Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Koło dwumasowe?

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj mechanik stwierdził, że pada u mnie koło dwumasowe - objaw przy odpalaniu i gaszeniu auta jest taki jakby dziwny dźwięk ( huk ? ) i lekko zatrzęsie autem.. Mówi, że to typowy objaw padajacego kola..

Jakie sa objawy ?? Jaki koszt w astrze G 1.7 td ( silnik X17DTL )??

I od czego to pada?? poprostu sie zuzywa czy jakas przyczyna inna moze wystapic??

Ile srednio kkm robi takie kolo??

I czy warto kupic uzywke czy pakowac sie w duuuze koszty na nowe??

Napisano

> Dzisiaj mechanik stwierdził, że pada u mnie koło dwumasowe - objaw przy odpalaniu i gaszeniu auta

> jest taki jakby dziwny dźwięk ( huk ? ) i lekko zatrzęsie autem.. Mówi, że to typowy objaw

> padajacego kola..

tak to jeden z objawów do tego dochodzą takie mateliczne odgłosy, podczas zmiany obciążenia (zmiana biegów także)

Jaki koszt w astrze G 1.7 td ( silnik X17DTL )??

z tego co wiem, to w tym silniku nie było dwumasy, dwumasa się pojawiła wtedy kiedy pojawił się common rail.

> I od czego to pada?? poprostu sie zuzywa czy jakas przyczyna inna moze wystapic??

> Ile srednio kkm robi takie kolo??

zależy, da się zajechać i w 20-30tyś przebiegu, są tacy co robią 200-300tyś na jednej dwumasie. Ale jak pisałem wcześniej, w tym silniku dwumasy z tego co wiem nie ma.

> I czy warto kupic uzywke czy pakowac sie w duuuze koszty na nowe??

Napisano

Dwumasa po prostu się zużywa, a intensywność jego zużycia zależy od sposobu jazdy ( strzelanie ze sprzęgła, gwałtowne wciskanie gazu na wysokich biegach przy niskich prędkościach obrotowych)

Jak chcesz pojeżdzić dłuzej to załóż nowe (przy okazji sprawdź docisk, sprzęgło i łożysko oporowe (zrzucenie skrzyni jest drogie)).

U mnie też coś grechotało w Zafirze , ale na szczęście okazało się że to tylko łożysko oporowe, a mechanik stwierdził, że dwumasa wytrzyma jeszcze 50kkm więc jej nie wymieniałem... Zresztą w Wawie wymiana kompletu to koszt ponad 4kPLN.

Napisano
  • Autor

No wlasnie juz nie wiem czy jest u mnie dwumasa czy jej brak.. Wolalbym, zeby jej nie bylo bo koszty wymiany mnie przerazaja

Napisano

> dwumasa się pojawiła wtedy kiedy pojawił się common rail.

Nie prawda. Dwumasę masz w zafirze A z silnikami diesla po roku modelowym 2003r. Była też montowana w astrze G w rocznikach (08/99>01/05),

Napisano
  • Autor

> Nie prawda. Dwumasę masz w zafirze A z silnikami diesla po roku modelowym 2003r. Była też montowana

> w astrze G w rocznikach (08/99>01/05),

Czyli z Twojego opisu wynika ze w mojej nie bylo zlosnik.gif bo mam 98r

Napisano

> Nie prawda. Dwumasę masz w zafirze A z silnikami diesla po roku modelowym 2003r.

to wiem ale tu mowa o astrze i silniku 1.7 a dnie 2.0

Była też montowana

i w wersjach DTI także?

Napisano

> Czyli z Twojego opisu wynika ze w mojej nie bylo bo mam 98r

Nie ma dwumasy zwykłe sprzęgło cos koło 200zł ale moze i taniej da sie kupic.

Napisano

> Nie ma dwumasy zwykłe sprzęgło cos koło 200zł ale moze i taniej da sie kupic.

i to jest piękne grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Wy wiecie jak mi nastroj poprawic zlosnik.gif

Napisano

> Wy wiecie jak mi nastroj poprawic

to teraz trzeba zmienic magika bo ten załozył pad dwumasy której nie ma hahaha.gifhahaha.gif

Napisano

> Wy wiecie jak mi nastroj poprawic

staramy się jak możemy ok.gif

Napisano

> Dzisiaj mechanik stwierdził, że pada u mnie koło dwumasowe

> Jakie sa objawy ?? Jaki koszt w astrze G 1.7 td ( silnik X17DTL )??

Moim zdaniem nie masz u siebie dwumasy. W Astrach dwumasa pojawiła się chyba dopiero w dieslach od 100 KM.

Ja mam silnik Z17DTL 80KM i nie mam dwumasy. Twój silnik ma chyba 75KM, więc tym bardziej nie powinien jej mieć.

Napisano

Silniki 2.0 i 2.2 maja dwumase

Napisano

jak juz tak przy dwu masach jestesmy to mam pytanko grinser006.gif

Z17DTH ma taka sama dwumase co Z19DTJ i DTH ?? hmm.gif

Napisano

> Z17DTH ma taka sama dwumase co Z19DTH ??

Nie.

Z17DTH Średnica [mm] - 230

Astra H, combo C, corsa C, Meriva

Z19DTH Średnica [mm] - 240

Astra H, vectra, signum, zafira B

Napisano

> Nie prawda. Dwumasę masz w zafirze A z silnikami diesla po roku modelowym 2003r. Była też montowana

W mojej Zafirze 2001 jest dwumasa. Nie kombinowana bo mam ją od nowości.hmm.gif

Napisano

> W mojej Zafirze 2001 jest dwumasa. Nie kombinowana bo mam ją od nowości.

w silnikach 2.0/2.2 jest pancerna i sie nie psuje

Napisano

> w silnikach 2.0/2.2 jest pancerna i sie nie psuje

tyczy sie to tylko Zafiry czy wszystkich aut z tymi silnikami majacymi koło dwumasowe?

Napisano

> Dzisiaj mechanik stwierdził, że pada u mnie koło dwumasowe ...1.7 td ( silnik X17DTL )??

facepalm.gif tak jak koledzy radza zaczal bym od zmiany magika waytogo.gif

PS x17DTL w G to ten sam co w Fce np. z 95r + troche elektroniki ... nie wiem czy wtedy myslano wogole juz o dwumasie

grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Bardzo mnie cieszy fakt ze jej nie mam zlosnik.gif

Ale pytanie z innej beczki - w autach gdzie byla dwumasa slyszalem, ze mozna z niej zrezygnowac i zalozyc zwykle kolo zamachowe. Prawda to?

Znajoma w peugeot 406 2.0 HDI ponoc miala i w ASO zalozyli na jej zyczenie zwykle kolo...

Napisano

> slyszalem, ze mozna z niej zrezygnowac i

> zalozyc zwykle kolo zamachowe. Prawda to?

> Znajoma w peugeot 406 2.0 HDI ponoc miala i w ASO zalozyli na jej zyczenie zwykle kolo...

załozyc można i sa takie zestawy do kupienia

ale temat jaki to ma wpływ na skrzynie itd. jest dośc dyskusyjny

Napisano

> Znajoma w peugeot 406 2.0 HDI ponoc miala i w ASO zalozyli na jej zyczenie zwykle kolo...

Do 1.9 CDTI ma być taki zestaw pdobno w połowie roku. Na razie Valeo jeszcze nie oferuje.

Napisano

> Silniki 2.0 i 2.2 maja dwumase

Tak, tylko że kolega ma X17DTL, czyli 1.7.

Napisano

> Ale pytanie z innej beczki - w autach gdzie byla dwumasa slyszalem, ze mozna z niej zrezygnowac i

> zalozyc zwykle kolo zamachowe. Prawda to?

Gdy jeszcze myślałem o zamianie mojej AF na Forda Focusa 1.8 TDCI, to naczytałem się trochę o takich zabiegach i ludzie jakoś na zwykłym sprzęgle jeździli. Nikt nie napisał o negatywnych skutkach takiej modyfikacji.

Napisano

> Gdy jeszcze myślałem o zamianie mojej AF na Forda Focusa 1.8 TDCI, to naczytałem się trochę o

> takich zabiegach i ludzie jakoś na zwykłym sprzęgle jeździli. Nikt nie napisał o negatywnych

> skutkach takiej modyfikacji.

jeśli ma coś wyjść to zwykle wychodzi z czasem.

Napisano

> Do 1.9 CDTI ma być taki zestaw pdobno w połowie roku. Na razie Valeo jeszcze nie oferuje.

jakiś tekst

ciekawe jakie beda ceny o ile takie cus wejdzie na rynek hmm.gif

bo moze sie okazac, ze bedzie 100 PLN tansze nizeli dwumasa,

komfort jazdy w niskim zakresie obrotow zapewne sie obnizy

i ciekawe jak wtedy z trwaloscia skrzyni hmm.gif

pewnie "skorka nie warta wyprawki" hehe.gif

Napisano

> ciekawe jakie beda ceny o ile takie cus wejdzie na rynek

Valneło podaje że ok 30 % taniej niz dwumasa. Czytałem gdzieś o cenie 1800 zł ale czy to prawda to okaże sie latem

Napisano
  • Autor

> Valneło podaje że ok 30 % taniej niz dwumasa. Czytałem gdzieś o cenie 1800 zł ale czy to prawda to

> okaże sie latem

To szczerze mowiac gra nie warta swieczki.. 1800 zl i ryzykowac dalsze dosc kosztowne problemy to wolalbym zaplacic ciut wiecej i miec spokojna glowe ze jakis czas pochodzi bezproblemowo

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.