Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Niewidzialna tablica.

Featured Replies

Napisano

Witam.

Dziwną dziwność dzisiaj zaobserwowałem.

Jadę sobie rano A4 w okolicach Zabrza i wyprzedza mnie ze sporą prędkością Octavia.

Niby nic nadzwyczajnego, ale... Na pierwszy rzut oka nie miała tylnej tablicy rejestracyjnej. Na drugi rzut oka coś się jednak mieniło w słońcu, tzn. nie był to zwyczajowy kolor podkładek samochodowych.

Dopiero trzecie i już uważne przyjrzenie się oddalającej się Octavi pozowliło dostrzec (ledwo, ledwo), że tablice rejestracyjne jadnak są (wyróżnik WA, reszta nieczytelna) tylko jakby przykryte półprzepuszczalną, refleksyjną folią w kolorze zbliżonym go fioletowo-granatowego. Do tego folia wyglądała na celewo wygniecioną, stąd te refleksy.

Moje pytania: czy uległem przewidzeniu, czy faktycznie nowa moda? Jeśli to nie omam to zastanawiam się w jaki sposób kierownik tego wozu będzie tłumaczył się (a może nie musi?) przed policją?

Jedyne co mi do głowy przychodzi to to, że CB które miał na dachu już mu nie wystarcza :-)

Napisano

Kiedyś słyszałem o jakimś sprayu że niby spryskujesz rejestracje i odbija światło w trakcie błyśnięcia fotoradaru że nie widać numerów,

Ale o foli to chyba jakaś nowość,

Widać ludzie kombinują na różne sposoby:)

Napisano

> tylko jakby

> przykryte półprzepuszczalną, refleksyjną folią w kolorze zbliżonym go fioletowo-granatowego.

> Do tego folia wyglądała na celewo wygniecioną, stąd te refleksy.

Może to był wynalazek pod tytułem folia polaryzacyjna.

Napisano
  • Autor

> Może to był wynalazek pod tytułem folia polaryzacyjna.

Trochę tak to wyglądało. Ale na śląskim odcinku A4 kursuje naprawdę sporo patroli - jak on sobie wyobraża uniknięcie kontroli w dłuższym okresie czasu?

Napisano

> się w jaki sposób kierownik tego wozu będzie tłumaczył się (a może nie musi?) przed policją?

Jest taki wynalazek, a jak go drapną, to zapłaci, bo nie wolno niczym zasłaniać tablic.

Napisano

> Na tablicy rejestracyjnej najpewniej była założona nakładka polaryzacyjna

10 lat temu mialem okazje to testowac. Rzeczywiscie pod delikatnym katem nie widac nic. Fotopstryk bedzie slepy podobnie jak ktokolwiek patrzacy nie wprost, ale taka nakladka rzuca sie w oczy. Mocno podpada to pod paragrafy wiec okres testowania skrocilem i oddalem wlascicielowi. Wiem ze on tez z tym dlugo nie pojezdzil tylko zainwestowal w inny wynalazek. uzbroj_zlo.gif

Napisano

No wiesz ludzie ostatnio mają dziwne pomysły byłem ostatnio u znajomego i walczył z czymś uparcie pod maską pytam co robisz. On mi na to ze przestawia wycieraczke zeby zasłaniała naklejkę na szybie. Ja mu na to ale przeciez i tak przed fotka z radaru Cie nie uchroni bo masz jeszcze tablice. Odpowiedz brzmiała tak ale zaraz ją zdejmę ooniee.gif

Tylko ciekaw jestem co powie jak go zatrzyma zwykły patrol z suszarką hehe.gifhehe.gif

Napisano

> 10 lat temu mialem okazje to testowac. Rzeczywiscie pod delikatnym katem nie widac nic. Fotopstryk

> bedzie slepy podobnie jak ktokolwiek patrzacy nie wprost, ale taka nakladka rzuca sie w oczy.

> Mocno podpada to pod paragrafy wiec okres testowania skrocilem i oddalem wlascicielowi. Wiem

> ze on tez z tym dlugo nie pojezdzil tylko zainwestowal w inny wynalazek.

Jaki wink.gif ?

Napisano

> Jaki ?

Na forum ktos sie tym interesowal jakies 3-4 lata temu i widzialem nawet jakies linki do tego.

Mial zamontowane takie na gornej lini szyby kilka takich projektorow i one wiazkami laserowymy oslanialy przod samochodu. Mial to zamontowane w Vectrze SRI i jakies 2 metry przed samochodem robila sie taka smieszna pajeczynka. Ktos na forum wtedy napisal ze takie ostrzeliwanie oslania samochod na powierzchni gora szyby - do powierzchni ulicy.

Znajomy jedzil/jezdzi z predkosciami zdrowo przekraczajacymi rozsadkowi i jakos na ilosc mandatow nie narzekal. Inna sprawa ze bylo to lata temu i czy chroni to przed obecnymi radarami to nie mam pojecia. Czy obecnie tez z tego kozysta to nie wiem bo widzialem go ostatnio w 2004 roku. Mam z nim kontakty tylko przez rodzicow jak raz na pol roku wspomna co u niego slychac.

Napisano

> Jest taki wynalazek, a jak go drapną, to zapłaci, bo nie wolno niczym zasłaniać tablic.

U nas możesz na tablice założyć nakładki, czasem tablicy nie widać, bo nakładka pod wpływem czynników atmosferycznych i Słońca stała się nieprzeźroczysta.

Nie wiem, jak to policja i inni policial.gifzona.gifikonka_photo2.gifbusted.gifbusted.gifbusted.gif traktują.

Napisano
  • Autor

Facet poruszał się jedną z najbardziej pilnowanych przez policyjne patrole okolic Ślaska (A4+okoliczne przelotowe).

Trzeba być niespełna rozumu by wierzyć, że ma się realne szanse uniknięcia odpowiedzialności za swój wygłup. Ale to w końcu nie moja sprawa. Może mu nikt nie uświadomił, że nawet z bardzo dużej odległości widać, że z tablicą jest coś _bardzo_ nie tak?

Napisano

> Facet poruszał się jedną z najbardziej pilnowanych przez policyjne patrole okolic Ślaska

> (A4+okoliczne przelotowe).

> Trzeba być niespełna rozumu by wierzyć, że ma się realne szanse uniknięcia odpowiedzialności za

> swój wygłup. Ale to w końcu nie moja sprawa. Może mu nikt nie uświadomił, że nawet z bardzo

> dużej odległości widać, że z tablicą jest coś _bardzo_ nie tak?

a jaka jest roznica miedzy zaslonieciem tablicy rej. calej lub czesciowo a brakiem jej?

chodzi mi o wymiar kary

Napisano

Z tego co czytałem za brak tablic grozi laweta, a za nieczytelne 100PLN bez punktów. Może się mylę w temacie i niedokładnie przeczytałem, ale 100PLN zamiast np. 500 i 10 punktów to niezły interes.

Napisano

> No wiesz ludzie ostatnio mają dziwne pomysły byłem ostatnio u znajomego i walczył z czymś uparcie

> pod maską pytam co robisz. On mi na to ze przestawia wycieraczke zeby zasłaniała naklejkę na

> szybie. Ja mu na to ale przeciez i tak przed fotka z radaru Cie nie uchroni bo masz jeszcze

> tablice. Odpowiedz brzmiała tak ale zaraz ją zdejmę

> Tylko ciekaw jestem co powie jak go zatrzyma zwykły patrol z suszarką

że ma ją w bagażniku bo trafił psa. Ale zaraz kupi nowy uchwyt i założy.

Napisano

> Z tego co czytałem za brak tablic grozi laweta, a za nieczytelne 100PLN bez punktów. Może się mylę

> w temacie i niedokładnie przeczytałem, ale 100PLN zamiast np. 500 i 10 punktów to niezły

> interes.

wiec nie dziwie sie tym, ktorzy nakladaja sobie rozne rzeczy na tablice

edit

a co grozi za "niemanie" naklejki na szybie?

Napisano

> Z tego co czytałem za brak tablic grozi laweta, a za nieczytelne 100PLN bez punktów. Może się mylę

> w temacie i niedokładnie przeczytałem, ale 100PLN zamiast np. 500 i 10 punktów to niezły

> interes.

Ale jak go trafią suszarką to i mandat zapłaci za prędkość grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.