Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

oponki Toyo R888 kontra Nankang NS Ultra Sport

Featured Replies

Napisano

Witam, mam pytanie co lepsze, pierwsza czy druga opona wymieniona w temacie? Pytam bo z tego co słyszałem R888 nie jest homologowana na polskie drogi... Jeśli się mylę to mnie poprawcie;) Opony mają być do codziennej jazdy, ale też do szaleństw od czasu do czasu;) Rozmiar 165/50 r15 smile.gif

Napisano

> Witam, mam pytanie co lepsze, pierwsza czy druga opona wymieniona w temacie? Pytam bo z tego co

> słyszałem R888 nie jest homologowana na polskie drogi... Jeśli się mylę to mnie poprawcie;)

> Opony mają być do codziennej jazdy, ale też do szaleństw od czasu do czasu;) Rozmiar 165/50

> r15

chyba nie ma co porownywac tych opon... bo jest miedzy nimi spora przepasc...

pozatym szkoda r888 do codziennej jazdy

Napisano

Dokładnie, te opony sporo dzieli, i to nie tylko cena, ok 100zł na sztuce.

Toyo co prawda ma homologację na ulicę, ale nie z myślą o cywilnych zastosowaniach została zaprojektowana.

Jest głośna, słabo trzyma w dużym deszczu, szybko się zużywa, ale za to zapewnia rewelacyjną przyczepność, przede wszystkim na suchym.

A Nankang to zwykła cywilna opona i to z dolnej półki.

Napisano

> Witam, mam pytanie co lepsze, pierwsza czy druga opona wymieniona w temacie? Pytam bo z tego co

> słyszałem R888 nie jest homologowana na polskie drogi... Jeśli się mylę to mnie poprawcie;)

> Opony mają być do codziennej jazdy, ale też do szaleństw od czasu do czasu;) Rozmiar 165/50

> r15

toyo nawet przy spokojnej jezdzie wystarczy ci na bardzo krótko.

jest to opona z mieszanki typu slik, trzeba na nia uważac jak jet zimna, po wyjechaniu z kałuży na suche też nie trzyma wbrew opini powyzej nieżle trzyma na mokrym(nie mówie tu o stojących kałużach bo wtedy słabo)

nie wiem jakie rozmiary wchodzą w grę w Twoim przypadku ale z opon fajnych do szybkiej jazdy na codzie polecam yokohame a539

Napisano
  • Autor

> toyo nawet przy spokojnej jezdzie wystarczy ci na bardzo krótko.

> jest to opona z mieszanki typu slik, trzeba na nia uważac jak jet zimna, po wyjechaniu z kałuży na

> suche też nie trzyma wbrew opini powyzej nieżle trzyma na mokrym(nie mówie tu o stojących

> kałużach bo wtedy słabo)

> nie wiem jakie rozmiary wchodzą w grę w Twoim przypadku ale z opon fajnych do szybkiej jazdy na

> codzie polecam yokohame a539

W pierwszym poście na końcu jest rozmiar;) I w tym rozmiarze tylko te dwie opony znalazłem;) Wbrew pozorom w tym rozmiarze różnicy dużej nie ma, ale wybiore nankanga;) Dzięki za odpowiedzi

Napisano

> toyo nawet przy spokojnej jezdzie wystarczy ci na bardzo krótko.

> jest to opona z mieszanki typu slik, trzeba na nia uważac jak jet zimna, po wyjechaniu z kałuży na

> suche też nie trzyma wbrew opini powyzej nieżle trzyma na mokrym(nie mówie tu o stojących

> kałużach bo wtedy słabo)

> nie wiem jakie rozmiary wchodzą w grę w Twoim przypadku ale z opon fajnych do szybkiej jazdy na

> codzie polecam yokohame a539

Dołączę się do tematu. Nigdy nie jeździłem na dobrych oponach, teraz by mi się bardzo przydały bo nawet na 3-ce mam uślizgi na kołach 175/70/13" beksa.gif

Jest szansa, żeby na takich R888 195/45/15" ruszyć ostro z jedynki na mojej krótkiej skrzyni i lekkim przodzie żeby nie palić w miejscu jak idiota do 80km/h?

Napisano

> W pierwszym poście na końcu jest rozmiar;) I w tym rozmiarze tylko te dwie opony znalazłem;) Wbrew

> pozorom w tym rozmiarze różnicy dużej nie ma, ale wybiore nankanga;) Dzięki za odpowiedzi

Chlopie w tym rozmiarze jest jeszcze jedyna sensowna opona: Bridgestone Potenza re040 zlosnik.gif

No chyba ze 165/45/15

Napisano

bo z tego co

Jest homologacja, też kiedyś myślałem że nie ma ok.gif

165/50r15 to też chyba bym potenze kupił,

Napisano

> W pierwszym poście na końcu jest rozmiar;) I w tym rozmiarze tylko te dwie opony znalazłem;) Wbrew

> pozorom w tym rozmiarze różnicy dużej nie ma, ale wybiore nankanga;) Dzięki za odpowiedzi

widziałem rozmiar ,który podałeś.chodziło mi o jakies alternatywne bo przy tych parametrach wybór masz znikomy.

Napisano

> Dołączę się do tematu. Nigdy nie jeździłem na dobrych oponach, teraz by mi się bardzo przydały bo

> nawet na 3-ce mam uślizgi na kołach 175/70/13"

> Jest szansa, żeby na takich R888 195/45/15" ruszyć ostro z jedynki na mojej krótkiej skrzyni i

> lekkim przodzie żeby nie palić w miejscu jak idiota do 80km/h?

bedą dobre. ciezko tym niechcacy palić kapcia. trzeba tylkopamietac ze musza byc ciepłe

Napisano

> bedą dobre. ciezko tym niechcacy palić kapcia. trzeba tylkopamietac ze musza byc ciepłe

Heh, gdybym tylko miał 1000zł to już dwie mógłbym założyć rotfl.gif no ale miło wiedzieć, że "się da" grinser006.gif

Napisano

> Heh, gdybym tylko miał 1000zł to już dwie mógłbym założyć no ale miło wiedzieć, że "się da"

no niestety tanie to paskudztwo nie jest frown.gif

i dlatego kochamy mark guma

Napisano

> no niestety tanie to paskudztwo nie jest

> i dlatego kochamy mark guma

Obawiam się, że nigdy nie będzie mnie stać na takie gumy, które pozwoliłyby normalnie ruszyć z miejsca no ale cóż, nie można mieć wszystkiego rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> widziałem rozmiar ,który podałeś.chodziło mi o jakies alternatywne bo przy tych parametrach wybór

> masz znikomy.

Alternatywne rozmiary 185/45 i może 195/45, ale nie chce przesadzać z szerokością opon z dwóch powodów, lekki naciąg i nie będę musiał manipulować przy nadkolach na setupie 165/50 smile.gif Zastanowie się nad Potenzami, bo miałem 175/50/13 i fajnie się sprawowały:)

Napisano
  • Autor

> A jaka szrokosc felgi planujesz?

Dokładne parametry felgi to 7J ET30 smile.gif Powiem tak, ściągnąłem przednie koło, przyłożyłem i wyszło że bez problemu wchodzi bez jakichkolwiek dystansów smile.gif Obstawiam że tył tak samo będzie wyglądać, ale to jeszcze dla pewności sprawdzę. Felgi są delikatnie schowane w nadkolach, nic nie wystaje smile.gif

Napisano

> Dokładne parametry felgi to 7J ET30 Powiem tak, ściągnąłem przednie koło, przyłożyłem i wyszło że

> bez problemu wchodzi bez jakichkolwiek dystansów Obstawiam że tył tak samo będzie wyglądać,

> ale to jeszcze dla pewności sprawdzę. Felgi są delikatnie schowane w nadkolach, nic nie

> wystaje

et25 napewno sie miesci zlosnik.gif

Jak zalozysz 165/50 to bedzie ogien zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> et25 napewno sie miesci

> Jak zalozysz 165/50 to bedzie ogien

no to najwyżej dam 5mm dystans i będzie ET 25 smile.gif Wiem, dlatego tak się uparłem na ten konkretny rozmiar:) Dodam że narazie mam 60/40, ale jak wyjdzie wszystko po mojej myśli to pójdę niżej z autem;) A felgi to "novitec";)

Co do opon... Na fotach z Tyrestretch.com wydaje mi się albo Nankang przez ochronny rant wygląda ciekawiej od Potenzy... (tylko aspekt wizualny, wiem że opony jako takie nie do porównania

Potenza:

http://www.tyrestretch.com/cache/7_165_50_R15/7J_165_50_15_Brigestone_Potenza_595.jpg

Nankang:

http://www.tyrestretch.com/cache/7_165_50_R15/7J_165_50_15%20%282%29_595.jpg

...

Napisano

mam od roku 2szt tych nankangów NS tylko w troche innym rozmiarze, nic niepokojącego nie zauważyłem, opona nie ściera się za szybko (guma jest twardsza niż w toyo t1r), na mokrym także mnie nie zawiodła. Wiadomo że do szaleństw przydałaby się lepsza guma ale do codziennej jazdy spokojnie wystarcza smile.gif

Napisano

> Dołączę się do tematu. Nigdy nie jeździłem na dobrych oponach, teraz by mi się bardzo przydały bo

> nawet na 3-ce mam uślizgi na kołach 175/70/13"

> Jest szansa, żeby na takich R888 195/45/15" ruszyć ostro z jedynki na mojej krótkiej skrzyni i

> lekkim przodzie żeby nie palić w miejscu jak idiota do 80km/h?

na r888 mozna ruszac spokojnie z odcinki i bedzie jechal grinser006.gif

tu start z 5000obr na r888 i praktycznie nie mieli grinser006.gif

a tu na zwyklych dunlopach i start z 3000obr i odrazu widac odcnike i mielenie grinser006.gif
Napisano

> na r888 mozna ruszac spokojnie z odcinki i bedzie jechal

Dokladnie. A jak dalej za slabo, to wystarczy zbic troche cisnienia.

Napisano

> Dokladnie. A jak dalej za slabo, to wystarczy zbic troche cisnienia.

Zachęciliście mnie.

2szt 13" to 600zł, to nie jest taki kosmos a w końcu mógłbym ruszać smile.gif

Kurcze, mam niezłego ćwieka zabitego spineyes.gif

Napisano

> Zachęciliście mnie.

> 2szt 13" to 600zł, to nie jest taki kosmos a w końcu mógłbym ruszać

> Kurcze, mam niezłego ćwieka zabitego

Generalnie nie ma nic lepszego z homologacja niz r888 .

Jedyny minus, to to ze szybko sie koncza. No ale wiadomo, ze to niski fabrycznie bieznik i miekka mieszanka.

Napisano

> Generalnie nie ma nic lepszego z homologacja niz r888 .

> Jedyny minus, to to ze szybko sie koncza. No ale wiadomo, ze to niski fabrycznie bieznik i miekka

> mieszanka.

Tak piszecie, jakby u mnie inne długo wytrzymywały rotfl.gif

Napisano

> na r888 mozna ruszac spokojnie z odcinki i bedzie jechal

>

tu start z 5000obr na r888 i praktycznie nie mieli

>

a tu na zwyklych dunlopach i start z 3000obr i odrazu

> widac odcnike i mielenie

przy burbo i r888 mieli na starcie grinser006.gif

Napisano

> Zachęciliście mnie.

> 2szt 13" to 600zł, to nie jest taki kosmos a w końcu mógłbym ruszać

> Kurcze, mam niezłego ćwieka zabitego

na 1 - 2 biegu napewno jest poprawa ok.gif

Napisano

> przy burbo i r888 mieli na starcie

Tak mi się wydaje, oglądam filmiki z 1.4 i on tez na jedynce przymielił. Mój dzisiaj zostawiał 2 pasy na 3-ce a na 4-ce jeszcze szarpało kierą na suchej drodze (zimno).... no ale na pewno byłoby o niebo lepiej.

Napisano

> na 1 - 2 biegu napewno jest poprawa

I o to chodzi. Będę ostro myślał nad tym.

Napisano

nie znalazlem jeszcze zlotego srodka pomiedzy niskim cisnieniem na start a wyzszym na wysokie przedkosci na 3i 4 biegu

Napisano

> nie znalazlem jeszcze zlotego srodka pomiedzy niskim cisnieniem na start a wyzszym na wysokie

> przedkosci na 3i 4 biegu

Pompowanie w czasie jazdy? rotfl.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.