Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wycieraczki-Lacetti -nie dociskają!!!

Featured Replies

Napisano

Nie dość że ramiona całe rdza bierze to jeszcze nie dociskają,mam nowe płaskie wycieraczki i na samym środku gdzie jest mocowanie nie dociskają dobrze do szyby,efekt podczas deszczu robi się jak by tęcza z wody ,akurat w samym centrum co strasznie wk.....a!Psikałem wd,czyściłem wszędzie gdzie się dało i zero poprawy.Prawa wycieraczka ok.Macie na to jakiś patent??

Napisano

> Nie dość że ramiona całe rdza bierze to jeszcze nie dociskają,mam nowe płaskie wycieraczki i na

> samym środku gdzie jest mocowanie nie dociskają dobrze do szyby,efekt podczas deszczu robi się

> jak by tęcza z wody ,akurat w samym centrum co strasznie wk.....a!Psikałem wd,czyściłem

> wszędzie gdzie się dało i zero poprawy.Prawa wycieraczka ok.Macie na to jakiś patent??

Zakrop kilka krobli oleju silnikowego i rozruszaj ramię na ośce.

Napisano

> mam nowe płaskie wycieraczki i na

Nie skojarzyłeś, że to jest problem ?

Płaskie wycieraczki w autach które nie są do tego fabrycznie przystosowane zwykle działają źle. Niestety, to chęć lansu za wszelką cenę - kup zwykłego, przegubowego MotGum'a i problem zniknie.

Lansu nie będzie, ale to już Twój wybór jak ustawisz priorytety, zresztą choćbyś i neona pod podwoziem zamontował, to i tak nie osiągniesz poziomu lansu "golfika czwóreczki w tedeiku od dziadka z Niemiec".

Napisano

> Nie skojarzyłeś, że to jest problem ?

> Płaskie wycieraczki w autach które nie są do tego >fabrycznie przystosowane zwykle działają źle.

U mnie valeo compact juz drugi komplet pieknie zbiera za to zwykle bosche zakupione na autostradzie pod lipskiem , wyrzucilem tydzien po ich zamontowaniu no.gif

Napisano

> Płaskie wycieraczki w autach które nie są do tego fabrycznie przystosowane zwykle działają źle.

> Niestety, to chęć lansu za wszelką cenę - kup zwykłego, przegubowego MotGum'a i problem

> zniknie.

Potwierdzam - zwykły motgum najlepszy

Napisano

> Płaskie wycieraczki w autach które nie są do tego fabrycznie przystosowane zwykle działają źle.

> Niestety, to chęć lansu za wszelką cenę - kup zwykłego, przegubowego MotGum'a i problem

> zniknie.

> Lansu nie będzie, ale to już Twój wybór jak ustawisz priorytety, zresztą choćbyś i neona pod

> podwoziem zamontował, to i tak nie osiągniesz poziomu lansu "golfika czwóreczki w tedeiku od

> dziadka z Niemiec".

Potwierdzam, wszysko co uniwersalne to zawsze generuje problemy.

Napisano

Jeśli ramię na osi nie będzie z jakiegoś powodu obracać się swobodnie, to z każdą wycieraczką będzie problem.

U mnie płaskie wycieraczki sprawiają problemy przy opadach śniegu, zwłaszcza przy ujemnych temperaturach. Poza tym działają waytogo.gif

Jeśli chodzi o ramiona, to u mnie też był z nimi lekki problem, ale po kilkukrotnym zapuszczeniu tego odrdzewiaczem i rozruszaniu działają dobrze.

Napisano

> Potwierdzam - zwykły motgum najlepszy

MotGum ... od lat używam, ale ostatnio różnie z tymi wycieraczkami bywa. Złe nie są, ale potrafią być twardawe i w niektórych temperaturach skakać po szybie. Trzeba odwracać pióro.

Całkiem niezłe, tanie wycieraczki kupuję w Selgrosie - coś kole 7zł za sztukę ok.gif

Napisano

> Potwierdzam - zwykły motgum najlepszy

Motgum dobry, ale nie na mrozy. Wtedy jak dostaną trochę wody/śniegu to przymarzają te ruchome metalowe części stelaża, wycieraczka jest sztywna i nie układa się do szyby.

Mam championa i motguma (nie mieli akurat championa w odpowiednim rozmiarze w sklepie) i z championem nie ma tego problemu, a motgum ładnie pracuje tylko jak nie ma mrozów.

Natomiast przyczyną słabego docisku u kolegi mogą być rzeczywiście przyrdzewiałe ośki ramion wycieraczek. Mam tak w Epice. Niestety nie udało mi się tego "rozruszać" - pewnie sprężyny już też nie dociągają odpowiednio. Zamówiłem nowe ramiona wycieraczek.

Napisano

> Motgum dobry, ale nie na mrozy. Wtedy jak dostaną trochę wody/śniegu to przymarzają te ruchome

> metalowe części stelaża, wycieraczka jest sztywna i nie układa się do szyby.

Na mrozie podnoszę wycieraczkę, otrzepuję z lodu i powoduję, by elementy luźno pracowały.

> Natomiast przyczyną słabego docisku u kolegi mogą być rzeczywiście przyrdzewiałe ośki ramion

> wycieraczek. Mam tak w Epice. Niestety nie udało mi się tego "rozruszać" - pewnie sprężyny już

> też nie dociągają odpowiednio. Zamówiłem nowe ramiona wycieraczek.

Ja co jakiś czas wyjmuję bagnet z silnika i daję na ośkę parę kropel oleju - ruszam wycieraczką, aż luźno chodzi ok.gif

Napisano

> Ja co jakiś czas wyjmuję bagnet z silnika i daję na ośkę parę kropel oleju - ruszam wycieraczką, aż

> luźno chodzi

W Lacetti jeszcze nie miałem tego problemu. Poza tym jutro dostanę nowe ramiona wycieraczek w ramach gwarancji biglaugh.gif (zaczynają rdzewieć)

W Epice już tak zardzewiały, że nie dają się rozruszać, psikałem białym smarem i ruszałem - pomogło tylko trochę. Trzeba by rozebrać na elementy odrdzewić, posmarować i poskładać. Nowe ramiona kosztują 40zł/szt. w Potaku więc nie chce mi się bawić...

Napisano

> W Lacetti jeszcze nie miałem tego problemu. Poza tym jutro dostanę nowe ramiona wycieraczek w

> ramach gwarancji (zaczynają rdzewieć)

> W Epice już tak zardzewiały, że nie dają się rozruszać, psikałem białym smarem i ruszałem - pomogło

> tylko trochę. Trzeba by rozebrać na elementy odrdzewić, posmarować i poskładać. Nowe ramiona

> kosztują 40zł/szt. w Potaku więc nie chce mi się bawić...

Dobrze wiedzieć. Moje nie rdzewieją, ale w jednym miejscu oblazła czarna farba i brzydko wygląda zlosnik.gif

Napisano

> (...)

Używałem płaskich wycieraczek Valeo, teraz używam Boscha i nie zauważyłem absolutnie żadnych negatywnych skutków. Spisują się równie dobrze jak tradycyjne.

Napisano

> Dobrze wiedzieć. Moje nie rdzewieją, ale w jednym miejscu oblazła czarna farba i brzydko wygląda

Mi zaczęła lekko obłazić farba kilka miesięcy po zakupie auta. Wymienili na nowe na gwarancji i problem zniknął.

Napisano
  • Autor

> zniknie.

> Lansu nie będzie, ale to już Twój wybór jak ustawisz priorytety, zresztą choćbyś i neona pod

> podwoziem zamontował, to i tak nie osiągniesz poziomu lansu "golfika czwóreczki w tedeiku od

> dziadka z Niemiec".

Może ty uważasz wycieraczki za symbol lansu,dla mnie jednak czysta szyba to rzecz konieczna,a co do płaskich to się mylisz,nie są wcale złe,miałem w innym aucie i sobie chwaliłem.

Napisano
  • Autor

. Nowe ramiona

> kosztują 40zł/szt. w Potaku więc nie chce mi się bawić...

Dzięki za info ,to jest chyba najlepsza opcja,moje są tak pordzewiałe że patrzyć na nie nie mogę,raz kiedyś odnawiałem w matizie,czyściłem ,malowałem pół dnia,na farby wydałem a po zimie znów pogniły.;(

Napisano

> Może ty uważasz wycieraczki za symbol lansu,

Nie. Uważam za lans pchanie np. 18 calowych felg z profilem 30 do samochodu, który producent wypuścił na stalowej 15 z profilem 60.

> a co do płaskich to się mylisz,

Całkiem możliwe - miałem kilka rodzajów, żaden się nie sprawdził, fabryczne płaskie w skodzie z gęstym marznącym śniegiem też sobie nie radzą.

Napisano

> Nie. Uważam za lans pchanie np. 18 calowych felg z profilem 30 do samochodu, który producent

> wypuścił na stalowej 15 z profilem 60.

Tak w ogóle, to da się wylansować autem typu Lacetti? zlosnik.gif

Gdy nie pada marznący na szybie śnieg, da się z Valeo Compact Revolution żyć waytogo.gif Było jednak kilka dni tej zimy, kiedy chciałem je wyrwać z auta i rzucić daleko od niego. smile.gif

Napisano

A ja mam inne doświadczenia, oryginalnie miałem zwykłe w Evie dałem bezprzgubowe Motogum i jest super od 2 lat, żonie w Matizie też kupiłem i też jest super cena 50 zł komplet, więc chyba choci o producenta, a nie typ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.