Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wahacz & geometria

Featured Replies

Napisano

Po wymianie wahacza lub obu robimy geometrię?

tak?

nie?

dlaczego?

Od razu dodam, ja bym zrobił.... przy wydawaniu 500 w górę uważam nie ma się co zastanawiać...

Opony więcej kosztują...

Jakie opinie wśród kolegów?

Napisano

> Po wymianie wahacza lub obu robimy geometrię?

> tak?

> nie?

> dlaczego?

> Od razu dodam, ja bym zrobił.... przy wydawaniu 500 w górę uważam nie ma się co zastanawiać...

> Opony więcej kosztują...

> Jakie opinie wśród kolegów?

jeśli w Stilo, to tylko zbieżność. Pełnej geometrii się tu nie ustawia.

Co innego np VW Golf 2/3. skromny.gif

Napisano

Po każdej ingerencji w elementy zawieszenia kontrolujemy geometrię i w razie potrzeby ustawiamy. Przypadki kiedy nic się nie zmieni nie istnieją, takie kiedy zmiana mieści się z rolerancji są sporadyczne.

Napisano

Tak!

Dlaczego - pytanie zbędne wink.gif

Napisano

Ja wymieniałem dwa wahacze i nie robiłem...Bo nie było czego robić. Ale JA się nie znam, za to pełno tu specjalistów zlosnik.gif

Napisano

Witam serdecznie.

> tak?

> nie?

> dlaczego?

Zależy dlaczego wymieniasz? Jeśli to tylko zużycie tulei to jeśli nowy wahacz jest tego samego producenta, przyłożony do starego ma identyczne wymiary to nie powinno być różnicy i raczej również potrzeby regulacji.

Jeśli jest innego producenta, minimalnie innych gabarytów, albo wymieniasz w wyniku uszkodzenia urazowego, to obowiązkowo regulujesz geometrię, bo odkształcić mogło się także nieco mocowanie.

Pozdrawiam.

Napisano

to ja się podepnę: co określamy mianem geometrii zawieszenia a co zbieżności kól?

Tak łopatologicznie i z obrazkami najlepiej ok.gif

Napisano

nie o to mi chodziło, ja to wiem, chciałem skierować rozmowę na nieco inne tory, ale:

Przykład:

ostatnio wymieniłem w swojej fabii I sworzeń dolny wahacza, ten sam, na który nachodzi zwrotnica...

dlaczego muszę robić tam cokolwiek skoro nic nie jest regulowane?

nawet jeśli wymienię cały wahacza albo i nawet całego Mc Pherosna nic nie muszę robić bo jak sądzę nic się tam nie da zrobić? Bo jak? skoro nie ma regulacji jak choćby w golfie II na amorku?

Należy tylko ustawić zbieżność po wymianie drążków / końcówek drążów kierowniczych.

Pozdrawiam

Napisano

> Przykład:

> ostatnio wymieniłem w swojej fabii I sworzeń dolny wahacza, ten sam, na który nachodzi zwrotnica...

> dlaczego muszę robić tam cokolwiek skoro nic nie jest regulowane?

A kto mówi, że musisz?

Napisano

> Witam serdecznie.

> Zależy dlaczego wymieniasz? Jeśli to tylko zużycie tulei to jeśli nowy wahacz jest tego samego

> producenta, przyłożony do starego ma identyczne wymiary to nie powinno być różnicy i raczej

> również potrzeby regulacji.

> Jeśli jest innego producenta, minimalnie innych gabarytów, albo wymieniasz w wyniku uszkodzenia

> urazowego, to obowiązkowo regulujesz geometrię, bo odkształcić mogło się także nieco

> mocowanie.

> Pozdrawiam.

Ludzie...Po to są wymiary części z tolerancjami wykonania dla producentów podawane, żeby nie było trzeba wprowadzać zmian po wymianie - o ile było wcześniej wszystko w porządku. To nie jest robota ręczna, gdzie trzeba do siebie wszystko dopasować tylko produkcja seryjna, gdzie z założenia części są identyczne....

Napisano

> nawet jeśli wymienię cały wahacza albo i nawet całego Mc Pherosna nic nie muszę robić bo jak sądzę

> nic się tam nie da zrobić? Bo jak?

Przy wymianie McPhersona nie ruszałbym zbieżności, bo np. w P2 nie widzę możliwości rozkalibrowania zbieżności wymianą amora.

Za to grzebiąc przy wahaczach, w tym szczególnym przypadku wymieniając wahacz, poleciłbym kontrolę zbieżności.

Szansa na trafienie identycznego wahacza jest nieduża, a każda róznica w odległości odbije się na zmianie odległości zwrotnicy od auta - tym samym zbieżność może rozjechać się.

To tylko moje zdanie, każdy robi jak uważa.

Napisano

> A kto mówi, że musisz?

ja to wszystko wiem ok.gif

Próbuję rozwiać mit o ustawianiu wszystkiego po wymianie nawet klocków hamulcowych - celowo przesadzam.

A mówi choćby ten o tutaj

Wiem, że to dotyczy tylko części samochodów jedna taki zapis to niejako wprowadzanie ludzi w błąd.

W nowszych samochodach ustawiana jest tylko zbieżność kół i tyle, jak już zostało powiedziane pierdylion razy jeśli wymiana zawieszenia powodowana była zwykłym zużyciem a nie dzwonem to nic tam nie trzeba ustawiać i tyle, chyba, że radio na ciekawszą stację ok.gif

Pozdrawiam

Napisano

> Przykład:

> ostatnio wymieniłem w swojej fabii I sworzeń dolny wahacza, ten sam, na który nachodzi zwrotnica...

Podany w linku diagnosta stara się ustawić tak zbieżność by choć w ograniczonym stopniu wyeliminować defekty powstające na elementach nieregulowalnych (jak to mówi - więcej można ustawić w 125p niż w super nowoczesnym kompakcie). Oczywiście jest to zazwyczaj kompromis.

Odpowiadając na Twoje pytanie wprost - sworzeń wahacza faktycznie w znikomy sposób wpływa na geometrię jako całość, jeśli, jak to koledzy wcześniej zaznaczyli, nowy jest tylko sworzeń a nie wahacz. A jeśli cały wahacz to dokładnie tej samej marki.

Ale...

> nawet jeśli wymienię cały wahacza albo i nawet całego Mc Pherosna nic nie muszę robić bo jak sądzę

> nic się tam nie da zrobić? Bo jak? skoro nie ma regulacji jak choćby w golfie II na amorku?

...już gdy mówimy o elementach metalowo-gumowych to IMO ich wyrobienie/zużycie ma wpływ na całokształt zagadnienia. Zawieszenie zaczyna pracować, "dopasowywać" się do tego zużycia. Dopasowywać, czyli rozregulowywać. _Nie_twierdze_ że jest tak zawsze, ale przyjmijmy że często, w zależności od stopnia skomplikowania zawieszenia (marki pojazdu, użytch do jego budowy materiałów).

Regulacji pozornie nie ma. Pozornie, bo rzetelnej usługi ustawiania geometrii nie znajdziemy w każdym warsztacie.

Dla chcących można stosować, nawet w mcphersonach, element regulacyjny w miejsce zwykłych śrub mocujących go do zwrotnicy; można (gdy trzeba) wykonać "fasolki" w górnych mocowaniach tegoż.

> Należy tylko ustawić zbieżność po wymianie drążków / końcówek drążów kierowniczych.

Według mojej wiedzy/doświadczenia (kilka samochodów pod opieką i prawie coroczne sprawdzanie/regulacja zbieżności, czy też tam gdzie przewidziano pozostałych elementów geometrii) co roku w polskich warunkach warto przynajmniej sprawdzić jak geometria wytrzymała naszą zimę i jej pozostałości. Co dopiero jawna ingerencja w jakikolowiek element zawieszenia. Ale to, zaznaczam, moje zdanie.

Napisano

ja to robie 2 razy do roku po zimie i przed zima. najwiecej do poprawiania jest po zimie nie ma znaczenia czy to tojka, punto czy reno.

Napisano

> ja to robie 2 razy do roku po zimie i przed zima. najwiecej do poprawiania jest po zimie nie ma

> znaczenia czy to tojka, punto czy reno.

dokładnie, ja robię tam samo chyba, że się trafi jakaś wymiana lub w przypadku żony jakaś większa dziura wtedy obowiązkowo ponowne ustawienie zbieżności i geometrii. (zawsze jest co ustawiać)

Napisano

> tak?

> nie?

> dlaczego?

> Od razu dodam, ja bym zrobił.... przy wydawaniu 500 w górę uważam nie ma się co zastanawiać...

> Opony więcej kosztują...

> Jakie opinie wśród kolegów?

Nie robimy geometrii ,no chyba ,ze po wymianie wahacza:

1) auto podczas jazdy na wprost zaczyna ściągać na którąś stronę

2) przy przyspieszaniu pojawia się efekt pływania na boki.

W tych dwóch przypadkach należy zrobić zbieżność.

Najpierw jednak zanim pojedziecie na ustawianie należy sprawdzić ciśnienie w oponach.

Dlaczego??? Dlatego bo czasy są ciężkie i nie wywalamy siana w kibel bez potrzeby.

Przed wymianą wahacza na wytłuczonych tulejach to dopiero zdziera gumy! Po wymianie nie ma prawa!!!

No chyba ,ze ktoś kiedyś wcześniej zrobił zbieżność na wyrąbanych tulejach...to może się i zdarzyć, że po wymianie wahaczy będzie zbierało boki.

Napisano

> Nie robimy geometrii ,no chyba ,ze po wymianie wahacza:

> 1) auto podczas jazdy na wprost zaczyna ściągać na którąś stronę

> 2) przy przyspieszaniu pojawia się efekt pływania na boki.

> W tych dwóch przypadkach należy zrobić zbieżność.

> Najpierw jednak zanim pojedziecie na ustawianie należy sprawdzić ciśnienie w oponach.

> Dlaczego??? Dlatego bo czasy są ciężkie i nie wywalamy siana w kibel bez potrzeby.

> Przed wymianą wahacza na wytłuczonych tulejach to dopiero zdziera gumy! Po wymianie nie ma

> prawa!!!

> No chyba ,ze ktoś kiedyś wcześniej zrobił zbieżność na wyrąbanych tulejach...to może się i zdarzyć,

> że po wymianie wahaczy będzie zbierało boki.

wyłożyłeś to aż nadto łopatologjcznie ale jak widać niektórym nie idzie wytłumaczyć i tyle, nie dociera, że zbieżność jest częścią geometrii a nie odwrotnie i nie dociera, że po wymianie wahacza czy macpersona w większości nowych seryjnych samochodów nie ma czego regulować, ale jak widać niektórzy potrafią regulować nawet to czego się nie reguluje...

Napisano

> to ja się podepnę: co określamy mianem geometrii zawieszenia a co zbieżności kól?

> Tak łopatologicznie i z obrazkami najlepiej

Geometria to pojęcie szersze. Może obejmować tylko jeden z parametrów albo wszystkie. W zależności od potrzeby, choć większość ludzi określenia tego używa w stosunku do sprawdzenia/regulacji wszystkich parametrów jednocześnie.

Zbieżność to tylko jeden z parametrów geometrii.

Pozdrawiam.

Napisano

> Ludzie...Po to są wymiary części z tolerancjami wykonania dla producentów podawane, żeby nie było

> trzeba wprowadzać zmian po wymianie - o ile było wcześniej wszystko w porządku. To nie jest

> robota ręczna, gdzie trzeba do siebie wszystko dopasować tylko produkcja seryjna, gdzie z

> założenia części są identyczne....

Byłoby to prawdą w czasach, kiedy kupowało się tylko części oryginalne. Dzisiaj, kiedy Chińczycy oferują nam większość podzespołów, tolerancja ich wymiarów bywa tak rozbieżna, że nie można już na niej polegać.

Sam doświadczyłem tego, wymieniając amortyzator w CR-V. Ramię zwrotnicy wspawane +/- 5 stopni w zależności od egzemplarza!

Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.