Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kilka pytan przed swampem 700>1.2 8v 75km po raz x

Featured Replies

Napisano

Zamierzam swapowac agenta na silnik z punta 1.2 8v 75km i w związku z tym mam kilka pytań:

1. Gdzie ciąć wiązkę w 700 (aisan)

2. czy koło pasowe może zostać z silnika 1.2 ze wspomaganiem - wspomaganie zdemontowane (czy się zmieści)?

3. czy alternator do tego silnika podejdzie od cc sportinga p&p czy szukać lepiej z 1.2?

4. W sądzie lambda (boosch) jest cztery kabelki: dwa białe, czarny i szary. Może mi ktoś powiedzieć który gdzie idzie?

5. czy mogę próbować odpalić tak na 15 sekund bez zalewania wodą czy lepiej go zalać?

6. w nagrzewnicy 700 nie ma odpowietrznika powietrza. czy może tak zostać czy nagrzewnica musi być od sportasia (z odpowietrznikiem)?

7. czy kolektor wydechowy moge pomalować farbą do 500 stopni celcjusza czy to za mało?

8. rura od pompy wody sie troche rusza i chyba tam podciekało. Jak ona jest zamocowana? na wcisk?

Z góry dziękować z odpowiedzi

Napisano

3. Tak

5. odradzałbym bo pompa może się zatrzeć na sucho:/

6. teoretycznie może zostać bo sama się powinna odpowietrzyć ale lepiej założyć węże z 1.1 z odpowietrznikiem - wtedy nagrzewnica zostaje bo nagrzewnica jako tako sama nie ma odpowietrznika tylko na wężu

7. może wytrzyma, ale spaliny przy głowicy mają nieco wyższą temp

8. Na wcisk - najlepiej wyjąć i osadzić na nowo na silikonie - polecam loctite ok.gif

Na 3 pozostałe pytania nie znam odpowiedzi, powodzenia ok.gif

Napisano
  • Autor

> 3. Tak

czyli mogę szukać zarówno od sportinga jak i od punta?

> 5. odradzałbym bo pompa może się zatrzeć na sucho:/

nawet na 5 sekund? (chce tylko zobaczyć czy odpali)

> 6. teoretycznie może zostać bo sama się powinna odpowietrzyć ale lepiej założyć węże z 1.1 z

> odpowietrznikiem - wtedy nagrzewnica zostaje bo nagrzewnica jako tako sama nie ma

> odpowietrznika tylko na wężu

dzięki - zostanie jak jest jak będzie problem z temp to podmienię

> 7. może wytrzyma, ale spaliny przy głowicy mają nieco wyższą temp

dzięki, spróbuje smile.gif

> 8. Na wcisk - najlepiej wyjąć i osadzić na nowo na silikonie - polecam loctite

dzięki

> Na 3 pozostałe pytania nie znam odpowiedzi, powodzenia

oki może ktoś inny pomoże.

jeszcze mam:

9. jak ma być założona ta blacha co się do niej przykręca łapę silnika (tak żeby silnik był bardziej do przodu czy do tyłu, bo otwory nie są symetrycznie)?

Napisano

3. Tak - w punto1 i CC/SC są te same, a w p1 1.2 jest nieco inny i jest ciężej cokolwiek podłubać jak już silnik w aucie siedzi bo jest mniej miejsca:/

9. Nie pamiętam, ale powinna wejść w otwór w podłużnicy tylko w jednej pozycji - bo ta blacha ma takie wzmocnienia seryjnie dospawane które się chowają w otwór właśnie w podłużnicy i da się tylko w jednej pozycji z tego co pamiętam

Napisano
  • Autor

> 3. Tak - w punto1 i CC/SC są te same, a w p1 1.2 jest nieco inny i jest ciężej cokolwiek podłubać

> jak już silnik w aucie siedzi bo jest mniej miejsca:/

> 9. Nie pamiętam, ale powinna wejść w otwór w podłużnicy tylko w jednej pozycji - bo ta blacha ma

> takie wzmocnienia seryjnie dospawane które się chowają w otwór właśnie w podłużnicy i da się

> tylko w jednej pozycji z tego co pamiętam

Oki. już na wszytkie pytania mniej wiecej znam odpowiedź, oprócz tego koła pasowego, tam raczej nie ma nic co by na szerokość przystawiło, chyba że koło jak się skręci na maksa w lewo?

Może ktoś kto ma 1.1 oblukac czy ono jest tam na styk czy ma luz na szerokość (bo obwód jest chyba taki sam jak w 1.1)?

Napisano

> 4. W sądzie lambda (boosch) jest cztery kabelki: dwa białe, czarny i szary. Może mi ktoś powiedzieć

Jak dobrze pamiętam :

-dwa białe to grzalka obojętnie jak podłączysz

-czarny sygnał

-szary masa

> 5. czy mogę próbować odpalić tak na 15 sekund bez zalewania wodą czy lepiej go zalać?

Tak możesz i na minute wink.gif napewno nic się nie stanie smile.gif

> 7. czy kolektor wydechowy moge pomalować farbą do 500 stopni celcjusza czy to za mało?

Raczej słaby pomysł

> 8. rura od pompy wody sie troche rusza i chyba tam podciekało. Jak ona jest zamocowana? na wcisk?

> Z góry dziękować z odpowiedzi

Tam siedzi oring, musisz do kupic nowy nie potrzeba żadnych sylikonów itp. zakładasz nowy i jest git wink.gif ewentualnie podczas montażu możesz go lekko posmarować oliwą żeby lepiej wskoczył na swoje miejsce

Pozdro

Napisano

> Jak dobrze pamiętam :

> -dwa białe to grzalka obojętnie jak podłączysz

> -czarny sygnał

> -szary masa

Trochę inaczej to jest. 2x szary to grzałka, biały sygnał i czarny masa ok.gif

Napisano
  • Autor

> Trochę inaczej to jest. 2x szary to grzałka, biały sygnał i czarny masa

oki. dzięki koledzy sonda już podłączona (na podstawie wiązki z punta), kolektor pomalowany (najwyzej sie spali farba).

Pytanie mam jeszcze o układ chłodzenia. Mianowicie, który wylot z nagrzewnicy podłączyć do przepustnicy (przez trójnik), ten górny czy ten dolny? Na schematach jest że idzie tam ten górny, ale po oblukaniu cc na szrocie (było troche juz rozszabrowane) wnioskuje że był podłączony dolny to tego trójnika. Jak to ma być wreszcie? A i jeszcze jedno, trafił mi się odpowietznik na wężu (śrubka wkręcana w wąż- wygląda jak jakiś zawork) zda on egzamin żeby odpowietrzyć nagrzewnice? i gdzie go najlepiej wkomponować?

Napisano
  • Autor

> ale po co odpowietrznik skoro jak zapalisz silnik układ sam się odpowietrzy

z tego co wiem to sportingi miały odpowietrzniki na nagrzewnicy. No ale skoro ma się sam odpowietrzyć to narazie nie będe go montował (zobaczymy co będzie). A co do drugiej części pytania? to który gdzie ten wąż z nagrzewnicy?

Napisano

> Trochę inaczej to jest. 2x szary to grzałka, biały sygnał i czarny masa

W sondzie 4 przewodowej gdzie sa 2 białe szary i czarny białe sa od grzałki i wsio ryba jak sie je podpina, czarny sygnał szary masa. Na 100%

Nie widziałem jeszcze sondy z dwoma szarymi ale jeśli sa to 2 takie same kolory to grzałka a czarny sygnał, ostatni to masa.

Napisano
  • Autor

> W sondzie 4 przewodowej gdzie sa 2 białe szary i czarny białe sa od grzałki i wsio ryba jak sie je

> podpina, czarny sygnał szary masa. Na 100%

> Nie widziałem jeszcze sondy z dwoma szarymi ale jeśli sa to 2 takie same kolory to grzałka a czarny

> sygnał, ostatni to masa.

Niby ogarnołem elektryke ale marchewa sie zapala po 3 sekundach:(. mam pytanie czy pin 16 kompa moge podłączyć do masy aby podpiąć się pod diagnostyke (chodzi o to zeby wziąść zasilanie) czy on nie może być na masie? albo musi?. bo ze schematu wynika że nie jest na masie. może ktoś mi to rozjaśnić? a druga żecz. czy moge sygnał do obrotomierza wziąść z którejś z cewki i podzielić wskazania obrotka przez 2 (zmienić częstotliwość kwarcu) bo na pinie 23 nie działa obrotomież:( (sprawdzane na dwuch sztukach i chyba z kompem jest coś nie tak (komp ten duży )

pomoże ktoś?

schemat:

shcemateelektrykisilnik.jpg

Napisano

Podepnę się pod temat- swap z 899 na 1.2 8v 75km.

ogarnięte wszystko,przekręcam kluczyk,po 3 sekundach pompa idzie,paliwo też,przestaje pompować jak powinno,marchewa nie gaśnie,auto nie pali-brak prądu na cewki.ma ktoś propozycje,poza sprawdzeniem wszystkiego od nowa?jutro dopiero podepne go pod kompa,żeby zobaczyć co mu nie pasi,bo dziś lapka nie wziąłęm.

edit:nie podpięta tylko sonda Lambda

Napisano

> Podepnę się pod temat- swap z 899 na 1.2 8v 75km.

> ogarnięte wszystko,przekręcam kluczyk,po 3 sekundach pompa idzie,paliwo też,przestaje pompować jak

> powinno,marchewa nie gaśnie,auto nie pali-brak prądu na cewki.ma ktoś propozycje,poza

> sprawdzeniem wszystkiego od nowa?jutro dopiero podepne go pod kompa,żeby zobaczyć co mu nie

> pasi,bo dziś lapka nie wziąłęm.

> edit:nie podpięta tylko sonda Lambda

jak dla mnie komputer z immo

Napisano

tak bajdewej

to sprawdzanie wszystkiego od nowa jest najszybszym rozwiazaniem

jak sie okazuje po czasie, miotanie sie pomiedzy róznymi koncepcjami zżera wiecej czasu

Napisano

też wydaje mi się,że może być immo,choć kolega fromturek zapewniał,że ten komp jest bez. tam jest z tego co pamiętam IAW 8F.5T.

za chwilę jadę do garażu szukać przyczyn dalej...

Napisano
  • Autor

> no ale pompa się mu włącza, CiO masz napięcie na cewkach i sondzie?

a szczerze mówiąc nie wiem - poprostu podłączyłem wedłuk schematu i odpalił. ten błąd co miałem to zapomniałem podpiąc elektrozaworu par paliwa. obrotomierz działa. Mam pytanie czysto techniczne: nie mieści sie mi lampa prawa bo przystawia o obudowe rozżądu:(. co trzeba zrobić zeby to sie zmieścilo? to kółko od regulacji wywalić? czy ciąć obudowe rozżądu?

i jeszcze jedno:

czy śróby do łap wystarczą o twardości 8.8?

Napisano

> jak dla mnie komputer z immo

a ja sie nie zgadzam. poniewaz jezeli by bylo immo to by pompa nie zaczela pracowac, marchewa by sie tez nie palila. obstawiam ze cewke albo przekaznik . ale ja sie nie znam na tym wiec tyko podpowiadam smile.gif

Napisano

przy lampie masz taki kawalek plastiku na obudowie lampy i jak go odetniesz to powinna sie zmiescic chyba

Napisano
  • Autor

> przy lampie masz taki kawalek plastiku na obudowie lampy i jak go odetniesz to powinna sie zmiescic

> chyba

to do mocowania chydro czy tam elektro regulacji? to odciolem ale zachacza o to białe pokrętło do regulacji. jak je wytne to sie zmiesci czy lepiej pomodzić przy obudowie rozżądu?

Napisano

> to do mocowania chydro czy tam elektro regulacji? to odciolem ale zachacza o to białe pokrętło do

> regulacji. jak je wytne to sie zmiesci czy lepiej pomodzić przy obudowie rozżądu?

ja bym pokretlo wywalal

Napisano
  • Autor

> ja bym kolko wywalal

ale sie zmieści?? bo jak sie ma nie zmieścić to poprostu wyciagne obudowe rozżądu. ktoś może kto jeździ z takim zestawem sie wypowie?

Napisano

> ale sie zmieści?? bo jak sie ma nie zmieścić to poprostu wyciagne obudowe rozżądu. ktoś może kto

> jeździ z takim zestawem sie wypowie?

mozna jezdzic bez obudowy i tyle

sa rózne obudowy jedne wchodza gładko drugie nie pasuja

Napisano

Kiedys kupiłem kompa z allegro niby bez immo, po wsadzeniu kluczyka marchewa gasła, pompa pracowała ale...po 3s marchewa zapalała sie na nowo i silnik oczywiscie nie odpalał. Okazalo sie, ze jednak mial immo.

Napisano

> a ja sie nie zgadzam. poniewaz jezeli by bylo immo to by pompa nie zaczela pracowac, marchewa by

> sie tez nie palila. obstawiam ze cewke albo przekaznik . ale ja sie nie znam na tym wiec tyko

> podpowiadam

Immo odcina iskrę. Nie odcina pompy paliwa. Marchewa się nie świeci tylko kluczyk (zrobiłem test w punciaku z immo), zakładając że przy swapie wszystkie kontrolki zostały prawidłowo podpięte.

Napisano

u mnie już wszystko jasne:)

wiem,że elektryki nie pokitrałem,choć przerabiałem ori wiązkę z 1.2 na złącze z seja 899. dzięki koledze KrzychuSC wpadłem na pomysł by założyć wiązkę z 899 jak była,tylko z 1.2 przełożyć kable od wtrysków i okazało sie,że nadal to samo co było,tzn:

po kluczyku pompa podaje,na cewke oraz wtryski idzie prąd,po chwili staje wszystko i już więcej nie podaje wcale,czyli objawy jak w kompie z immo,jednak ku memu zdziwieniu,komp faktycznie nie ma immo po sprawdzeniu pod laptopem. podpiąłem się IAW Ecu scanem,wywaliło mi dwa aktywne błędy,ale były to błędy bez jakichkolwiek nazw,czy oznaczeń poza (A) czyli aktywny.wniosek-padnięty komp,dwuprzekaźnik ok,reszta ok.

decyzja: podpinam kompa z 899. po dłuższym kręceniu auto odpaliło,ale falowały obroty. złapałem więc za kompa z cc1.1 spi,podłączyłem,odpalił od strzała,obroty skoczyły na ok 1300,po czym chwilę pofalowały i się ustabilizowały.

czyli szukam kompa do 1.2 8V.

pozdro,dzięki za podpowiedzi:D

edit: odpalenie na kompie z 899->

Napisano

> Nie odcina pompy paliwa.

dziwne bo mi odcielo pompe jak bylo immo

Napisano
  • Autor

Teraz mam takie czyto kosmetyczne pytanie:

czy są jakieś zaślepki na dziure po ssaniu czy to trzeba coś dokombinować?

Napisano

> Teraz mam takie czyto kosmetyczne pytanie:

> czy są jakieś zaślepki na dziure po ssaniu czy to trzeba coś dokombinować?

niewiem czy idzie kupic ale sa bo nawet deska z ccsa ma taka zaslepke

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.