Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Obowiązkowe odblaski dla pieszych

Featured Replies

Napisano

zrodlo

Quote:

Posłowie chcą poprawić bezpieczeństwo pieszych na drogach - rozważają m.in. wprowadzenie obowiązku noszenia elementów odblaskowych.

Takie systemy nie są jeszcze popularne

Takie systemy nie są jeszcze popularne

Z danych policji wynika, że w 2010 r. w wypadkach drogowych w Polsce zginęło 3907 osób, aż 30 proc. z nich to piesi.

W środę posłowie z zespołu ds. bezpieczeństwa ruchu drogowego spotkali się z ekspertami zajmującymi się problematyką bezpieczeństwa drogowego i z policjantami.

czytaj dalej

"Będzie wprowadzonych wiele rozwiązań poprawiających bezpieczeństwo w ruchu drogowym. Odblaski są jednym z rozwiązań problemu polegającego na tym, że piesi - szczególnie po zmierzchu - są mało widoczni na polskich drogach" - mówiła dziennikarzom po spotkaniu przewodnicząca zespołu, posłanka PO Beata Bublewicz.

Posłowie wyznaczyli sobie - jak dodała - pięć priorytetów. "Podstawą jest oczywiście edukacja, edukacja wszystkich obywateli. Każdy z nas, będąc uczestnikiem ruchu drogowego, musi wiedzieć, co zrobić, by bezpieczeństwo było większe. Pięć priorytetów, na których się skupiamy, to bezpieczna prędkość, zachowanie trzeźwości, dobry stan techniczny pojazdów, niechronieni użytkownicy dróg, w tym m.in. piesi i opieka powypadkowa, pierwsza pomoc" - dodała posłanka.

Jak zaznaczyła, nie chodzi jedynie o zmiany w prawie, ale też m.in. o poprawę infrastruktury oraz różnego rodzaju programy i kampanie społeczne zwiększające świadomość społeczną.

"Generalnie chodzi o zmniejszenie (liczby) ofiar śmiertelnych. Każda śmierć w każdym państwie oprócz tego, że niesie ogromne koszty wyliczone przez Bank Światowy, jest przede wszystkim wielką tragedią, wielkim dramatem rodzin. Godzi też w zrównoważony rozwój państwa" - dodała Bublewicz.

Z danych KGP wynika, że liczba osób, które giną w wypadkach drogowych, z roku na rok spada. Jak mówił w środę w Sejmie szef Biura Ruchu Drogowego KGP Marek Fidos, jeszcze kilka lat temu Polska zajmowała pod tym względem niechlubne pierwsze miejsce w Unii Europejskiej. "W 2010 r. po raz pierwszy od wielu lat liczba osób, które zginęły w wypadkach, spadła poniżej 4 tys., nadal jednak aż 30 proc. spośród ofiar wypadków stanowią piesi" - dodał.

Policjanci podczas każdej większej akcji zachęcają do noszenia elementów odblaskowych. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym, bo właśnie wtedy - jak zaznaczają - piesi giną najczęściej. Z policyjnych danych wynika, że kierowca jadący z prędkością 80 km/h widzi pieszego ubranego na ciemno z odległości ok. 30 - 40 metrów. Już jeden element odblaskowy - jak zaznacza policja - powoduje, że pieszego widać z odległości 120-160 metrów.

Z policyjnych statystyk wynika też, że w ubiegłym roku doszło w Polsce do 38 tys. 832 wypadków, w których rannych zostało 48 tys. 952 osób.

W marcu 2010 roku Zgromadzenie Ogólne ONZ ustanowiło Światową Dekadę Działań na Rzecz Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego 2011-2020. Jej celem jest poprawa bezpieczeństwa na drogach całego świata. Oficjalnie rozpoczęcie Dekady będzie miało miejsce 11 maja 2011 roku.

źródło informacji: PAP

No i bardzo dobrze ok.gif

Napisano

> No i bardzo dobrze

obowiązki są złe, jak tak dalej pójdzie to wszyscy będą chodzić w jaskrawozielonych kamizelkach i jeździć jaskrawymi pomarańczowymi autami

Napisano

tyle w teorii, praktyka na wsi pokazuje co innego sciana.gif

i to nie tylko piesi bez oświetlenia, rowerzyści, nawet zaprzęgi konne, czy traktory się zdarzają mad.gif

Napisano

> obowiązki są złe, jak tak dalej pójdzie to wszyscy będą chodzić w jaskrawozielonych kamizelkach i

> jeździć jaskrawymi pomarańczowymi autami

I do tego ze światłami mijania w słoneczny dzień w korku hehe.gif

hmm.gif Czekaj, to już wprowadzili ideia.gif

Napisano

> No i bardzo dobrze

i będziesz w tym chodził na jak wysiądziesz z auta?

Napisano

W temacie rowerzystów: W Rumunii od kilku lat jest obowiązek jazdy na rowerze z seledynową kamizelką. Szczerze mówiąc nie widziałem ani jednego rowerzysty bez kamizelki, w sumie to też zasługa ich policial.gif. Ale rowerzystę widać z bardzo daleka, zwłaszcza w nocy.

A u nas...

Napisano

> W temacie rowerzystów: W Rumunii od kilku lat jest obowiązek jazdy na rowerze z seledynową

> kamizelką. Szczerze mówiąc nie widziałem ani jednego rowerzysty bez kamizelki, w sumie to też

> zasługa ich . Ale rowerzystę widać z bardzo daleka, zwłaszcza w nocy.

> A u nas...

a u mnie nie daleko od domu nieoświetlona uliczka, ostatnio prawie byłem świadkiem rozjechania, bo pijany rowerzysta jechał środkiem drogi.

Ja sam zacząłem myśleć i czym prędzej zakupiłem opaski odblaskowe, teraz bez tego już z domu nie wychodzę nawet na autobus który mam nie daleko.

ok.gif na + widać że MNIE widać i mam większą świadomość że przeżyje zlosnik.gif

IMHO zaczęli by pouczać często i problem zaczął by się powoli rozwiązać, jak nic nie będą robić to tak szybko społeczeństwo nie zacznie myśleć.

Napisano

> A u nas...

A u nas wprowadza sie dla rowerzystow nowe prawa i zero obowiazkow no.gif

Napisano

> obowiązki są złe, jak tak dalej pójdzie to wszyscy będą chodzić w jaskrawozielonych kamizelkach i

wystarczy nakazac lub zalecic producentom ubran wszywania odblaskowych nitek i sprawa zalatwiona

Napisano

> wystarczy nakazac lub zalecic producentom ubran wszywania odblaskowych nitek i sprawa zalatwiona

Teraz to chyba żartujesz.

Napisano
  • Autor

> Teraz to chyba żartujesz.

a to czemu (przecież kolega napisał "lub zalecić")? zresztą juz teraz są kurtki i buty z odblaskowymi paskami

Napisano

No to sie zastanów nad słowami: nakazać, zalecić skierowanymi do ludzi co szyją ubrania. Fajnie wyglądałyby np. płaszcze wizytowe w odblaskowej wersji. hehe.gif

Z drugiej strony jest tyle rodzajów produktów odblaskowych na rynku, że można coś wybrać nawet dla starszych babć, co do kościoła jeszcze w ciemną noc gonią.

Napisano

dokładnie, normalnie masakra co się tym politykom ostatnio dzieje screwy.gif

wszystko nakazać, zakazać, kontrolować... już jeden kraj tak kiedyś próbował i trochę mu nie wyszło biglaugh.gifzlosnik.gif

Napisano

> dokładnie, normalnie masakra co się tym politykom ostatnio dzieje

> wszystko nakazać, zakazać, kontrolować...

a co innego zrobić jak prośby nie docierają??

u mnie po wioskach mimo, że mają chodnik ludzie cisną ulicą. i nie ważne czy starsi czy młodzi.. ani się wyminąć ani nic bo jaśnie pan idzie ulicą i ma Cie głęboko w d. teraz to luz, ale w zimie to masakra, ślisko, ciemno a taki królewicz lezie Ci ulicą.. brak wyobraźni! Chyba ktoś musi stracić życie i przy tym zniszczyć drugiemu żeby w końcu dotarło do tej ciemnoty..

Napisano

> żeby w końcu dotarło do tej ciemnoty..

do ciemnoty jak nie dotarło tak nie dotrze!

ja widzę znaczną poprawę od paru lat w widoczności i świadomości pieszych, wynikającą ze zrozumienia i dbałości o własne życie a nie durnych, nieegzekwowalnych na zabitych dechami wsiach przepisów...

zamiast płacić takiemu matołowi co te mądre rzeczy w rzundzie wymyśla lepiej położyć 100m chodnika w jakiejś wsi, takie moja zdanie...

Napisano

> zamiast płacić takiemu matołowi co te mądre rzeczy w rzundzie wymyśla lepiej położyć 100m chodnika

> w jakiejś wsi, takie moja zdanie...

tylko co zrobić jak chodnik jest a ludzi i tak idą ulicą. i to zazwyczaj jak jest ciemno i jak pada angryfire.gif

Napisano
  • Autor

> tylko co zrobić jak chodnik jest a ludzi i tak idą ulicą. i to zazwyczaj jak jest ciemno i jak pada

niestety to prawda. I jeszcze jak zatrąbisz to ci wygrażają. frown.gif

Napisano

> niestety to prawda. I jeszcze jak zatrąbisz to ci wygrażają.

i myślisz że tacy ludzie co idą obok chodnika będą chodzić w odblaskowych ciuchach? hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> i myślisz że tacy ludzie co idą obok chodnika będą chodzić w odblaskowych ciuchach?

no niestety nie będą.. ale może choć kilku dostanie za to mandat to się nauczy.

Napisano

> no niestety nie będą.. ale może choć kilku dostanie za to mandat to się nauczy.

moim zdaniem nie ma szans, mam domek pod Suchą Beskidzką, jeżdżę tam regularnie z Krakowa przynajmniej ze 2x w miesiącu od kiedy żyję (na początku z rodzicami teraz sam) liczba pijanych "samolotów" łażących po drodze jest constans zlosnik.gif a radiowóz widziałem na tej drodze z 2x w życiu.... poza ty niby jak oni mają z tym walczyć zlosnik.gif

IMO kolejny martwy przepis który będzie tylko powodował palpitacje w obawie przed radiowozem u zwykłego, poprawnego obywatela który będzie miał przejść prawidłowo poboczem drogi 1km (a wcześniej tego nie planował więc nie ma ze sobą w niezbędniku odblaskowej kamizelki) hehe.gifzlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.