Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nowy silnik fiata 69KM - ktos cos wie?

Featured Replies

Napisano

fiat wprowadzil nowe silniki 69KM o pojemnosci 1,2l

czy ktos cos wie na ich temat?

jaka roznica jest pomiedzy starymi 60 konnymi a tymi nowszymi euro5 o wiekszej mocy?

roznice jedyna jaka znalazlem to stopien sprezania...

Napisano

głowica, pokrywa dekla zaworow, fazy rozrzadu, uchwyt cewek, sterownik, kolizyjnosc silnika, inna UPG itd. itp.

Powielasz watki - na centomani jest i bodajze na pandzie. policial.gif

Napisano
  • Autor

czyli slowem przebudowali calkowicie gore

> kolizyjnosc silnika

no to lipka bedzie:) o ile przyjemniej bylo ustawiawc rozrzad nie martwiac sie o blad:)

> UPG itd. itp.

> Powielasz watki - na centomani jest i bodajze na pandzie.

e tych nie sledze.

a w puniciakach te silniki tez siedza:)

Ciekawe czy dół zostawili nieruszony (czy bedzie zdatny do zamiany dol stary gota nowa itd)

Napisano

> czyli slowem przebudowali calkowicie gore

> no to lipka bedzie:) o ile przyjemniej bylo ustawiawc rozrzad nie martwiac sie o blad:)

kolizyjność pojawiła się w 2005 roku wraz z wprowadzeniem innych świec i innych płytek zaworowych.

Napisano

poszukaj swieze watki i wieksze "dlubaki" wiec sie sporo mozna dowiedziec. dol moze byc zmieniony pod wzgledem kanalow olejowych i wodnych. glowy nie dam. Juz raz zle Felixowi powiedzialem z dolem silnika. oslabiony.gif

Napisano

> kolizyjność pojawiła się w 2005 roku wraz z wprowadzeniem innych świec i innych płytek zaworowych.

mam takiego frown.gif

Napisano

to napisz prosze cos wiecej, na razie taka lakoniczna odpowiedz zamiesciles. jakies wrazenia:.... .

Napisano

> to napisz prosze cos wiecej, na razie taka lakoniczna odpowiedz zamiesciles. jakies wrazenia:.... .

mojemu poza kolizyjnością silnika żadnych koni nie dołożyli - yay.gif ma aż 60

Napisano

> kolizyjność pojawiła się w 2005 roku wraz z wprowadzeniem innych świec i innych płytek zaworowych.

Czyli jak mam FL'a z marca 2005 i on ma już te "nowsze" świece i cienkie płytki, to jest kolizyjny? icon_eek.gif

Napisano

Czy masz może informacje dokładnie od jakiego miesiąca lub od jakiego numeru silnika .

Na pewno dla wielu userów by to wyjaśniło czy mają silniki kolizyjne czy nie .

Napisano

> Czy masz może informacje dokładnie od jakiego miesiąca lub od jakiego numeru silnika .

> Na pewno dla wielu userów by to wyjaśniło czy mają silniki kolizyjne czy nie .

Najprościej rozpoznać po korku wlewu oleju. Jeżeli korek jest wciskany z prostokątnym uchwytem to silnik jest bezkolizyjny, jeżeli zakręcany okrągły to silnik jest kolizyjny.

Napisano

> Najprościej rozpoznać po korku wlewu oleju. Jeżeli korek jest wciskany z prostokątnym uchwytem to

> silnik jest bezkolizyjny, jeżeli zakręcany okrągły to silnik jest kolizyjny.

O tym typie silnika to wiem i wszedł on gdzieś we wrześniu 2005 i miał on 65 koni , ale Wojtas nadmienił o innych świecach i płytkach zaworowych a takowe już się pojawiły na początku roku chyba gdzieś od marca .

Sam mam wersje 1.2 8v z 2005 r i świece mam jak do 16v i rozrząd jak z Grande tzn. pasek szerokości 22mm i rolkę z automatycznym napinaczem ale norma spalin EURO 3 moc 60 PS, a nowy silnik moc 65PS i norma spalin EURO4 i ten na pewno już był kolizyjny .

Niech się wypowie Wojtas na temat co napisał wcześniej .

Napisano
to ja posiadając kropka z grudnia 2004r idatą pierwszej rej. 2005 mam raczej bezkolizyjny?
Napisano
to moj jest bezkolizyjny bo nie mam ABSu zlosnik.gif
Napisano

> to moj jest bezkolizyjny bo nie mam ABSu

Jeżeli twój silnik wygląda inaczej niż ten na fotce to jest bezkolizyjny , ABS nic nie ma do kolizyjności i funkcjonuje ściśle z hamulcami .

Ale jeśli masz z daty jaką podałeś to na pewno jest bezkolizyjny .

Napisano

> Jeżeli twój silnik wygląda inaczej niż ten na fotce to jest bezkolizyjny , ABS nic nie ma do

> kolizyjności i funkcjonuje ściśle z hamulcami .

z tym ABSem zartowałem przeca. takiego lajkonika ze mnie nie rób wink.gif

> Ale jeśli masz z daty jaką podałeś to na pewno jest bezkolizyjny .

jeszcze sprawdze korek oleju bo nawet nie wiem czy mam zwykły "fire-owski" ok.gif

Napisano

Silniki kolizyjne to te z GP i classica. W wytrzeszczach były bezkolizyje do końca produkcji (oprócz produkowanego punto classic). Więc w skrócie jeśli nie macie punto classic to macie silniki bezkolizyjne.

Napisano

> Silniki kolizyjne to te z GP i classica. W wytrzeszczach były bezkolizyje do końca produkcji

> (oprócz produkowanego punto classic). Więc w skrócie jeśli nie macie punto classic to macie

> silniki bezkolizyjne.

mylisz się, w 2005 produkowane było jeszcze Punto (nie classic) i miał silniki kolizyjnie. Te same silniki szły do pandy.

To była jakaś proekologiczna zmiana z innymi zaworami i kształtem tłoka bodajże, nie chce mi się szukać po eperze.

Napisano

> Czy masz może informacje dokładnie od jakiego miesiąca lub od jakiego numeru silnika .

> Na pewno dla wielu userów by to wyjaśniło czy mają silniki kolizyjne czy nie .

nie znalazłem nigdy takiej informacji, eper podaje tylko nr modyfikacji, nie podaje miesiąca ani nr silnika.

Więc w zasadzie bezpiecznie jest przyjąć, że wszystkie z nowymi świecami są.

Napisano

> mylisz się, w 2005 produkowane było jeszcze Punto (nie classic) i miał silniki kolizyjnie. Te same

> silniki szły do pandy.

> To była jakaś proekologiczna zmiana z innymi zaworami i kształtem tłoka bodajże, nie chce mi się

> szukać po eperze.

Być może masz rację, nie neguję tego. Napisałem to co usłyszałem w aso pytając przy okazji zakupu części wczoraj. Do epera patrzyłem i nie dość że zmiany dziwnie opisane to jeszcze kilka wersji tego silnika jest w zależności od zasilania (benzyna+lpg, benzyna+metan itd).

Napisano

> Silnik kolizyjny w P2FL 1.2 8v wygląda tak .

Jesteś tego pewny na 100%?

Bo ja mam właśnie Punto z lutego 2005 i pokrywa zaworów jest z korkiem wciskanym, tak jak w starych FIRE, ale świece mam już inne niż np. w PII 1.2 60KM z 2003r. no i mam cienkie płytki zaworowe (2mm z hakiem, w starych FIRE było 3 albo 4 mm z hakiem).

Wg Wojtasa, ten silnik już jest kolizyjny, a wg Ciebie?

Bo kurcze silnik dobija 90kkm a rozrząd jeszcze oryginalny i się zastanawiam czy się bać? grinser006.gif

Napisano

> Jesteś tego pewny na 100%?

Jak dla mnie najlepiej sprawdzić po VIN . Bezkolizyjne spełniały norme EURO3 a kolizyjne EURO4. Moge nie mieć racji ale coś mi świta po głowie że kolizyjne weszły od IX 2005

Napisano
Wiesz, napisałem 2005 rok celowo nie podając miesiąca, bo po 2005 na pewno były kolizyjne, a te z 2005 to trudno powiedzieć.... jedne są inne niby nie ... Nie znamy nr nadwozia od kiedy to się zmieniło, a Ty widać masz przejściówkę pomiędzy nie kolizyjnym a kolizyjnym, ale .... bardziej bym celował w to, że twój jest już kolizyjny, bo bez sensu robić przejściową głowicę, a masz stary dekiel bo takie pewnie były jeszcze na magazynie i pewnie są zamienne.
Napisano

Ja swój rozrząd wymienilem przy 120tys i byl jeszcze OK ale zdziwilo mnie to ze jest taki sam jak w Grande , ale do glowy mi nie przyszlo by sprawdzić wtedy czy jest kolizyjny czy nie, bo bylem w przekonaniu ze nie jest , ale jak sam faktycznie nie sprawdzisz to się nie dowiesz .

Ja mam z czerwca 2005 i dekiel jest jak w starym ale świece od 16v.

Jak będziesz wymienial rozrząd to sprawdź , wtedy będziesz wiedzial na czy stoisz , no i oczywiście podziel się tą wiadomością .

Przy okazji jak będę musial zwalać rozrząd to u siebie niechybnie to zrobię dla swojej ciekawości wink.gif.

Napisano

> Ja swój rozrząd wymienilem przy 120tys i byl jeszcze OK ale zdziwilo mnie to ze jest taki sam jak w

> Grande , ale do glowy mi nie przyszlo by sprawdzić wtedy czy jest kolizyjny czy nie, bo bylem

> w przekonaniu ze nie jest , ale jak sam faktycznie nie sprawdzisz to się nie dowiesz .

> Ja mam z czerwca 2005 i dekiel jest jak w starym ale świece od 16v.

> Jak będziesz wymienial rozrząd to sprawdź , wtedy będziesz wiedzial na czy stoisz , no i oczywiście

> podziel się tą wiadomością .

> Przy okazji jak będę musial zwalać rozrząd to u siebie niechybnie to zrobię dla swojej ciekawości

> .

Wiesz sprawdzę na pewno, ale boję się, że tak "na sucho" może być bezkolizyjny, a w trakcie pracy może jednak nastąpić spotkanie 1-go stopnia w razie urwania się np. paska.

Napisano

Sam jestem ciekaw jak duża jest szczelina przy silniku bezkolizyjnym przy ustawieniu tłoków w GMP i odpowiednim ustawieniu wałka rozrządu , czy to są dziesiąte milimetra czy więcej , ale czytając wypowiedzi kolegów to sądzę że jest to bardzo mała odległość skoro planowanie głowicy już może wpłynąć na kolizyjność .

Wydaje mi się że jak przy próbie wszystko będzie OK to przy faktycznym urwaniu się paska nic nie powinno się stać.

• 2 miesiące później...
Napisano

> Ja swój rozrząd wymienilem przy 120tys i byl jeszcze OK ale zdziwilo mnie to ze jest taki sam jak w

> Grande , ale do glowy mi nie przyszlo by sprawdzić wtedy czy jest kolizyjny czy nie, bo bylem

> w przekonaniu ze nie jest , ale jak sam faktycznie nie sprawdzisz to się nie dowiesz .

> Ja mam z czerwca 2005 i dekiel jest jak w starym ale świece od 16v.

> Jak będziesz wymienial rozrząd to sprawdź , wtedy będziesz wiedzial na czy stoisz , no i oczywiście

> podziel się tą wiadomością .

> Przy okazji jak będę musial zwalać rozrząd to u siebie niechybnie to zrobię dla swojej ciekawości

> .

Zmieniałem rozrząd, mój silnik ma numer 2664446. Wg ePer'a jest to silnik pozmianowy o zmniejszonej masie zaworów, na cienkich płytkach w szklankach itp. itd. Mam już świece nowego typu tj. NGK DCPR7E-N-10, pasek rozrządu o szerokości 22mm no i napinacz nowego typu tzn. samonapinacz.

Podczas sprawdzania na sucho silnik jest BEZKOLIZYJNY.

Nawet na wałku 866 również jest BEZKOLIZYJNY, ale podkreślam wszystko to było sprawdzane na sucho czyli przy zdjętym pasku kręciłem wałkiem gdy tłoki były w GMP i odwrotnie przy max otwartych zaworach kręciłem wałem.

Napisano

ciekawe, czy w zwiazku z tym mozna zamiennie uzyc rolki z samonapinaczem do starszej wersji silnika? bodajze bieznia rolki jest wezsza od starszej wersji rolki bez samonapinacza.

Napisano

> ciekawe, czy w zwiazku z tym mozna zamiennie uzyc rolki z samonapinaczem do starszej wersji silnika? bodajze bieznia rolki jest wezsza od starszej wersji rolki bez samonapinacza.

Kiedyś się przymierzałem - miałem obie rolki obok siebie - ogólna wielkość rolki jest taka, że nie da się tego zrobić. Ta z samonapinaczem jest dużo większa i bieżnię ma w innym miejscu - biorąc pod uwagę punkt mocowania rolki ...

Napisano

Wielkie dzięki za info , pewnie wielu userów też to interesowalo , Ja mam dokladnie taki sam zestaw , wiec pewnie jest tak samo .

Napisano

a ja mam punto classic 1.2 8V z 2009 tego z Serbii i w ulotkach jest napisane, że ma 65 KM, ściema ?

Napisano

> Wielkie dzięki za info , pewnie wielu userów też to interesowalo , Ja mam dokladnie taki sam zestaw

> , wiec pewnie jest tak samo .

Musisz pamiętać, że to wszystko było sprawdzane na unieruchomionym silniku, bo może być tak, że w przypadku zerwania paska, jednak do spotkania tłoków z zaworami może dojść, chociaż wg mnie nie powinno skoro na wałku 866 który ma nieco większy wznios, zawory nie opierają się o tłoki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.