Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jazda bez oleju

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie.Mam pytanko,czy jazda bez oleju jakieś 2 km w silniku 19 dci to już padaka.Dojechał bez problemu na niskich obrotach.Narazie stoipo świętach na kanał bo nie wiem co się stało.Podobno będąc na rybach wjechałem w jakaś dziurę i chyba coś z miską,bo cały olej wyciekł.Nie tak od razu,ale w przeciągi np. 5 minut.Kurcze mam nadzieje że jakoś przeżyje to autko.Jak by ktoś miał jakieś sugestie to mile widziane.Pozdrawiam i życzę wesołych świąt

Napisano

Jeśli będzie po tym żył, to do Częstochowy na rzęsach zasuwaj...

Napisano

> Jeśli będzie po tym żył, to do Częstochowy na rzęsach zasuwaj...

Dokładnie. Tym bardziej, że 1.9dci w ogólności, to nawet z prawidłowym poziomem oleju bywa kapryśny.

Napisano

nawet jeżeli teraz jeszcze pracuje to i tak nie chciałbym widzieć panewek i fioletowego wału z tego auta soory ale to już złom 2 km bez cisnienia oleju wybacz ale to kosztuje przelicz ile tysięcy obrotów wał zrobił przez te 2 km

Napisano

> nawet jeżeli teraz jeszcze pracuje to i tak nie chciałbym widzieć panewek i fioletowego wału z tego

> auta soory ale to już złom 2 km bez cisnienia oleju wybacz ale to kosztuje przelicz ile

> tysięcy obrotów wał zrobił przez te 2 km

wał jest nisko, bardziej bez ciśnienia oleju mógł dostać rozrząd. Ale to nigdy nic nie wiadomo, może akurat będzie bez strat

Napisano
  • Autor

Komputer po przekręceniu kluczyka zachowuje się tak jak dawniej,gasną wszystkie kontrolki,tylko na końcu zawsze pokazuje stan oleju,no i wiadomo jest zerowy,ale nie pali się żadna awaria,czey napis serv.Normalnie jest taj jak wcześniej.Oczywiście jeszcze nie odpalany,po świętach na kanał

Napisano

Czyli dodatkowo zepsuty masz czujnik poziomu oleju, bo zbyt niski stan oleju daje komunikat na czerwono.

Napisano

> Komputer po przekręceniu kluczyka zachowuje się tak jak dawniej,gasną wszystkie kontrolki,tylko na

> końcu zawsze pokazuje stan oleju,no i wiadomo jest zerowy,ale nie pali się żadna awaria,czey

> napis serv.Normalnie jest taj jak wcześniej.Oczywiście jeszcze nie odpalany,po świętach na

> kanał

Bazowanie na tym wskaźniku to idiotyzm. Ile jest oleju na bagnecie? Oczywiście przy aucie stojącym na równej nawierzchni.

Napisano

Jak chodzi normalnie to jedyne co moglo sie zepsuc na teraz to turbosprezarka bo bez oleju ona od razu padnie, ale jak ktos napisal sprawdz na bagnecie olej bo czujniki elektroniczne bywaja zawodne

Napisano

mój brat zrobił kiedyś meganą z prostym silnikiem benzynowym 6km bez kropli oleju (ja oskręciłem korek i zostawiłem auto by wszystko ściekło, a brat, nie patrzac na czerwoną kontrolke, pojechał do sklepu)

Po tym silnik zaczął brać olej (1l/1000km) i nieco głośniej pracował. Ale zrobiłem jeszcze koło 30kkm zanim poszukalem następnego na przekładkę.

Także, jeśli masz rozerwaną miskę, to po jej zdjęciu niech mechaik szarpnie za korbowody i zobaczy, czy nie mają nadmiernych luzów. Jakby były przyzwoite, to, przy wielkim szczęściu, może silnik bedzie się jeszcze nadawał do jazdy.

Napisano
  • Autor

> Czyli dodatkowo zepsuty masz czujnik poziomu oleju, bo zbyt niski stan oleju daje komunikat na

> czerwono.

Może przy walnięciu padł czujnik,wcześniej wszystko było glancunio,przeglądałem auto u znajomego mechaniora,zmieniałem olej jakieś 1000 km temu i wg. to taki zadbany egzemplarz.Możecie nie wierzyć,ale naprawdę to było autko w super stanie,a jak będzie teraz to dam znać po diagnozie.Leci na kanał do znajomego,tak że lipy nie odstawi.Napisze co i jak,a teraz to pewnie modlitwa pozostała

Napisano

> Może przy walnięciu padł czujnik,wcześniej wszystko było glancunio,przeglądałem auto u znajomego

> mechaniora,zmieniałem olej jakieś 1000 km temu i wg. to taki zadbany egzemplarz.Możecie nie

> wierzyć,ale naprawdę to było autko w super stanie,a jak będzie teraz to dam znać po

> diagnozie.Leci na kanał do znajomego,tak że lipy nie odstawi.Napisze co i jak,a teraz to

> pewnie modlitwa pozostała

A co z tym poziomem oleju na bagnecie? Sprawdzałeś?

Napisano
  • Autor

> A co z tym poziomem oleju na bagnecie? Sprawdzałeś?

Oleju nie ma bo jest uszkodzona miska olejowa,jest dziura

Napisano

> Oleju nie ma bo jest uszkodzona miska olejowa,jest dziura

No to pozamiatane. Potrzeba Ci teraz naprawdę kumatego mechanika, który zna te silniki. Po ściągnięciu tej miski będzie można stwierdzić co dalej.

Napisano

najlepiej zrzucić miskę rozkręcić korbowód na 3 i 4 cylindrze pooglądać panewki i wał . Kwestia druga to taka że przegrzany materiał może walnąć za jkiś czas .Panewki to miękki materiał więc tam coś zobaczysz (np.fioletowy wał) nie wiadomo co gdzie indziej się podziało ale od czegoś trzeba zacząć

Napisano
  • Autor

Witam.To tak po koleji-micha poszła do spawania,wał się kręci,tak że nie zespawało się smile.gifPanewki głowne ok,korbowodowe lekko łapało,tak że wymieniam,wał spoko,srebrniutki i bez najmniejszych rysek smile.gifDzisiaj składamy,po złożeniu okaże się czy turbinka żyje,wygląda o dziwo na spoko,ale to tylko może być takie wrażenie.Mam nadzieje że więcej się nic nie urodzi.Narazie to tyle...pozdrowionka i napisze wieczorkiem co i jak

Napisano

> Witam.To tak po koleji-micha poszła do spawania,wał się kręci,tak że nie zespawało się Panewki

> głowne ok,korbowodowe lekko łapało,tak że wymieniam,wał spoko,srebrniutki i bez najmniejszych

> rysek Dzisiaj składamy,po złożeniu okaże się czy turbinka żyje,wygląda o dziwo na spoko,ale to

> tylko może być takie wrażenie.Mam nadzieje że więcej się nic nie urodzi.Narazie to

> tyle...pozdrowionka i napisze wieczorkiem co i jak

Zdjęcia! Rób zdjęcia!

Napisano
  • Autor

Witam po raz kolejny:) Temat zakończony.Skończyło się tak jak pisałem na wymianie panewek korbowodowych,spawaniu mski,nowy olej i filtr.O dziwo turbinka żyje i ma się dobrze:)

Myslałem że się wy....ła,ale jest ok.Wczoraj ujeżdżałem lalke,zrobiłem kilkanaście kilometrów i auto jeździ i zachowuje się tak jak przed awarią,przyśpiesza tak samo,nie puszcza dymka,turbinka też ok i takie tam.Myślę że miałem więcej szczęcia niż rozumu.Życzę wszystkim tyle farta w eksploatacji auta:)

Pozdrawiam i życzę miłego weekendu

Napisano

> Myślę że miałem więcej szczęcia niż rozumu.Życzę wszystkim

> tyle farta w eksploatacji auta:)

Dokładnie tak .Pozazdrościć

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.