Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czym doczyścić wnętrze po palaczu?

Featured Replies

Napisano

Jakiś czas temu był wątek na ten temat, nie mogę jednak dokopać się do niego szukajką. Kupiony samochód używany w bdb stanie, ale wewnątrz trochę odczuwa się, że poprzedni właściciel był palacz.gif Wietrzenie na razie nie daje efektu. Możecie doradzić jakiś sprawdzony środek albo podać link?

TIA

Napisano

> Wietrzenie na razie nie daje efektu. Możecie doradzić jakiś sprawdzony środek albo podać link?

Koledzy dobrze pewnie doradzą, ja ze swojej strony powiem, że dokładnie odkurzyłem i umyłem wewnątrz co się dało i po 2 miesiącach (wiosna/lato) już nie było nic czuć. Nic nie ozonowałem i nie prałem tapicerki

Napisano

> Jakiś czas temu był wątek na ten temat, nie mogę jednak dokopać się do niego szukajką. Kupiony

> samochód używany w bdb stanie, ale wewnątrz trochę odczuwa się, że poprzedni właściciel był

> Wietrzenie na razie nie daje efektu. Możecie doradzić jakiś sprawdzony środek albo podać link?

> TIA

tylko OZON

Napisano

W moim wypadku wystarczyło porządne pranie tapicerki w myjni.

Napisano

> Jakiś czas temu był wątek na ten temat, nie mogę jednak dokopać się do niego szukajką. Kupiony

> samochód używany w bdb stanie, ale wewnątrz trochę odczuwa się, że poprzedni właściciel był

> TIA

kaaawe rozsypac?

Napisano

> W moim wypadku wystarczyło porządne pranie tapicerki w myjni.

w ten sposób? zlosnik.gif

Napisano

> w ten sposób?

Pod Krakowem jest jeden dealer/komis który w ten sam sposób przygotowuje używane samochody do sprzedaży - tapicerka aut pachnie jak nowa prosto z fabryki, szkoda że konstrukcja fotela zaczyna rdzewieć

Napisano

> kaaawe rozsypac?

no i zalać wrzącą wodą... :-P

Po fajkach bardzo ciężko doczyścić wnętrze. Nie ma w 100% skutecznego sposobu. Można wybebeszyć całe wnętrze i prać wszystko po kolei.

Najbardziej przesiąknięta jest zawsze podsufitka. Jeszcze warto zacząć od zmiany samej popielniczki bo plastik strasznie naciąga. Nawet kilkukrotne mycie nie pomaga.

Sam papierosowy dym śmierdzi ale można to jakoś przeżyć... Najgorsze co może być to sałatka z kiepów w popiołce spineyes.gif

Napisano

> w ten sposób?

Nie wiem, odbywało się to pod moją nieobecność zlosnik.gifrotfl.gif

Napisano

Witam.

Czasami sobie w aucie palacz.gif. Piorę sam tapicerkę na wiosnę (jasno żółta) "waniszem" do tapicerek. Nikt nigdy mi nie zwrócił uwagi, że w aucie czuć fajki, nawet jak o to pytałem. Żadnych odświeżaczy nie stosuje.

Dokładne umycie, odkurzenie środka, plus pranie tapicerki, szczególnie podsufitki i nie ma siły, abyś coś poczuł. 200zł w zaufanym zakładzie, i masz problem z głowy. Dobrze by było po takiej operacji "zaimpregnować" tapicerkę ok.gif

Napisano

> no i zalać wrzącą wodą... :-P

> Po fajkach bardzo ciężko doczyścić wnętrze. Nie ma w 100% skutecznego sposobu.

Jedynym skutecznym sposobem jest dbanie o wnętrze, częstsze sprzątanie, pranie tapicerki, dokładne mycie szyb od wewnątrz. Gorzej jak auto przez cały okres użytkowania nie widziało odkurzacza... wtedy jest lipa...

Napisano

> Witam.

> Czasami sobie w aucie . Piorę sam tapicerkę na wiosnę (jasno żółta) "waniszem" do tapicerek. Nikt

> nigdy mi nie zwrócił uwagi, że w aucie czuć fajki, nawet jak o to pytałem. Żadnych odświeżaczy

> nie stosuje.

> Dokładne umycie, odkurzenie środka, plus pranie tapicerki, szczególnie podsufitki i nie ma siły,

> abyś coś poczuł. 200zł w zaufanym zakładzie, i masz problem z głowy. Dobrze by było po takiej

> operacji "zaimpregnować" tapicerkę

Czym się impregnuje tapicerkę? hmm deskę i plastiki to wiadomo czym Plak-atak :-) A co do tapicerki to bladego pojęcia...ni mom alien.gif

Napisano

Dwa lata temu w "auto-szmacie" był jakiś test. Kupiłem produkt z tego testu, jak będę miał czas, podjadę na warsztat zobaczyć co w szafce "siedzi". Ale ogranicza się to do psiknięcia na wypraną tapicerkę.

Napisano

Najürostszy sposob to woda z octem, wlozyc do auta zmielona kawe.

Febrez tez robi swoje, oprocz tego sa tzw. jonizatory - spray

wink.gif

Napisano

Dlaczego "wanisz" to zło ?? Czwarty sezon będę prał tapicerkę w aucie tym ustrojstwem i jestem bardzo zadowolony.

Napisano

nie mowie ze zlo bo sam czasem uzywalem do odplamiania rowniez Wezyr tanszy i dobry, tylko sa duzo lepsze profesjonalne wydajniejsze a co za tym idzie tansze srodki silne koncentraty typu APC ( np. z Carvalet) ktorymi myjesz wszystko plastiki tapicerki itp. itd.; nie tak dawno sam zakupilem + srodek do konserwacji kokpitu itp. plastikow z tej samej firmy ( wczesniej uzywalem tylko i wylacznie Plaka i nigdy do niego nie wroce naprawde teraz wiem ze Plak to dziadostwo dawal tylko i wylacznie ladny zapach)

Napisano
  • Autor

> Sam papierosowy dym śmierdzi ale można to jakoś przeżyć... Najgorsze co może być to sałatka z

> kiepów w popiołce

Aż tak źle nie jest. Sądząc po wyglądzie popielniczki poprzedni właściciel palił od czasu do czasu. Nawet elektryczna zapalniczka nie ma wyraźnych śladów używania. Trzeba będzie tradycyjnie zacząć od generalnego sprzątania i prania tego, co da się wyprać. Ciekawostka - samochód ma w sumie 4 poduszki (dla kierowcy i pasażera) a w instrukcji wyraźnie napisali, by przednich siedzeń nie narażać na działanie wody. hmm.gif

Napisano

Może są "maty" na przednich siedzeniach, odpowiedzialne za poduchy. Jakie Auto ?

Napisano
  • Autor

> Może są "maty" na przednich siedzeniach, odpowiedzialne za poduchy. Jakie Auto ?

Nie sądzę by były tam maty. Samochód to Civic rocznik 2002.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.