Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

z cyklu - byłem u Cinka :)

Featured Replies

Napisano

rezultat widoczny poniżej yay.gif

jestem bardziej niż zadowolony smile.gif

Polecam Marcina - widać że zna się na rzeczy i robi to z pasją.

75_78.jpg

Napisano

> rezultat widoczny poniżej

> jestem bardziej niż zadowolony

> Polecam Marcina - widać że zna się na rzeczy i robi to z pasją.

Nie kus... ja sie wybieram na moda od dawna, ale najpierw trzeba bylo zrobic silnik na glanc. teraz jak juz jest to kusi mnie. Skrzynie masz manual? U mnie nie wiadomo czy wytrzyma 190KM ale 180 chcialbym...

Duza roznica w osiagach? Jest odczuwalna ?

Napisano

> rezultat widoczny poniżej

> jestem bardziej niż zadowolony

> Polecam Marcina - widać że zna się na rzeczy i robi to z pasją.

Oj coraz bardziej rośnie mi chętka.....

Szkoda, że jest na 2-gim końcu Polski hehe.gif

Napisano

> Oj coraz bardziej rośnie mi chętka.....

> Szkoda, że jest na 2-gim końcu Polski

Przyjezdzaj, tez sie wybiore do Cinka (tylko ze ja mam 70km) to moze flaszeczke obrocimy smile.gif czy cos zeby.GIF

Napisano

> Przyjezdzaj, tez sie wybiore do Cinka (tylko ze ja mam 70km) to moze flaszeczke obrocimy czy cos

hehe.gif

Poprzednio Marcin wpuścił mi "Wirusa" zdalnie do Stilaka zlosnik.gif

Byłem Baaaaaaaaaaaardzo zadowolony.... zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Skrzynie masz manual? U mnie nie wiadomo czy wytrzyma 190KM ale 180 > chcialbym...

> Duza roznica w osiagach? Jest odczuwalna ?

skrzynia manual

jak na razie banan nie schodzi mi z twarzy yay.gif

Napisano

> skrzynia manual

> jak na razie banan nie schodzi mi z twarzy

Daj znać ile wzrosło ci spalanie..... W stilo było to jakies 0,7 litra ... .. ale wnikało z znacznie mocniejszego wciskania gazu .... przy tym samym stylu jazd spalanie spadało...

Napisano

> Oj coraz bardziej rośnie mi chętka.....

> Szkoda, że jest na 2-gim końcu Polski

Ja za nim zrobie wirusa, to musze wieksze hamulce zalozyc.

Napisano
  • Autor

> Daj znać ile wzrosło ci spalanie..... W stilo było to jakies 0,7 litra ... .. ale wnikało z

> znacznie mocniejszego wciskania gazu .... przy tym samym stylu jazd spalanie spadało...

no ja mam nadzieję że mi spalanie spadnie, stylu jazdy nie zmienię raczej, ale dobrze mieć świadomość że w razie czego mam kilka koników do pogonienia wink.gif

Napisano

Spalanie przy normalnej jeździe powinno spasc smile.gif

Tu taki sam motor w 159tce, egrowi podziękowano, dpf został działający. Wykres z rana jeszcze ciepły smile.gif

159 mjtd

a tu równie gorący wykres starego cf2 sprzed 3h (przebieg 280kkm)

2.4 jtd cf2 136ps

I jako ciekawostka CF3 2.4jtd 150 z maksymalnie wydojonym układem paliwowym - EDC15 to już górna granica niestety 2.4JTD CF3

Pozdro

Napisano

a jaki koszt takiej przyjemności? jeśli to nie tajemnica oczywiście...

Napisano

wow zdrowo brawo.gif

btw ten 1.9 150PS to 16v z tymi padającymi klapami czy coś tam ?

Napisano

> a jaki koszt takiej przyjemności? jeśli to nie tajemnica oczywiście...

wchodzisz : cinsoft.pl i dzwonisz ok.gif

Napisano

> wchodzisz : cinsoft.pl i dzwonisz

to jeszcze jedno pytanie (może Cinek tu zajrzy?): mozliwy jest sam remap bez usuwania EGRu? czy wzrost mocy i momentu będzie na podobnym/mniejszym poziomie co przy remapie i "wywaleniu" EGRu?

Napisano

> wow zdrowo

> btw ten 1.9 150PS to 16v z tymi padającymi klapami czy coś tam ?

Kolektor juz pozmianiowy ponoc bez owego problemu smile.gif

Pozdro

Napisano

> to jeszcze jedno pytanie (może Cinek tu zajrzy?): mozliwy jest sam remap bez usuwania EGRu? czy

> wzrost mocy i momentu będzie na podobnym/mniejszym poziomie co przy remapie i "wywaleniu"

> EGRu?

O ile EGR jeszcze działa to można niemniej dół będzie słabszy.

Pozdro

Napisano

> O ile EGR jeszcze działa to można niemniej dół będzie słabszy.

> Pozdro

Czy u mnie tez jest mozliwy taki wzrost ? Jak to sie ma do skrzyni mojej ? Mysle o kwietniu po wyplacie... smile.gif

Napisano

> O ile EGR jeszcze działa to można niemniej dół będzie słabszy.

> Pozdro

EGR wymieniony dwa tygodnie temu na nowy ok.gif

Napisano

> Czy u mnie tez jest mozliwy taki wzrost ? Jak to sie ma do skrzyni mojej ? Mysle o kwietniu po

> wyplacie...

Jest możliwy oczywiście, trzeba tylko doł ciąc przez skrzynie. W automacie robię zazwyczaj ok 180ps

Pozdro

Napisano

> EGR wymieniony dwa tygodnie temu na nowy

Czyli w teorii powinien działac, ja i tak bym wyrzucił zlosnik.gif

Pozdro

Napisano

> Czyli w teorii powinien działac, ja i tak bym wyrzucił

> Pozdro

Jak zwykle niepoprawny zlosnik.gif

Napisano

> Jak zwykle niepoprawny

Hehe

Zawór wyleciał w dziewiczej 159, 300km przebiegu i kolektor będzie już zawsze czysty wink.gif

Pozdro

Napisano

> Jak zwykle niepoprawny

Po zobaczeniu tego co było u mnie, tego co było w innych autach oraz niedawnych zdjęciach rozebranego silnika Cromy - EGR-owi mowie stanowcze nie...

Lisek - co Twoim zdaniem jest takiego DOBREGO w tym wiecznie sprawiającym problemy ustrojstwie, którego tak bronisz? Pytam z ciekawości. smile.gif

Napisano

> EGR-owi mowie stanowcze nie...

> co Twoim zdaniem jest takiego DOBREGO w tym wiecznie sprawiającym problemy ustrojstwie,

Nie wiem co zdaniem Liska wink.gif , ale wg. mojej wiedzy to nie tylko kwestia ekologi i redukcji NOx , ale także szybsze nagrzewanie płynu w układzie chłodzenia silnika - na ile jest to efekt wymierny to trudno powiedzieć , bo nie przeprowadzałem testów grinser006.gif

Ale jakby nie patrzeć to skutek uboczny w postaci zasyfiania kolektora znacznie przysłania te plusy zlosnik.gif

Napisano

> Nie wiem co zdaniem Liska , ale wg. mojej wiedzy to nie tylko kwestia ekologi i redukcji NOx ,

Filtr FAP/DPF tez sa eko... tyle ze nikt nie mówi że przy jeździe typowo miejskiej = wyjątkowo szybka degradacja oleju = duzo czestsze wymiany oleju = gdzieś go trzeba wyprodukować a potem zutylizować... a to już nie jest EKO.

DPF = Większe zużycie paliwa = wiecej NOx i CO2 niz bez niego...

Filtr tez nie jest wieczny i do tanich tez nie należy tak więc pytanie na ile to suma sumarum jest eko... szczególnie w naszych warunkach gdzie dopłaty do aut z DPF = 0pln

> ale także szybsze nagrzewanie płynu w układzie chłodzenia silnika - na ile jest to efekt

> wymierny to trudno powiedzieć , bo nie przeprowadzałem testów

Nie widze różnicy.

A tak poza tym zimą zwykle grzeje silnik DEFĄ wiec nie dotyczy mnie ten punkt.

Zapomniał bym - za to wcześniej wymieniałem ten wymennik ciepła bo się z niego lało - super.... bardzo "tani" facepalm.gif

> Ale jakby nie patrzeć to skutek uboczny w postaci zasyfiania kolektora znacznie przysłania te plusy

otóż to... i kłopoty z tym związane...

EGR i DPF jest tak samo ekologiczny jak Toyota Prius ze swoimi "nieszkodliwymi" ogniwami w bagazniku. Ich produkcja w ogóle, ale to w ogóle "nie jest szkodliwa" dla środowiska...

Napisano

> Nie wiem co zdaniem Liska , ale wg. mojej wiedzy to nie tylko kwestia ekologi i redukcji NOx ,

> ale także szybsze nagrzewanie płynu w układzie chłodzenia silnika - na ile jest to efekt

> wymierny to trudno powiedzieć , bo nie przeprowadzałem testów

> Ale jakby nie patrzeć to skutek uboczny w postaci zasyfiania kolektora znacznie przysłania te plusy

Wszyscy mówią o tym dogrzewaniu - mogę się zgodzic iż mogłoby byc słabsze gdyby zaślepic wyjście bezpośrednio z kolektora wydechowego ale jeśli zaślepiamy EGR przy kolektorze dolotowym (ZA owym wymiennikiem ciepła) to jaka jest różnica? smile.gif

Pozdro

Napisano

> Filtr FAP/DPF tez sa eko... tyle ze nikt nie mówi że przy jeździe typowo miejskiej = wyjątkowo

> szybka degradacja oleju = duzo czestsze wymiany oleju = gdzieś go trzeba wyprodukować a potem

> zutylizować... a to już nie jest EKO.

> DPF = Większe zużycie paliwa = wiecej NOx i CO2 niz bez niego...

> Filtr tez nie jest wieczny i do tanich tez nie należy tak więc pytanie na ile to suma sumarum jest

> eko... szczególnie w naszych warunkach gdzie dopłaty do aut z DPF = 0pln

Ale wybacz.... ja nigdy nie twierdziłem i nie twierdzę, że DPF jest suuuper.... wręcz przeciwnie gdybym go miał to pierwsze co to bym go wywalił zlosnik.gif dlatego szukałem silnika 1,9 MJTD bez DPF-u i taki znalazłem ok.gif wszystko co tu opisałeś jest prawdą...

> Nie widze różnicy.

> A tak poza tym zimą zwykle grzeje silnik DEFĄ wiec nie dotyczy mnie ten punkt.

> Zapomniał bym - za to wcześniej wymieniałem ten wymennik ciepła bo się z niego lało - super....

> bardzo "tani"

> otóż to... i kłopoty z tym związane...

> EGR i DPF jest tak samo ekologiczny jak Toyota Prius ze swoimi "nieszkodliwymi" ogniwami w

> bagazniku. Ich produkcja w ogóle, ale to w ogóle "nie jest szkodliwa" dla środowiska...

Z EGR-em którego tak bronie już sprawa nie jest tak prosta... Wielokrotnie opisywałem, i polemizowałem z wami na temat innych cech tego zaworu takich jak "chłodzenie silnika poprzez odciązanie", podgrzewanie , zmniejszenie spalania, miękka praca silnika na biegu jałowym itp:... Sam walczyłem w Stilo i miałem przez pewien czas zatkany EGR.... zlosnik.gif Byłem jego ofiarą zlosnik.gif Więc wiem, ze może być upierdliwy... sick.gif

Tak wiem, ze zaraz Marcin odpisze, że nie ma znaczenia spalanie bo mapy wtrysku nie są zalezne od jego pracy... i będzie miał racje ale silnik to nie tylko mapy wtrysku....

Wielokrotnie udawadniałem sobie, że po mechanicznym zatkaniu EGR-a spalanie mi wzrastało i to prawie do 1 litra... /100 ... a ja jakoś nie odczuwałęm suuuper doznań ... doznania daje wirus hehe.gif

Ja u siebie musze zerknąc po 20.000 km w to ustrojstwo i zobacze co tam sie obecnie dzieje zlosnik.gif Zawory te są bardzo tandetnie wykonane - cewki muszą sie zapiec, więc nie dziwie się że nawet nowe stają... ale można to rozkręcić , wyczyścić przepolerować i będzie latało i latało....

Napisano

> Wszyscy mówią o tym dogrzewaniu - mogę się zgodzic iż mogłoby byc słabsze gdyby zaślepic wyjście

> bezpośrednio z kolektora wydechowego ale jeśli zaślepiamy EGR przy kolektorze dolotowym (ZA

> owym wymiennikiem ciepła) to jaka jest różnica?

> Pozdro

Wielka, bo ten wymiennik praktycznie nie działa gdy nie przelatują przez niego gorące gazy spalania, które oddają swoje ciepło do płynu... a te nie przelatują bo nie ma przepływu ich do kolektora ssącego...

Owszem gazy spalania tam są ale to nie to samo... Aby wymiennik poprawnie pracował musi być przepływ i gazów z jednej strony i płynu po 2-giej stronie.... Wymiennik przy zamkniętym / zaślepionym EGR-e ma spraność może max kilku procent sick.gif im dalej od kolektora wydechowego tym zimniej... zlosnik.gif

Napisano

> Wielka, bo ten wymiennik praktycznie nie działa gdy nie przelatują przez niego gorące gazy

> spalania, które oddają swoje ciepło do płynu... a te nie przelatują bo nie ma przepływu ich

> do kolektora ssącego...

> Owszem gazy spalania tam są ale to nie to samo... Aby wymiennik poprawnie pracował musi być

> przepływ i gazów z jednej strony i płynu po 2-giej stronie.... Wymiennik przy zamkniętym /

> zaślepionym EGR-e ma spraność może max kilku procent im dalej od kolektora wydechowego tym

> zimniej...

To dotknij owej rury czy jest zimna zlosnik.gif

Punto fabrycznie nie ma wymiennika i grzeje sie szybko zlosnik.gif

Napisano

> To dotknij owej rury czy jest zimna

Miałem okazje hehe.gif

> Punto fabrycznie nie ma wymiennika i grzeje sie szybko

Z moje obserwcji wynika, że im więcej jest cykli wtrysku w trakcie jednego suwu - ( im bardziej nowoczesny układ CR ) tym zimniej hehe.gif

Napisano

> Miałem okazje

> Z moje obserwcji wynika, że im więcej jest cykli wtrysku w trakcie jednego suwu - ( im bardziej

> nowoczesny układ CR ) tym zimniej

Srał pies zimno, z mjeta można więcej wydusic ;D

Napisano

> Z EGR-em którego tak bronie już sprawa nie jest tak prosta... Wielokrotnie opisywałem, i

> polemizowałem z wami na temat innych cech tego zaworu takich jak "chłodzenie silnika poprzez

> odciązanie", podgrzewanie , zmniejszenie spalania, miękka praca silnika na biegu jałowym

Ja nie widze roznice przed i po wycięciu...

> Wielokrotnie udawadniałem sobie, że po mechanicznym zatkaniu EGR-a spalanie mi wzrastało i to

> prawie do 1 litra... /100 ... a ja jakoś nie odczuwałęm suuuper doznań ...

U mnie spalnie spadło - nie wiem na ile to zasługa dobrze zrobionego softu a na ile w tym udziału ma likwidacja EGR - nie mniej spalanie spadło /mowa naturalnie przy takim samym stylu jazdy - bo przy but.gif wiadome ze wypije więcej/

> Zawory te są bardzo tandetnie wykonane - cewki muszą sie zapiec, więc nie dziwie się że nawet

> nowe stają...

Gdyby to było zrobione DOBRZE /na etapie planowania częsci/ to pewno by sie nie wycinało tego na potęge...

>ale można to rozkręcić , wyczyścić przepolerować i będzie latało i latało....

Na kilka kkm smile.gif

Napisano

> Kolektor juz pozmianiowy ponoc bez owego problemu

> Pozdro

w 2.0 mj już taki problem nie występuje ??

Napisano

> w 2.0 mj już taki problem nie występuje ??

Tam jest inny kolektor, a czy będzie problem czas pokaze smile.gif

Pozdro

Napisano

> Tam jest inny kolektor, a czy będzie problem czas pokaze

> Pozdro

to poczekam trochę , thx 20.GIF

Napisano

> To dotknij owej rury czy jest zimna

> Punto fabrycznie nie ma wymiennika i grzeje sie szybko

moje punto prawie wogole nie grzeje heheheh

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.