Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Aveo - problrm z biegami 1 i 2

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich,

od piatku jestem posiadaczem Aveo 1.2.

Po przesiadce z MAtiza mialem nadzije, ze chociac problem z redukcja biegow mam za soba a tu niemila niespodzianka.

2 przy redukcji czesto wchodzi baardzo ciezko a czasami to nawet nie daje sie wrzycic. Dopiero jak odpuszcze sprzeglo i wcisne ponownie daje sie przlaczyc.

Rowniez czasem sa problemy z 1 - przy urszaniu po zatrzymani (na swiatlach np.)

Czy ktos z uzytkowinow zauwazyl cos pobobnego u siebie?

Jak to rozwiazał?

Czy t o moze jakies dziwne nawyki z MAtiza mi przeszkadzaja??

Napisano

> Witam wszystkich,

> od piatku jestem posiadaczem Aveo 1.2.

> Po przesiadce z MAtiza mialem nadzije, ze chociac problem z redukcja biegow mam za soba a tu

> niemila niespodzianka.

> 2 przy redukcji czesto wchodzi baardzo ciezko a czasami to nawet nie daje sie wrzycic. Dopiero jak

> odpuszcze sprzeglo i wcisne ponownie daje sie przlaczyc.

> Rowniez czasem sa problemy z 1 - przy urszaniu po zatrzymani (na swiatlach np.)

> Czy ktos z uzytkowinow zauwazyl cos pobobnego u siebie?

> Jak to rozwiazał?

> Czy t o moze jakies dziwne nawyki z MAtiza mi przeszkadzaja??

Zamienil stryjek zlosnik.gif Skrzynia IMO niemal identyczna. Ba nawet silnik podobny swojego czasu wklejalem, ze jest to rozwiniecie silnika wlasnie z matiza. Jak znajde to wkleje jeszcze raz. Przesmarowac + wymiana oleju. Jak nie pomoze to poszukamy dalej.

Napisano

> Może mechanizm załączania biegów rozlegulował się - tam są linki, czy pająk - tego można na drążku

> do dźwigni regulować.

Ja to popsikalem, przesmarowalem i jest lepiej ale i skrzynia inna. Co ciekawe zeby zdjac obudowe calkowicie trzeba galke pilowac shocked.gif

Napisano
  • Autor

>> Przesmarowac + wymiana oleju. Jak nie pomoze to poszukamy dalej.

Od piatku go mam - nowka z salonu, wiec czego mam szukac i smarowac?

Napisano

bo Aveo ma zalane "maslo" zamiast oleju do skrzyni biegow - tez tak mialem az do pierwszego przegladu gdzie to wymienili na normalny olej syntetyczny - problemy zniknely

a po drugie to ta skrzynia do precyzyjnych nie nalezy wiec zawsze cos tam moze zgrzytac smile.gif

Napisano

> Od piatku go mam - nowka z salonu, wiec czego mam szukac i smarowac?

No to nie ma co gdybać.

Po rozgrzaniu też tak cieżko wchodzą?

Jeśli "nie dotrze się" to jedyne co Ci pozostaje, to udać się do ASO.

A ogólnie w Chevroletach biegi ciężko wchodzą zlosnik.gif

Napisano

A jak nowka hmm.gif to do ASO. Dzieje sie tylko jak zimny czy rowniez jak rozgrzany?

Napisano

A ile zapłaciłeś za sprzęta?

Bo ja obserwuję na alledrogo oferty dilerów i rence opadywują, jesienią mozna było wyrwać rocznik 2010 za 31 tys., demówkę za 29, a teraz sobie liczą za 2011 bida wersję z klimą 33-36 tys. sick.gif

Napisano

No w sumie ja też się dziwię tym cenom...

W połowie 2010 kupowałem, to za 31 tys. zł wyrwałem Base+ z klimą, 4 poduchami, zimówkami, szybami przyciemnianymi i czymś tam jeszcze. Myślałem, że będą jeszcze bardziej tanieć... dziwne.

Napisano

> No w sumie ja też się dziwię tym cenom...

> W połowie 2010 kupowałem, to za 31 tys. zł wyrwałem Base+ z klimą, 4 poduchami, zimówkami, szybami

> przyciemnianymi i czymś tam jeszcze. Myślałem, że będą jeszcze bardziej tanieć... dziwne.

rocznik zmienił się

różnica pomiędzy autem z rocznika obecnego, a rocznym autem powinna być spora

Napisano

> Witam wszystkich,

> od piatku jestem posiadaczem Aveo 1.2.

> Po przesiadce z MAtiza mialem nadzije, ze chociac problem z redukcja biegow mam za soba a tu

> niemila niespodzianka.

> 2 przy redukcji czesto wchodzi baardzo ciezko a czasami to nawet nie daje sie wrzycic. Dopiero jak

> odpuszcze sprzeglo i wcisne ponownie daje sie przlaczyc.

> Rowniez czasem sa problemy z 1 - przy urszaniu po zatrzymani (na swiatlach np.)

> Czy ktos z uzytkowinow zauwazyl cos pobobnego u siebie?

> Jak to rozwiazał?

> Czy t o moze jakies dziwne nawyki z MAtiza mi przeszkadzaja??

Ja miałem problem zaraz po zakupie z 1 i 2 ale dopiero po przejechaniu kilku kilometrów. Skończyło się na regulacji sprzegła.

Obecnie po pierwszym przeglądzie i wymianie oleju w skrzyni nie zauważyłem jakiejś różnicy w pracy skrzyni.

Jedyne co mnie zastanawia to odczycie które mam po wrzuceniu dwójki, bieg wchodzi płynnie ale wrażenie jakby łapało z opóźnieniem (coś a`la ślizgające się sprzęgło).

Napisano

> rocznik zmienił się

> różnica pomiędzy autem z rocznika obecnego, a rocznym autem powinna być spora

Roczne,czyli 2010, używane, sobie teraz liczą za 25-30 tys. hehe.gif

Może Chevrolet rośnie w siłę, przestaje być paskudnym złomiatym Dełu, a staje się "normalną" marką?

Napisano

> Roczne,czyli 2010, używane, sobie teraz liczą za 25-30 tys.

> Może Chevrolet rośnie w siłę, przestaje być paskudnym złomiatym Dełu, a staje się "normalną" marką?

a może to po prostu inflacja smile.gif))))

Napisano

> a może to po prostu inflacja ))))

Qrcze... może sprzedam, qrna - jakby dobrze poszło, to wyjdę za zero? grinser006.gif

A tak poważnie, to ciekawe z czego to wynika... icon_rolleyes.gif

Napisano

> Roczne,czyli 2010, używane, sobie teraz liczą za 25-30 tys.

To po ile "sobie liczą" a po ile sprzedają to zupełnie różne kwoty biglaugh.gif.

Co do salonów... jak się wyprzeda rocznik 2010, to wskoczą promocje na 2011, pewnie też w okolicach 4k na Aveo. Jeszcze więcej jak pojawi się nowy model Aveo.

Rocznik 2011 pewnie sprowadzają z Korei (2010 był z Żerania), co przy słabej złotówce nie daje na razie pola manewru do większych obniżek.

Napisano

> Qrcze... może sprzedam, qrna - jakby dobrze poszło, to wyjdę za zero?

> A tak poważnie, to ciekawe z czego to wynika...

Moze tez wynikać z przejścia na następną norme spalin euro5, jak byłem w hyundaiu w grudniu to mowił gość ze potem musza dostosowywać wydech (katalizator) na tą norme i cena podskoczy o 3-4-ry tys. w nowy roku (czyli obecnym).

Druga sprawa, od tego roku obowiazuje już montaż świateł dziennych i systemu kontroli trakcji.

Oczywiście każdy z producentów ma jeszcze przydzieloną pulę pojazdów które są na starych zasadach i można je sprzedawać.

Ale jak jest dokładnie w przypadku Aveo to nie wiem.

Napisano
  • Autor

> A ile zapłaciłeś za sprzęta?

> Bo ja obserwuję na alledrogo oferty dilerów i rence opadywują, jesienią mozna było wyrwać rocznik

> 2010 za 31 tys., demówkę za 29, a teraz sobie liczą za 2011 bida wersję z klimą 33-36 tys.

Mnie policzyli rowne 34k za Base+ 2011 (wspomaganie, klima manualna, elektryczne przednie szyby, abs, 2 poduchy + 2 boczne, regulowana kierownica).

Napisano
  • Autor

Przyznam, ze na zimnym i rizgrzanym.

Dochodze do wnioski, ze to jednak moja wina byla - nawyki z poprzedniego jezdzidelka.

Z biegiem czasu jest coraz lepiej :-)

Albo sie przyzwyczajam (oduczam starego), albo sie dosiera, albo jedno i drugie.

Napisano

> Moze tez wynikać z przejścia na następną norme spalin euro5, jak byłem w hyundaiu w grudniu to

> mowił gość ze potem musza dostosowywać wydech (katalizator) na tą norme i cena podskoczy o

> 3-4-ry tys. w nowy roku (czyli obecnym).

> Druga sprawa, od tego roku obowiazuje już montaż świateł dziennych i systemu kontroli trakcji.

> Oczywiście każdy z producentów ma jeszcze przydzieloną pulę pojazdów które są na starych zasadach i

> można je sprzedawać.

> Ale jak jest dokładnie w przypadku Aveo to nie wiem.

ESP obowiązuje od tego roku, ale dopiero od jego końca - jesieni dopiero. A dzienne 2010 też miały (w sensie, że mijania się świecą).

Napisano

> Moze tez wynikać z przejścia na następną norme spalin euro5, jak byłem w hyundaiu w grudniu to

> mowił gość ze potem musza dostosowywać wydech (katalizator) na tą norme i cena podskoczy o

> 3-4-ry tys. w nowy roku (czyli obecnym).

> Druga sprawa, od tego roku obowiazuje już montaż świateł dziennych i systemu kontroli trakcji.

> Oczywiście każdy z producentów ma jeszcze przydzieloną pulę pojazdów które są na starych zasadach i

> można je sprzedawać.

> Ale jak jest dokładnie w przypadku Aveo to nie wiem.

ale te wszystkie zmiany dotyczą nowo wprowadzonych modeli do sprzedaży

tak więc jeśli auto jakieś jest na rynku 2lata to może być sprzedawane bez ESP i dziennych aż do końca produkcji tego danego modelu.

Napisano

> ale te wszystkie zmiany dotyczą nowo wprowadzonych modeli do sprzedaży

> tak więc jeśli auto jakieś jest na rynku 2lata to może być sprzedawane bez ESP i dziennych aż do

> końca produkcji tego danego modelu.

Raczej nie - a nawet to nieprawda.

Zmiany dotyczą wszystkich nowych aut. Jakby tak było jak piszesz, to przepis producenci by mieli w głębokim poważaniu, bo wypuściliby np. teraz jakiś model i produkowali go przez dajmy na to 5 lat albo dłużej. A tak NIE jest.

Do Sparka w 2006 bodajże, jak wchodził wymóg ABSu, też go dołożyli - a Spark był produkowany wcześniej niż od 2006 roku.

Napisano

> Raczej nie - a nawet to nieprawda.

> Zmiany dotyczą wszystkich nowych aut. Jakby tak było jak piszesz, to przepis producenci by mieli w

> głębokim poważaniu, bo wypuściliby np. teraz jakiś model i produkowali go przez dajmy na to 5

> lat albo dłużej. A tak NIE jest.

> Do Sparka w 2006 bodajże, jak wchodził wymóg ABSu, też go dołożyli - a Spark był produkowany

> wcześniej niż od 2006 roku.

Dodajmy, że ABS to było dobrowolne zobowiązanie producentów europejskich. Nie wiem jak z ESP.

Napisano

> ale te wszystkie zmiany dotyczą nowo wprowadzonych modeli do sprzedaży

> tak więc jeśli auto jakieś jest na rynku 2lata to może być sprzedawane bez ESP i dziennych aż do

> końca produkcji tego danego modelu.

Czytaj do końca co napisałem - że każdy producent ma pule... tak mi powiedział diler jak kupiłem w styczniu lacetti, który ma jeszcze normę euro4.

Napisano

> Raczej nie - a nawet to nieprawda.

> Zmiany dotyczą wszystkich nowych aut. Jakby tak było jak piszesz, to przepis producenci by mieli w

> głębokim poważaniu, bo wypuściliby np. teraz jakiś model i produkowali go przez dajmy na to 5

> lat albo dłużej. A tak NIE jest.

> Do Sparka w 2006 bodajże, jak wchodził wymóg ABSu, też go dołożyli - a Spark był produkowany

> wcześniej niż od 2006 roku.

nie było żadnego "wymogu" absu a jedynie zalecenie. Matiz I był produkowany bez ABS do końca swojej produkcji czyli 2007 posiadając homologację na rynek UE.

Napisano

> nie było żadnego "wymogu" absu a jedynie zalecenie. Matiz I był produkowany bez ABS do końca swojej

> produkcji czyli 2007 posiadając homologację na rynek UE.

Był i jest wymóg: od 2004 roku w starych krajach UE, a od 2006 roku - w nowych (czyli np. w PL). Nie dotyczy np. rocznika 2005 sprzedawanego w 2006 itp. Jak się Kolega nie zna, to niech nie wprowadza w błąd innych. Nie ma czegoś takiego jak "dobrowolność" - jakby tak było, to jedne modele by miały ABS, a inne - nie. A nawet Tata Indica ma. zlosnik.gif

A pisałem o Sparku, nie o Matizie - w Matizie nie było ABSu i tego nie podważałem.

Napisano

> Był i jest wymóg: od 2004 roku w starych krajach UE, a od 2006 roku - w nowych (czyli np. w PL).

> Nie dotyczy np. rocznika 2005 sprzedawanego w 2006 itp. Jak się Kolega nie zna, to niech nie

> wprowadza w błąd innych. Nie ma czegoś takiego jak "dobrowolność" - jakby tak było, to jedne

> modele by miały ABS, a inne - nie. A nawet Tata Indica ma.

> A pisałem o Sparku, nie o Matizie - w Matizie nie było ABSu i tego nie podważałem.

Nie było formalnego wymogu ABS!

To była dobrowolna umowa producentów aut.

Napisano

> Nie było formalnego wymogu ABS!

> To była dobrowolna umowa producentów aut.

Niech każdy zostanie przy swoim.

Jeśli się mylę - na wszelki wypadek przepraszam. smile.gif

Napisano

"Koncerny motoryzacyjne zrzeszone w Europejskim Związku Producentów Samochodów Association des Constructeurs Europeens Automobiles) podpisały zobowiązanie do obowiązkowego montowania w autach osobowych systemu kontroli trakcji już w roku 2001"

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.