Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

viaTOLL...

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> ja mam dziś w systemie już z dziś opłaty.

> NIestety, mam tylko datę i ile pobrało, ale nie mam przypisanego auta do opłaty ani tym bardziej

> godziny i bramki na której naliczone zostało (z tym ostatnim to nawet nie wiem, czy tak będzie

> widoczne).

juz u mnie tez zaczelo dzialac na bierzaco, szkod, ze nie wiadomo gdzie i ile pobralo frown.gif

Napisano

> juz u mnie tez zaczelo dzialac na bierzaco, szkod, ze nie wiadomo gdzie i ile pobralo

Mozna zprawdzic wchodząc w "tranzakcja poboru opłat" , wybrać samochód i zmienic date w zakladce "filtr"

I masz podane szczegóły operacji.

Napisano

> Mozna zprawdzic wchodząc w "tranzakcja poboru opłat" , wybrać samochód i zmienic date w zakladce

> "filtr"

> I masz podane szczegóły operacji.

otóż to, też mnie pani z infolinii uświadomiła. Swoją drogą - wybitnie nieintuicyjne...

Napisano
  • Autor

> otóż to, też mnie pani z infolinii uświadomiła. Swoją drogą - wybitnie nieintuicyjne...

no tak, ale na jakiej drodze jaka oplate pobral to juz nie da sie sprawdzic...

Napisano

> no tak, ale na jakiej drodze jaka oplate pobral to juz nie da sie sprawdzic...

nie da się, pokazuje tylko odkąd dokąd - czyli która bramka pierwsza i która ostatnia piknęła.

Napisano

> nie da się, pokazuje tylko odkąd dokąd - czyli która bramka pierwsza i która ostatnia piknęła.

Mnie ostatnio na starej 2 pobrało 0,90zł za przejazd do granicy i spowrotem więc chyba jeszcze strasznie system kuleje i większosc bramek niedziała.

Napisano

> Mnie ostatnio na starej 2 pobrało 0,90zł za przejazd do granicy i spowrotem więc chyba jeszcze

> strasznie system kuleje i większosc bramek niedziała.

a mi kierowcy zgłaszają, że np. na odcinku Kat-Wro to pika tylko w Kat, a przy zjeźcie już nie, a nalicza dobrze... także nie wiem, czy gdzieś coś ten system czasem czegoś domyślnie nie przyjmuje...

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

czy jest mozliwosc aby do jednego pojazdy byly 2 ViaBoxy jesli uzywa go 2 przedsiebiorcow (jeden jest wlascicielem, a drugi czasem go wynajmuje)?

Napisano

> czy jest mozliwosc aby do jednego pojazdy byly 2 ViaBoxy jesli uzywa go 2 przedsiebiorcow (jeden

> jest wlascicielem, a drugi czasem go wynajmuje)?

Nie da rady. ViaBox jest przypisywany do samochodu 1:1 (dowód rejestracyjny). Musicie takie rzeczy rozliczać między sobą np. w umowach najmu.

Napisano
  • Autor

Dostalem dzis od Viatolalla "Note obciazeniowa" za lipiec, po co to przysylaja? to sie jakos ksieguje? zaksiegowane juz mam kwity z doladowan prepaid... hmm.gif

Napisano

Też dostałem w tym tygodniu za lipiec i też nie wiem po co? Zaniosłem do księgowości - niech się dziewczyny martwią smile.gif

Napisano
  • Autor

> Też dostałem w tym tygodniu za lipiec i też nie wiem po co? Zaniosłem do księgowości - niech się

> dziewczyny martwią

a moglbys sie dowiedziec co wymyslily?

Napisano

> a moglbys sie dowiedziec co wymyslily?

jeżeli ni będą błyskotliwe, to zaksięgują wink.gif

fiskus wyłapie i się przyczepi.

Noty wysyłają prawdopodobnie z automatu dla wszystkich, ponieważ wydaje mi się że więksi przewoźnicy nie jadą na "pre paidach" tylko rozliczają się na podstawie not.

Napisano

> jeżeli ni będą błyskotliwe, to zaksięgują

> fiskus wyłapie i się przyczepi.

> Noty wysyłają prawdopodobnie z automatu dla wszystkich, ponieważ wydaje mi się że więksi

> przewoźnicy nie jadą na "pre paidach" tylko rozliczają się na podstawie not.

No tak ale ja mam pre-paid i dostałem confused.gif

Napisano

> No tak ale ja mam pre-paid i dostałem

tylko gdybam.

ale wydaje mi się że mogą wystawiać wszystkim po kolei, chociażby po to, żebyś wiedział ile pobrali opłat w danym miesiącu

Napisano

> Dostalem dzis od Viatolalla "Note obciazeniowa" za lipiec, po co to przysylaja? to sie jakos

> ksieguje? zaksiegowane juz mam kwity z doladowan prepaid...

Nota jest, bo to dokument księgowy.

Musi być nota, bo opłaty nie są owatowane i nie można wystawić f-ry.

A kwitki z doładowań prawdopodobnie są tylko odpowiednikiem kwitu KP i nie są przez to dokumentem księgowym - nie ma jak ich legalnie zaksięgować.

Akurat całkiem sporo rzeczy idzie notami, np refaktury paliw z zagranicy, opłat autostradowych itp.

Co do kwestii księgowania - nie wypowiem się - moi nie mają z tym żadnych problemów. IMO to tak jak f-ra, tyle, że nie ma żadnych VAT-ów i kwotę z noty wykazujesz na PIT/CIT, ale nie wykazujesz w deklaracji VAT-owskiej (tu mogę zupełne bzdury pleść, bo tak daleko w swoim zgłębianiu tematu PIT/CIT i VAT w kontekście samochodu nie wchodzę).

• 2 tygodnie później...
Napisano

Powiedzcie mi jedną rzecz, w firmie ojca są smieciarki, jeżdżą po drogach bezpłatnych więc VIATOLL nie jest wymagany.

Ale co w przypadku gdy raz czy dwa razy do roku jadą na przegląd do serwisu i muszą przejechać przez drogę płatną... Na jednorazowe przejazdy tez trzeba instalować VIATOLL?

Napisano

> Ale co w przypadku gdy raz czy dwa razy do roku jadą na przegląd do serwisu i muszą przejechać

> przez drogę płatną... Na jednorazowe przejazdy tez trzeba instalować VIATOLL?

Niestety, ale TAK muszą mieć wykupionego viatola jeżeli będą się poruszać drogą gdzie jest e-myto.

Napisano

> Powiedzcie mi jedną rzecz, w firmie ojca są smieciarki, jeżdżą po drogach bezpłatnych więc VIATOLL

> nie jest wymagany.

> Ale co w przypadku gdy raz czy dwa razy do roku jadą na przegląd do serwisu i muszą przejechać

> przez drogę płatną... Na jednorazowe przejazdy tez trzeba instalować VIATOLL?

kupcie sobie zestaw 120zł kaucja za urządzenie plus 120zł przedpłata i wam wystarczy na długo, a jak się okaże niepotrzebne całkowicie to oddacie bez straty pieniedzy

pozatym skoro śmieciarka to chyba rejstrowana jako pojazd specjalny wiec ustawa o transporcie drogowym was nie dotyczy i możecie bez Viatolla jechać

Napisano

> kupcie sobie zestaw 120zł kaucja za urządzenie plus 120zł przedpłata i wam wystarczy na długo, a

> jak się okaże niepotrzebne całkowicie to oddacie bez straty pieniedzy

> pozatym skoro śmieciarka to chyba rejstrowana jako pojazd specjalny wiec ustawa o transporcie

> drogowym was nie dotyczy i możecie bez Viatolla jechać

Jesteś pewny że pojazdy specjalne moga zasuwać bez myta bo ja o żadnych wyjatkach niesłyszałem i jak to prawda i masz to grześ potwierdzone to daj podstawy

Napisano

> Jesteś pewny że pojazdy specjalne moga zasuwać bez myta bo ja o żadnych wyjatkach niesłyszałem i

> jak to prawda i masz to grześ potwierdzone to daj podstawy

tylko przypuszczam bo przecież nie dotyczy ich ustawa o transporcie drogowym

ale oczywiście mogę się mylić - masz racje

Napisano

> tylko przypuszczam bo przecież nie dotyczy ich ustawa o transporcie drogowym

> ale oczywiście mogę się mylić - masz racje

Dzwigi musza miec viatoll a nie sa jako takim srodkiem transportu

Napisano

> Dzwigi musza miec viatoll a nie sa jako takim srodkiem transportu

Bo Viatol dotyczy "pojazdów/zespołów pow 3,5t DMC" (tak to chyba w prawie stoi), więc teoretycznie i wózek widłowy jak ciężki to się załapie...

Napisano

> Bo Viatol dotyczy "pojazdów/zespołów pow 3,5t DMC" (tak to chyba w prawie stoi), więc teoretycznie

> i wózek widłowy jak ciężki to się załapie...

ciekawe czy maszyny budowlane musza miec viatolla

Napisano
  • Autor

> tylko gdybam.

> ale wydaje mi się że mogą wystawiać wszystkim po kolei, chociażby po to, żebyś wiedział ile pobrali

> opłat w danym miesiącu

wg tego: http://www.pspd.rexnet.info/druki/ksiegElMyto.pdf

http://www.pspdgdynia.pl/?q=node/437

nalezy ksiegowac noty....

ale jak to robic skoro jak dotad mam tylko note z lipca?

Napisano

> wg tego: http://www.pspd.rexnet.info/druki/ksiegElMyto.pdf

> http://www.pspdgdynia.pl/?q=node/437

> nalezy ksiegowac noty....

> ale jak to robic skoro jak dotad mam tylko note z lipca?

może w punkcie Ci wystawią... albo zadzwoń i zapytaj, może jest jakiś błąd w adresie albo coś...

co do maszyn budowlanych - jeśli podpadają pod > 3,5 t. (bo pod zwolnione z opłat nie podpadają) no to normalnie muszą płacić...

Napisano

taka sytuacja: ciężarówka jedzie na lawecie przez całą polske bo się gdzieś tam zepsuła. Też jej nalicza viatol?

Napisano

> taka sytuacja: ciężarówka jedzie na lawecie przez całą polske bo się gdzieś tam zepsuła. Też jej

> nalicza viatol?

Jak jedzie na lawecie? rotfl.gif

Napisano

> taka sytuacja: ciężarówka jedzie na lawecie przez całą polske bo się gdzieś tam zepsuła. Też jej

> nalicza viatol?

Dobre pytanie. W ołowianą skrzynkę czy co smile.gif

Napisano

> Jak jedzie na lawecie?

Stoi na kobyłkach i kółkami kręci zlosnik.gif

Taki duży i nie wie grinser006.gif

Napisano

> Dobre pytanie. W ołowianą skrzynkę czy co

Kolega wklada do schowka jak nie ciegnie przyczepy i mowi ze nie dziala wtedy.

Napisano

> Dobre pytanie. W ołowianą skrzynkę czy co

Dostajesz taką specjalną torebkę w którą wkladasz viaboxa.

torba do dostania w punktah obsługi.

Napisano

> Stoi na kobyłkach i kółkami kręci

> Taki duży i nie wie

rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

Właśnie próbowałem sobie takie coś wyobrazić zlosnik2.gif

BTW tego viaboxa nie da się jakoś wyłączyć? Bo jakby miał naliczać za przejazd konia traktowanego jako ładunek to facepalm%5B1%5D.gif Generalnie wiem, że z logiką w pisaniu ustaw w naszym kraju jest na bakier ale, żeby to aż do tego stopnia sięgnęło to ciężko mi w to uwierzyć icon_eek.gificon_eek.gificon_eek.gif

Napisano

Bo jakby miał naliczać za przejazd konia traktowanego

> jako ładunek to

Dokładnie jest tak jak mówisz koń = 18 DMC czyli trzeba płacic .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.