Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czyszczenie felg aluminiowych - jak i czym?

Featured Replies

Napisano

Po dwóch sezonach pojawił się na aluminiowych felgach w mojej Fabii żółto-rdzawy nalot. Ot taki "złoty metalik". Szczególnie tragicznie wyglądają felgi na przedniej osi. Do tej pory myłem samochód myjką wysokociśnieniową z użyciem piany aktywnej. Dodatkowo do felg używałem specjalnej szczotki do trudno dostępnych miejsc. Z szaro/czarnym brudem z okładzin hamulowych dawałem sobie radę, ale to paskudztwo wydaje się nie do ruszenia. Bałem się jak na razie użyć "ostrych" środków używanych powszechnie w gospodarstwie domowym (pasty, mleczka do czyszczenia) aby nie uszkodzić zewnętrzej warstwy lakieru.

Widziałem gdzieś w markecie "specjalne środki" do czyszczenia felg, ale na razie byłem sceptyczny do ich zakupu. Nie wiem na ile są skuteczne i czy przy okazji nie niszczą gumy opon (a nie sa tanie). Jeśli macie jakieś sposoby lub sprawdzone preparaty, będę wdzięczny za wszelkie sugestie./

Dziękuję i pozdrawiam - Adrian

Napisano

> Po dwóch sezonach pojawił się na aluminiowych felgach w mojej Fabii żółto-rdzawy nalot. Ot taki

> "złoty metalik". Szczególnie tragicznie wyglądają felgi na przedniej osi. Do tej pory myłem

> samochód myjką wysokociśnieniową z użyciem piany aktywnej. Dodatkowo do felg używałem

> specjalnej szczotki do trudno dostępnych miejsc. Z szaro/czarnym brudem z okładzin hamulowych

> dawałem sobie radę, ale to paskudztwo wydaje się nie do ruszenia. Bałem się jak na razie użyć

> "ostrych" środków używanych powszechnie w gospodarstwie domowym (pasty, mleczka do

> czyszczenia) aby nie uszkodzić zewnętrzej warstwy lakieru.

> Widziałem gdzieś w markecie "specjalne środki" do czyszczenia felg, ale na razie byłem sceptyczny

> do ich zakupu. Nie wiem na ile są skuteczne i czy przy okazji nie niszczą gumy opon (a nie sa

> tanie). Jeśli macie jakieś sposoby lub sprawdzone preparaty, będę wdzięczny za wszelkie

> sugestie./

> Dziękuję i pozdrawiam - Adrian

Autosol.

Napisano

> ile tego kupic na 4 felgi 14/15 cali?

Na jednym z for internetowych znalazłem produkt pod nazwą TENZI Punkt.

Użytkownicy zachwalali, była nawet fotorelacja z czyszczenia i przyznam, że efekt był pozytywny w 100%. Mam zamiar użyć tego na wiosnę u siebie.

Opis:

Gotowy do użycia preparat na bazie rozpuszczalników naturalnych i alkoholi do usuwania miejscowych zanieczyszczeń z pisaków nierozpuszczalnych w wodzie, gumy do żucia, kleju z etykiet samoprzylepnych, mas bitumicznych, śladów po gumie na posadzkach, farby drukarskiej, niektórych farb typu "graffiti", plasteliny i parafiny z dywanów.

Uwaga:rozpuszcza powierzchnie gumowe oraz miękki plastik.

Zastosowanie:

* Pomieszczenia biurowe, mieszkalne; szatnie, poczekalnie

* Wykładziny dywanowe

* Posadzki trwałe

* Karoserie samochodów

Metody użycia:

* masy bitumiczne: bez rozcieńczania;

* guma do żucia, parafina, plastelina - z dywanów: bez rozcieńczania;

* pasty do butów: bez rozcieńczania;

* plamy po pisakach: 1:1 z wodą;

* ślady po gumie: 100 ml / 10 l wody;

* nanieść punktowo na plamę, odczekać chwilę, oczyścić szmatką.

Napisano

poszukaj na necie sklepu ze specyfikiem R222, przy odrobinie szczęścia znajdziesz forum z fotorelacją z czyszczenia nie jednej felgi smile.gif

Napisano

Nie wiem co masz u siebie ale moje białe alu po sezonie też czymś zaszły. Nie ruszała tego benzyna ani płyny do mycie felg. Natomiast bez problemu usnałem to cleanerem AutoGlym SRP. Bez probemu doczyściłem też otwory śrub. A wiadomo jaka tam sie zbiera masakra szczególnie na białych

34q4k79.jpg

Napisano

> poszukaj na necie sklepu ze specyfikiem R222, przy odrobinie szczęścia znajdziesz forum z

> fotorelacją z czyszczenia nie jednej felgi

Polecam R222 i tak szybko nie wysycha ok.gif

Napisano

Zawsze po sezonie letnim myję felgi i wszelkie zabrudzenia czyszczę pastą TEMPO.

Nie ma nic lepszego.

Przy okazji można się przyjrzeć felgom i oponom czy nie ma jakiś uszkodzeń, odprysków.

Napisano

> Nie ma nic lepszego.

A porównywałeś nie sądze grinser006.gif Rozumie, że smołe i inne przyklejki też Tempo rusza

Napisano

> Po dwóch sezonach pojawił się na aluminiowych felgach w mojej Fabii żółto-rdzawy nalot.

Mam to samo..... sick.gif na pewno środek K2 do czyszczenia felg tego nie ruszy / testowałem i lipa no.gif

A co ruszy confused.gif

Napisano

> ile tego kupic na 4 felgi 14/15 cali?

1 tubka spokojnie starczy na 3, 4 razy..

Napisano

> A porównywałeś nie sądze Rozumie, że smołe i inne przyklejki też Tempo rusza

Smołę ścieram szmatką nasączoną benzyną, jakieś przyklejone kamyczki lub twardsze kawałki smoły zeskrobuję delikatnie nożykiem.

Najwięcej syfu jest oczywiście po wewnętrznej stronie felgi tak więc nie martwię się tym, że coś tam lekko zarysuję.

Nie mam potrzeby nic porównywać. Pasta mi w zupełności wystarcza.

Napisano

> Nie mam potrzeby nic porównywać. Pasta mi w zupełności wystarcza.

Nie namawiam cie do tego. Tylko wydaje mi sie, że w takim przypadku pisanie "nie ma nic lepszego" to nieporozumienie

Napisano

Kupiłem strasznie zabrudzone felgi, po prostu masakra!

Na wyczyszczenie 4 felg zużyłem opakowanie tego .

Pięknie wyczyściło. Jestem bardzo zadowolony.

Napisano

Mam podobny problem z chromowanymi Mangelsami. Nie wiem czym rdzę usunąć by znów pięknie błyszczały frown.gif

Napisano

> Mam podobny problem z chromowanymi Mangelsami. Nie wiem czym rdzę usunąć by znów pięknie błyszczały

np tym

jest sporo srodków do chromu, aluminium i metalu usuwających rdze i oksydacje.

sporo tego

albo cos tanszego, troche mniej skutecznego ale tez daje rade k2

Napisano

> Mam podobny problem z chromowanymi

Chrom najlepiej czyści Cola - polej ja na chrom i zobacz.....

Napisano

> Zawsze po sezonie letnim myję felgi i wszelkie zabrudzenia czyszczę pastą TEMPO.

> Nie ma nic lepszego.

> Przy okazji można się przyjrzeć felgom i oponom czy nie ma jakiś uszkodzeń, odprysków.

Potwierdzam.

Próbowałem różnych wynalazków i jednak przy pomocy pasty można najdokładniej oczyścić i przy okazji sprawdzić felgi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.