Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tablice rejestracyjne tymczasowe???

Featured Replies

Napisano

Mam do przywiezienia kupione auto sprowadzone z niemiec z Gorzowa do Krynicy.I tu jest kłopot nie ma tablic rejestracyjnych.Pewnie przyjechało na lawecie.Jak legalnie to załatwić.Auta jeszcze nie oglądałem więc odpada czekanie na załatwianie papierów przez sprzedającego i załatwianie rejestracji.Czy istnieje jeszcze coś takiego jak tablice próbne i jakie dokumenty trzeba by było żeby je wykupić.Aby wcześniej przywieżć auto sprzedający proponuje załatwienie tablic z pleksi i 30-dnioowe ubezpieczenie OC.Nie wiem za bardzo o co chodzi.Albo proponuje jazdę na lewych tablicach z Luksemburga.Co o tym sądzicie.

Napisano

Wg mnie kombinuje żebyś tylko auto zabrał. Zadzwoń do Wydziału komunikacji i dowiedz się o tablice tymczasowe.

Napisano

przejedz sie jeszcze kawalek za granice i tam kup tablice tymczsowe zaloz wsiadz w kupione auto i odjedz w pelni legalnie i bez problemow, formalnosci praktycznie zero

Napisano

> lewych tablicach z Luksemburga.Co o tym sądzicie.

Sądzimy, że jak nie daj Bóg po drodze spotkasz się z policial.gif lub zdarzyłoby się "bum", to sprawa może się skończyć niefajnie banned.gif

A kara.gif dostaniesz Ty, bo pan sprzedający powie, że on proponował Ci lawetę.

Jak jest taki chojrak, niech sam siądzie za kółko i drze przez pół Polski na lewych papierach.

Napisano

> No ale to kosztuje 120 Euro

Zdajesz sobie sprawę, że jak tablice będą z pleksi, to i OC będzie lewe ?

A jakby co, to:

Art. 270. § 1. Kto, w celu użycia za autentyczny, podrabia lub przerabia dokument lub takiego dokumentu jako autentycznego używa, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

dodatkowo - ponieważ OC jest lewe - jakbyś spowodował kolizję, to Ty poniesiesz jej koszty.

Czy za 500 zł warto ?

Życzyłbym sobie, żeby takich, którzy uważają że warto, policial.gif wyłapała, zanim zrobią coś głupiego.

Napisano

> Zdajesz sobie sprawę, że jak tablice będą z pleksi, to i OC będzie lewe ?

> A jakby co, to:

> Art. 270. § 1. Kto, w celu użycia za autentyczny, podrabia lub przerabia dokument lub takiego

> dokumentu jako autentycznego używa, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo

> pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

> dodatkowo - ponieważ OC jest lewe - jakbyś spowodował kolizję, to Ty poniesiesz jej koszty.

> Czy za 500 zł warto ?

> Życzyłbym sobie, żeby takich, którzy uważają że warto, wyłapała, zanim zrobią coś głupiego.

Ale koszt niemieckich tablic czasowych i OC do nich wychodzi praktycznie na styk z kosztem lawety - po co się napinać?

Napisano

1. tak jak ktos nizej napisal - jedziesz do Niemiec i tam wykupujesz tablice z zoltym paskiem - to kosztowna opcja

2. jedziesz na tablicach lewych* i puszczasz przed siebie drugi (i tak bedziesz jechac drugim do tego Gorzowa) samochod z CB i jedziecie tak zeby nie spotkala Was Policja lub nie daj Boze stluczka - to realne do wykonania bo ludzie tak robia setki km ale ryzyko Twoje

* lewe tablice to zarowno te "z pleksi", jak i te z Luksemburga , jak i jakiekolwiek polskie ktore przelozysz na chwile z innego samochodu

Napisano

> Ale koszt niemieckich tablic czasowych i OC do nich wychodzi praktycznie na styk z kosztem lawety -

> po co się napinać?

O i to jest najlepsze rozwiazanie ok.gif

Napisano

> Ale koszt niemieckich tablic czasowych i OC do nich wychodzi praktycznie na styk z kosztem lawety -

> po co się napinać?

kto za 400zl zrobi trase Krynica-Gorzow-Krynica icon_eek.gif to nawet na paliwo nie starczy a gdzie zarobek itp

Napisano

> kto za 400zl zrobi trase Krynica-Gorzow-Krynica to nawet na paliwo nie starczy a gdzie zarobek itp

A kto powiedział, że trzeba brać do tego amatora, który musi się bujnąć tam i z powrotem?

Są jeszcze w tym kraju przewoźnicy profesjonalni, którzy mogą wziąć taki sprzęcik jako ładunek powrotny, czy na doczepkę.

Istnieje też opcja p.t. "rent-a-laweta-i-se-pan-sam-przytargaj".

Napisano

> A kto powiedział, że trzeba brać do tego amatora, który musi się bujnąć tam i z powrotem?

> Są jeszcze w tym kraju przewoźnicy profesjonalni, którzy mogą wziąć taki sprzęcik jako ładunek

> powrotny, czy na doczepkę.

wiele znasz takich firm co poleci powrotem za 400zl? tym bardziej z zachodu na wschod...

> Istnieje też opcja p.t. "rent-a-laweta-i-se-pan-sam-przytargaj".

no ale potrzeba odpowiednie PJ no i auto a w podpisie widze brava 1.4 wink.gif

Napisano

legalnie IMHO tylko laweta

Napisano

> wiele znasz takich firm co poleci powrotem za 400zl? tym bardziej z zachodu na wschod...

Kwestia poczekania.

Nie raz jest tak, że coś małego by się na doczepkę wcisło, albo wręcz przeciwnie - coś dużego :-)

Kwestia założenia, że ma być tanio a czas nie gra roli.

Żeby nie było - ja nie żyję z transportu mobili, a tylko bywam klientem i przy zastosowaniu powyższych warunków mam całkiem zacne stawki.

Publicznie przykładów ze względów oczywistych nie podam.

> no ale potrzeba odpowiednie PJ no i auto a w podpisie widze brava 1.4

Znajomi też istnieją.

Mówimy o rozwiązaniu budżetowym.

Rozwiązanie niebudżetowe to wymieniono niżej - albo cyrk z tablicami z Niemiec, albo po prostu pojechać, obsikać, zapłacic, wziać pod pachę kpl dokumentów, zarejestrować na stałe i pojechać po odbiór z docelowymi tablicami.

Nigdy nie ćwiczyłem wariantu polskch tablic czasowych/próbnych, nie wiem, czy przypadkiem chcąc takowe wyrobić to nie trzeba wylegitymować się jakimś tytułem własności do sprzęta - jeśli tak, to temat upada, jeśli nie i sam VIN starczy, to w ogóle temat-banał - niech sprzedawca poda VIN i trzeba zainwestować trochę czasu i kapuchy "w ciemno" i popełnić takowe numerki. Niestety, w Polen jeszcze nie ma odmiejscowienia wydziału komunikacji.

Napisano

Przerabiałem ostatnio temat tylko na krótszym dystansie. Legalne sposoby:

- laweta,

- auto stoi u handlarza a Ty sobie załatwiasz rejestrację, problem będzie, gdy będziesz chciał zrobić przegląd techniczny zlosnik.gif bo tak czy siak autem musisz zajechać na SKP.

Przykładowo, w Gliwicach koszt wynajęcia auto-lawety to 300zł/dobę + paliwo.

Napisano

Jak jest taki chojrak, niech sam siądzie za kółko i drze przez pół Polski na lewych papierach.

Przez pół Polski to żaden problem, gorzej lecieć przez Niemcy.

Na upartego możesz poszukać wśród znajomych kogoś kto ma takie auto i na jego kwitach lecieć (może być inny rocznik itp. ale reszta musi się pokrywać.) Koniecznie musisz mieć nalepkę na szybę zgodną z blachami , bo szkopy bardzo na to zwracają uwagę.

Napisano

Nie rozumiem w czym jest problem dogadac sie z jakims kumplem, ktory ma duzy samochod z hakiem, ze placisz za jego paliwo tam i z powrotem, na swoj koszt bierzesz lawete i jedziecie? Przeciez to najprostsze rozwiazanie.

Napisano

> Nigdy nie ćwiczyłem wariantu polskch tablic czasowych/próbnych,

Tego pojąć nie mogę - naród ściąga miliony padlin z zachodu, a żaden rządzący nie wpadł na pomysł żeby wprowadzić polskie tablice czasowe za, powiedzmy 100 zł.

Wtedy każdy Józek, jadąc po igiełkę od dziadka do Niemiec oszczędziłby sobie stresu i bólu rąk przy dogadywaniu się i załatwianiu tablic w Rzeszy.

Napisano

bo ustawodawca to tuman, nie umie zbierac kasy lezacej na chodniku za to lubi strzelac z armaty do much ("kolarze" w wiezieniach biglaugh.gif). w niedobrych niemczech rowerzysta moze miec az 1 promil.

Napisano

> bo ustawodawca to tuman, nie umie zbierac kasy lezacej na chodniku za to lubi strzelac z armaty do

> much ("kolarze" w wiezieniach ). w niedobrych niemczech rowerzysta moze miec az 1 promil.

To nie chodzi o to, że ustawodawca to idiota, po prostu różnią się podejścia do obywatela. U nas pisze się prawo zakładając, że każdy jest złodziejem i oszustem i trzeba je z każdej strony obwarować. W Niemczech masz regulacje, które wychodzą na przeciw obywatelowi, żeby mu było łatwo a przy okazji państwo zarobi. U nas pewnie nie raz padł pomysł takich tablic tymczasowych, ale zaraz jacyś nawiedzenie politycy w podkomisjach dodawali do tego ideologie i nici z tablic. Zobacz jak wygląda dyskusja na temat np. Karty Praw Podstawowych. Nikt nie porusza sprawy, że daje ona pewne gwarantowane prawa obywatelowi UE, najważniejsze, że istnieje minimalna furtka do zalegalizowania związków homoseksualnych i już większość polityków jest przeciwko.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.