Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Flitr fazy lotnej - małe porównanie

Featured Replies

Napisano

284738596-filtry.jpg

Po lewej filtr z instalacji Necam GSI, około 6 kkm, tankowania głównie na Carrefour i MPO w Krakowie. Papier cały w oleju, mocno ograniczona przepustowość. W obudowie filtra, za wkładem były ślady przesączania się ciężkich frakcji.

Po prawej filtr Magic, po przebiegu około 11 kkm, tankowania głównie na BP, Statoil, ze trzy razy na Orlenie i chyba raz na Shellu. Zero śladów ciężkich frakcji, zarówno w obudowie, jak i na wkładzie. Przepustowość praktycznie taka, jak wkładu nowego.

Oba filtry jeździły w moim aucie. Niestety, eksploatacja Necama na tanim, zaolejonym LPG zakończyła się dla niego tragicznie. Ze względu na awarię wtryskiwaczy (wymiana kompletu pod 2000zł) został on zastąpiony Stagiem z wtryskiwaczami Matrix HS i m.in. z widocznym po prawej stronie praktycznie czystym filtrem Magic.

Tyle, że teraz, pomny traumatycznych przeżyć z holenderską instalacją, nie oszczędzam już 3 zł na tankowaniu, bo wiem, że w krótkiej perspektywie może to boleć.

Wniosek: mając IV gen. opłaca się tankować LPG na markowych stacjach.

P.S. Przepraszam za jakość zdjęć, ale mam nadzieję, że istotna różnica w kolorze papierowego wkładu jest widoczna dość dobrze.

post-37290-14352511745532_thumb.jpg

Napisano

> Wniosek: mając IV gen. opłaca się tankować LPG na markowych stacjach.

pytanie co to markowe ?

już pisałem to kilka razy, byłem świadkiem jak po 15kkm wyjęto czysty filtr z auta tankującego na BP

u mnie filtr był w 1/3 upaćkany, tankowałem może 2x na carrefur i ze 2-3x na no-name (w trasie)

czy to wsytarczyło ?

reszta tankowana na orlen, bliska, statoil, shell

niewiem.gif

teraz będę za miesiąc miał drugą wymianę, już bez krzaków i marketówek, ciekaw jestem wyników hmm.gif

swoją drogą, opla (IIgen) tankowałem na carrefur i nie było co spuścić z reduktora hmm.gif

Napisano

Jak się ociepli to potnę puszkowy i odolejacz.

Napisano
  • Autor

> pytanie co to markowe ?

Na pewno nie krakowskie MPO i Carrefour. smile.gif

> u mnie filtr był w 1/3 upaćkany, tankowałem może 2x na carrefur i ze 2-3x na no-name (w trasie)

> czy to wsytarczyło ?

Wg. mnie mogło.

> swoją drogą, opla (IIgen) tankowałem na carrefur i nie było co spuścić z reduktora

Podobnie było z moim Lanosem, więc stwierdziłem, że i następne auto będzie miało się dobrze na tym gazie.

Rzeczywistość okazała się niestety inna. Widocznie tych olejków, nie ma aż tak dużo, żeby w wyraźny sposób gromadzić się w reduktorze II gen., z drugiej jednak strony jest tego na tyle, żeby przesączyć się przez filtr fazy lotnej i "zamordować" wtryskiwacze.

Napisano

> Rzeczywistość okazała się niestety inna. Widocznie tych olejków, nie ma aż tak dużo, żeby w wyraźny

> sposób gromadzić się w reduktorze II gen., z drugiej jednak strony jest tego na tyle, żeby

> przesączyć się przez filtr fazy lotnej i "zamordować" wtryskiwacze.

mnie szczerze wystraszył ten filtr, na oko to nie wiele brakło żeby te oleiste części poszły dalej ...

filtr ma po ukosie prawie poziomo, więc wiele się tam nie zmieści hmm.gif

może trza zmieniać częściej jak co 15kkm hmm.gif

obaczę teraz, jak też będzie tak źle, to raz że może zmienię ułożenie na bardziej pionowe, a dwa że już samemu zmienię sobie filtr po 10kkm hmm.gif

Napisano
  • Autor

> mnie szczerze wystraszył ten filtr, na oko to nie wiele brakło żeby te oleiste części poszły dalej

Lepiej tego uniknąć. U mnie od reduktora do wtryskiwaczy jest na pewno 40cm pod górę, ale wydaje mi się, że jak olej będzie w gazie, to nic nie uchroni wtryskiwaczy przed zanieczyszczeniem.

Napisano

> Lepiej tego uniknąć. U mnie od reduktora do wtryskiwaczy jest na pewno 40cm pod górę, ale wydaje mi

> się, że jak olej będzie w gazie, to nic nie uchroni wtryskiwaczy przed zanieczyszczeniem.

u mnie wtryski są na podobny poziomie co reduktor, może z 10cm wyżej, ale filtr jest w najwyższym pkt

jak przejdzie przez filtr, to już płynie "z górki" do wtrysków grinser006.gif

Napisano
  • Autor

U mnie w dół jest dopiero na wtryskiwaczach, ale i tak oleum udało się skutecznie popsuć holenderskie wynalazki Necama.

Prawdopodobnie membrany we wtryskiwaczach straciły swoją elastyczność i charakterystyka dawkowania gazu rozjechała się totalnie. Przy krótkich czasach otwarcia gazu było zdecydowanie za mało (wypadanie zapłonu).

Wtryskiwacze poszły do smagłego Shamila z Kijowa.

Twierdził, że dwa były całkiem OK. smile.gif

Napisano

> Po lewej filtr z instalacji Necam GSI, około 6 kkm, tankowania głównie na Carrefour i MPO w

Nie wiem - ja tankuje tez głownie na Carrefourze, Auchan, Tesco. I filterki po 15km prawie niczym nie upackane. No ale ja mam Valteki i jak sie sp.... na skutek zabrudzen to mała strata smile.gif

Napisano
  • Autor

> No ale ja mam Valteki i jak sie sp.... na skutek zabrudzen to mała strata

Budowę mają taką, że substancje oleiste mogą im nawet pomóc. smile.gif

Te moje miały w środku membranę, która widocznie od olejku sparciała i wtryskiwacze, co za tym idzię całą resztę instalacji, mogłem sobie w buty wsadzić.

Napisano

> Nie wiem - ja tankuje tez głownie na Carrefourze, Auchan, Tesco. I filterki po 15km prawie niczym

> nie upackane. No ale ja mam Valteki i jak sie sp.... na skutek zabrudzen to mała strata

Mialem wlasnie napisac, ze filtr po 10kkm tankowania na Auchan czysciutki. A ze mam Auchan zaraz obok pracy, to tankuje tylko tam.

Napisano

ostatnio wymieniałem tzn kazałem sobie wymienić ten filtr po 40 000 km (warsztat chciał to zrobić dopiero po 60 ooo wg instrukcji hehe.gif)

jak gościu otworzył ten filtr to był cały czarny jak wegiel i nic więcej nie mówił...bo oczywiście twierdził, że po co, ze jak chce to wymieni, w końcu ja płacę.... chyba mu się głupio zrobiło bo policzył sobie mniej za przegląd...

teraz wiem, że wymieniać będę co każdy przegląd...

tankuje tylko na bliskiej, ewentualnie 123 i zdarzyło się ze 3 razy na Auchuan...

Napisano

> ostatnio wymieniałem tzn kazałem sobie wymienić ten filtr po 40 000 km (warsztat chciał to zrobić

> dopiero po 60 ooo wg instrukcji )

Fajny warsztat bo u mnie filtry lecą co 10kkm

Napisano

> Fajny warsztat bo u mnie filtry lecą co 10kkm

o to chodzi, że warsztat znany i oblegany...sam się zdziwiłem, że taką gafę palnęli...

Napisano
  • Autor

> o to chodzi, że warsztat znany i oblegany...sam się zdziwiłem, że taką gafę palnęli...

Tym bardziej dziwne, że nie jest to jakiś wielki nakład pracy, a za materiały tak, czy siak płaci klient.

Napisano

> Tym bardziej dziwne, że nie jest to jakiś wielki nakład pracy, a za materiały tak, czy siak płaci

> klient.

Klient gazowy to najczęściej klient "mocno oszczędzający". Dla niego każdy grosz się liczy. Świadczy o tym ilość ludzi tankujących za 20 zł. I montujących najtańsze instalacje. Dla nich wydatek na filtr to problem.

Napisano

> wydatek na filtr to problem.

pol biedy jak filtr kosztuje 30zl... u mnie np filterek kosztuje 150zl i zycza sobie go wymieniac co 15 tys km grinser006.gif

Napisano

> Klient gazowy to najczęściej klient "mocno oszczędzający". Dla niego każdy grosz się liczy.

> Świadczy o tym ilość ludzi tankujących za 20 zł. I montujących najtańsze instalacje. Dla nich

> wydatek na filtr to problem.

Ja tankuję za 20 zł bo nie jeżdżę w długie trasy i tak mi wygodniej po prostu. Ale bez przesady, filterek kosztuje 5 - 6 zł, to nie majątek.

Napisano

> pol biedy jak filtr kosztuje 30zl... u mnie np filterek kosztuje 150zl i zycza sobie go wymieniac

> co 15 tys km

Nie da się go zastąpić jakimś tańszym zamiennikiem ?

Napisano

> Nie da się go zastąpić jakimś tańszym zamiennikiem ?

Mialem taki pomysł, ale filtr jest wraz z jakimś czujnikiem wiec nie da rady... frown.gif

Napisano

> Mialem taki pomysł, ale filtr jest wraz z jakimś czujnikiem wiec nie da rady...

Czego to nie wymyślą facepalm.gif

Napisano

> Mialem taki pomysł, ale filtr jest wraz z jakimś czujnikiem wiec nie da rady...

a wymieniasz sam wkład czy razem z obudową filtra?

Napisano

> a wymieniasz sam wkład czy razem z obudową filtra?

Razem z obudową. To ten filterek: KLIK

Do niego wkreca sie czujnik temp. Jest nie rozbieralny.

Napisano

> Razem z obudową. To ten filterek: KLIK

> Do niego wkreca sie czujnik temp. Jest nie rozbieralny.

widziałem taką obudową ale wiekszą z wymiennym wkładem , może coś takiego znajdziesz

Napisano

> widziałem taką obudową ale wiekszą z wymiennym wkładem , może coś takiego znajdziesz

Strasze prinsy byly rozbieralne ale te nowsze wymienia sie w calosci.

Napisano
  • Autor

To jest właśnie wielka "zaleta" instalacji holenderskich. smile.gif

Napisano

> Ja tankuję za 20 zł bo nie jeżdżę w długie trasy i tak mi wygodniej po prostu. Ale bez przesady,

> filterek kosztuje 5 - 6 zł, to nie majątek.

A jakie to ma znaczenie czy jeździsz w długie trasy czy nie? Uważasz że wygodniej tankować jest co dwa dni niż co dwa tygodnie? Ciekawa teoria.

Napisano

> To jest właśnie wielka "zaleta" instalacji holenderskich.

Tam nie są tacy oszczędni i wymieniają całość. Tylko dalej nie rozumiem że mimo takiej rozrzutności są bogatsi od nas...

Napisano

> Tam nie są tacy oszczędni i wymieniają całość. Tylko dalej nie rozumiem że mimo takiej rozrzutności

> są bogatsi od nas...

Bo mieli Plan Marshalla

Napisano
  • Autor

> Tam nie są tacy oszczędni i wymieniają całość.

Bardziej chodzi mi o ich każdorazowo wysokie ceny.

Czy jako całość, czy sam wkład, filtr gazu nie jest jakimś hi-tech, żeby wołać za niego 150 zł.

Do instalacji Vialle, Koltec - Necam (obecnie GFI), czy przedmiotowy Prins nie ma tanich części.

Napisano

> Bardziej chodzi mi o ich każdorazowo wysokie ceny.

> Czy jako całość, czy sam wkład, filtr gazu nie jest jakimś hi-tech, żeby wołać za niego 150 zł.

> Do instalacji Vialle, Koltec - Necam (obecnie GFI), czy przedmiotowy Prins nie ma tanich części.

może ze względu na popularność hmm.gif

brat ma NL instalację i np za regulację też płaci 150zł, bo robi to jeden gość w okolicy, mimo ceny termin 3tyg wink.gif

tak przy okazji, to on filtra fazy lotnej nie miał w ogóle, dopiero w PL się za głowę złapali i założyli

filtr fazy ciekłej był nie lepszy, zwykłe siteczko spineyes.gif

instalacja z 2003 czy 2002r, przejechała pewnie z 200kkm

Napisano
  • Autor

> może ze względu na popularność

Są takie popularne m.in. ze względu na cenę. Nikt u nas tego obecnie nie zakłada. Samochody z tymi instalacjami w znakomitej większości pochodza, jak mój, z importu.

> brat ma NL instalację i np za regulację też płaci 150zł, bo robi to jeden gość w okolicy, mimo ceny

> termin 3tyg

Pewnie chodzi o serwis z Węgrzc. Są na w naszej okolicy monopolistą, więc to w sumie nie dziwi. Do tego Holendrzy nie udostępniali ani programów, ani fejsów poza autoryzowane serwisy.

> tak przy okazji, to on filtra fazy lotnej nie miał w ogóle, dopiero w PL się za głowę złapali i

> założyli

> filtr fazy ciekłej był nie lepszy, zwykłe siteczko

> instalacja z 2003 czy 2002r, przejechała pewnie z 200kkm

III gen?

Napisano

> Są takie popularne m.in. ze względu na cenę. Nikt u nas tego obecnie nie zakłada. Samochody z tymi

> instalacjami w znakomitej większości pochodza, jak mój, z importu.

i koło się zamyka wink.gif

> Pewnie chodzi o serwis z Węgrzc. Są na w naszej okolicy monopolistą, więc to w sumie nie dziwi. Do

> tego Holendrzy nie udostępniali ani programów, ani fejsów poza autoryzowane serwisy.

ano

> III gen?

nie sekwencja hmm.gif

AG SGI

Napisano
  • Autor

> nie sekwencja

> AG SGI

No to trochę nowsza, niż ja miałem. Pewnie w tym też coś jest.

Napisano

> Razem z obudową. To ten filterek: KLIK

To zwykły filtr, tylko, że ma miejsce na czujnik temperatury, który równie dobrze możesz wkręcić w reduktor. Ja bym pokombinował i przeszedł na filterki za 5 zł wink.gif

Napisano

> Bardziej chodzi mi o ich każdorazowo wysokie ceny.

> Czy jako całość, czy sam wkład, filtr gazu nie jest jakimś hi-tech, żeby wołać za niego 150 zł.

> Do instalacji Vialle, Koltec - Necam (obecnie GFI), czy przedmiotowy Prins nie ma tanich części.

Dla nich to jest tanio. Jeśli by to u nas było popularne, to pojawiła by się masa zamienników. I też by było dużo taniej. To czy jest drogo jest tak naprawdę pojęciem bardzo względnym. Bo ile płacisz za przegląd nowego samochodu po powiedzmy 15000 a ile on jest warty? Z drugiej strony na dobrej instalacji zużycie gazu jest sporo niższe. Szczególnie przy większych silnikach. Więc sumarycznie i tak jest dużo taniej. Nie mówiąc już o mniejszej problemowości i ilości czasu spędzonego w serwisie.

Napisano

> Dla nich to jest tanio. Jeśli by to u nas było popularne, to pojawiła by się masa zamienników. I

> też by było dużo taniej. To czy jest drogo jest tak naprawdę pojęciem bardzo względnym. Bo ile

> płacisz za przegląd nowego samochodu po powiedzmy 15000 a ile on jest warty? Z drugiej strony

> na dobrej instalacji zużycie gazu jest sporo niższe. Szczególnie przy większych silnikach.

> Więc sumarycznie i tak jest dużo taniej. Nie mówiąc już o mniejszej problemowości i ilości

> czasu spędzonego w serwisie.

zgoda, tylko za przegląd BRC płaciłem 50zł po 15kkm (w tym filtr), a przecież BRC też tanie nie jest

wracając do przeglądu samochodu, płacisz np za jeden 500zł, a za drugi 1500zł ... nie zastanowił byś się przed kupnem czy warto pchać sie w tak drogi serwis ?

i jest jeszcze jedna kwestia, gaz montuje się po to żeby oszczędzać, więc każda złotówka się liczy grinser006.gif

Napisano

> Ja bym pokombinował i przeszedł na filterki za 5 zł

Zaproponuj cos. Zastanowiłbym sie nad trójnikiem z miejscem na czujnik temp + wyjscie na dwa filterki.

Ale czy to nie wplynie na dzialanie instalki ?

Napisano
  • Autor

>Z drugiej strony

> na dobrej instalacji zużycie gazu jest sporo niższe. Szczególnie przy większych silnikach.

Mam porównanie Necam GSI (póki był sprawny) i Stag 300+ z wtryskiwaczami Matrix HS (pojedyncze). Silnik 1.8, dość paliwożerny. W obu przypadkach zużycie LPG jest takie samo - 12 L. Do tego na instalacji holenderskiej zużywał nieco więcej benzyny, bo tam nie było czujnika temperatury gazu i po ponownym uruchomieniu lekko rozgrzanego silnika nie przełączał się dość długo na LPG. Algorytm podobnie debilny, jak w SQ Light.

Cena Staga z takimi wtryskami - nie wiem, bo przekładałem samemu. Wydaje mi się, że z jakimś nieniajgorszym reduktorem byłaby to okolica SQ24, czyli jakieś 2500 - 2700.

Cena montażu nieco nowszej wersji wspomnianej instalacji holenderskiej (lato 2010) - około 7000 zł. Też się lekko zdziwiłem, jak mi to powiedział właścieciel serwisu w Węgrzcach koło Krakowa. smile.gif

Napisano
  • Autor

> Zaproponuj cos. Zastanowiłbym sie nad trójnikiem z miejscem na czujnik temp + wyjscie na dwa

> filterki.

> Ale czy to nie wplynie na dzialanie instalki ?

Jaki to konkretnie jest czujnik? Są w handlu filtry z rozdzielaczem i miejscem pod czujnik.

EDIT:

Znalazłem coś takiego:

http://allegro.pl/filtr-i-czujnik-cisnienia-prins-i1484467884.html

Chyba stary typ. Może pasowałby do Twojej instalacji? Wkłady zmieniałbyś za grosze.

Napisano

> zgoda, tylko za przegląd BRC płaciłem 50zł po 15kkm (w tym filtr), a przecież BRC też tanie nie

Z dwoma już jest ponad 100. Więc też nie mało. A zauważ że instalacji BRC jest bardzo dużo i w zasadzie wszędzie znajdziesz serwis. Dlatego jest sporo tańszy od holenderskiego.

> jest

> wracając do przeglądu samochodu, płacisz np za jeden 500zł, a za drugi 1500zł ... nie zastanowił

> byś się przed kupnem czy warto pchać sie w tak drogi serwis ?

Zależy od samochodu smile.gif

> i jest jeszcze jedna kwestia, gaz montuje się po to żeby oszczędzać, więc każda złotówka się liczy

I tu jest podstawowy błąd w rozumowaniu większości posiadaczy gazu. Tam się powinno oszczędzać tylko i wyłącznie na paliwie. Niestety oszczędzają na wszystkim. Dorabiając do tego mniej lub bardziej dziwne teorie o ekologii, zazdrości innych że oni tanio tankują itd itp. A prawda jest taka że tych ludzi zwyczajnie nie stać na utrzymanie samochodu. Nie rozumiem tylko co w tym jest wstydliwego ale to inna dyskusja. Gdyby gaz nie był tak tanim paliwem to problem większości złomu na ulicach rozwiązał by się sam. Stąd taka popularność zestawu Zenit+Alaska+Waldemary. I stąd opinie że gaz to bieda-paliwo.

Napisano

> Mam porównanie Necam GSI (póki był sprawny) i Stag 300+ z wtryskiwaczami Matrix HS (pojedyncze).

Z tą instalacją jest pewnie taki problem jak z Tartarini - płacisz za markę nie za jakość. Natomiast jeśli porównasz do V generacji to już są różnice.

Napisano
  • Autor

> Z tą instalacją jest pewnie taki problem jak z Tartarini - płacisz za markę nie za jakość.

> Natomiast jeśli porównasz do V generacji to już są różnice.

W krajach, gdzie gaz jest jednak czystszy niż u nas (UK, Holandia), te instalacje robią bez problemu 200-250 kkm.

Holendrzy mogą też trzymać takie ceny dlatego, że byli pionierami wtrysku sekwencyjnego LPG. Pierwsze wzmianki o mojej instalacji znalazłem z roku 1999. Wtedy była to droga nowość... i tak im zostało. smile.gif

W międzyczasie świat poszedł naprzód. Nawet Polacy robią niezłe kontrolery i bardzo dobre zbiorniki. Tak dla przykładu.

Napisano

> W krajach, gdzie gaz jest jednak czystszy niż u nas (UK, Holandia), te instalacje robią bez

> problemu 200-250 kkm.

> Holendrzy mogą też trzymać takie ceny dlatego, że byli pionierami wtrysku sekwencyjnego LPG.

Tam do tego dopłaca państwo. Więc po co ma być tanio smile.gif

> W międzyczasie świat poszedł naprzód. Nawet Polacy robią niezłe kontrolery

I tu bym dyskutował. Zauważ że Polscy producenci zostali na etapie IV generacji. A świat poszedł trochę dalej. I wtryskiwaczy dalej nie robią.

Napisano
  • Autor

> I tu bym dyskutował. Zauważ że Polscy producenci zostali na etapie IV generacji.

Ale w tej działce źli nie są.

>A świat poszedł

> trochę dalej.

LPi nie osiągnęło raczej spodziewanego sukcesu. Polem do popisu jest na pewno rynek aut z wtryskiem bezpośrednim, czy układy dwupaliwowe do Diesli. Ale tego typu działalność wg. mnie powinna być już związana bezpośrednio z producentami pojazdów. Nakładkowe uniwersalne systemy nie są za dobrym rozwiązaniem, więc tu mamu lekko pod górkę, bo obecnie sami nie produkujemy w zasadzie żadnego samochodu

>I wtryskiwaczy dalej nie robią.

Niestety, zastój lat '90 i początku dekady '00 odcisnęły piętno na przemyśle. Branża B&R też dopiero się odradza.

Tego typu produkcja wymaga większego potencjału niż mają, póki co, razem wzięte AC, KME i DT Gas-system. smile.gif

Napisano

> Tego typu produkcja wymaga większego potencjału niż mają, póki co, razem wzięte AC, KME i DT

> Gas-system.

Czy ja wiem? Nie przypuszczam żeby taki HL-Propan miał większy potencjał od AC. A jednak robią wtryskiwacze. Badziewne bo badziewne (choć jak dla mnie to jest raczej problem z kontrolą jakości) ale robią. Wtryskiwacz nie jest specjalnie skomplikowaną konstrukcją. Wymaga odpowiedniego reżimu przy produkcji i dobrej jakości materiałów ale jest to wykonalne. Tu bym raczej upatrywał problemu w tym że taki wtryskiwacz musiałby mieć odpowiednią cenę i raczej przegrałby z włosko/japońską konkurencją.

Napisano
  • Autor

> Czy ja wiem? Nie przypuszczam żeby taki HL-Propan miał większy potencjał od AC. A jednak robią

> wtryskiwacze. Badziewne bo badziewne (choć jak dla mnie to jest raczej problem z kontrolą

> jakości) ale robią. Wtryskiwacz nie jest specjalnie skomplikowaną konstrukcją. Wymaga

> odpowiedniego reżimu przy produkcji i dobrej jakości materiałów ale jest to wykonalne.

Wszystko zależy, jakie wtryskiwacze.

Magic - zgodzę się, cudów nie trzeba, ale są konstrukcje ambitniejsze i za to byle kto się nie łapie.

Tak czy owak, ktoś musi w to jednak zainwestować i jakiś czas do interesu dokładać, bez 100% gwarancji, że się powiedzie.

Mając kilka obrabiarek CNC na pewno prościej jest robić przyzwoite reduktory, niż przyzwoite wtryskiwacze.

>Tu bym

> raczej upatrywał problemu w tym że taki wtryskiwacz musiałby mieć odpowiednią cenę i raczej

> przegrałby z włosko/japońską konkurencją.

Na pewno nie byłoby łatwo. Zwłaszcza, że musiałby sobie wyrobić markę.

• 3 tygodnie później...
Napisano

> Wniosek: mając IV gen. opłaca się tankować LPG na markowych stacjach.

odświeżam wątek bo jestem po przeglądzie po 30kkm

filtr przy elektrozaworze - prawie czysty, jakieś pojedyncze opiłki, trochę "przykurzony dołem"

ogólnie stan oceniam na dobry

filtr fazy lotnej, to samo co poprzednio, zamoczony trochę na rogu (jest po skosie)

a tankowane tylko na firmowych, więc tankowanie poprzednio 2x na carrefour nie zaszkodziło wink.gif

mam też wyniki z analizatora (chyba przy 3krpm)

CO - 0,00%

CO2 - 14,0%

HC 40 ppm

O2 0,22 %

lambda 1,009

dobrze ?, gdzie znajdę jaka powinna być norma w % ?

Napisano
  • Autor

> odświeżam wątek bo jestem po przeglądzie po 30kkm

> filtr przy elektrozaworze - prawie czysty, jakieś pojedyncze opiłki, trochę "przykurzony dołem"

> ogólnie stan oceniam na dobry

> filtr fazy lotnej, to samo co poprzednio, zamoczony trochę na rogu (jest po skosie)

> a tankowane tylko na firmowych, więc tankowanie poprzednio 2x na carrefour nie zaszkodziło

> mam też wyniki z analizatora (chyba przy 3krpm)

> CO - 0,00%

> CO2 - 14,0%

> HC 40 ppm

> O2 0,22 %

> lambda 1,009

> dobrze ?, gdzie znajdę jaka powinna być norma w % ?

W porządalu. Mógłbyś mieć nieco mniej HC, ale do 100 ppm z normy i tak daleko.

CO - 0,5% na jałowym i 0,3 przy ok 2500 RPM

HC w obu przypadkach 100 ppm,

lambda 1,00 +/-0,03

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.