Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

paliwo lotnicze w cc

Featured Replies

Napisano

Witam mam pytanko dostało mi sie w rence 5l paliwka lotniczego (niebieskie) czy ktos z was stosował cos takiego i czy warto? Tylko bez głupot prosze pisac............

Napisano

> Witam mam pytanko dostało mi sie w rence 5l paliwka lotniczego (niebieskie) czy ktos z was stosował

> cos takiego i czy warto? Tylko bez głupot prosze pisac............

Kolega z UK używał do Renault 5 Turbo, małe pudełko, choć ciut większe od naszych - nie wiem co to dokładnie było, ale jak chcesz moge wypytać jak tylko Ben pojawi sie na gg wink.gif

no i to jego zabaweczka wypluwała coś ponad 180kucy, a trzeba dodać, że bazą była zwykła 5tka waytogo.gifzlosnik.gif

Napisano

> Witam mam pytanko dostało mi sie w rence 5l paliwka lotniczego (niebieskie) czy ktos z was stosował

> cos takiego i czy warto? Tylko bez głupot prosze pisac............

ty masz 16v i fabryczną kompresje tak?? sprzedaj top komuś kto ma gaźnikowca i może przestawić gaźnik bo na serii aucie da niewiele a może wtryski załatwic

Napisano

> a po rozmienszaniu 50na50 ???

nic ci to nie da bez programowania na takie suche naprawde suche paliwo

Napisano

po za tym paliwo lotnicze ma "ciut" zeby.GIF większą temperaturę spalania 270751858-jezyk.gif

Napisano

> ty masz 16v i fabryczną kompresje tak?? sprzedaj top komuś kto ma gaźnikowca i może przestawić

> gaźnik bo na serii aucie da niewiele a może wtryski załatwic

A paliwu lotniczemu nie jest bliżej do ropy niż do benzyny? Nie wiem czy dobrze pamiętam bo miałem lat parę wtedy ale chyba mój ojciec tankował to do Ascony 1.6 D hmm.gif

Napisano

> A paliwu lotniczemu nie jest bliżej do ropy niż do benzyny? Nie wiem czy dobrze pamiętam bo miałem

> lat parę wtedy ale chyba mój ojciec tankował to do Ascony 1.6 D

do niczego, do tego paliwa trzeba lac olej rycynowy bo jest tak suchy i zabija silnik.

Napisano

> do niczego, do tego paliwa trzeba lac olej rycynowy bo jest tak suchy i zabija silnik.

Może pół na pół z ropą hmm.gif Pamiętam w każdym razie, że jako dzieciak liczyłem, że poczciwy dizelek na tym paliwie zmieni się w zawijacza asfaltu ale ojciec mnie zapewnił, że nie będzie żadnej różnicy.

Napisano

> Może pół na pół z ropą Pamiętam w każdym razie, że jako dzieciak liczyłem, że poczciwy dizelek na

> tym paliwie zmieni się w zawijacza asfaltu ale ojciec mnie zapewnił, że nie będzie żadnej

> różnicy.

dziwne troche, pozatym bez softu nic nie zrobisz

Napisano

paliwo lotnicze moze byc do silników turbinowych i to normalnie mozna lac do diesli

albo do silników tłokowych i to jest jakis gatunek benzyny

Napisano

> po za tym paliwo lotnicze ma "ciut" większą temperaturę spalania

Ma większa temperature spalania napewno

Pare lat temu z kolega jak miał MZ-ke nalalismy takiego paliwa z helikoptera bo akurat tankowali i miły pan spytał czy chcemy z wiadro no to jak tu nie brać jak daja . Ujechalismy moze ze 2-3 km i motor zdechł . Okazalo sie że wypaliło dziure w tłoku . Dziura była śerdenicy około 1cm . Widziałem to na własne oczy bo sami ten motor rozbieralismy wiec ja bym nie ryzykował z laniem takiego paliwa.

Fakt motorek kopa dostał takiego jakby miał drugi silnik albo z 1000 pojemnosci ale zabawa nie warta zachodu

Napisano

> Ma większa temperature spalania napewno

> Pare lat temu z kolega jak miał MZ-ke nalalismy takiego paliwa z helikoptera bo akurat tankowali i

> miły pan spytał czy chcemy z wiadro no to jak tu nie brać jak daja . Ujechalismy moze ze 2-3

> km i motor zdechł . Okazalo sie że wypaliło dziure w tłoku . Dziura była śerdenicy około 1cm .

> Widziałem to na własne oczy bo sami ten motor rozbieralismy wiec ja bym nie ryzykował z

> laniem takiego paliwa.

> Fakt motorek kopa dostał takiego jakby miał drugi silnik albo z 1000 pojemnosci ale zabawa nie

> warta zachodu

Ciekawe doswiadczenie smile.gif generalnie dziure w tloku wypala, gdy temperatura jest za wysoka, albo wystepuje spalanie stukowe.

Jesli paliwo jest suche, to mozna dolac jakiegos oleju dla 2-suwow. Ale generalnie lepiej nie eksperymentowac, bo bez strojenia na 90% wyjdzie jakis negatywny skutek uboczny smile.gif

Napisano

Właśnie o to chodzi, że lotnicze spala się z o wiele większa temperaturą niż zwykłe paliwko. Według mnie szkoda zachodu smile.gif

Napisano

> Właśnie o to chodzi, że lotnicze spala się z o wiele większa temperaturą niż zwykłe paliwko.

> Według mnie szkoda zachodu

ja tam niewiem ale mysmy swego czasu wlewali TOLUEN do malara w ilosci 1:1 i byl ogien z dup... 2 metrowy czarny pasek na asfalcie zlosnik.gif malar z tym silnikiem jezdzil jeszcze pare lat ok.gif

Napisano

> ja tam niewiem ale mysmy swego czasu wlewali TOLUEN do malara w ilosci 1:1 i byl ogien z dup... 2

> metrowy czarny pasek na asfalcie malar z tym silnikiem jezdzil jeszcze pare lat

był poprawiany soft? bo jeśli nie to wlanie toluenu da tyle co zatankowanie v-powera...

Napisano

> był poprawiany soft? bo jeśli nie to wlanie toluenu da tyle co zatankowanie v-powera...

do v-powera sie toluen wlewa ok.gif tylko i wylacznie,

soft byl stock`owy nic niedlubane w silniku tylko wydech i stylistyka zew. pojazdu,

ogolnie na peuny bak paliwa v-power wlewa sie nie wiecej niz 1 litr toluenu by uzyskac ok 105-107okt.

Napisano

> do v-powera sie toluen wlewa tylko i wylacznie,

> soft byl stock`owy nic niedlubane w silniku tylko wydech i stylistyka zew. pojazdu,

> ogolnie na peuny bak paliwa v-power wlewa sie nie wiecej niz 1 litr toluenu by uzyskac ok

> 105-107okt.

i uważasz, że w seryjnym motorze większa liczba oktanów = większa moc? hmm.gif

Napisano

Gdzie tam macie "soft" w maluchu zlosnik.gif

Napisano

większa liczba oktanowa, zapewnia tylko mniejsze prawdopodobieństwo spalania stukowego, ma to znaczenie tylko w silnikach gdzie jest duże sprężanie, ale wątpię w to że dostarczy więcej mocy.

Napisano

> Gdzie tam macie "soft" w maluchu

soft w odniesieniu do innych aut ok.gif

Napisano

> większa liczba oktanowa, zapewnia tylko mniejsze prawdopodobieństwo spalania stukowego, ma to

> znaczenie tylko w silnikach gdzie jest duże sprężanie, ale wątpię w to że dostarczy więcej

> mocy.

dlatego to co napisał ziele jest równie prawdopodobne jak to, że moja fefnastka jedzie lepiej niż turbo zlosnik.gif

Napisano

> większa liczba oktanowa, zapewnia tylko mniejsze prawdopodobieństwo spalania stukowego

Oraz zapewnia mniejszą moc - im wyższa liczba oktanowa tym mniejsza jest wybuchowość paliwa i łagodniejszy przebieg reakcji spalania - czyli tak jak napisałeś mniejsze prawdopodobieństw spalania stukowego dlatego stosuje się w mocno doprężonych jednostkach i wysilonych turbo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.