Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

2.5 tdi w volvo

Featured Replies

Napisano

Co to za motor? Ma coś wspólnego z 2.5 tdi vw, czy tylko zbieżność? hmm.gif

Auto ~10/12 letnie

Napisano

> Co to za motor? Ma coś wspólnego z 2.5 tdi vw, czy tylko zbieżność?

> Auto ~10/12 letnie

Przez pewien czas pchali do Volvo 2,5 TDI R5 znany choćby z Audi 100 C4 cfaniak.gif Udana konstrukcja - trwała i mało pali ok.gif

Napisano

> Auto ~10/12 letnie

ZTCW to ten silnik był montowany w VW Transporterze T4 oraz we wspomnianym Audi.

A w Volvo jest już od 850-tki.

Napisano
  • Autor

> Przez pewien czas pchali do Volvo 2,5 TDI R5 znany choćby z Audi 100 C4 Udana konstrukcja -

> trwała i mało pali

Ale to nie jest to "wadliwe" 2.5 tdi? hmm.gif

Napisano

> Ale to nie jest to "wadliwe" 2.5 tdi?

Jest to rzędowa 5, udany silnik. Często mylony z kiblem 2.5 V6 Tdi.

Więc szukaj rzędówki

Napisano
  • Autor

> Jest to rzędowa 5, udany silnik. Często mylony z kiblem 2.5 V6 Tdi.

> Więc szukaj rzędówki

Ja nie szukam - szwagier se już kupił taką wołowinę. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Nie.

No to się cieszę, bo sprzęt nie pierwszej młodości. ok.gif

Dzięki za info. ok.gif

Napisano

> Auto ~10/12 letnie

Silnik 5cylindrowy.

Podobno nie do zajechania.

Mam taki w V70 - sam silnik okey, ale caly osprzet to kupa. Regularnie pada przeplywomierz, wszelkie mozliwe rolki i urywaja sie poduchy silnika. Poza tym przy przebiegu 280 tys km padl wtrysk sterujacy. Obecnie ma ok. 310 tys i turbina juz powoli sie konczy - ale auto jezdzone glownie w miescie, wiec ma prawo.

Reasumujac: to moj ostatni diesel smile.gif

Napisano

> No to się cieszę, bo sprzęt nie pierwszej młodości.

> Dzięki za info.

Powożę taki i sobie chwalę. smile.gif

Napisano

> Silnik 5cylindrowy.

> Podobno nie do zajechania.

> Mam taki w V70 - sam silnik okey, ale caly osprzet to kupa. Regularnie pada przeplywomierz,

> wszelkie mozliwe rolki i urywaja sie poduchy silnika. Poza tym przy przebiegu 280 tys km padl

> wtrysk sterujacy. Obecnie ma ok. 310 tys i turbina juz powoli sie konczy - ale auto jezdzone

> glownie w miescie, wiec ma prawo.

> Reasumujac: to moj ostatni diesel

ales gruza kupil icon_eek.gif

kumpel mial z tym silnikiem, auto 15 lat

oczywiscie na liczniku <200kkm a on sam w trakicie uzytkowania (~2lata) zrobil cos kolo 80kkm

zadnych awarji zlosnik.gif audi a6 grinser006.gif

Napisano

> ales gruza kupil

> kumpel mial z tym silnikiem, auto 15 lat

> oczywiscie na liczniku

gruz to jest teraz smile.gif

moj mial chyba 120 tys km i byl to jego rzeczywisty przebieg...

w 4 lata nalatano nim kolejne 200 tys km...

widac za duzo smile.gif

Napisano

> Silnik 5cylindrowy.

> Podobno nie do zajechania.

> Mam taki w V70 - sam silnik okey, ale caly osprzet to kupa. Regularnie pada przeplywomierz,

> wszelkie mozliwe rolki i urywaja sie poduchy silnika. Poza tym przy przebiegu 280 tys km padl

> wtrysk sterujacy. Obecnie ma ok. 310 tys i turbina juz powoli sie konczy - ale auto jezdzone

> glownie w miescie, wiec ma prawo.

> Reasumujac: to moj ostatni diesel

Potwierdzam, regularnie przepływomierze, rolki, poduszki silnika, wycieki oleju, koła pasowe.

Napisano

> Potwierdzam, regularnie przepływomierze, rolki, poduszki silnika, wycieki oleju, koła pasowe.

Nie mow tego glosno - TDIkarze to najwieksi dzihadowcy zeby.GIF

Juz ja uslyszalem, ze jakis gruz kupilem smile.gif

Napisano

> Potwierdzam, regularnie przepływomierze, rolki, poduszki silnika, wycieki oleju, koła pasowe.

Widzisz, a jak zapytałem wielbiciela TDI'ków to zachwalał jako ideał bez żadnych bolączek hehe.gif Co akurat nie zmienia faktu, że w porównaniu do jego następcy V6 jest znacznie lepszy cfaniak.gif

Napisano

> Ale to nie jest to "wadliwe" 2.5 tdi?

wadliwe są widlaste

rzędowe są OK

Napisano

nie potwierdzam - może poza poduszkami silnika

koła pasowe mają trwałość cirka 300 kkm

wycieków brak

o padającym przepływomierzu nie słyszałem

a mam "na oku" cztery samochody z takimi silnikami

Napisano

> Widzisz, a jak zapytałem wielbiciela TDI'ków to zachwalał jako ideał bez żadnych bolączek Co

> akurat nie zmienia faktu, że w porównaniu do jego następcy V6 jest znacznie lepszy

od V6 nawet silnik od pompy strazackiej jest lepszy smile.gif

ale ja sie nie znam, diesla to tylko na zdjeciu widzialem i sila chce obalic mit niezawodnych konstrukcji napedzanych gnojowka smile.gif

Napisano

> ale ja sie nie znam, diesla to tylko na zdjeciu widzialem i sila chce obalic mit niezawodnych

> konstrukcji napedzanych gnojowka

Wez nie strasz, bo ostatnio co raz częściej myślę o ARL-u (1,9 TDI) oink.gif

Napisano

> nie potwierdzam - może poza poduszkami silnika

> koła pasowe mają trwałość cirka 300 kkm

> wycieków brak

> o padającym przepływomierzu nie słyszałem

> a mam "na oku" cztery samochody z takimi silnikami

Przeplywomierz pada srednio co 50 tys km .... - cale szczescie jest firma z Wroclawia, ktora produkuje zamienniki.

Jajca jakies dzieja sie tez z zaworem EGR - mi podobno zepsul sie 100 tys km temu zeby.GIF - pisze podobno, bo wywala blad na kompie, a ja roznicy w pracy i spalaniu nie widze...

Gdybys byl zainteresowany V70 po lifcie z tym silnikiem, to uprzejmie donosze, ze bolaczka sa tez wybijajace sie co ok. 10 tys km przednie laczniki stabilizatora (i nie wazne, czy oryginal, czy zamiennik) - spowodowane jest to bardzo ciezkim przodem pojazdu. Rozwiazaniem jest nasz rodzimy wyrob z alledrogo, w ktorym zarowno kulka, jak i miseczka sa metalowe (w przeciwienstwie do oryginalow i wszelakich zamiennikow, w ktorych miseczka jest z tworzywa sztucznego) - te wytrzymuja ok 50 tys km.

Napisano

> Nie mow tego glosno - TDIkarze to najwieksi dzihadowcy

> Juz ja uslyszalem, ze jakis gruz kupilem

no co ty - mam tedeika i dobrze mi z tym - nie będę walczył z innymi ani zachwalał tego co mam - ot zwykły dupowóz jak każdy inny

Napisano

> no co ty - mam tedeika i dobrze mi z tym - nie będę walczył z innymi ani zachwalał tego co mam - ot

> zwykły dupowóz jak każdy inny

Jestes w mniejszosci smile.gif Gdy wspomne komukolwiek, kto zakupil ganz neu pancer kampfwagen od dziadka z niemiec, ktory sobie liczy juz co najmniej kilka wiosenek, a zbliza sie do dekady, albo juz dawno ja przekroczyl, co wiecej z przebiegiem rzekomo ponizej 200 tys km wink.gif, ze zakupil szmelc, to zazwyczaj ratuje sie ucieczka, bo moj adwersarz skory jest do bitki smile.gif

Napisano

> Jesteś w mniejszości

może troszkę tak

mam 12 latka z 300 kkm , mam paru znajomych bardziej zaawansowanych wiekowo i przebiegowo i nikt się nie rzuca - każdy ma to co sobie kupił (mimo, że byłoby stać na cokolwiek dużo młodszego czy wręcz nowego i z dowolnym napędem) i nie obśmiewa innych, nie zazdrości i w ogóle niewiem.gif

chociaż ja zazdroszczę naszemu kącikowemu koledze co to kupił sobie sześciocylindrowego klekota w pięknej budzie volvo 2** food.gifslinka.gifwink.gif

Napisano

> może troszkę tak

> mam 12 latka z 300 kkm , mam paru znajomych bardziej zaawansowanych wiekowo i przebiegowo i nikt

> się nie rzuca - każdy ma to co sobie kupił (mimo, że byłoby stać na cokolwiek dużo młodszego

> czy wręcz nowego i z dowolnym napędem) i nie obśmiewa innych, nie zazdrości i w ogóle

> chociaż ja zazdroszczę naszemu kącikowemu koledze co to kupił sobie sześciocylindrowego klekota w

> pięknej budzie volvo 2**

hmmm, nie smieje sie z tego czym kto jezdzi, mnie po prostu smieszy tworzenie obiektu kultu ze starego turbodiesla... nie wazne, ze samochod juz jest dojechany i swoje przezyl, jesli ma TDI na klapie, to jest +100 do "respect'u" na dzielnicy... a pozniej placz i zgrzytanie zebow, bo polecialo cos, co wcale nie jest takie tanie w naprawie.... oczywiscie, wlasciciel takiego truposzka przed nikim sie nie przyzna - bo wstyd smile.gif

Napisano

> od V6 nawet silnik od pompy strazackiej jest lepszy

Heh - a ja za każdym razem słysząc tą opinię pytam - skąd wiesz?

Z doświadczenia czy "słyszałeś"?

Bo ja mam do czynienia z kilkoma autami z tym silnikiem... i wiesz co? Osiągają kosmiczne* przebiegi naprawdę bezawaryjnie...

*kosmiczne = jednemu zaraz klepnie (o ile już nie klepnął 1 mln km) icon_eek.gificon_eek.gificon_eek.gif

Pozostałe - po kilkaset tys. km.

Napisano

> od V6 nawet silnik od pompy strazackiej jest lepszy

jeśli chodzi o te z audi to wałki starczają na 120-140 kkm

komplet kosztuje 800 pln więc dramatu nie ma

Napisano

> Heh - a ja za każdym razem słysząc tą opinię pytam - skąd wiesz?

> Z doświadczenia czy "słyszałeś"?

> Bo ja mam do czynienia z kilkoma autami z tym silnikiem... i wiesz co? Osiągają kosmiczne*

> przebiegi naprawdę bezawaryjnie...

> *kosmiczne = jednemu zaraz klepnie (o ile już nie klepnął 1 mln km)

> Pozostałe - po kilkaset tys. km.

2 sztuki ze slyszenia, a wlasciciele nie mieli powodow do tego aby sciemniac (malo kto oczernia wlasne auto ) smile.gif

kilka sztuk "obmacalem" zastanawiajac sie nad ich kupnem... Kilka z nich mialo realny przebieg ponizej 200 tys km ... Po odkreceniu korka oleju na pracujacym silniku - lecial czarny dym jak z lokomotywy... Najlepiej to o zywotnosci silnika nie swiadczy, wiec odpuscilem temat smile.gif

swoja droga nie sadzisz, ze jest jakis powod zlej, obiegowej, opinii o 2,5 V6 TDI ?

Napisano

> Jajca jakies dzieja sie tez z zaworem EGR -

u mnie go nie ma - błęów nie zgłasza i jedzie dalej

> Gdybys byl zainteresowany V70 po lifcie z tym silnikiem,

prze litfem dosyć wrażliwe są wahacze z przodu - niewymienne sworznie i padające "lizaki" - więc coś za coś rotfl.gif

Napisano

> jeśli chodzi o te z audi to wałki starczają na 120-140 kkm

> komplet kosztuje 800 pln więc dramatu nie ma

tylko pytanie po co ?

piszesz, ze czesci 800 zl .... ile robocizna ?

a pozniej dojdzie 2 tys zl za turbine, 1 tys za wtryski, mozliwe ze jest dwumasa (tego nie wiem), padajace przeplywki....

i cala oszczednosc miedzy benzyna a dieslem zostanie skonsumowana frown.gif

nie jestem przeciwnikiem silnikow diesla smile.gif nowka z salonu bylaby na 200 % dieslem...

jestem przeciwnikiem starych wyjechanych diesli, przy ktorych ryzyko wtopy jest zdecydowanie wieksze niz przy benzynie smile.gif

Napisano

> Przeplywomierz pada srednio co 50 tys km .... - cale szczescie jest firma z Wroclawia, ktora

> produkuje zamienniki.

Masz odpowiedź czemu padają. Przy regularnie wymienianym filtrze powietrza oryginalna przepływka nie ma prawa paść.

Napisano

> nówka z salonu byłaby na 200 % dieslem...

i wtedy stałbyś się ich przeciwnikiem hahaha.gif

a obiegowa opinia o kiepskich V6 wzięła się właśnie z d00piastych wałków - a konkretnie ze słabego ich smarowania na zimnym silniku - cała reszta nie odbiega trwałością od konkurencji

co do wtopy w starym klekocie - koszty większe ale szansa mniejsza, w benzynie co chwila wychodzą jakieś "drobiazgi" - nie wspominając już o wersjach z gazem "od Henia z garażu"

Napisano

> Masz odpowiedź czemu padają. Przy regularnie wymienianym filtrze powietrza oryginalna przepływka

> nie ma prawa paść.

Hmmm tu problem jest inny - zdarza sie, ze w puszcze filtra powietrza jest wilgotno od oleju. Wedlug moich mechaniorow ten typ tak ma. Drut przeplywomierza zbyt dlugo w takim srodowisku nie pozyje.

Btw: oryginal boscha wytrzymal mi mniej wiecej tyle co zamienniki.

Napisano

> i wtedy stałbyś się ich przeciwnikiem

> a obiegowa opinia o kiepskich V6 wzięła się właśnie z d00piastych wałków - a konkretnie ze słabego

> ich smarowania na zimnym silniku - cała reszta nie odbiega trwałością od konkurencji

> co do wtopy w starym klekocie - koszty większe ale szansa mniejsza, w benzynie co chwila wychodzą

> jakieś "drobiazgi" - nie wspominając już o wersjach z gazem "od Henia z garażu"

mam diesla - v70 i mam pierdopiarda z gazem - punto II .... pierwsze auto robi rocznie okolo 50-60 tys km, drugie 35 tys km... Fakt jest taki, ze to zupelnie inna klasa samochodow i volvo ma 2 x wiekszy nalot km niz piardopiard, ale niestety volvo generuje wiecej klopotow zeby.GIF Pierdopiard jeszcze nigdy w drodze nie stanal, a volviaczkowi zdarzylo sie, ze rozsypal sie napinacz paska rozrzadu (pisalem o notorycznie padajacych rolkach) i auto nie moglo zapalic...

Moze jestem w bledzie, ale wolalbym volvo w konfiguracji 2.4 benzyna + sekwencyjny gaz i wydaje mi sie, ze biorac pod uwage wszystkie koszty eksploatacji, to wyszloby taniej niz w dieslu...

No i teraz zacznie sie dzihad smile.gif

Napisano

> Hmmm tu problem jest inny - zdarza sie, ze w puszcze filtra powietrza jest wilgotno od oleju.

> Wedlug moich mechaniorow ten typ tak ma. Drut przeplywomierza zbyt dlugo w takim srodowisku

> nie pozyje.

> Btw: oryginal boscha wytrzymal mi mniej wiecej tyle co zamienniki.

Czy to czasem nie wina odmy podpiętej do puszki filtra? Jeśli tak to wywal to połączenie.

Napisano

> Czy to czasem nie wina odmy podpiętej do puszki filtra? Jeśli tak to wywal to połączenie.

Nie wiem czego to wina, ale po fabryce poprawiac nie bede smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.