75484-14352511745033_thumb.jpg

Napisano

> Raczej że akwarium.

> Borewicz nie ma tylnych okien, przetłoczenia na tylnej klapie i inne tylne listwy ze względu na

> przetłoczenie blachy

Ale były akwaria z klapą jak w Caro i jak w Borewiczu. Ten akurat ma klapę Borewiczową choć nie do końca gdyż ta się też troszkę różniła spojlerem (Borewicz miał gumowy przykręcany, natomiast w akwarium ten spojler był częścią wytłoczki całej klapy).

Napisano

> To jest akwarium.

> Przejściówka miała już inną tapicerkę drzwi. Poza tym ma kierunki z przodu błotników a nie z tyłu.

Masz na myśli miejsca na głośniki z przodu? Późne akwaria też miały hmm.gif

Napisano

> Oznaczenie SLE pojawiło się od akwarium. Przedtem było L, LE itd.

S oznaczało właśnie okienka w słupkach C ok.gif

Napisano

> Ale były akwaria z klapą jak w Caro i jak w Borewiczu. Ten akurat ma klapę Borewiczową choć nie do

> końca gdyż ta się też troszkę różniła spojlerem (Borewicz miał gumowy przykręcany, natomiast w

> akwarium ten spojler był częścią wytłoczki całej klapy).

Całkiem wszystko plączesz spineyes.gifgrinser006.gif "Borewicz" to tylko i wyłącznie prosta tylna klapa, ze spojlerem lub bez (zależy od rocznika i wyposażenia). Akwarium to już klapa z przetłoczeniem zamiast gumowego spojlera. Przejściówka miała tył bardzo podobny do Caro, ale parę różnic było. Oczywiście pod koniec lat 80 były różne wariacje, przód od Borewicza, tył od akwarium (lub odwrotnie), akwarium miewało różne "noski" itp. Generalnie wychodziły różne dziwne wersje (tak jakby przejściowe) i tu już zwykle bywa spór jak daną wersję nazwać, bo z resztą i tak to nazewnictwo to tylko umowna sprawa wink.gifok.gif

Napisano

> A jak miałem przód taki :

> ale paka już Akwarium , czyli z bocznymi , to jaka to wersja była dokładnie ?

Tak jak napisałem wyżej, nazewnictwo to tylko umowna sprawa, więc dla jednych to może być późny Borewicz, dla innych wczesne akwarium lub może jeszcze jakoś inaczej... hmm.gifbiglaugh.gif

Napisano

> Całkiem wszystko plączesz "Borewicz" to tylko i wyłącznie prosta tylna klapa, ze spojlerem lub

> bez (zależy od rocznika i wyposażenia). Akwarium to już klapa z przetłoczeniem zamiast

> gumowego spojlera. Przejściówka miała tył bardzo podobny do Caro, ale parę różnic było.

> Oczywiście pod koniec lat 80 były różne wariacje, przód od Borewicza, tył od akwarium (lub

> odwrotnie), akwarium miewało różne "noski" itp. Generalnie wychodziły różne dziwne wersje (tak

> jakby przejściowe) i tu już zwykle bywa spór jak daną wersję nazwać, bo z resztą i tak to

> nazewnictwo to tylko umowna sprawa

A jak nazwać taką wydumkę ? hmm.gif

http://otomoto.pl/polonez-1-5-borewicz-blacha-ocynk-C16639742.html

Przód akwarium, bok i tył borewicz, klapa akwarium panic.gif

284739416-C16639742_2.jpg

284739416-C16639742_3.jpg

post-14422-1435251174841_thumb.jpg

Napisano

> Masz na myśli miejsca na głośniki z przodu? Późne akwaria też miały

Naprawdę ? Ja nie spotkałem się z tapicerką od Caro/przejściówki w akwarium hmm.gif

IMO wtedy też zniknęło miejsce na głośnik w desce rozdzielczej.

Napisano

> Ale były akwaria z klapą jak w Caro

Tak - i nazywały się przejściówkami devil.gif

>i jak w Borewiczu.

Nie spotkałem się i chyba nie było takiej wersji. Akwarium zawsze występowało z tylną klapą z przetłoczeniem.

>Ten akurat ma klapę Borewiczową choć nie do

> końca gdyż ta się też troszkę różniła spojlerem (Borewicz miał gumowy przykręcany, natomiast w

> akwarium ten spojler był częścią wytłoczki całej klapy).

Zdajesz sobie sprawę jakie głupoty wypisujesz ? palacz.gif

Napisano

> A jak miałem przód taki :

> ale paka już Akwarium , czyli z bocznymi , to jaka to wersja była dokładnie ?

Hybryda devil.gif

Bywały też odwrotne hybrydy, ale już dużo rzadziej (wygladały jak 5-drzwiowe coupe).

Napisano

> Raczej że akwarium.

> Borewicz nie ma tylnych okien, przetłoczenia na tylnej klapie i inne tylne listwy ze względu na

> przetłoczenie blachy

Wiem dobrze jak wygląda borewicz. Kolega przeczyta cały watek ,zanim odpowie.Nam chodziło o lampy tylne.

Napisano

> Wiem dobrze jak wygląda borewicz. Kolega przeczyta cały watek ,zanim odpowie.Nam chodziło o lampy

> tylne.

Czytam dokładnie ten wątek.

Lampy tylne są od akwarium.

Borewicz miał prostokątne odblaski pośrodku dolnego rzędu (zdjęcie borewicza z 1979 roku)

284739568-1.JPG

Akwarium miało kwadratowe odblaski bliżej zewnętrznej krawędzi lampy

284739568-2.JPG

Z tego co się orientuję to różnica jest tylko w kloszach - sama lampa jest ta sama.

post-14422-14352511749337_thumb.jpg

Napisano

> Naprawdę ? Ja nie spotkałem się z tapicerką od Caro/przejściówki w akwarium

> IMO wtedy też zniknęło miejsce na głośnik w desce rozdzielczej.

mialem akwarium z 1989 1.6 i glosniki byly w dzwiach ,kolega mial z 1988 i byl jeden glosnik na desce i kieszenie w dzwiach mial materialowe ,a ja mialem kieszenie plastikowe grinser006.gifok.gif

Napisano

> Przód akwarium, bok i tył borewicz, klapa akwarium

W latach 1985-87 zdarzały się różne mutanty borewicz-akwarium. Fabrycznie tak wychodziły.

Napisano

Zdarzają się takie ok.gif

Proszę bardzo, pierwszy z brzegu: http://moto.allegro.pl/polonez-1-5-89r-polecam-kalisz-i1466772924.html

To z resztą chyba nawet ten sam co wkleiłeś żeby pokazać lampy tylne biglaugh.gif

Napisano

> Zdarzają się takie

> Proszę bardzo, pierwszy z brzegu:

> http://moto.allegro.pl/polonez-1-5-89r-polecam-kalisz-i1466772924.html

> To z resztą chyba nawet ten sam co wkleiłeś żeby pokazać lampy tylne

dobra grążąc dalej temat akwarium, borewicz czy przejściówka wink.gif

mój 88 miał starą deskę rozdzielczą czyli z głośnikiem centralnym mono na środku smile.gif miał ktoś z czymś takim do czynienia ?

Napisano

> dobra grążąc dalej temat akwarium, borewicz czy przejściówka

> mój 88 miał starą deskę rozdzielczą czyli z głośnikiem centralnym mono na środku miał ktoś z czymś

> takim do czynienia ?

Napewno nie przejściówka devil.gif

W roczniku 88 nie mógł to być też borewicz...

Więc albo akwarium albo hybryda

Napisano

Były przejściówki z materiałową tapicerką na drzwiach.

Jak nie było głośnika na środku w desce, to były dwa na drzwiach. Bo gdzie?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.