Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakup Fabii Monte Carlo

Featured Replies

Napisano

> Nie przgrzał tylko poziom płynu chłodzącego spadł za nisko(za duze cisnienie)

Aha. Fakt, że wskazówka jest na 90*C.

Napisano

> Do wygodnej i bezpiecznej jazdy poza miastem i autostradą? Moim zdaniem tak.

Auto ma osiagi jak towja Honda tylko że się nazywa Skoda i się nie nadaje zakrecony.gif

Napisano

> moim zdaniem nigdy nie siedziałeś w aucie z nowoczesnym silnikiem 105 konnym. Szczególnie jeśli

> jest to silnik z turbiną.

> To jest już zupełnie inna kultura pracy i rozwijania mocy

nalezy dodac ze w domysle stary strucel jest bezpieczny a nowe auto nie hehe.gif

i bezpieczenstwo to moc a reszta sie nie liczy

Napisano

> Do wygodnej i bezpiecznej jazdy poza miastem i autostradą? Moim zdaniem tak.

Octavia z tym jeździ jak marzenie....(dla zwykłego użytkownika) co dopiero Fabia. niewiem.gif

Napisano

> nalezy dodac ze w domysle stary strucel jest bezpieczny a nowe auto nie

> i bezpieczenstwo to moc a reszta sie nie liczy

wątek w ogóle powinien być pod tytułem "skoda to złooooo" grinser006.gif

Napisano

> Auto ma osiagi jak towja Honda tylko że się nazywa Skoda i się nie nadaje

zakrecony.gif Mistrzu claps.gif

Napisano

> Czyli różnica 0,3s sprowokowała Cię do takiej opinii: "Po prostu uważam, że silnik o tej mocy w

> aucie tej wielkości te nieporozumienie tyle."

Tak. To że dla Ciebie to jest mało to nie znaczy, że dla mogę musi. Dla jednego różnica między np 10 a 11 jest marginalna, dla innegtm przepaść. Napisałem Ci wyraźnie jak ja to sobie dzielę. Co Cię tak bulwersuje? To, że w mojej opinii nie da się do jednego worka wrzucić auta mającego 9,1 9,9? Oba mają 9 z groszem do setki. Tyle że nie dla każdego to mała różnica. Pytałes co uważam za okolice 9 sekund to ci napisałem. Jak się mogę kiedyś zapytasz ile do setki ma jakie, inne moje auto to odpowiem Ci tym samym schematem.

> Daj już spokój, bo trochę się zagubiłeś dzisiaj, najpierw z osiągami RS'a względem konkurencji,

> teraz pastwisz się nad "cywilną" Fabią

Kolego, ja nie mam nic do "cywilnej" Skody. Mówię tylko że jazda na trasie autem o takich osiągach to porażka. Tyczy się to też forda, hondy, fiata i wstaw co tam chcesz.

Rozumiesz mnie?

Napisano

> Nie przgrzał tylko poziom płynu chłodzącego spadł za nisko(za duze cisnienie)

Płyn chłodzący to jedno, a temp oleju to drugie. Jak na mój gust to jest ikonka od temperatury oleju, ale nie będę się upierał, bo instrukcji w ręku nie miałem.

Napisano

> wątek w ogóle powinien być pod tytułem "skoda to złooooo"

Tak w ogóle to jeśli założyciel wątku, kol. Parowoz nie czyta na bieżąco, to niedługo będzie potrzebował tygodnia na ogarnięcie hehe.gif

Zapytał chłop o Fabię Monte Carlo, a tu uzbroj_zlo.gif

W ogóle ta Skoda bidna to zawsze obrywa, a to przecież "przemyślane rozwiązania" ok.gifgrinser006.gif

Napisano

> Płyn chłodzący to jedno, a temp oleju to drugie. Jak na mój gust to jest ikonka od temperatury

> oleju, ale nie będę się upierał, bo instrukcji w ręku nie miałem.

Miałem identyczny przypadke.

Napisano

> Rozumiesz mnie?

Problem w tym, że Ty nie rozumiesz tego, że silnik doładowany, choć ma słabszą moc maksymalną, to jednak zapewnia lepsze osiągi niż N/A. Nie tylko na papierze, ale przede wszystkim w realnym użytkowaniu. Wynika to ze znacznie wyższej mocy średniej w użytecznym zakresie obrotów.

Te 105 KM z turbo to realny odpowiednik silnika 120-130KM N/A w klasie B i 140-150KM w klasie C. Mogę się założyć, że w realnych warunkach nie raz byś przegrał swoją hondą z tą skodą, szczególnie gdyby była wyposażona w DSG. Owszem pewnie pow 130 km/h zaczęłaby odstawać już zauważalnie, ale mówimy o wyprzedzaniu na drogach krajowych, więc o prędkościach w zakresie 80-130 km/h

Napisano

> Od razu lepiej

> Czyli tak, Fabia 1.2 TSI 105KM ma jakieś 9,5s do setki

> a V max. z bólem ale ok. 200km/h.

> Także chyba nie ma źle.

co Ty mówisz yikes.gif trzeba być samobójcą, żeby kupić taki samochód. Toż to nawet bezpiecznie traktora nie wyprzedzisz, a co dopiero inny samochód. Poza tym to Skoda, za tę cenę na pewno znajdziesz coś innego. Wersja specjalna, czyli czysta głupota dla polaczków. Lepiej odpuścić.

PS. Wiem, że teraz sam w tym pomogłem, ale chyba merytorycznie MK sięgnął dna no.gif

Napisano

> Rozumiesz mnie?

Ależ ja doskonale Ciebie rozumiem, tylko że mam dość dużą cierpliwość i staram się pomóc Tobie,

byś zrozumiał co tu wypisujesz, bo poruszasz się autem w zasadzie o niemal identycznych osiągach i uważasz je za właściwe ?

Rozumiesz coś z tego? zlosnik.gif

Napisano

> notabene nie odpowiedziales na moje pytanie ale czego sie moglem spodziewac.......

Które? Jak mówię, piszę z tel i nie ukrywam, że ciężko się odpisuje gdy co chwilę pojawiają się kolejne odpowiedzi a ja klepie posta kilka minut.

> nie wiem jak alfa czy bravo i brawa bo nigdy nie mialem

wydaje mi się że ty myślisz o starej delcie a ja o tej którą produkowano do 1999r.

> hmm widzisz roznimy sie tym ze dla Ciebie bezpieczenstwo to moc, dla mnie po pierwsze racjonalne

> myslenie, po drugie np. ABS, poduchy itd. po trzecie moc, po czwarte wiek auta...

A dla mnie myślenie plus nowoczesne auto o odpowiednich osiągach.

> stary strucel nigdy nie byl bezpieczny i nie bedzie, o ile ja majac mniejsza moc jestem w stanie

> nadrobic racjoalnym planowaniem manewrow o tyle Ty wieku auta juz nie przeskoczysz ktore

> niestety ale bedzie rupieciem, a gdziemiejsce rupieci sam wiesz...

> a czy punto bylo bezpieczne??

> nie ma aut bezpiecznych

Jak wyżej. Odniosłem się do wzmianki o muzem. Sądzę że mówiliśmy o różnych generacjach Delty.

Napisano

> tzn?

Jechałem, zapaliłą się ta sama kontorlka pojawił komunikat o za niskim poziomie płynu. Zatrzymałem się zerknołem pod maske i faktycznie płynu nie było. Po odkręceniu korka płyn się odnalazł zakrecony.gif Zawór w korku nie zadziałał wytowrzyło się zbyt duże cisnienie i płyn uciekł z zbiorniczka.

Napisano

Znaczy taki badziew? zlosnik.gif To jednak dobrze, że odradzają tę Skodę hehe.gif

Napisano

> Problem w tym, że Ty nie rozumiesz tego, że silnik doładowany, choć ma słabszą moc maksymalną, to

> jednak zapewnia lepsze osiągi niż N/A. Nie tylko na papierze, ale przede wszystkim w realnym

> użytkowaniu. Wynika to ze znacznie wyższej mocy średniej w użytecznym zakresie obrotów.

> Te 105 KM z turbo to realny odpowiednik silnika 120-130KM N/A w klasie B i 140-150KM w klasie C.

W moim odczuciu tylko wtedy gdy kierowca panicznieboi się zmiany biegów i wysokich obrotów.

Doskonale zdaje sobie sprawę z tego jak silnik turbo rozwija moc. Doskonale zdaje sobie też sprawę jak złudne jest to że taki silnik zapewnia dużo lepsze osiągi niż silnik atmosferyczno podobnej mocy. Moim zdaniem to nie są jakieś wielkie różnice - po prostu wymagany jest inny styl jazdy aby tą moc wykorzystać.

> Mogę się założyć, że w realnych warunkach nie raz byś przegrał swoją hondą z tą skodą,

> szczególnie gdyby była wyposażona w DSG. Owszem pewnie pow 130 km/h zaczęłaby odstawać już

> zauważalnie, ale mówimy o wyprzedzaniu na drogach krajowych, więc o prędkościach w zakresie

> 80-130 km/h

Będę miał okazję to sprawdze i odszczekam.

Napisano

> Znaczy taki badziew? To jednak dobrze, że odradzają tę Skodę

Ano badziew biglaugh.gif ino raz sie tak satało zakrecony.gif

Napisano

> Ależ ja doskonale Ciebie rozumiem, tylko że mam dość dużą cierpliwość i staram się pomóc Tobie,

> byś zrozumiał co tu wypisujesz, bo poruszasz się autem w zasadzie o niemal identycznych osiągach i

> uważasz je za właściwe ?

> Rozumiesz coś z tego?

Nie. Nie bardzo rozumiem jak 8,9 i 9,5 to niemal identyczne osiągi.

Napisano

> Nie. Nie bardzo rozumiem jak 8,9 i 9,5 to niemal identyczne osiągi.

0,6s to błąd pomiarowy, lepszy lub gorszy dzień, inne opony itp itd. Fabia ma doładowany silnik i na 99% koni jest ciut więcej niż 105.

Napisano

> 0,6s to błąd pomiarowy, lepszy lub gorszy dzień, inne opony itp itd.

Czyli może się okazać że taka auto które ma mieć 9,5 będzie miało 10,1? zlosnik.gif

Napisano

> Czyli może się okazać że taka auto które ma mieć 9,5 będzie miało 10,1?

A takie co ma 8,9s bedzie miało 12s zlosnik2.gif

Napisano

Ależ ja nie mam tu na myśli sytuacji gdy ktoś dusi na szóstce od 2 tys rpm. W takim przypadku to N/A niestety leży i kwiczy, a właściwie stoi i nie przyspiesza.

Racjonalne redukowanie tak by mieć zapas obrotów w razie przedłużającego się manewru, a jednocześnie jakąś tam jednak moc oznacza jednak, że po redukcji jesteśmy na jakimś średnim poziomie obrotów. Gdzieś pewnie przy 3,5 tys. Przy takich obrotach ten doładowany 1,2 105KM ma pewnie całkowicie porównywalną moc jak 1,6 N/A 120-130KM - sprawdź se na wykresach. Pamiętaj, że mówimy o aucie klasy B, względnie lekkim - trzeba dołożyć te 20-30KM by popchnąć auto segmentu C z taką samą dynamiką.

Napisano

> Ależ ja nie mam tu na myśli sytuacji gdy ktoś dusi na szóstce od 2 tys rpm. W takim przypadku to

> N/A niestety leży i kwiczy, a właściwie stoi i nie przyspiesza.

> Racjonalne redukowanie tak by mieć zapas obrotów w razie przedłużającego się manewru, a

> jednocześnie jakąś tam jednak moc oznacza jednak, że po redukcji jesteśmy na jakimś średnim

> poziomie obrotów. Gdzieś pewnie przy 3,5 tys. Przy takich obrotach ten doładowany 1,2 105KM

> ma pewnie całkowicie porównywalną moc jak 1,6 N/A 120-130KM - sprawdź se na wykresach.

> Pamiętaj, że mówimy o aucie klasy B, względnie lekkim - trzeba dołożyć te 20-30KM by popchnąć

> auto segmentu C z taką samą dynamiką.

trzeba by porównać moc na kołach. To by z Reszta było ciekawe porównanie. Ma ktoś stosowne wykresy?

Napisano

> Nie. Nie bardzo rozumiem jak 8,9 i 9,5 to niemal identyczne osiągi.

Nie jestem w stanie bardziej Ci pomóc grinser006.gifpanic.gif

Wygrałeś spineyes.gif

Ok. 16s 0-130km/h

Również ok. 16s 0-130km/h

Dziękuję, dobranoc, koniec imprezy facepalm.gif

Napisano

> trzeba by porównać moc na kołach. To by z Reszta było ciekawe porównanie. Ma ktoś stosowne wykresy?

Prosze fabiatsixps1.png

yetismall.jpg

Napisano

> Prosze

Moc na kołach kolego, nie na silniku. Skrzynie w silnikach turbo są trochę inaczej przełożone niż w atmosferycznych. Dlatego często okazuje się np 150 konne TDI i 150 konna benzyna tak naprawdę na kołach mają tyle samo pomimo olbrzymiej różnicy w momencie obrotowym. W przypadku turbo benzyny też stosuje się inne przełożenia i często ta olbrzymia różnica w wielkości momentu na wale nie jest aż tak duża na kołach.

Napisano

> To porównujcie, a ja idę spać. Dobranoc

HEHE fabryka gifta nie dała hehe.gif

Napisano

> To porównujcie, a ja idę spać. Dobranoc

Od 3,5 tys jest podobnie. Poniżej turbo rzeczywiście lepsze.

Ciekawe jak te wygląda na kołach.

Napisano

Trafia się to w Polsce czy trzeba ze świecą szukać?

Napisano

Wszystko prawda, ale zauważ jednak, że skoda ma przy 3900 rpm 100KM, a Honda niewiele ponad 80KM. Widzialem sporo testów, gdzie realne, zmierzone przyspieszenie hondy było ponad 10s do setki.

Napisano

> Od 3,5 tys jest podobnie. Poniżej turbo rzeczywiście lepsze.

> Ciekawe jak te wygląda na kołach.

Honda jest o około 150KG cięższa więc nie ma siły żeby skoda jeździła gorzej.

Napisano

> Wszystko prawda, ale zauważ jednak, że skoda ma przy 3900 rpm 100KM, a Honda niewiele ponad 80KM.

> Widzialem sporo testów, gdzie realne, zmierzone przyspieszenie hondy było ponad 10s do setki.

Racja. Dlatego ciekawe jak to wygląda na kołach. No i dopasowanie skrzyni. W Hondzietrzeba mieć powyżej 4500 żeby jechała. W takim 1,2 turbo też. Pytanie która skrzynia pozwala lepiej wykorzystać to co daje silnik. Będę musiał poszukać kogoś z taką skoda żeby to realnie sprawdzić.

Napisano

> Racja. Dlatego ciekawe jak to wygląda na kołach. No i dopasowanie skrzyni. W Hondzietrzeba mieć

> powyżej 4500 żeby jechała. W takim 1,2 turbo też. Pytanie która skrzynia pozwala lepiej

> wykorzystać to co daje silnik. Będę musiał poszukać kogoś z taką skoda żeby to realnie

> sprawdzić.

1.2 TSI ciagnie od 2tyś.

Napisano

No nie prawda. Widać, że przy 4 tys jest już ponad 95% mocy maksymalnej. U Hondy jest to dopiero 6 tys rpm!

Napisano

> No nie prawda. Widać, że przy 4 tys jest już ponad 95% mocy maksymalnej. U Hondy jest to dopiero 6

> tys rpm!

Też prawda. Odszczekuje.

Napisano

> A czy ja mówię, że Fabia jest jakoś wolniejsza od konkurencji? Ta konkretna Fabia, mająca 105 KM?

> Po prostu uważam, że silnik o tej mocy w aucie tej wielkości te nieporozumienie tyle.

bo? kazdy musi chciec sie scigac? we wyluzuj ... niektorzy maja po 60 kucy i sa zadowoleni

Napisano

> Auta klasy GTI (współczesne) zapewniają o wiele lepsze osiągi.

> Ale dla Twojej informacji: w mojej opinii samochód o osiągach seryjnego 1,2 nie zapewnia ani

> bezpieczeństwa ani komfortu na trasie - szczególnie gdy mówimy o po czymś innym niż miasto i

> autostrada.

> Masz jeszcze jakieś pytania?

uzasadnij bo na razie pierniczysz kocopoly, ten 1.2 ma moment 175 Nm w zakresie 1550-4100 ... mniej miala moja astra 1.8 16v, ktora pewnie dla Ciebie juz by byla wystarczajaca

Napisano

> bo? kazdy musi chciec sie scigac? we wyluzuj ... niektorzy maja po 60 kucy i sa zadowoleni

A czy ja mówię coś innych? Poczytaj i będziesz wiedział ile razy pisałem, że to tylko moja opinia.

Napisano

> A czy ja mówię coś innych? Poczytaj i będziesz wiedział ile razy pisałem, że to tylko moja opinia.

ktora IMO jest z d... wzieta.

Twoja honda jest wystarczajaca?

Napisano

> Też prawda. Odszczekuje.

To jeszcze zauważ, ze jadąc Hondą w bezpiecznym zakresie (by sobie zostawić rezerwę) tzn między 4,5 a 6 tys rpm dysponujesz średnią mocą 115KM Jadąc skodą w adekwatnym zakresie obrotów dysponujesz mocą ok 105KM. Różnica wynosi zatem zaledwie 10 KM

Napisano

> uzasadnij bo na razie pierniczysz kocopoly, ten 1.2 ma moment 175 Nm w zakresie 1550-4100 ... mniej

> miala moja astra 1.8 16v, ktora pewnie dla Ciebie juz by byla wystarczajaca

A współczesne silniki o pojemności ~ 2,0 to co? Mają 70-80% maksymalnego momentu gdzie?

Napisano

> To jeszcze zauważ, ze jadąc Hondą w bezpiecznym zakresie (by sobie zostawić rezerwę) tzn między 4,5

> a 6 tys rpm dysponujesz średnią mocą 115KM Jadąc skodą w adekwatnym zakresie obrotów

> dysponujesz mocą ok 105KM. Różnica wynosi zatem zaledwie 10 KM

I 150Kg wiecej masy.

Napisano

> A współczesne silniki o pojemności ~ 2,0 to co? Mają 70-80% maksymalnego momentu gdzie?

wolnossace? maja moment w zakresie obrotow?

Napisano

> Wyraźnie zasugerowałes, że próbuje powiedzieć że jedynie auta GTI zapewniają wystarczające (w mojej

> opinii)0osiągi do bezpiecznego i wygodnego podróżowania. Wyraźnie napisałem już jakie osiągi

> uważam za minimum. Współczesne auta GTI są sporo szybsze niż to minimum.

> Bądź łaskawy nie próbować na siłę zmieniać sensu moich wypowiedzi.

> Jak wyżej. Pisałem już o tym w tym temacie.

> masz w profilu.

> tak, delta 2.0 16v zapewnia osiągi o jakich pisałem.

> a na to już odpowiedziałem

delta? jaka moc, moment i ile do paki?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.