Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Błąd ESP/ASR - pilne

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mam następujący problem. Dzisiaj jezdzilem caly dzien miom Stilo i wszystko bylo Ok. Gdy teraz chcialem go odpalic zapalila mi sie kontrolka od asr, pojawily sie dwa sygnaly dzwiekowe i na panelu pojawily sie napisy:" ESP bład" i za chwile potem:"ASR blad". Na poczatku myslalem ze nie wylaczylem ASR przyciskiem kolo galki zmiany biegow. Jednak okazalo sie ze kontrolka na przycisku od ASR pali sie caly czas, a naciskanie przycisku nic nie daje (kontrolka nie gasnie). Szukalem porady na internecie i znalazlem informacje ze uszkodzony moze byc czujnik ESP pod pedalem hamulca.

Prosze o porade i z gory dziekuje za pomoc.

Fiat Stilo 3D 1.9 Multijet 140 KM 2005 rok.

Napisano

Jeśli jest failur przy odpalaniu to na 99% jest on z powodu braku prądu. Naładuj akumulator.

Napisano

Dobrze główkujesz.

Masz dwie opcje by wykluczyć włącznik świateł stop.

1.odpal z wciśniętym hamulcem - zobacz reakcję.

2. odpal nie dotykając pedału hamulca - zobacz reakcje

Jeśli błąd będzie gdy masz wciśnięty hamulec - to włącznik przy pedale jest uszkodzony.

Jeśli błąd pojawia sie w obu opcjach - naładuj aku i odpal ponownie.

Jak nadal będziesz miał problem pisz na forum, będziemy myśleć. waytogo.gif

Napisano

jest jeszcze jedna opcja : uszkodzony czujnik abs

asr i abs mi na desce sie paliło , po wymianie czujnika błędy sie zresetowały

Napisano
  • Autor

> jest jeszcze jedna opcja : uszkodzony czujnik abs

> asr i abs mi na desce sie paliło , po wymianie czujnika błędy sie zresetowały

Jaki jest koszt takiego czujnika, gdzie można go kupić i czy można go wymienić samemu?

Napisano

ja kupiłem orginalny boscha za 110zł , wymieniłem sam (a wiedziałem który po uszkodzonym kablu)

Napisano

> ja kupiłem orginalny boscha za 110zł , wymieniłem sam (a wiedziałem który po uszkodzonym kablu)

Chyba komp tez powinien powiedzieć który padł?

dreamcatcher777

Wymiana prosta.

1 wtyczka, przeciągniecie kabla, odkręcenie czujnika przy paście (imbus) i wyciągnięcie.

A czy kolega podpinał go pod komp by zobaczyć co się dzieje? (jeśli nie masz uzupełni profil to ktoś może z Twojej okolicy Ci pomoże)

I jeszcze jedno - wykluczyłeś włącznik przy pedale hamulca i niedoładowany aku?

Napisano

> Jaki jest koszt takiego czujnika, gdzie można go kupić i czy można go wymienić samemu?

Na razie nic nie kupuj, tylko aku sprawdź (naładuj) jak koledzy piszą. Miałem dokładnie to samo, mimo że nie mam ESP (a błąd się wyświetlał). Po wymianie akumulatora wszystko przeszło.

Czy po przejechaniu kilkunastu kilometrów, zgaszeniu auta i ponownym zapaleniu dalej jest błąd ?

Napisano
  • Autor

> Na razie nic nie kupuj, tylko aku sprawdź (naładuj) jak koledzy piszą. Miałem dokładnie to samo,

> mimo że nie mam ESP (a błąd się wyświetlał). Po wymianie akumulatora wszystko przeszło.

> Czy po przejechaniu kilkunastu kilometrów, zgaszeniu auta i ponownym zapaleniu dalej jest błąd ?

Po Przejechaniu okolo 30 km bład dalej sie wyswietla.

Dzisiaj będe lodowal akumulator i dam znac czy pomogło.

DARKOO - blad dalej sie pojawia przy zapalaniu samochodu z wcisnietym pedalem hamulca.

Napisano

> Po Przejechaniu okolo 30 km bład dalej sie wyswietla.

No to raczej nie aku. Po takim dystansie powinien sie doładować niewiem.gif

Napisano

> No to raczej nie aku. Po takim dystansie powinien sie doładować

Albo padłu już zupełnie aku.

dreamcatcher777

Ile ma Twój akumulator (lat) i czy sprawdzałeś poziom elektrolitu (o ile masz taką mozliwość).

Wyklucz akumulator - jeśli nie on będzie powodem pisz, będziemy dalej szukać (jest dużo opcji hehe.gif)

Napisano

> No to raczej nie aku. Po takim dystansie powinien sie doładować

Z tym, że (przynajmniej u mnie) jest tak, że błąd nie zniknie do momentu zgaszenia silnika i ponownego jego odpalenia.

Więc żeby sprawdzić dokładnie teorię aku trzeba by przejechac kawałek z błędem, po czym zgasić i odpalić silnik i w tedy patrzeć czy błąd zniknąl czy świeci się dalej.

Napisano
  • Autor

> Albo padłu już zupełnie aku.

> dreamcatcher777

> Ile ma Twój akumulator (lat) i czy sprawdzałeś poziom elektrolitu (o ile masz taką mozliwość).

> Wyklucz akumulator - jeśli nie on będzie powodem pisz, będziemy dalej szukać (jest dużo opcji

Akumulator jest oryginalny, Fiatowski i ma jakies 5 lat tyle co auto.

Napisano

> Akumulator jest oryginalny, Fiatowski i ma jakies 5 lat tyle co auto.

Trochę leciwy - jest duża szansa, że to akumulator.

Masz możliwość podmienić akumulator z innego samochodu?

Z jakiego miasta jesteś ... może ktoś użyczy z okolicy na czas testu?

Napisano

Witam,

u mnie było dokładnie tak samo "ABS, ESP, ASR failure". Szczególnie podczas dość silnych mrozów (tak -10 stopni). Po uruchomieniu i dokonaniu pierwszego zakrętu "fajlur". Tak więc słaby akumulator to niskie napięcie, podczas uruchomienia następuje ogromne zużycie energii np. pobiera je elektryczne wspomaganie kierownicy oraz pompa ABS. Warto dodać, że stilony są obładowane elektroniką, która pobiera ogrom energii i często zdarza się, że po prostu brakuje prądu. Kończąc - wymieniłem akumulator na 63A i problem zniknął.

Pozdrawiam

kubussss

Napisano
  • Autor

Witam

Dzisiaj problem sam sie rozwiazal. Wczoraj zamontowalem naladowany akumulator, przejechalem pare kilometrow i blad dalej sie wyswietlal. Natomiast dzisiaj po przekreceniu kluczyka blad dalej sie pojawial, jednak po odpaleniu znikl i juz sie nie pojawail.

Mysle, ze powodem pojawienia sie bledu moglabyc byc niska temparatura i slaby akumulator. Dzis bylo cieplo i wszystko hulało.

Dzieki wszystkim za pomoc. Temat do zamkniecia.

Pozdrawiam

• 1 miesiąc później...
Napisano

witam od wczoraj po zmianie opon wyskakują mi błędy ABS, ESP, ASR i EBD failure oraz świecą się kontrolki od ASR, ABSu i od ręcznego taki czerwony wykrzyknik, ale nie dzieje się tak zaraz po odpaleniu, wrzucam bieg i dodaję gazu kontrolka ASR mruga jak bym jechał po lodzie auto coraz bardziej zwalnia i wywala te błędy, jak już wyskoczą jedzie normalnie.

Napisano

może banalne pytanie hmm.gifa czy wszystkie koła nasz w tym samym rozmiarze ganja.gif

Napisano

i tu mnie zagiąłeś... bo na 16" z tyłu mam opony 205/55 a z przodu 195/45 tak na oko to te przednie są dobre 2 centy niższe od tylnych..

Napisano

to jestes w domu. Rozne obwody, rozne predkosci obrotowe = szal macicy komputera ok.gif

Napisano

to długo się nie cieszyłem że tanio kupiłem 2 praktycznie nowe opony 195/45..

Napisano

> to jestes w domu. Rozne obwody, rozne predkosci obrotowe = szal macicy komputera

nie potwierdzam.

Od dwóch sezonów mam z przodu 205/50/17 a z tyłu 215/50/17. W zimę na zimówkach 195/65/15 pomykałem i przez jakiś czas (klikanaście dni) jezdiłem z jednym kołem 205/50/17 zamiast zapasówki/dojazdówki. W obydwu przypadkach nie było żadnego błędu ABS/ASR/ESP.

Zapasówkę oryginalną mam dojazdową 15" (rozmiaru nie pamiętam) i też czasami miałem "przyjemność" jeździć na niej po złapaniu gumy. Żadnych anomalii faiulturowych nie było.

Napisano

> nie potwierdzam.

> Od dwóch sezonów mam z przodu 205/50/17 a z tyłu 215/50/17. W zimę na zimówkach 195/65/15

> pomykałem i przez jakiś czas (klikanaście dni) jezdiłem z jednym kołem 205/50/17 zamiast

> zapasówki/dojazdówki. W obydwu przypadkach nie było żadnego błędu ABS/ASR/ESP.

> Zapasówkę oryginalną mam dojazdową 15" (rozmiaru nie pamiętam) i też czasami miałem "przyjemność"

> jeździć na niej po złapaniu gumy. Żadnych anomalii faiulturowych nie było.

Szerokość opony możesz mieć różną profil już nie. Większość z nas ma dojazdówkę i zakładając ją komp się nie rzuca. Tak może być gdy jest tylko jedno koło na osi inne niż reszta.

Co do rozmiarów to u siebie mam 215/45/R17 na przodzie i 225/45/R17 na tyle - profil zachowany i wszystko cacy.

dygresja:

Mercedes w Kr (parę dobrych lat temu). Na hali stoi ML któremu blokuje się dyferencjał. Opony tej samej firmy - na pierwszy ogień poszły czujniki, później podmianka modułu i dalej nic. samochód po paru km blokuje mechanizm różnicowy i nie wywala innych błędów ASR.ESP itp. Po tygodniu stania okazało się, że jedna opona ma inny profil (o 5'' była różnica) - nikt wcześniej nie zwracał uwagi bo opona tej samej firmy, tej samej szerokości a samochód całkiem nowy. Po rozmowie z właścicielem okazało się, że rozwalił koło a dostał takie same mało używane z niewielką różnicą profilu. waytogo.gif

Napisano

> Mercedes w Kr (parę dobrych lat temu). Na hali stoi ML któremu blokuje się dyferencjał. Opony tej

> samej firmy - na pierwszy ogień poszły czujniki, później podmianka modułu i dalej nic.

Podobna akcje ktoś miał w Mitsu LX300 - gościowi nie chciał się załączyć 4x4 (wybierał napęd tylko na 1 os) - przyczyną były (jak dobrze pamiętam) nierównomiernie zjechane (lub inne opony w tym samym rozmiarze ale innym bieżniku) - a ASO wymieniło pół auta (dobrze że na gwarancji - nie mniej dobrze to nie świadczy o wiedzy "fachusiów").... nim do tego doszli...

Napisano

.

> Co do rozmiarów to u siebie mam 215/45/R17 na przodzie i 225/45/R17 na tyle - profil zachowany i

> wszystko cacy.

Mimo, ze taki sam profil to zmiana szerokości opony ma wpływ na zmianę wysokości. Dodatkowo z przodu pirelki a z tyłu miszelinki. Nawet optycznie tylne koła wyglądają na wyższe

Napisano

> .

> Mimo, ze taki sam profil to zmiana szerokości opony ma wpływ na zmianę wysokości. Dodatkowo z

> przodu pirelki a z tyłu miszelinki. Nawet optycznie tylne koła wyglądają na wyższe

Musi byc jakis prog wartosci ustalony hmm.gif Inaczej na kazdym manewrowaniu pod markietem by walilo failem bo jest roznica predkosci obrotowych miedzy kolami wewnetrznymi a zewn to raz a dwa tu ujuz by trzeba doswiadczalnie - ewentualnie wczytac sie w manual fiatowski - czy wystarczy ze jedno kolo odbiega od normy ( wg mnie nie powino = vide dojazdowka) , czy brana pod uwage jest cala os.

Napisano

> .

> Mimo, ze taki sam profil to zmiana szerokości opony ma wpływ na zmianę wysokości. Dodatkowo z

> przodu pirelki a z tyłu miszelinki. Nawet optycznie tylne koła wyglądają na wyższe

ESP i ASR uruchamia się gdy różnica na kołach przekracza (2-6km/h) Kiedy od 2 a kiedy od 6 - fiat tego nie podał hehe.gif

Ok - tu się zgodzę - profil 45 przy rozmiarze 185 jest zupełnie inny niż przy rozmiarze 225 zlosnik.gif

Wszędzie przesada odbija się czkawką.

Jak widać u mnie manewry w szerokości 10mm nie robią różnicy (może wcześniej interweniować ASR) ale to ciężko sprawdzić.

Jak by była możliwość wpiąć sie w ABS i zobaczyć prędkości każdego koła z osobna - jadąc prosto.

Napisano

> ESP i ASR uruchamia się gdy różnica na kołach przekracza (2-6km/h) Kiedy od 2 a kiedy od 6 - fiat

> tego nie podał

Ale nie mówimy o uruchamianiu się systemu a o błędach które się pojawiają i dlaczego?

Napisano

dzisiaj założyłem zimówki, wszystkie takie same problem ustąpił jak ręką odjął, wnioski: profil opony na obu osiach nie może się różnić

Napisano

Miałem ten sam problem.

Z przodu były 215/45/17 a z tyłu 215/55/17 icon_eek.gif

Jak zakładałem zimówki wszystkie takie same było wszystko OK.

Teraz kupiłem na lato cały komplet 215/45/17 i problem znikł na dobre zlosnik.gif

Napisano

duże piwo dla Ciebie bo już miałem do majstra jechać wink.gif

• 1 rok później...
Napisano

witam, od jakiegoś czasu po każdorazowym przejechaniu około 10km od odpalenia auta wyskakują błędy ESP i ASR, myślę że skoro dzieje się to podczas jazdy akumulator można wykluczyć, czujnik ABSu chyba też skoro takie błędu nie pokazuje i nie dzieje się to podczas hamowania, może ma ktoś pomysł co jeszcze może być przyczyną?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.