Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pytanie dotyczące rozrządu i filtra powietrza.

Featured Replies

Napisano

Witam użytkowników.

Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem fiata uno 1.4 z 98 roku.

Mam dosyć banalne pytanie ale coś nie mogę znaleźć na nie odpowiedzi dlatego się zwracam do was.

Co ile kilometrów wymienia sie w moim motorze rozrząd i filtr powietrza?

To dosyć ważne bo nie wiem czy czasami nie czeka mnie już w najbliższym czasie taka wymiana, a przy kolizyjnym silniku muszę tego dopilnować.

pozdrawiam

Napisano

Rozrząd(pasek) max co 60 kkm.

Napisano

Rozrzad jak juz kolega pisal co 60 tyś wymien od razu tez rolke napinajaca.

filtr powietrza co 10-15 tys km

Napisano

> filtr powietrza co 10-15 tys km

jak jest bardzo brudny albo wysuszony 270751858-jezyk.gif

Napisano

> jak jest bardzo brudny albo wysuszony

wyciagnij filterek i zobacz jak on wygląda i czy sypie sie z niego ziemia np:)

Napisano

> wyciagnij filterek i zobacz jak on wygląda i czy sypie sie z niego ziemia np:)

ja mam dobry 270751858-jezyk.gif

Napisano

wg instrukcji rozrząd (pasek) co 115 000 km, filtr powietrza co 15 000 smile.gif ale kto by tam słuchał instrukcji

Napisano

> wg instrukcji rozrząd (pasek) co 115 000 km,

chyba orginalny (fabryczny) po takim przebiegu się wymienia... potem co 60kkm.

>filtr powietrza co 15 000 ale kto by tam słuchał

> instrukcji

Napisano

> wg instrukcji rozrząd (pasek) co 115 000 km, filtr powietrza co 15 000 ale kto by tam słuchał

> instrukcji

ba - nawet mało kto czyta instrukcję, a jeśli już, to czyta i widzi, to, co chce widzieć...

pasek ma wytrzymać 105kkm, filtr powietrza 30kkm lub 24m-ce, jednak to huuuuuurrrrrrrraaaaaaa optymizm: ja filtr powietrza zmieniam co roku (co daje 6~7kkm) i jest dość mocno zasyfiony. pasek też zmieniłem nieco wcześniej waytogo.gif

Napisano

Taaa ,,,

Mi pasek strzelił przy ok 90 kkm grinser006.gif

Napisano

Pasek rozrządu wymienia się po kupnie samochodu, nieważne ile ma przebiegu i kiedy był wymieniany. Nie ma co wierzyć sprzedającemy, bo znając życie to każdy jak chce sprzedać samochód to wcześniej wymienia rozrząd, płyny, filtry i masę innych rzeczy. Szczególnie w Polsce. Jak sztrzeli pasek to będziesz gadał do niego, że powinien jeszcze wytrzymać? Nawet mając przebiegu 100 kkm a wymiana jest po 120 kkm, to trzeba pamiętać, że ten pasek ma już ładnych kilka lat (jeżeli jest fabryczny) i guma może być sparciała. Gdy ja kupowałem uniaka to poprzedni właściciel mi wciskał, że rozrząd wymieniony, ja profilaktycznie wymieniłem i tak.

Napisano

Ale mój se tak strzelił. zlosnik.gif

Co do wymiany po kupnie to normalna sprawa, niestety nie wszyscy są tego świadomi, a potem ździwko jak zawory się spotkają z tłokami icon_eek.gifzlosnik.gif - najlepiej jeszcze gdzieś po ciemku w ciemnym lesie oink.gifoink.gifoink.gif

Napisano

> wg instrukcji rozrząd (pasek) co 115 000 km, filtr powietrza co 15 000 ale kto by tam słuchał

> instrukcji

Tylko że nie w polskich warunkach, gdzie auta sa odpalane 15 razy w ciągu dnia i robią odcinki po 2 km i są gaszone. Dla porównania Peugeot 407 we francuskiej książce pisz e że rozrząd zmienić chyba po 100 tys km a w polskiej już jest o 15 tyś mniej !! Czyżby wzięli pod uwagę naszych kierowców?

Ale na szczęście rozrząd w uno jest tani.

Napisano

Ja pasek wymieniam co 110kkm, ale rolka po 110kkm już fajnie szumi hehe.gif

Napisano

mi strzelił przy 54 kkm icon_eek.gif

Napisano

na oryginalnym? a przez ile lat zrobiłes taki przebieg?

Napisano

Pasek wymieniam co ok 60 tkm. Albo co 2-3 lata, bo teraz jeszcze straszą, że i czas ma znaczenie. Przy 290 tkm wymieniłem także i koła zębate, bo miały już nieźle podcięte zęby.

Filtr powietrza, na ogół raz na sezon, patrzę jak mocno jest zasyfiony, czasem przedmuchuję sprężonym powietrzem. Z tym że mieszkam pod miastem gdzie latem się sporo kurzy z pól, a do niedawna z dróg też, bo były gruntowo-tłuczniowe co mocno skracało żywotność filtra.

Napisano

> na oryginalnym? a przez ile lat zrobiłes taki przebieg?

kupiłem auto z przebiegiem 54 kkm, 9 letnie, nie przejechałem nawet 200 km i pasek strzelił grinser006.gif

guma sparciała - 9 lat to dużo zakładając, że pasek nie był wymieniany od nowości, ale tego do dzisiaj nie wiem hehe.gif

Napisano

no właśnie tak myślałem że guma sparciała...

ja u siebie wymieniałem rozrząd przy niecałych 90kkm i auto maiło wtedy 10 lat wink.gif

Napisano

> Pasek wymieniam co ok 60 tkm. Albo co 2-3 lata, bo teraz jeszcze straszą, że i czas ma znaczenie.

> Przy 290 tkm wymieniłem także i koła zębate, bo miały już nieźle podcięte zęby.

instrukcje podawały chyba 100 tyś km, a 5 lat dla paska to dobry czas na wymianę, guma się starzeje

zważając na cenę paska i rolki do Uno, to nawet co roku bym mógł to robić 270751858-jezyk.gif

miałem klienta, co po ponad 9 latach zmienił pasek, bo dobiło 90 tyś km, Octavia 1.9 TDi na pompie wtryskowej

co do kół, jest szkoła, że co drugi, góra co trzeci pasek musi być z kołami, jdnak żadna instrukcja warsztatowa przygotowana przez producenta tego nie podaje

jak wiadomo miękkie szlifuje twarde, koła po pewnym czasie stracą zarys zębów nadany przez producenta i będzie to groziło przeskoczeniem paska, ale kiedy je wymieniać? chyba jesli noszą ślady nadmiernego wyszlifowania, albo są uszkodzone, wyszczerbione, wyłamane, żeby paska nie niszczyły

w moim zrobiłem pasek przy 100 tyś km, poprzedni właściciel wymieniam go przy chyba 55 albo 60 tyś km, około 5 lat temu i pasek wyglądał bardzo dobrze, jednak nie wiadomo, co w środku siedzi

Napisano

> co do kół, jest szkoła, że co drugi, góra co trzeci pasek musi być z kołami, jdnak żadna instrukcja

> warsztatowa przygotowana przez producenta tego nie podaje

> jak wiadomo miękkie szlifuje twarde, koła po pewnym czasie stracą zarys zębów nadany przez

> producenta i będzie to groziło przeskoczeniem paska, ale kiedy je wymieniać? chyba jesli noszą

> ślady nadmiernego wyszlifowania, albo są uszkodzone, wyszczerbione, wyłamane, żeby paska nie

> niszczyły

U mnie koła miały wcięcie od paska, tak że wyglądały jak góra litery H zlosnik.gif Boczki wystawały tak na 1-2 mm.

> w moim zrobiłem pasek przy 100 tyś km, poprzedni właściciel wymieniam go przy chyba 55 albo 60 tyś

> km, około 5 lat temu i pasek wyglądał bardzo dobrze, jednak nie wiadomo, co w środku siedzi

Gdy kupiłem w Niemczech przed laty Passata, miał 11 miesięcy i 141 tkm. Nie zajrzałem do paska, bo to był mój pierwszy silnik nie z łańcuchem (tamtych się słuchało). Gdy dojechałem z Hamburga do Warszawy i zajrzałem pod dekiel, pojechałem bardzo delikatnie do ASO (to był bodaj 1987 rok i jeszcze poza mało kto to robił), bo z boku paska wyłaziła już osnowa zlosnik.gif

Napisano

141 tyś km na tamte czasy to było dużo za dużo

obecnie jest 150 tyś km, np Amarok ma 210, a jeśli w dużym zapyleniu uzywany, to 120 tyś

Napisano

> 141 tyś km na tamte czasy to było dużo za dużo

> obecnie jest 150 tyś km, np Amarok ma 210, a jeśli w dużym zapyleniu uzywany, to 120 tyś

W jego instrukcji był ciekawy zapis - zmiana paska rozrządu co 80 tkm, a w intensywnie użytkowanych (policja, taxi) co 120 tkm. A ten zrobiwszy w ok 10 miesięcy 1401 tkm jeździł jeszcze intensywniej, więc aż tak za dużo to nie było. A był jeżdżony prawie bez gaszenia po autostradach z północy na południe Niemiec. Wychodzi średnio po nieco ponad 400 km dziennie, ale w Niemczech spokojnie przejeżdżałem benzyniakiem 1000 km w 6 godzin, więc ten pewnie robił z 500-600 km dziennie bez weekendów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.