Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wariująca elektryka

Featured Replies

Napisano

Wczoraj umyłem auto.

Dzisiaj jak zwykle gaszę auto, wyjmuję kluczyk i następujące objawy:

- świecą się pozycyjne z tyłu i z przodu;

- stroboskopowo miga podświetlanie zegarów i całej deski rozdzielczej;

- po chwili włącza się samoczynnie radio;

- zegar wskazujący godzinę "żarzy" w połowie;

- dodatkowo jak silnik jest zapalony raz gasną raz zapalają się światła z tyłu ( dyskoteka ).

Zawsze gasiłem auto w pozycji "zapalonych świateł" i nigdy nie było problemów.

W zeszłym roku też po myciu jak było tak zimno, przez kilka dni zdarzało się, że światła po zgaszeniu trzeba było wyłączać "ręcznie, żeby zgasły pozycje po wyjęciu kluczyka.

Ktoś ma jakiś pomysł ? Na razie na noc wyjąłem przekaźnik nr 11 pod maską (diesel) i wszystko zgasło... Ale nie on jest winien bo podmieniłem na inny taki sam i dalej to samo...

Napisano

Ciekawostka. Uwazam ,ze do jakiegos lacza dostala sie woda.

Nalezy wysuszyc autko.

Sprawdz czy masz wszystko ok. izolowane.

Pozdr

Arek Epica LMV09

Napisano

Sprawdź połączenie gumowe przy przednim słupku od strony kierowcy tam gdzie są bezpieczniki poniżej na słupku.Możliwe, że wyskoczyła guma która łączy drzwi z lewym słupkiem i tam zacieka woda. Miałem podobny problem ale z centralnym i autoalarmem. Po ulewie delikatnie zaciekło przez ta osłonke gumową bo wyskoczyła ze słupka lub jej nie dociśnięto i wariował centralny z autoalarmem. Na tym słupku w dolnej części od wewnątrz jest kilka kostek i sprawdź tam czy nie są mokre. Musisz sciągnąć listwę na progu (jest tylko na zatrzaski) bo ona osłania dostęp do tych kostek. Poruszaj kostkami i zobaczysz czy coś się zmienia.

Napisano
  • Autor

Objawy jak byłyu tak są. Dodatkowo światła mijania z tyłu całkiem umarły.

Napisano
  • Autor

Auto wyzdrowiało pod ASO. Komp diagnostyczny nie wykazał żadnych błędów.

A jak "odchodziłem" z forum Leganzy/Nubiry to wszyscy sarkastycznie mówili "będziesz żałował Francuza, jak zaczną się kłopoty z elektroniką"... A w 407 nie było nigdy ŻADNYCH problemów, a tutaj...

Kombinuję nad 508 a Latitude, ale raczej ten pierwszy bo celuję w tbenz, a Latitude ma same diesle...

Napisano

No chyba nie poniewaz Renault jest sprzedawane w benzynie rowniez.

Ponadto ma on 3 lata gwaracji.

> Auto wyzdrowiało pod ASO. Komp diagnostyczny nie wykazał żadnych błędów.

> A jak "odchodziłem" z forum Leganzy/Nubiry to wszyscy sarkastycznie mówili "będziesz żałował

> Francuza, jak zaczną się kłopoty z elektroniką"... A w 407 nie było nigdy ŻADNYCH problemów, a

> tutaj...

> Kombinuję nad 508 a Latitude, ale raczej ten pierwszy bo celuję w tbenz, a Latitude ma same

> diesle...

Napisano
  • Autor

> Renault jest sprzedawane w benzynie rowniez.

Tylko jeden silnik - 2,0 140 koni przystosowane do zasilania bioetanolem.

Napisano

> Tylko jeden silnik - 2,0 140 koni przystosowane do zasilania bioetanolem.

U nas, póki co, raczej ciężko to wykorzystać.

Z resztą etanol jest dobry do picia. hehe.gif

Napisano
  • Autor

Jeździ. Ale tak jak pisałem celuję w tbenz.

I dziwne, że nikt nie odniósł się do tego, że koreańczyk ma lepsze jazzy niż niby taki zły francuz hehe.gif

Napisano

> Kombinuję nad 508 a Latitude,

Chcesz być beta-testerem 508 ??

Koniecznie muszą być wynalazki (pug albo daewoo) ? Nie myślałeś o oplu, saabie (nowe 9-5 jest perfekcyjne), VAG - superba będziesz miał poniżej ceny 508 ze znacznie lepszym wyposażeniem, może coś z Hyundai/KIA ?

Napisano
  • Autor

>superba będziesz miał poniżej ceny 508 ze znacznie lepszym wyposażeniem,

Warte rozważenia.

> może coś z Hyundai/KIA ?

Jak będzie Optima to kto wie..

Napisano

> Chcesz być beta-testerem 508 ??

> Koniecznie muszą być wynalazki (pug albo daewoo) ? Nie myślałeś o oplu, saabie (nowe 9-5 jest

> perfekcyjne), VAG - superba będziesz miał poniżej ceny 508 ze znacznie lepszym wyposażeniem,

Sab 9-5 masakra za co placic tyle pieniedzy? Opel hmm.gif Mondeo ok.gif

> może coś z Hyundai/KIA ?

Optima/i40 i nie bedzie niczego.

Napisano

> Sab 9-5 masakra za co placic tyle pieniedzy?

Właśnie za to, że nie kłuje w oczy. Przejechałem się kilka razy poprzednim 9-5 aero i wiem, że jeśli kiedyś będę szukał auta w tej kategorii saab będzie miał mocną pozycję.

Napisano

> Właśnie za to, że nie kłuje w oczy. Przejechałem się kilka razy poprzednim 9-5 aero i wiem, że

> jeśli kiedyś będę szukał auta w tej kategorii saab będzie miał mocną pozycję.

Ale nowy jest po prostu beznadziejny. Jezdzilem nowym i to po prostu porazka. Lepiej kupic cos innego i nie placic za marke, kotra teraz tak naprawde nazwa saaba nic nie znaczy.

Napisano

> Ale nowy jest po prostu beznadziejny. Jezdzilem nowym i to po prostu porazka. Lepiej kupic cos

> innego i nie placic za marke, kotra teraz tak naprawde nazwa saaba nic nie znaczy.

Spyker to kupił, to Saab może znów coś znaczyć ok.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Wczoraj umyłem auto.

> Dzisiaj jak zwykle gaszę auto, wyjmuję kluczyk i następujące objawy:

> - świecą się pozycyjne z tyłu i z przodu;

> - stroboskopowo miga podświetlanie zegarów i całej deski rozdzielczej;

> - po chwili włącza się samoczynnie radio;

> - zegar wskazujący godzinę "żarzy" w połowie;

> - dodatkowo jak silnik jest zapalony raz gasną raz zapalają się światła z tyłu ( dyskoteka ).

> Zawsze gasiłem auto w pozycji "zapalonych świateł" i nigdy nie było problemów.

Po piątkowej ulewie znowu to samo angryfire.gif

Stoi picka w ASO... Przestaję lubić ten samochód...

Napisano

> Po piątkowej ulewie znowu to samo

Jakaś złączka. Tego typu awarie strasznie trudno się diagnozuje.

Znam przypadek Traffica, który czasem miał tak, że słabł i jechał max 60 km/h - okazało się że wilgoć dostała się do jednej złączki, szukanie trwało pół roku.

Napisano

> Po piątkowej ulewie znowu to samo

> Stoi picka w ASO... Przestaję lubić ten samochód...

pierwszy właściciel?

Napisano
  • Autor

> pierwszy właściciel?

Niestety teorii spiskowych nie będzie... Pierwszy właściciel, 22010 km dokładnie przebiegu. Jak na razie rozbebeszają dokumentnie wnętrze auta. passed_out.gif

Napisano

> Niestety teorii spiskowych nie będzie... Pierwszy właściciel, 22010 km dokładnie przebiegu. Jak na

> razie rozbebeszają dokumentnie wnętrze auta.

Ja w swoim laczku mialem raz problem na zlaczu przy drzwiach PL. Gdzies tam było zwarcie.

Napisano
  • Autor

Pytanie może i beznadziejne, ale jeżeli jest tutaj jakiś informatyk, niech sie wypowie....

Bo skojarzyłem coś innego...

Kłopoty zaczęły chyba w momencie słuchania tego samego tracku mp3 z płyty nagranej kilka dni wcześniej ( obydwa przypadki ) Czas trwania usterki był identyczny ( znowu dzisiaj samo przeszło ), a temperatury na zewnątrz inne ( teoretycznie różne warunki wysychania ).

Pytanie, które mnie nurtuje - Czy to możliwe, że nagrałem na płytę jakiegoś tracka mp3 z wirusem, który czasowo powoduje wariowanie komputera sterującego, a komp diagnostyczny go nie wykrywa ?

Bo z tym zawilgoceniem hmm.gif Przez całą zimę jeździliśmy non stop po mokrym, niedawno wracałem z Warszawy do Łodzi w megaulewę i nic się nie działo...

Napisano

> Pytanie, które mnie nurtuje - Czy to możliwe, że nagrałem na płytę jakiegoś tracka mp3 z wirusem,

> który czasowo powoduje wariowanie komputera sterującego...

To byłby chyba pierwszy wirus napisany na system operacyjny (GM-CAN/OBDII) rotfl.gifzlosnik2.gif

I do tego jeszcze załadowany przez odtwarzacz MP3 hahaha.gif

Nie oglądaj więcej amerykańskich filmów o hakerach biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> To byłby chyba pierwszy wirus napisany na system operacyjny (GM-CAN/OBDII)

> I do tego jeszcze załadowany przez odtwarzacz MP3

> Nie oglądaj więcej amerykańskich filmów o hakerach

Dzwonili z serwisu - usterka wróciła angryfire.gif

Sam w to nie wierzyłem ( z tym wirusem ), ale z rozpaczy szukam powodów blagam.gif

Napisano

> Pytanie, które mnie nurtuje - Czy to możliwe, że nagrałem na płytę jakiegoś tracka mp3 z wirusem,

> który czasowo powoduje wariowanie komputera sterującego, a komp diagnostyczny go nie wykrywa ?

To oczywiście nie możliwe smile.gif Komputer to nazwa ogólna do wszystkich elektronicznych modułów, które potrafią działać i postępować wg napisanego algorytmu (często na stałe w pamięci eprom). Np z działaniem tj. np ms windows nie ma to nic wspólnego. Komputer to tylko "szybki idiota", bez oprogramowania może tyle co żarówka.

Komputery w samochodach to zupełnie zmknięte urządzenia (nie komunikujące się z internetem itd. które wykonują ściśle wpisany program -> głównie podstawiają dane z tabelki przy odpowiednich odczytach z czujników - mp3 jest dla nich zwyczajnie niezrozumiałe smile.gif))))

Napisano

> ale z rozpaczy szukam powodów

Wyluzuj... palacz.gif

Auto na gwarancji, bierz zastępczaka a serwis niech się buja.

Takie usterki są upierdliwe rzeczywiście bo powodów może być 1001... od zimnego lutu gdzieś na płytce drukowanej w komputerze po przerwany jeden "nieistotny" kabelek zwierający np. do masy. Niestety dojść do tego co jest przyczyną można w zasadzie tylko metodą prób i błędów.

W Megance miałem taki przypadek (niestety po gwarancji), że rano odpalała bez problemu na zimno, dojeżdżałem na miejsce bez problemu. Po czym nie mogłem ścierwa odpalić angryfire.gif. Auto 3 razy jechało do serwisu na lawecie. Raz samo odpaliło po kilku godzinach postoju. Robili coś przy kompie (jakieś lutowanie), wymienili pompę paliwa, zasilanie pompy paliwa. Oczywiście na mój koszt sciana.gif Obecnie meganka nadal jeździ (szwagierka powozi nią) ale ja nie wiem co pomogło...

Napisano
  • Autor

Jednak serwis BSP w Łodzi to solidna firma. Znaleźli szybko usterkę - okazało się, że walnięta jest płytka z przekaźnikami i bezpiecznikami w komorze silnika. Prowizorycznie naprawili tak, że można jeździć bez objawów do czasu dostarczenia nowej płytki. W ciągu 7 dni ma przyjść nowa część z Niemiec.

Pewnie znowu polubię to auto, choć jutro jadę na jazdę testową 508 ze 156 konnym turbobenzynowym 1,6 grinser006.gif

Napisano

> choć jutro jadę na jazdę testową 508 ze 156 konnym turbobenzynowym 1,6

Nie chcesz tego auta. Ono owszem jest ładne, pewnie będzie komfortowe, ale to jest peżot, w dodatku nowa konstrukcja i budy i silnika - beta tester na całego. Jakby Ci mieli płacić za bycie beta testerem, to OK.

Napisano

> Nie chcesz tego auta. Ono owszem jest ładne, pewnie będzie komfortowe, ale to jest peżot, w dodatku

> nowa konstrukcja i budy i silnika - beta tester na całego. Jakby Ci mieli płacić za bycie beta

> testerem, to OK.

Hehehe u nas sami chetni na beta testy - kolega Ryb ostrzy zeby na latituda a renoofkowi dzihadowcy wmawiaja mi ,ze im sie nie psuja (hehe tylko ciekawe czemu mrarek zna odpowiedz na kazda moja usterke hmm.gifoink.gif)

Napisano

> renoofkowi dzihadowcy wmawiaja mi ,ze im sie nie psuja

Może się przesiedli z peżotów hehe.gif To im się wydaje że mają bezawaryjne auta hehe.gif

Napisano

> ale to jest peżot,

no tak skąd ja to znam, w sumie o naszym też można powiedzieć ale to jest chevrolet albo du. No sorrki ja mam inne zdanie- moja mulher.gif jeździ ponad 2 lata P307 i poza wymianami płynów organicznych+dołożeniem LPG nic do tego auta nie dokłada, a następny chce albo coś francuskiego albo avensisa. A oczywiście legendy o awaryjności biorą się stąd że koledze koleżanki coś się w aucie takim a takim zepsuło. Niestety w dzisiejszych czasach nie ma już bezawaryjnych marek.

Pozdrawiam

Napisano

> no tak skąd ja to znam, w sumie o naszym też można powiedzieć ale to jest chevrolet albo du.

No i to będzie racja. To jest tanie auto, z wszelkimi tego konsekwencjami.

Zwróć uwagę, że mimo to że są to auta w miarę młode (max. 6-7 letnie) pojawiają się problemy wynikające z taniości auta. Zwykle nie powodują unieruchomienia samochodu, ale obniżają komfort korzystania z niego.

> A oczywiście legendy o awaryjności biorą się stąd że koledze koleżanki coś się w aucie takim a takim zepsuło.

Nie jestem plotkarzem i nie opieram swoich wypowiedzi na podstawie zasłyszanych opinii.

Nie wypowiadałbym się także na podstawie 1 egzemplarza.

Napisano

> Nie jestem plotkarzem i nie opieram swoich wypowiedzi na podstawie zasłyszanych opinii.

> Nie wypowiadałbym się także na podstawie 1 egzemplarza.

No następne cudo jakie zakupię dla siebie będzie farncuzczyzną jak dotąd żaden z citroenów jakimi jeździłem + 307 mojej zona.gif i renoofki w rodzinie nigdy jakoś nie zawiodły - czego do końca nie mogę powiedzieć o swoim laczku - jak nie jakieś pierdółki typu padające termostaty i czujniki temperatury to moduł i czujniki abs do tego łuszczący się lakier który gorzej wygląda po naprawach aso niż przed naprawami i wiele innych upierdliwości.

Napisano

>A oczywiście legendy o awaryjności biorą się stąd że koledze

> koleżanki coś się w aucie takim a takim zepsuło.

Gorzej jak nie koledze kolezanki tylko mi osobiscie sypal sie scenic jak bulgarska prostytutka no.gif co ciekawe znajomy mimo tego ,ze mu odradzalem nabyl sobie takiego samego scenica 1.9dci , u niego poza standardem dla calego auta doszlo turbo i wtryski hahaha.gif

>Niestety w dzisiejszych czasach nie ma już

> bezawaryjnych marek.

Przez 4 lata w SX4 wymienili na gwrancji sonde lamba (bo sie zapala check co jakis czas) i silowniczki tylnej klapy (bo troche slabiej trzymaly).

Przez 2,5 roku w lacetti uszczelnili mi na gwarancji polos i wymienili uszczelki drzwiowe bo sparcialy.

Na to co dzialo sie ze Scenicem nie starczy posta no.gif

Wiec moge powiedziec ,ze Chevrolety i Suzuki sa bezawaryjne!!!

Napisano

> Wiec moge powiedziec ,ze Chevrolety i Suzuki sa bezawaryjne!!!

Niestety ja o swoim tego powiedzieć nie mogę - najbardziej awaryjne auto no może poza egzemplarzem kolegi freelancer biglaugh.gif + serwis pozostawiający wiele do życzenia. Co ciekawe auto ma dopiero lekko ponad 50 000.

A 307 dobija 200 000 i spokój poza wymianami płynów ustrojowych.

Napisano

> Niestety ja o swoim tego powiedzieć nie mogę - najbardziej awaryjne auto no może poza egzemplarzem

> kolegi freelancer + serwis pozostawiający wiele do życzenia. Co ciekawe auto ma dopiero

> lekko ponad 50 000.

> A 307 dobija 200 000 i spokój poza wymianami płynów ustrojowych.

Ty kupowales nowy ? Co sie w nim psuje tak z ciekawosci ?

Moj do 75kkm , w scenicu po takim przebiegu mialem juz drugi rozrzad (mimo ,ze wymiana niby po 120) , lawe pod silnkiem , poduszke skrzyni , radio ,3 podnosniki szyb, szyny fotela , pajak od kierunkow i pewnie jeszcze cos bym sobie przypomnial wink.gif

Napisano

> Ty kupowales nowy ? Co sie w nim psuje tak z ciekawosci ?

> Moj do 75kkm , w scenicu po takim przebiegu mialem juz drugi rozrzad (mimo ,ze wymiana niby po 120)

> , lawe pod silnkiem , poduszke skrzyni , radio ,3 podnosniki szyb, szyny fotela , pajak od

> kierunkow i pewnie jeszcze cos bym sobie przypomnial

Tak nowy , rezygnując z nowej megane. wkur... mnie abs czujniki na kołach powymieniali na koniec moduł-ostatecznie na finiszu gwarancji to zrobili, check zapala się co jakiś czas,a błędy na skanerze: brak a pomarańczowo mu się świeci, zawieszenie od nowości dobija i baaaaardzo cicho pracuje - zagłusza radio, powymieniane łączniki z przodu i z tyłu i nadal "wielkaaaa cisza". Wybierak też poszedł się je... po 4 miesiącach użytkowania "3" - nie wchodziła. Do tego pierdółki takie jak były wymieniane przez innych użytkowników łuszcząca się farba na ramionach wycieraczek, rdzewiejący w kabinie pierdolnik do otwierania klapki wlewu paliwa, łuszczący się lakier to tu to tam - naprawione przez aso bardzo średnio, świerszcz w wentylatorze nawiewu kabiny na "1" biegu, wypadający włącznik świateł cofania, 4 termostaty, czujnik temperatury cieczy chłodzącej.

Na spalanie już nie patrzę bo przy tym silniku i tej masie auta nie spodziewajmy się cudów że po mieście zejdę max.9 l/100 trasa 6,5 l/100 w trybie econo soft kapelusz mode. Narazie tym padłem się jeszcze pokulam bo mieszkanie pierwsze i ważniejsze niż wozidupa, a 307 daje rade + a4 którym na razie kula się ojciec. No i czekam jeszcze kiedy pier... wężyk w tylnej klapie i zobaczę choineczkę na tablicy rozdzielczej.

PS. z wariującej elektryki zrobił się nam wątek nie na temat hehe biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.