Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziura w obrotach Vectra C

Featured Replies

Napisano

Mam ciekawy objaw w Vectrze C 150KM : płynnie przyspieszając - przy obrotach ok. 1800 silnik przytyka się, lekko poszarpuje, a jak minie te granicę to dalej jest ok. Co się może chrzanić ?

Napisano

> Klapki lub EGR.

Pozwolę się dopiąć po sąsiedzku. Naczytałem się o problemach z EGR-em i klapkach jakiś, zwanych blaszkami zlosnik.gif i ponieważ mam na oku u nas na wsi taką oto Viki to teraz mam pietra. Często się to psuje w tych silnikach hmm.gif Droga taka naprawa/wymiana?

Napisano

> Pozwolę się dopiąć po sąsiedzku. Naczytałem się o problemach z EGR-em i klapkach jakiś, zwanych

> blaszkami i ponieważ mam na oku u nas na wsi taką oto Viki to teraz mam pietra. Często

> się to psuje w tych silnikach Droga taka naprawa/wymiana?

jeden z kolegów z VKP naprawia klapki za kilka stów, pozniej już sie nie psują wink.gif

a z tego co widzę, to autko sprzedaje ktoś z VKP- przebieg raczej pewny

Napisano

> No to w takim razie nadal będę walcem jeździł

ale tak jak pisałem, jak zregenerujesz to pozniej masz spokój

Napisano

> Pozwolę się dopiąć po sąsiedzku. Naczytałem się o problemach z EGR-em i klapkach jakiś, zwanych

> blaszkami

> i ponieważ mam na oku u nas na wsi taką oto Viki to teraz mam pietra. Często

> się to psuje w tych silnikach Droga taka naprawa/wymiana?

To teraz popatrz tu jest to strona kolegi jabolkg z VKP. jak padną Ci klapki umawiasz się z nim i za bodajże 400-500 zeta masz sprawę załatwiona raz na zawsze. EGR możesz zrobić sam , tez tam jest opisane co masz zrobić.

Jeżeli jesteś zainteresowany tą Viki mogę powęszyć na VKP

Napisano

> ale tak jak pisałem, jak zregenerujesz to pozniej masz spokój

Byłem na forum VKP i faktycznie, jeden z klubowiczów robi te kolektory i EGR-y. Ma nawet stronę z tym co i jak trza zrobić itd.

Coś jeszcze pada w tych silnikach o czym powinienem wiedzieć hmm.gif

Napisano

> Byłem na forum VKP i faktycznie, jeden z klubowiczów robi te kolektory i EGR-y. Ma nawet stronę z

> tym co i jak trza zrobić itd.

> Coś jeszcze pada w tych silnikach o czym powinienem wiedzieć

dwumasa, DPF biglaugh.gif

ale to niemal we wszystkich dieslach, nie tylko w VC

Napisano

> dwumasa, DPF

> ale to niemal we wszystkich dieslach, nie tylko w VC

Dwumasa to wiem, ale odpowiednio traktowana daje rade. Co innego DPF. Miałem zapytać czy on jest w tym silniku właśnie i jak go traktować hmm.gif Auto mi się okrutnie podoba, ale jako, że głównie wożę się po mieście i to nie dużym, trasy 2 x w miesiącu i to max 200km to zastanawiam się czy DPF mi nie zdechnie niewiem.gif

Napisano

> Dwumasa to wiem, ale odpowiednio traktowana daje rade. Co innego DPF. Miałem zapytać czy on jest w

> tym silniku właśnie i jak go traktować Auto mi się okrutnie podoba, ale jako, że głównie

> wożę się po mieście i to nie dużym, trasy 2 x w miesiącu i to max 200km to zastanawiam się czy

> DPF mi nie zdechnie

mała poprawka, skrzynia automat więc tu chyba nie ma dwumasy

a co do DPF-a to nie wiem czy tu jest dokładnie (pewnie tak) ale jeżeli bedziesz mu pozwalał wypalic sie gdy tego będzie chciał to też nic złego nie powinno stac sie...

EDIT: nie wiem czy wiesz ale wersja GTS posiada obniżone o 20 mm i usztywnione zawieszenie

Napisano

> mała poprawka, skrzynia automat więc tu chyba nie ma dwumasy

> a co do DPF-a to nie wiem czy tu jest dokładnie (pewnie tak) ale jeżeli bedziesz mu pozwalał

> wypalic sie gdy tego będzie chciał to też nic złego nie powinno stac sie...

To jest jakoś sygnalizowane kontrolką na desce, że czas wypalić DPF, czy też profilaktycznie co jakiś czas pogonić Viki hmm.gif

Napisano

> To jest jakoś sygnalizowane kontrolką na desce, że czas wypalić DPF, czy też profilaktycznie co

> jakiś czas pogonić Viki

chyba kontrolka świec żarowych to sygnalizuje

Napisano

EDIT: nie wiem czy wiesz ale wersja GTS posiada obniżone o 20 mm i usztywnione zawieszenie

To dobrze czy źle hmm.gif Bo widziałem na fotach że tył cos tak dziwnie siedział i myślałem że springi się kończą hehe.gif

Napisano

> To dobrze czy źle Bo widziałem na fotach że tył cos tak dziwnie siedział i myślałem że springi

> się kończą

tego tak aż nie widac

a czy dobrze hmm.gif

plusy:

lepiej sie prowadzi na szybkich zakretach

minusy:

czuć usztywnione zawieszenie wewnatrz szczególnie na kiepskiej drodze, szczególnie w połączeniu z kołami 17"; pogarsza sie trochę komfort jazdy ale na dobrych drogach to jest bez znaczenia

sam rozważ czy to dobrze czy zle biglaugh.gif

Napisano

> Co ?????wypalanie DPF'a??????

dlatego napisałem " chyba"

nie byłem pewien tego ale takie cos mi sie kojarzyło, jeżeli wprowadziłem w błąd to sorki 20.GIF

to jak to jest sygnalizowane? biglaugh.gif

Napisano

> dlatego napisałem " chyba"

> nie byłem pewien tego ale takie cos mi sie kojarzyło, jeżeli wprowadziłem w błąd to sorki

> to jak to jest sygnalizowane?

Wcale nie jest sygnalizowane, proces wypalania można poznać po zwiększonym zużyciu paliwa na wolnych obrotach około 3,5l/100km i smrodzie palonej gumy z pod samochodu. Co niektórzy twierdza że jest nie równa praca silnika na wolnych obrotach ale ja u siebie tego nie zaobserwowałem.

Napisano

> Wcale nie jest sygnalizowane, proces wypalania można poznać po zwiększonym zużyciu paliwa na

> wolnych obrotach około 3,5l/100km i smrodzie palonej gumy z pod samochodu. Co niektórzy

> twierdza że jest nie równa praca silnika na wolnych obrotach ale ja u siebie tego nie

> zaobserwowałem.

o spalaniu to wiedziałem ale nie wiem czemu skojarzyło mi się to z kontrolka swiec hmm.gif

Napisano

> To jest jakoś sygnalizowane kontrolką na desce, że czas wypalić DPF, czy też profilaktycznie co

Najlepiej jak jeździsz w trybie mieszanym miasto/trasa ja generalnie przynajmniej raz w tygodniu robię 50 km za za miasto i to w zupełności wystarcza aby go dopalić

Napisano

> czy też profilaktycznie co

Ja profilaktycznie to bym wywalił ten filtr i zapomniał o nim raz na zawsze przy okazji można też pozbyć się EGR polecam Cinka on się specjalizuje w takich zabawach i wychodzi mu to bardzo dobrze.

Napisano

> Ja profilaktycznie to bym wywalił ten filtr i zapomniał o nim raz na zawsze przy okazji można też

> pozbyć się EGR polecam Cinka on się specjalizuje w takich zabawach i wychodzi mu to bardzo

> dobrze.

Tyle, że wywalenie tego filtra i EGRa to koszt pewnie ze 2kzł, więc nie raz lepiej się do tego przyzwyczaić i zrobić kilka km poza miastem aby wypalić sadzę.

Napisano

> Tyle, że wywalenie tego filtra i EGRa to koszt pewnie ze 2kzł, więc nie raz lepiej się do tego

> przyzwyczaić i zrobić kilka km poza miastem aby wypalić sadzę.

A nawet jak się zapcha można go wypłukać w ASO z 250-300 zeta ok.gif

Napisano

> A nawet jak się zapcha można go wypłukać w ASO z 250-300 zeta

Czy kolega stosował może taką operację?

Rozmawiałem kiedyś ze znajomym z ASO o tych filtrach i powiedział, że koledzy od niego z pracy dostali jakiś płyn, który rozrobiony w określonym stosunku z drugim płynem wlewa się do wymontowanego filtra aby go udrożnić. Spece postąpili inaczej, wlali tylko jeden składnik, zamontowali filtr do auta i "rura". Filtr zapalił się i skończyło się na stopieniu wnętrzności filtra, co w konsekwencji dla właściciela oznaczało nowy filterek w aucie smile.gif

Napisano

> Czy kolega stosował może taką operację?

Ja nie ale kolega robił to w ASO w Płocku jakieś 2 tygodnie temu.

> Rozmawiałem kiedyś ze znajomym z ASO o tych filtrach i powiedział, że koledzy od niego z pracy

> dostali jakiś płyn, który rozrobiony w określonym stosunku z drugim płynem wlewa się do

> wymontowanego filtra aby go udrożnić. Spece postąpili inaczej, wlali tylko jeden składnik,

> zamontowali filtr do auta i "rura". Filtr zapalił się i skończyło się na stopieniu wnętrzności

> filtra, co w konsekwencji dla właściciela oznaczało nowy filterek w aucie

Nie jeden a dwa płyny i nie wymontowuje się DPF'u wykręca sie czujnik przed DPF'em wlewa się jeden płyn i odpalają silnik. Na wolnych obrotach czekają aż płyn pojawi się na wylocie wydechu. Wtedy wlewa się drugi płyn i po gazie. Całość operacji 10.-15 min.

Napisano

> Wcale nie jest sygnalizowane, proces wypalania można poznać po zwiększonym zużyciu paliwa na

> wolnych obrotach około 3,5l/100km i smrodzie palonej gumy z pod samochodu. Co niektórzy

> twierdza że jest nie równa praca silnika na wolnych obrotach ale ja u siebie tego nie

> zaobserwowałem.

a wlasnie ze jest - i to przez migajaca kontrolke od swiec zarowych. tyle ze nie znalazlem zaleznosci w ktorych autach. napewno w kilku VC migala, tak samo w CD

Napisano

> a wlasnie ze jest - i to przez migajaca kontrolke od swiec zarowych. tyle ze nie znalazlem

> zaleznosci w ktorych autach. napewno w kilku VC migala, tak samo w CD

czyli jednak dobrze kojarzyło mi się biglaugh.gif

Napisano

> a wlasnie ze jest - i to przez migajaca kontrolke od swiec zarowych. tyle ze nie znalazlem

> zaleznosci w ktorych autach. napewno w kilku VC migala, tak samo w CD

Znam kilka osób w VC i nikt nie zauważył tego ze kontrolka świec miga przy wypalaniu DPF'a. Nie zauważyłem takiej wzmianki w instrukcji obsługi ani w książce sam naprawiam.

Napisano

> Znam kilka osób w VC i nikt nie zauważył tego ze kontrolka świec miga przy wypalaniu DPF'a. Nie

> zauważyłem takiej wzmianki w instrukcji obsługi ani w książce sam naprawiam.

20 minut temu byl nawet u mnie klient z z19dth i kontrolka mrugala. uszkodzony czujnik temp spalin i nie dalo rady wypalic DPF - zapchanie 327% blush.gif

Napisano

> 20 minut temu byl nawet u mnie klient z z19dth i kontrolka mrugala. uszkodzony czujnik temp spalin

> i nie dalo rady wypalic DPF - zapchanie 327%

Ale która kontrolka świec czy emisji spalin?????bo są to dwie różne kontrolki.

Zgodzę się że przy zapchanym DPF'iemoże świecić kontrolka od emisji spalin bo po to jest ale bez sensu jest aby migała jeszcze od świec żarowych.

Generalnie u mnie ze trzy -cztery razy zaobserwowałem wypalanie DPF'a i żadna kontrolka się nie świecił ani nie migała.

Napisano

> Znam kilka osób w VC i nikt nie zauważył tego ze kontrolka świec miga przy wypalaniu DPF'a

Jakiś czas temu kolega kupił Corse D 1.3cdti i też nie mrugała kontrolka podczas wypalania DPFa. Zadzwonił do ASO z pytaniem czy jest taka opcja, to powiedzieli mu że we wcześniejszym oprogramowaniu sterownika była, a w nowszych tego nie ma.

Napisano

> zapchanie 327%

co icon_eek.gif

myslałem , że 100% to całkowicie zapchany

a w 327% to jak to możliwe??

Napisano

Kontrolka świec już nie mruga, bo ludziska nie czytali instrukcji i myśleli, że oznacza ona awarię silnika, zresztą w grupie VAG tą migającą kontrolką sugerowana jest usterka.

Jeśli ktoś taki przesiadł się do Opla, to widząc migającą "sprężynkę' po prostu gasił silnik i przerywał w ten sposób proces wypalania. Zrobił tak kilka razy i zapełnienie filtra sięgało maksimum.

Opel po prostu poszedł na łatwiznę i zaprzestał informować użytkownika o procesie wypalania. Myślę, że w nowych modelach powinna zostać wprowadzona oddzielna kontrolka lub informacja na ekranie komputera podkładowego, aby kierowca wiedział, że nie można w tym momencie wyłączać silnika.

Inni producenci już dawno to stosują:

vw-dpf-warning-light.jpg

Napisano

> tego tak aż nie widac

> a czy dobrze

> plusy:

> lepiej sie prowadzi na szybkich zakretach

> minusy:

> czuć usztywnione zawieszenie wewnatrz szczególnie na kiepskiej drodze, szczególnie w połączeniu z

> kołami 17"; pogarsza sie trochę komfort jazdy ale na dobrych drogach to jest bez znaczenia

> sam rozważ czy to dobrze czy zle

i kolejny minus - cena sprężynek ale spokojnie można zamontować standardowe w ludzkiej cenie

Napisano

> i kolejny minus - cena sprężynek ale spokojnie można zamontować standardowe w ludzkiej cenie

tak z ciekawości o ile są droższe od standardu??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.