Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

JTD zimny pali za 8 razem :/

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich, testuje stilo przed kupnem od znajomego z komisu.

Mam tylko jeden problem który muszę rozwiązać do piątku aby go kupić, auto odpala za 8 a czasem za 10 razem, sprawdziłem dzisiaj świece żarowe, wymieniłem filtr paliwa oraz zalałem nowym paliwem, niestety dalej ciężko odpala jak się schłodzi, coś mnie naszło dzisiaj i podczas odpalania wcisnąłem gaz szkok odpalił za pierwszym razem confused.gifmad.gif. Dodam że świeci się czek a w schowku jest świeży wykaz błędów p236, p0704,p530,p180 czy macie opis co dokładnie oznaczają ?

Przeleciałem całe archiwum i podejrzewałem EGR ale nie pasuje tu dodanie gazu, macie jakieś pomysły ?

Napisano

Powinieneś zrobić test wtryskiwaczy na przelew lub udać się do dobrego serwisu Boscha aby to zrobili...

Napisano
  • Autor

> słabo szukałeś: jakiś tekst

ok dzięki za pomoc, faktycznie przeoczyłem wink.gif

> Powinieneś zrobić test wtryskiwaczy na przelew lub udać się do dobrego serwisu Boscha aby to

> zrobili...

czy ten test może zrobić tylko serwis Bosch ?

Wyczyściłem zawór erg, wymieniłem wszystkie przewody podciśnieniowe oraz doładowałem aku., po tym zabiegu już odpala smile.gif po jakiś 2s , woziłem drania na przejażdżkę jedynak ładnie ciągnie 2 też bez problemów aż do 3 na tym biegu max do 3tyś obr i już tak zostaje na każdym z biegów.

Napisano
  • Autor

Dziś połączyłem go pod FEC i wyszedł tylko jedne błąd P0236 overboost valve:opis

"Boost Czujnik ciśnienia zakres obwodu / wydajność

Powodem tego błędu jest to, że ECU otrzymał bardzo słaby sygnał z czujnika. Usterka występuje teraz. Podejmuje odpowiednie działania, aby naprawić ten błąd czujnika. Lampka Dashboard został "

Jutro poszukam czujnika i mam nadzieję że stanie na nogi smile.gif

Napisano

> Dziś połączyłem

może lepiej go przeczyść.... wink.gif

Napisano
  • Autor

> może lepiej go przeczyść....

tak też zrobiłem wink.gif końcówka czujnika była była okopcona, ale i tak podczas jazdy na trzecim biegu zapala się czek i wyskakuje błąd czujnika, jutro rano odbieram i mam nadzieję że to pomoże

a zamówiłem ten http://allegro.pl/czujnik-cisnienia-fiat-punto-panda-stilo-qubo-i1449041361.html

Napisano

> tak też zrobiłem

Z doświadczenia wiem, ze ten czujnik nie pada.... za to pada coś takiego jak: elektrozawór sterujący turbina" -> BOOST i same kierownice w turbinie się zapiekaja.... elektrozawór jest przymocowany z przodu auta - przed modyfikacją na dole i często gnił ... nalezy go przenieść do góry ...( znajdziesz go jak po wężyku od turbiny pójdziesz... )

W twoim przypadku zapewne przeładowuje turbina i wyskakuje błąd... który rejestruje ten czujnik - poza zakresem pomiarowym.... no i bład....

Sprawdzić powinieneś czy działa cięgno turbiny - czy chowa się po odpaleniu auta i czy te ruch jest płynny oraz czy podczas dodania gazu na biegu jałowym wysuwa się ..... jesli stoi albo ruch jest minimalny - mniejszy niż 5 mm .. to masz winnego...

na 99% niepotrzebnie kupujesz ten czujnik... old.gif

tu zobacz...... o to chodzi !!!

Napisano

> Z doświadczenia wiem, ze ten czujnik nie pada.... za to pada coś takiego jak: elektrozawór

> sterujący turbina" -

> W twoim przypadku zapewne przeładowuje turbina i wyskakuje błąd... który rejestruje ten czujnik -

> poza zakresem pomiarowym.... no i bład....

> Sprawdzić powinieneś czy działa cięgno turbiny - czy chowa się po odpaleniu auta i czy te ruch jest

> płynny oraz czy podczas dodania gazu na biegu jałowym wysuwa się ..... jesli stoi albo ruch

> jest minimalny - mniejszy niż 5 mm .. to masz winnego...

> na 99% niepotrzebnie kupujesz ten czujnik...

> tu zobacz...... o to chodzi !!!

Czy to cięgno od turbiny z tym siłownikiem można jakoś wyczyścić jak się zacina.Bo tych kierownic to raczej chyba nie jak się zapieką.

Napisano

> Czy to cięgno od turbiny z tym siłownikiem można jakoś wyczyścić jak się zacina.Bo tych kierownic

> to raczej chyba nie jak się zapieką.

Cięgno to niestety steruje kierownicami... kierownice sie zapiekają bo:

- ktoś jeździ emerycko

- układ paliwowy jest niesprawny i za wiele sadzy leci

- EGR był zepsuty i wszystko się zawaliło sadzą ... nie wypalona

- Elektrozawór BOOST zgnił i nie sterował turbiną

I pewnie jeszcze coś by się znalazło...

Tak więc nie problem w cięgle ale w turbinie...

Ja zawsze proponuje zdjąć rurkę z elektrozaworu idacego do gruszki ( siłownika ) turbiny i mocno zaciągnąć powietrze- cięgno powinno się schować z oporem.... ale po puszczeniu powietrza powinno gwałtownie sie wysunąć - tak jak sprężyna... jesli tego nie robi albo robi bardzo wolno to kierownice zapieczone....

Można co prawda zalac to ropą od strony tej rurki idącej do EGR-a lub jakimś innym preparatem .... ale ile to da... niewiem.gif to znaczy wiem... mi pomogło jak tak zrobiłem w Stilo ale tylko na tydzień oslabiony.gif skończyło sie na wymianie turbiny .... w Stilo.... o ile pamientam to Od Cinka... wink.gif

Spece tacy jak "MASTER" radzą zanurzyć turbinę do wiadra z ropą na 24-48 godzin i to pomaga... niewiem.gif

Są wątki jak rozebrać turbinę Garretta 1749 ze zmienna geometrią - to problem równiez VW ... można znaleźć opis z zdjęciami ( nie mam linku ale znalazłem na stronach VW ) ale to jest zazwyczaj tak zapieczone, ze może tydzień trzeba by to było moczyć w ropie aby sie samo rozpuściło...

Turbina musi sie wypalać... musi być czerwona... jak EGR jest zablokowany w pozycji otwartej i ktoś kilka tys km zrobi to niestety bedzie zawalone nie tylko kolektory ale i wydech i turbina...

Oooo znalazłem tu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

Napisano

Co prawda nie 1749 a VNT15 rozbierałem dwie i czyściłem ale to jeden pies konstrukcyjnie, po prostu jak się to nagaruje to nie ma takiej opcji żeby ropa była w stanie rozpuścić cały ten osad, trzeba turbo rozebrać i mechanicznie wyczyścić.

Napisano

Dzięki wszystkim za porady pub2.gif

Napisano
  • Autor

Dziś przyszedł czujnik cienienia doładowania i dupa zapusty mad.gif, pod sklepem wymieniłem i przekręciłem kluczyk, od razu wywaliło błąd jutro będzie drugi. Zamówiłem też boost do sterowania turbiny i zobaczymy. Mam jaja z tym silnikiem kierownica dział bez problemu, wyciągałem rurkę i zassałem powietrze, sztanga ładnie się chowała a jak puściłem to odbiła dodatkowo przesmarowałem wszystko, czas na testy i dalej podczas deptania na trójce ewidentnie przeładowuje i wyskakuje czek. Pokochałem ten samochód ale chyba odpuszczę ten model crazy.gif

Napisano

> Dziś przyszedł czujnik cienienia doładowania i dupa zapusty ,

Tak jak pisałem to nie wina czujnika.... on tylko odczytuje wartość która jest z poza zakresu...

>ugi. Zamówiłem też boost do sterowania turbiny

> i zobaczymy.

OK....

>Mam jaja z tym silnikiem kierownica dział bez problemu, wyciągałem rurkę i

> zassałem powietrze, sztanga ładnie się chowała a jak puściłem to odbiła dodatkowo

> przesmarowałem wszystko, czas na testy i dalej podczas deptania na trójce ewidentnie

Najlepiej podłączyć FES i odczytać ciśnienie doładowania w trakcie jazdy w 1,9 bez wirusa powinno być max przy mocnym but.gif tak do 1,25 1,3 Bara.... z wirusem do 1,4.... błąd wyskakuje jak masz 1,8.... turbina jest w stanie nabić nawet 2,5 bara przy zablokowanych kierownicach

> przeładowuje i wyskakuje czek. Pokochałem ten samochód ale chyba odpuszczę ten model

Po prostu musisz go naprawic....

Odłącz całkowicie rurke elektrozaworu od turbiny.....

Na wolnych obrotach bedzie mułowaty - straszna turbo dziura ale jak wejdzie na 2 tyś obr/min to powinien pracować normalnie no i nie ma prawa bład wyskoczyć .....

Nie sprawdziłeś czy na biegu jałowym po dodaniu gazu ciegło wychodzi z gruszki ?

Napisano
  • Autor

> Najlepiej podłączyć FES i odczytać ciśnienie doładowania w trakcie jazdy

OK wielkie dzięki za pomoc piwo.gif

> Po prostu musisz go naprawic....

ok jutro jeszcze dam mu szansę.

> Odłącz całkowicie rurke elektrozaworu od turbiny.....

tego nie próbowałem dam jutro znać.

> Nie sprawdziłeś czy na biegu jałowym po dodaniu gazu ciegło wychodzi z gruszki ?

racja tego zapomniałem smile.gif

Napisano

Trzeba auto zlogować i wtedy będzie wiadomo co się dzieje, jak przeładowuje to napewno ten problem wyjdzie na logach.

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Trzeba auto zlogować i wtedy będzie wiadomo co się dzieje, jak przeładowuje to napewno ten problem

> wyjdzie na logach.

Witam silnik naprawiony, mieliście rację niby turbo regenerowane ale okazała się padaka.

Kierownica zapieczona ale z winy zile skręconej T, dodatkowo wirnik pokrzywiło ogólnie masakra.

Kupiłem nowa T po założeniu szok wink.gif że 1.9 tak lata .

jeszcze raz dziękuje.

Napisano

"pochwal" się kosztem zakupu nowej

T boje_sie.gifboje_sie.gifboje_sie.gifpanic.gifpanic.gif

Napisano
  • Autor

> "pochwal" się kosztem zakupu nowej

> T

przy oddaniu starej 3000zł jutro wkleję fotki wink.gif

Napisano

> przy oddaniu starej 3000zł jutro wkleję fotki

Dużo, trzeba było pisac na priv da się załatwic sporo taniej...

Pozdro

Napisano

> Dużo, trzeba było pisac na priv da się załatwic sporo taniej...

> Pozdro

zgadza się, Cinek miał za połowe tej ceny jak szukałem

Jeszcze raz dzięki 20.GIF

Napisano

> Dużo, trzeba było pisac na priv da się załatwic sporo taniej...

> Pozdro

weźcie go teraz nie dobijajcie chaja.gifgrinser006.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> weźcie go teraz nie dobijajcie

> weźcie go teraz nie dobijajcie

Spoko w benzyniaku mam nową T to jemu się tez należy wink.gif

Panowie mam problem, dziś potrzebowałem combiaka pod castramą spotkałem starego znajomego podjechał stilo 3D JTD, opowiedziałem mu moją historyjkę i postanowił się przejechać.

Jak wrócił jego słowa mnie dobiły crazy.gif auto nie jedzie! i oddal mi z błędem który włączył się przy 4 biegu. Skasowałem ten błąd P236 i jeździłem z lapkiem w czasie rzeczywistym,(żądanego ciśnienia doładowania) desired boost pressure ładowało mi aż do 2100bara tylko jakim cudem przy nowej T icon_eek.gif jak odpalam to cięgno ładnie wchodzi, jak przy gazuje to się chowa.

Jedynie co teraz zauważyłem to przy przepustnicy jest czujnik podciśnienia, chyba otwiera przepustnice, u mnie przy dodawaniu gazu cały czas jest zamknięta ?

stara turbina coś wchłonęła pokrzywione były łopatki zimne

284879990-bez%A0tytu%B3u.JPG

284879990-111111.JPG

a to dzisiejsza jazda

284879990-q3w.JPG

post-29300-14352512305267_thumb.jpg

Napisano

> Skasowałem ten błąd P236 i jeździłem z lapkiem w czasie rzeczywistym,(żądanego

> ciśnienia doładowania) desired boost pressure ładowało mi aż do 2100bara tylko jakim cudem

> przy nowej T

To odczyt z FES-a , więc jak najbardziej prawidłowo , ponieważ to wartość względem ciśnienia absolutnego .

Jak często pojawia ci się ten błąd P0236 ?

Ta "przepustnica" to klapa gasząca i podczas pracy silnika musi być otwarta , bo inaczej w ogóle byś go nie uruchomił smirk.gif

Napisano
  • Autor

> To odczyt z FES-a , więc jak najbardziej prawidłowo , ponieważ to wartość względem ciśnienia

> absolutnego .

> Jak często pojawia ci się ten błąd P0236 ?

> Ta "przepustnica" to klapa gasząca i podczas pracy silnika musi być otwarta , bo inaczej w ogóle

> byś go nie uruchomił

Błąd pojawiał się na starej turbinie zawsze przy trzecim biegu obr 3000tyś , teraz się przesunęło do 4 i 3500tyś, ta przepustnica jest cały czas zamknięta.

Napisano

> ta przepustnica jest cały czas zamknięta.

Niemożliwe - musi być otwarta , przesteruj cięgnem ręcznie w drugą stronę i zobaczysz że silnik zgaśnie .

Napisano
  • Autor

> Niemożliwe - musi być otwarta , przesteruj cięgnem ręcznie w drugą stronę i zobaczysz że silnik

> zgaśnie .

siedze teraz w aucie i szma... jest cały czas zamknięta, jak ją lekko otwożę to silnik odrazu równiej pracuje, jak dam na maksa to gaśnie. Zablokowałem to w połowie i silnik nie do poznania lata jak szalony choć nadal wywala błąd. A i z rana odpalił za pierwszym razem jak otwarłem minimalnie przepustnicę wink.gif tak zawsze z 3 z pedałem gazu

szukam w eper jak to dokładnie ma być podłączone bo wydaje mi się że ktoś grzebał w tych przewodach, może mi ktoś opisac do czego mają być podłączone ?

284881310-111111.JPG

chyba znalazłem jego bolączkę do przewodu 3 dochodzi podciśnienie ale już z czujnika do przewodu 11 brak, czyszby sam czujnik uszkodzony jak go sprawdzić ?

post-29300-14352512308979_thumb.jpg

• 8 miesięcy później...
Napisano

Cześć Wszystkim!!

podepnę się troszkę pod temat :>

Panowie gorąca prośba o wyjaśnienie jak dokładnie działa przepustnica i elektrozawór nr 2 na rysunku z posta wyżej.

Elektrozawór otwierając się podaje podciśnienie na siłownik pzrepustnicy. Tak?

Co wtedy? siłownik zamyka czy otwiera przepustnicę?

Inaczej pytając: kiedy powinno być podane podciśnienie na siłownik przepustnicy? w momencie gaszenia auta - siłownik zamyka przepustnicę. Czy może podsiśnienie powinno być na siłowniku dopóki silnik pracuje - utrzymując ją wtedy w pozycji otwartej

Czy przepustnica (siłownik) )ma jakąś spręzynę która ją pozycjonuje po tym jak siłownik zadziała?

Pytam, bo mam błąd siłownika przepustnicy, a w logach FES widzę, że ilość powietrza dostarczanego jest 5 krotnie mniejsza niż wartość oczekiwana. (przepływomierz, filtr powietrza są nowe)

EDIT:

Sprawa wyjaśniona organoleptycznie.

Klapa przepustnicy jest normalnie otwarta (jest jakaś sprężynka)

Po podaniu napięcia na elektrozawór daje podciśnienie na siłownik, a ten zamyka klapę - silnik gaśnie.

Pzdr

hen1ek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.