Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakup Fabii Monte Carlo

Featured Replies

Napisano

> No to rakieta.

Na dzisiejsze czasy w sam raz ! 270751858-jezyk.gif

Napisano

> no nieeee, nie mogę się zdecydować choć bardzo mi się podoba !

> ale decyzja padnie lada moment tak czuję !

Mam w rodzinie jedną Fabie, o ile nie muszę to nią nie jeżdżę. Jej plusem było to że mało paliła... i to wszystkie plusy.

Napisano

> Mam w rodzinie jedną Fabie, o ile nie muszę to nią nie jeżdżę

jeżeli masz lepszy samochód do wyboru to się nie dziwie hehe.gif

od razu Krakowa nie zbudowano na razie jestem jeszcze młody później będzie lepszy samochód

Napisano

> jeżeli masz lepszy samochód do wyboru to się nie dziwie

> od razu Krakowa nie zbudowano na razie jestem jeszcze młody później będzie lepszy samochód

A z ciekawości, ile koszule Civic 1,4? Lub Jazz? Bo może warto porównać oferty wszystkich producentów zamiast nakręcać się na jeden tylko samochód?

Napisano

> Do miasta imho styka

Do miasta tak. Na polskie drogi krajowe i wojewódzkie zdecydowanie nie...

Napisano

> Do miasta tak. Na polskie drogi krajowe i wojewódzkie zdecydowanie nie...

A ile styka w takim razie ??

Jakie przyspieszenie jest ważne w jakim zakresie prędkości ??

Napisano

> A ile styka w takim razie ??

> Jakie przyspieszenie jest ważne w jakim zakresie prędkości ??

Imho wystarczająco jest ok 8-9s do setki, komfortowo 7s plus automat.

Napisano

> A ile styka w takim razie ??

Im więcej tym lepiej. Moc to pasywne bezpieczeństwo.

> Jakie przyspieszenie jest ważne w jakim zakresie prędkości ??

To zależy w jakim samochodzie.

Napisano

> Imho wystarczająco jest ok 8-9s do setki, komfortowo 7s plus automat.

I rozsądnie dobrane biegi żeby się okazywało, że trzeci bieg kończy się na 120 kmh a potem jest tragedia.

Napisano

> I rozsądnie dobrane biegi żeby się okazywało, że trzeci bieg kończy się na 120 kmh a potem jest

> tragedia.

W przypadku automatu, to nie gra roli, w przypadku skrzyni ręcznej w takim wypadku raczej używa się czwórki. Mimo, że na trójce ciągnęło mi auto do 140 km/h to zwykle wyprzedzałem na czwórce. Dynamika nie była dużo niższa, a zakres prędkości zauważalnie wyższy (prawie do 200 km/h). Automat daje tu właśnie ten komfort używania optymalnego biegu, a nie bezpiecznego (nie wymagającego zmiany podczas manewru)

Napisano

> W przypadku automatu, to nie gra roli, w przypadku skrzyni ręcznej w takim wypadku raczej używa się

> czwórki. Mimo, że na trójce ciągnęło mi auto do 140 km/h to zwykle wyprzedzałem na czwórce.

> Dynamika nie była dużo niższa, a zakres prędkości zauważalnie wyższy (prawie do 200 km/h).

> Automat daje tu właśnie ten komfort używania optymalnego biegu, a nie bezpiecznego (nie

> wymagającego zmiany podczas manewru)

wiem, dlatego mówię o rozsądnie dobranych biegach. Przy dobrej skrzyni nie trzeba redukować aż tak nisko.

Napisano

> Powiedz że to żart...

ale zwykla "cywilna" fabia plasuje sie na podobnym poziomie jak reszta jej "konkurencji", nie rozumiem zdziwienia i czego chcialbys oczekiwac od tego auta??

Napisano

> Do miasta tak. Na polskie drogi krajowe i wojewódzkie zdecydowanie nie...

a to jest jakies rozgraniczenie co sie nadaje do miasta a co na drogi krajowe??

wiesz z taka logika i 200km bedzie malo bo zawsze znajdzie sie cos mocniejszego/wiekszego

Napisano

> a to jest jakies rozgraniczenie co sie nadaje do miasta a co na drogi krajowe??

> wiesz z taka logika i 200km bedzie malo bo zawsze znajdzie sie cos mocniejszego/wiekszego

200KM styka. Nawet jak coś mocniejszego ma durnego kierownika, który zaczyna przyspieszać, to wyprzedzanie trwa na tyle krótko, że nie zdąży zareagować i skorzystać z mocy. Musiałby mieć tak ze 2 razy więcej koni, lub jechać z oczami w lusterku by był to problem. W mieście prawie się nie wyprzedza, a na drogach krajowych każde wyprzedzanie to ryzyko. Im trwa krócej tym bezpieczniej.

Napisano

> Czyli brak konkretów

A jak tu być konkretnym. Miałem dwie Delty takie jak Twoja. Jedna miała 75 KM druga ponad 130. Dopiero ta druga zapewniała komfort i bezpieczeństwo na akceptowalnym poziomie - szczególnie w temacie wyprzedzania. Sądzę, że dla auta tej klasy o tej masie jest to minimum. Okolice 9 sekund do 100 i około 205 kmh. Ciężko to przełożyć na minimalną moc bo osiągi nie zależą tylko od niej.

Napisano

> a to jest jakies rozgraniczenie co sie nadaje do miasta a co na drogi krajowe??

Tak, jest. Nawet jest takie pojęcie jak auto GT. Jestem pewien, że wiesz co znaczy ten skrót i skąd się wziął.

> wiesz z taka logika i 200km bedzie malo bo zawsze znajdzie sie cos mocniejszego/wiekszego

Dlaczego od razu zakładasz jakieś wyścigi? Zapas mocy to bezpieczeństwo. Wtedy kiedy jej potrzebujesz jest do dyspozycji - np gdy nagle musisz zakończyć manewr wyprzedzania szybciej niż planowałeś lub opuścić skrzyżowanie natychmiast.

Skąd bierze się pogląd, że osoba mająca samochód z mocnym silnikiem to automatycznie pirat drogowy i urodzony morderca? Zazdrość czy zwykła zawiść?

Napisano

> ale zwykla "cywilna" fabia plasuje sie na podobnym poziomie jak reszta jej "konkurencji", nie

> rozumiem zdziwienia i czego chcialbys oczekiwac od tego auta??

A czy ja mówię, że Fabia jest jakoś wolniejsza od konkurencji? Ta konkretna Fabia, mająca 105 KM?

Po prostu uważam, że silnik o tej mocy w aucie tej wielkości te nieporozumienie tyle.

Napisano

> A jak tu być konkretnym. Miałem dwie Delty takie jak Twoja. Jedna miała 75 KM druga ponad 130.

> Dopiero ta druga zapewniała komfort i bezpieczeństwo na akceptowalnym poziomie - szczególnie w

> temacie wyprzedzania. Sądzę, że dla auta tej klasy o tej masie jest to minimum. Okolice 9

> sekund do 100 i około 205 kmh. Ciężko to przełożyć na minimalną moc bo osiągi nie zależą tylko

> od niej.

Od razu lepiej zlosnik.gif

Czyli tak, Fabia 1.2 TSI 105KM ma jakieś 9,5s do setki

a V max. z bólem ale ok. 200km/h.

Także chyba nie ma źle.

Po chipsie z tego 105KM robi się 130KM i wtedy jest naprawdę przyzwoicie, biorąc pod uwagę, że to samo auto może mieć 60KM w HighTechPowerze.

Napisano

> Tak, jest. Nawet jest takie pojęcie jak auto GT. Jestem pewien, że wiesz co znaczy ten skrót i skąd

> się wziął.

> Dlaczego od razu zakładasz jakieś wyścigi? Zapas mocy to bezpieczeństwo. Wtedy kiedy jej

> potrzebujesz jest do dyspozycji - np gdy nagle musisz zakończyć manewr wyprzedzania szybciej

> niż planowałeś lub opuścić skrzyżowanie natychmiast.

hmm wiesz na to sa 2 rozwiazania, przesiąść sie na PKP bedzie taniej i pewnie mniej stresowo (cociaz bywa roznie) albo wlaczyc myslenie podczas jazdy ( z tym bywa tez roznie), nawet zapac mocy bez zdrowego rozsadku nie pomoze, ale zdrowy rozsadek bez zapasu mocy tak.

> Skąd bierze się pogląd, że osoba mająca samochód z mocnym silnikiem to automatycznie pirat drogowy

> i urodzony morderca? Zazdrość czy zwykła zawiść?

jakis dziwnie przewrazliwiony jestes, ja stwierdzam fakt ze zawsze jest mozliwosc trafienia na mocniejsze auto wtedy zapas mocy nie pomoze...

a wyscigi??? z tego sie z czasem wyrasta podobnie jak dążenie do coraz szybszej jazdy czego i Tobie zycze

Napisano

> hmm wiesz na to sa 2 rozwiazania, przesiąść sie na PKP bedzie taniej i pewnie mniej stresowo

> (cociaz bywa roznie) albo wlaczyc myslenie podczas jazdy ( z tym bywa tez roznie), nawet zapac

> mocy bez zdrowego rozsadku nie pomoze, ale zdrowy rozsadek bez zapasu mocy tak.

Na brak rozsądku u innych też?

> jakis dziwnie przewrazliwiony jestes, ja stwierdzam fakt ze zawsze jest mozliwosc trafienia na

> mocniejsze auto wtedy zapas mocy nie pomoze...

> a wyscigi??? z tego sie z czasem wyrasta podobnie jak dążenie do coraz szybszej jazdy czego i Tobie

> zycze

Ty pierwszy piłeś do tego, że zawsze trafi się szybszy.

Napisano

> A czy ja mówię, że Fabia jest jakoś wolniejsza od konkurencji? Ta konkretna Fabia, mająca 105 KM?

> Po prostu uważam, że silnik o tej mocy w aucie tej wielkości te nieporozumienie tyle.

hmm czyli na drogi krajowe nadaja sie tylko auta pokroju GTi bo reszta nie spelnia kryteriow mocy hehe.gif

Napisano

> Od razu lepiej

> Czyli tak, Fabia 1.2 TSI 105KM ma jakieś 9,5s do setki

> a V max. z bólem ale ok. 200km/h.

> Także chyba nie ma źle.

> Po chipsie z tego 105KM robi się 130KM i wtedy jest naprawdę przyzwoicie, biorąc pod uwagę, że to

> samo auto może mieć 60KM w HighTechPowerze.

Okolice 9 sekund to nie 9,5 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Na brak rozsądku u innych też?

wtedy zostaje juz tylko paciorek nic wiecej

> Ty pierwszy piłeś do tego, że zawsze trafi się szybszy.

i nadal bede pil do tego bo zawsze bedzie "ktos mocniejszy", jak to sie mowi "głupiemu trzeba ustapic na drodze" , zdrowy rozsadek jeszcze nikogo nie zabil

Napisano

> hmm czyli na drogi krajowe nadaja sie tylko auta pokroju GTi bo reszta nie spelnia kryteriow mocy

Auta klasy GTI (współczesne) zapewniają o wiele lepsze osiągi.

Ale dla Twojej informacji: w mojej opinii samochód o osiągach seryjnego 1,2 nie zapewnia ani bezpieczeństwa ani komfortu na trasie - szczególnie gdy mówimy o po czymś innym niż miasto i autostrada.

Masz jeszcze jakieś pytania? smile.gif

Napisano

> Ale dla Twojej informacji: w mojej opinii samochód o osiągach seryjnego 1,2 nie zapewnia ani

> bezpieczeństwa ani komfortu na trasie - szczególnie gdy mówimy o po czymś innym niż miasto i

> autostrada.

Imho trochę się wygłupiłeś. W realnych warunkach ten 1,2 z DSG będzie co najmniej tak samo dynamiczny w zakresie prędkości do 130 km/h jak Twój 1,8, a bym powiedział nawet, że szybszy.

Napisano

> Auta klasy GTI (współczesne) zapewniają o wiele lepsze osiągi.

hm myslalem a ze czytelnie to napisalem, ale jezeli GTI ma lepsze osiagi czyli nadaje sie do jazdy za miastem??

logicznie myslac (idac za Toba) zadne popularne auto segmentu powiedzmy B nie spelnia kryteriow +200 KM oczywisocie poza miast

ze zapytam czym jezdzisz i jaka moc??

> Ale dla Twojej informacji: w mojej opinii samochód o osiągach seryjnego 1,2 nie zapewnia ani

> bezpieczeństwa ani komfortu na trasie - szczególnie gdy mówimy o po czymś innym niż miasto i

> autostrada.

> Masz jeszcze jakieś pytania?

delta rozumiem zapewnia??

bo moim zdaniem to jezdzacy kawalek historii, a jak to z historia bywa albo do muzeum i ogladac zza szybki albo do antykwariatu

(w domysle złom)

Napisano

> Teraz dopiero zajarzyłem, że podałeś osiągi swojego Civica

> 8,9s i 205km/h

> Dobre

Okolice 9 to dla mnie między 8,8 a 9,2. Okolice 9,5 to Md 9,3 do 9,7 itd.

Owszem, Civic ma takie osiągi. Jednym z kryteriów jakimi się kierowałem były minimalne osiągi jakie auto ma mieć. A osiągi jakie uznałem za minimalne zapewniają w tej klasie aut silniki o mocy 150 KM (+/- 10). Szukałem auta o osiągach nie gorszych niż te którymi legitymuje się Twoja Lancia... bo to z niej się przesiadałem.

Napisano

> delta rozumiem zapewnia??

> bo moim zdaniem to jezdzacy kawalek historii, a jak to z historia bywa albo do muzeum i ogladac zza

> szybki albo do antykwariatu

> (w domysle złom)

Czyli to taki sam złom jak Punto które miałeś? I jak alfa 145? I jak bravo! I jak brava? smile.gif

Napisano

> Imho trochę się wygłupiłeś. W realnych warunkach ten 1,2 z DSG będzie co najmniej tak samo

> dynamiczny w zakresie prędkości do 130 km/h jak Twój 1,8, a bym powiedział nawet, że szybszy.

Z telefonu pisze. W ferworze pisania zjadłem "Punto 1,2" smile.gif

Napisano

> Okolice 9 to dla mnie między 8,8 a 9,2. Okolice 9,5 to Md 9,3 do 9,7 itd.

Czyli różnica 0,3s sprowokowała Cię do takiej opinii: "Po prostu uważam, że silnik o tej mocy w aucie tej wielkości te nieporozumienie tyle." zlosnik.gif

Daj już spokój, bo trochę się zagubiłeś dzisiaj, najpierw z osiągami RS'a względem konkurencji, teraz pastwisz się nad "cywilną" Fabią waytogo.gif

Napisano

> A czy ja mówię, że Fabia jest jakoś wolniejsza od konkurencji? Ta konkretna Fabia, mająca 105 KM?

> Po prostu uważam, że silnik o tej mocy w aucie tej wielkości te nieporozumienie tyle.

przestań gadać głupoty - tu masz pokaz jak to przyspiesza w roomsterze:

nie opowiadaj, że to nieporozumienie. Niporozumieniem jest silnik 75 konny w golfie, ale nie takie coś icon_rolleyes.gif

Napisano

> Z telefonu pisze. W ferworze pisania zjadłem "Punto 1,2"

Hm... wydawało mi się że rozmawiamy o fabii 1,2 105KM co ma z tym wspólnego Punto? icon_eek.gif

Napisano

A mi się RS-y Skody podobają.Miałem okazję przejechać sie Fabią i wrażenia były na prawdę fajne.

Tak przeglądałem przyspieszania aut marki Skoda na YT i jedno mnie "rozwaliło".Czy ten Superb sie przegrzał ? zeby.GIF

Napisano

> Czyli to taki sam złom jak Punto które miałeś? I jak alfa 145? I jak bravo! I jak brava?

notabene nie odpowiedziales na moje pytanie ale czego sie moglem spodziewac.......

nie wiem jak alfa czy bravo i brawa bo nigdy nie mialem zlosnik2.gif

hmm widzisz roznimy sie tym ze dla Ciebie bezpieczenstwo to moc, dla mnie po pierwsze racjonalne myslenie, po drugie np. ABS, poduchy itd. po trzecie moc, po czwarte wiek auta...

stary strucel nigdy nie byl bezpieczny i nie bedzie, o ile ja majac mniejsza moc jestem w stanie nadrobic racjoalnym planowaniem manewrow o tyle Ty wieku auta juz nie przeskoczysz ktore niestety ale bedzie rupieciem, a gdziemiejsce rupieci sam wiesz...

a czy punto bylo bezpieczne??

nie ma aut bezpiecznych ok.gif

Napisano

> Hm... wydawało mi się że rozmawiamy o fabii 1,2 105KM co ma z tym wspólnego Punto?

to taki podjazd osobisty hehe.gif

Napisano

Nie dość, że się przegrzał, to jeszcze strasznie muli. To już dwulitrowy diesel potrafi lepiej ciągnąć. Ale BTW widać, że sygnał dźwiękowy plus piktogram jest niesamowicie skuteczny w docieraniu do użytkownika.

Napisano

> hm myslalem a ze czytelnie to napisalem, ale jezeli GTI ma lepsze osiagi czyli nadaje sie do jazdy

> za miastem??

Wyraźnie zasugerowałes, że próbuje powiedzieć że jedynie auta GTI zapewniają wystarczające (w mojej opinii)0osiągi do bezpiecznego i wygodnego podróżowania. Wyraźnie napisałem już jakie osiągi uważam za minimum. Współczesne auta GTI są sporo szybsze niż to minimum.

Bądź łaskawy nie próbować na siłę zmieniać sensu moich wypowiedzi.

> logicznie myslac (idac za Toba) zadne popularne auto segmentu powiedzmy B nie spelnia kryteriow

> +200 KM oczywisocie poza miast

Jak wyżej. Pisałem już o tym w tym temacie.

> ze zapytam czym jezdzisz i jaka moc??

masz w profilu.

> delta rozumiem zapewnia??

tak, delta 2.0 16v zapewnia osiągi o jakich pisałem.

> bo moim zdaniem to jezdzacy kawalek historii, a jak to z historia bywa albo do muzeum i ogladac zza

> szybki albo do antykwariatu

> (w domysle złom)

a na to już odpowiedziałem smile.gif

Napisano

105 KM to za mało w klasie B...? facepalm.gif

Napisano

> Nie dość, że się przegrzał, to jeszcze strasznie muli. To już dwulitrowy diesel potrafi lepiej

> ciągnąć. Ale BTW widać, że sygnał dźwiękowy plus piktogram jest niesamowicie skuteczny w

> docieraniu do użytkownika.

też mi sie wydawało, że powyżej 150km/h idzie wolniutko. ok.gif

Napisano

> to taki podjazd osobisty

Nie, to popularne auto miejskie którego osiągi zna niemal każdy. Jak Cię to dotknęło to podstaw sobie tam Clio 1,2 lub Jazz 1,4.

Napisano

> 105 KM to za mało w klasie B...?

Do wygodnej i bezpiecznej jazdy poza miastem i autostradą? Moim zdaniem tak.

Napisano

> Nie dość, że się przegrzał, to jeszcze strasznie muli. To już dwulitrowy diesel potrafi lepiej

> ciągnąć. Ale BTW widać, że sygnał dźwiękowy plus piktogram jest niesamowicie skuteczny w

> docieraniu do użytkownika.

Nie przgrzał tylko poziom płynu chłodzącego spadł za nisko(za duze cisnienie)

Napisano

> A mi się RS-y Skody podobają.Miałem okazję przejechać sie Fabią i wrażenia były na prawdę fajne.

> Tak przeglądałem przyspieszania aut marki Skoda na YT i jedno mnie "rozwaliło".Czy ten Superb sie

> przegrzał ?

Tak patrzę, że Fabia RS mu minimalnie tylko ustępuje, a gdzie 1.4 do 3.6litra icon_eek.gif

Napisano

> Do wygodnej i bezpiecznej jazdy poza miastem i autostradą? Moim zdaniem tak.

moim zdaniem nigdy nie siedziałeś w aucie z nowoczesnym silnikiem 105 konnym. Szczególnie jeśli jest to silnik z turbiną.

To jest już zupełnie inna kultura pracy i rozwijania mocy ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.