Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Podwajam wartość Lanosa Valtek/Hana

Featured Replies

Napisano

Po regeneracji,valteki wytrzymały ok 15 kkm,w sumie ok 50 kkm.

Samochód zostaje jako drugi w rodzinie,ale mam z nim ostatnio problemy na benzynie-problem znany od dawna-rozjechane mapy benzyny.

Wybór padła na Hane 2000(czarne).

Ma to ktoś u siebie zamontowane-może sie pochwalić jak z perspektywy czasu to wygląda?

Lanos 1.5 16v 108.000km

Stag 300

Zavoli Zeta N

Wtryski żółte valteki-zmiana na pojedyńcze HANA 2000 food.gif

Ps.Instalacja jest w 100% dobrze zestrojona.

LPG montowane i serwisowane u producenta Stag w Białymstoku old.gif

Napisano

> LPG montowane i serwisowane u producenta Stag w Białymstoku

Z jednej strony OK, ale z drugiej raczej średnio o nich świadczy, że wstawili ci waldki.

Co do samych wtryskiwaczy, to opinie mają chyba same dobre. Mógłbyś zastanawiać się ewentualnie nad Matrixem HD344, bo one "robią" na pewno.

Napisano

> Z jednej strony OK, ale z drugiej raczej średnio o nich świadczy, że wstawili ci waldki.

Ale u nich to normalne. Zobacz kity na ich stronie. Jeśli wprost nie powiesz, że chcesz co innego to Ci zamontują dokładnie to co tam oferują.

Napisano
  • Autor

> Z jednej strony OK, ale z drugiej raczej średnio o nich świadczy, że wstawili ci waldki.

W obowiązujacym wtedy cenniku mogłem otrzymac tylko Vateki.

Fakt,że za bardzo mi ich nie odradzali. beksa.gif

> Co do samych wtryskiwaczy, to opinie mają chyba same dobre. Mógłbyś zastanawiać się ewentualnie nad

> Matrixem HD344, bo one "robią" na pewno.

Tutaj różnica między nimi a H2000 jest już nie wielka,a wieść niesie że H2000 są bardziej tolerancyjne dla zanieczyszczeń.

Oczywiście filtr z odstojnikiem także zostanie zamontowany. waytogo.gif

Napisano

> A może valtek 34 ? Mam u siebie i wydają się być OK.

ewentualnie RegFast, tym bardziej że auto ma być 2nd w rodzinie. Przemyśl czy jest sens pchać tyle siana w Hanki i kiedy zwrócą się...

Jakie w Lanku masz czasy na Pb?

Napisano
  • Autor

> Czarne nie będą za małe?

Napisze tak jak mi powiedziano w AC...

Potrzebne sa tryski o wydatku C.

I to sa te czarne.

Potrzebuje żeby dały rade przy mocy 25KM na cylinder.

No i szybkie musza być. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Nie znam sie na tym hmm.gif,ale potrzebuje szybkich wtrysków to wiem...

Valteki były 1 ohm.

Napisano
  • Autor

Ludzie je chwalą,ale źle mi sie one kojarzą.

Samochod tankowałem wyłącznie na Orlenie,a wysypały mi sie na przebiegu 50kkm 2 razy(pisze o tych żółtych)

Napisano
  • Autor

Masz racje z tym wydatkiem,ale sprawa jest nieco bardziej złożona-samochodem jeździ żona zlosnik.gif

Wszystko musi być tip-top bo w nocy zamiast powinności małżeńskich mam rozmowy o motoryzacji,lpg i takie tam.... facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> a wysypały mi sie na przebiegu 50kkm 2 razy(pisze o tych żółtych)

Ale to są zupełnie inne wtryskiwacze.

To tak jakbyś powiedział, że nie kupisz niemieckiego auta bo Ci się Wehrmacht źle kojarzy.

Napisano

> Napisze tak jak mi powiedziano w AC...

> Potrzebne sa tryski o wydatku C.

> I to sa te czarne.

> Potrzebuje żeby dały rade przy mocy 25KM na cylinder.

Skoro tak napisali, to pewnie bazują na wcześniejszych doświadczeniach z tymi wtryskiwaczami w Lanosie.

Napisano
  • Autor

> Ale to są zupełnie inne wtryskiwacze.

> To tak jakbyś powiedział, że nie kupisz niemieckiego auta bo Ci się Wehrmacht źle kojarzy.

Użyje innego argumentu...

Wtryskiwacze hana,można zamontować bliżej kolektora.

Do kupienia są dwie wersje:

1.listwa typu valtek 112pln/szt

2.pojedyńcze wtryskiwacze 122pln/szt

Pamiętam jak dawałem pierwszy raz listwe do regeneracji to szare valteki już były oferowane,ale twierdzono że to nowość i nie wiadomo jak sie będą sprawowały.

Teraz się okazuje że są warte swej ceny.

Wiem że na listwie oszczędzac nie warto.Mam w perspektywie do przejechania ok 50 kkm tym autem jeszcze,więc różnica w cenie rzedu 200-300 pln nie jest dla mnie wyznacznikiem.

Licze na bezproblemowa eksploatacje na przestrzeni ok 2-3 lat. foch.gif

Edit:Oczywiście miałem na myśli że oferowane były juz valteki 34 waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Skoro tak napisali, to pewnie bazują na wcześniejszych doświadczeniach z tymi wtryskiwaczami w

> Lanosie.

Zastanawia mnie tylko jak z szybkością.

Z zestawień producentów wynika że matrix hd 344 jest szybszy od h2000.

Nie mam teraz tego pod ręką,ale w zakładzie widziałem takie tabelki.

Teraz mam watpliwości,co sie lepiej sprawdzi w przypdku Lanosa gdzie jest wtrysk benzyny półsekwencyjny,czy jakoś tak to brzmi fachowo hmm.gif

Ogólnie mam wrażenie że w moim ulubionym serwisie nie przepadaja za matrixem i magic jetem furious.gif

Napisano

> A może valtek 34 ? Mam u siebie i wydają się być OK.

Jest dużo reklamacji na nie. Więc to też loteria.

Napisano

> Zastanawia mnie tylko jak z szybkością.

> Z zestawień producentów wynika że matrix hd 344 jest szybszy od h2000.

Nie patrz na zestawienia producenta. Goście z lpg-forum testowali i wychodzi że jednak Hana jest szybsza.

Napisano
  • Autor

> Nie patrz na zestawienia producenta. Goście z lpg-forum testowali i wychodzi że jednak Hana jest

> szybsza.

Jestem zdecydowany na H2000,pomimo wyższej ceny.Montaż mam za tydzień.Wrażenia po zabiegu umieszcze w tym watku. 20.GIF

Napisano

> Jestem zdecydowany na H2000,pomimo wyższej ceny.Montaż mam za tydzień.Wrażenia po zabiegu umieszcze

> w tym watku.

I słusznie.

Napisano

> Nie znam sie na tym ,ale potrzebuje szybkich wtrysków to wiem...

> Valteki były 1 ohm.

nom, u siebie też mam 1ohm szary valtek i poki co jest ok zlosnik.gif

Napisano

Tak przy okazji valteków zapytam, jaki są objawy ich zużycia? Moje szare val.ostatnio zaczęły głośno pracować, takie stukotanie. No i spalanie 14,5l w mieście, ale ostatnio dużo w korkach stałem, zazwyczaj było 11-12 l.

Napisano
  • Autor

> Tak przy okazji valteków zapytam, jaki są objawy ich zużycia? Moje szare val.ostatnio zaczęły

> głośno pracować, takie stukotanie. No i spalanie 14,5l w mieście, ale ostatnio dużo w korkach

> stałem, zazwyczaj było 11-12 l.

Spalanie mam w normie 10,5l/100km

Dzwięk spod maski coś w rodzaju diesla.

Najgorsze jest to,że czasy wtrysków są niedobre i rozjeżdzają mi mape benzyny.

Już tak miałem przed regeneracją.

mad.gif

Po za tymi objawami,samochód jeździ,zapala tak jak trzeba,dynamika także jest na normalnym poziomie. smirk.gif

Napisano

> Spalanie mam w normie 10,5l/100km

> Dzwięk spod maski coś w rodzaju diesla.

> Najgorsze jest to,że czasy wtrysków są niedobre i rozjeżdzają mi mape benzyny.

> Już tak miałem przed regeneracją.

> Po za tymi objawami,samochód jeździ,zapala tak jak trzeba,dynamika także jest na normalnym

> poziomie.

A regeneracja polegała na wymianie gumek, sprężynek i tłoczków? Czy wystarczało samo czyszczenie?

Napisano

> No i spalanie 14,5l w mieście, ale ostatnio dużo w korkach

Tyle to mi w krakowskich korkach potrafi spalić dwulitrowe rezzo, więc obstawiałbym że któryś waldek leje.

Czyszczenie pomoże na chwilę, regeneracja pomoże na +/- 7-10 kkm.

Napisano
  • Autor

> A regeneracja polegała na wymianie gumek, sprężynek i tłoczków? Czy wystarczało samo czyszczenie?

Wiesz,głowy nie dam,bo to bylo na gwarancji robione.Fakt ,że na poczekaniu,ok godziny to zajęło.

Z tego co pamiętam to wymieniane były jakies gumki i robiona kalibracja.

Mam nieodparte wrażenie,że każdy z tych wtrysków na listwie pracuje inaczej smirk.gif

Napisano

> Mam nieodparte wrażenie,że każdy z tych wtrysków na listwie pracuje inaczej

To wrażenie ma odzwierciedlenie w rzeczywistości. smile.gif

Listwa 4-cyl kosztuje <150 zł, więc nie można spodziewać się cudów.

Napisano

> Tak przy okazji valteków zapytam, jaki są objawy ich zużycia? Moje szare val.ostatnio zaczęły

> głośno pracować, takie stukotanie. No i spalanie 14,5l w mieście, ale ostatnio dużo w korkach

> stałem, zazwyczaj było 11-12 l.

Dokladnie takie sa objawy - stukaja i wiecej pali.

Przynajmniej tak mialy moje zolte valteki przed wymiana.

Napisano

> Dokladnie takie sa objawy - stukaja i wiecej pali.

Do tego niestabilny "luz"

Napisano

> To wrażenie ma odzwierciedlenie w rzeczywistości.

> Listwa 4-cyl kosztuje

REG Fasty też w tej cenie, a sprawują się nieźle. "Prawie" ogarniają nubę 2.0.

Napisano

> REG Fasty też w tej cenie, a sprawują się nieźle. "Prawie" ogarniają nubę 2.0.

Brakuje pary na długich czasach wtrysku, czy na krótkich jest za mało precyzyjnie?

Napisano

> Brakuje pary na długich czasach wtrysku, czy na krótkich jest za mało precyzyjnie?

Nuba 2.0 ma czasy npPb na wolnych 1.9 ms, a maksymalne przy pełnym bucie do od 1000-5200 obr 7 ms. To całkiem mała rozpiętość.

Spokojnie idzie ustawić mnożnik pod koniec skali na x1.5 i do 6000 rpm się nie zapętli, powyżej tak - to miałem na myśli pisząc "prawie" .

I tak ten silnik wyraźnie słabnie po przekroczeniu 5000 rpm więc nie ma sensu cisnąć aż tak wysoko. Na wolnych wychodzi mnożnik x1.7 i też pracuje stabilnie i równo z czasem otwarcia LPG 3.3 ms.

Problematyczne są podwyższone jałowe w trybem fullgroup ( ktoś doktorat powinien z tego zrobić ) i wtedy są czasy noPB rzędu 1.5 ms. Te obroty trochę pływają i nie da się dobrać stabilnego mnożnika w tym zakresie. Dodatkowym objawem jest też wtedy spóźniona reakcja na gaz przy ostrym depnięciu z wyraźnym szarpnięciem. Wyjście z cut-off też nie jest idealnie płynne.

Gdyby nie chory pomysł koreańskich żółtków z trybami full/semi, było by całkowicie OK na REG FAST.

Napisano

> Dokladnie takie sa objawy - stukaja i wiecej pali.

> Przynajmniej tak mialy moje zolte valteki przed wymiana.

No to czeka mnie regeneracja, spróbuje zrobić to samemu, może uda się bez kalibracji. Dzięki za odpowiedzi.

Napisano

> Problematyczne są podwyższone jałowe w trybem fullgroup ( ktoś doktorat powinien z tego zrobić ) i

> wtedy są czasy noPB rzędu 1.5 ms.

A to nie jest czasami tak, że one wtedy chodzą asnchronicznie z wałem korbowym? hmm.gif

Przypomina mi się coś takiego z opisu testera diagnostycznego do Daewoo.

Napisano

> No to czeka mnie regeneracja, spróbuje zrobić to samemu, może uda się bez kalibracji. Dzięki za

> odpowiedzi.

Bez kalibracji każy będzie chodził inaczej. Ze swojej strony nie za bardzo polecam.

Napisano

> REG Fasty też w tej cenie, a sprawują się nieźle. "Prawie" ogarniają nubę 2.0.

A jaki sterownik?

widziałem ostatnio Stag-4 z funkcją półsekwencji lpg na pełnej sekwencji noPb - działa znakomicie ...

Czasy lpg 3,5 przy noPb 1,8ms ...

Napisano

> A jaki sterownik?

> widziałem ostatnio Stag-4 z funkcją półsekwencji lpg na pełnej sekwencji noPb - działa znakomicie

Nazwy opcji w Stag są mylące. Rzeczywiste działanie jest poniżej:

Opcja sekwencja - schemat pracy wtrysków LPG taki jak benzyny.

Opcja półsekwencja - praca full-group (jednoczesna) wtryskow LPG, dwa razy rzadziej i dwa razy dłużej niż w opcji sekwencja.

Opcja full-group praca full-group wtryskow LPG, cztery razy rzadziej i cztery razy dłużej niż w opcji sekwencja.

Stag-300

Nawet, gdybym zmienił na plusa, to żadne opcje spowalniania wtrysków nie dają rady w Nubirze.

Napisano

> A to nie jest czasami tak, że one wtedy chodzą asnchronicznie z wałem korbowym?

> Przypomina mi się coś takiego z opisu testera diagnostycznego do Daewoo.

Bardzo możliwe, oscyloskop w łapę i do dzieła. Sprawdzę, jak będzie mnie bardzo nurtowało. Sterownikiem i interfejsem tego nie wybadam.

Wzmianka o wtrysku asynchronicznym jest w Opis Testera na str. 3.

Napisano

> A nie odwrotnie?

facepalm%5B1%5D.gif Oczywiście - choć nie do końca półsekwencja lpg na fullgroup noPb :

Napisano

> Bez kalibracji każy będzie chodził inaczej. Ze swojej strony nie za bardzo polecam.

Z tego co pamiętam, domowym sposobem kalibracji nie zrobię, a fachowców jak na lekarstwo. Co polecasz, oprócz wymiany listwy?

Napisano

> Co polecasz, oprócz wymiany listwy?

Jeden z kącikowiczów ma w podpisie, że kalibruje listwy - może zrobisz to wysyłkowo ?

Napisano

jaka srednice dysz masz w reg fastach w tej nubirze?

jakie maksymalne czasy na lpg wychodza?

Napisano

> A to nie jest czasami tak, że one wtedy chodzą asnchronicznie z wałem korbowym?

> Przypomina mi się coś takiego z opisu testera diagnostycznego do Daewoo.

Trzeba podpiąć oscyloskop przynajmniej 2-kanałowy i z tym pojeździć. Coś jest namotane w sterowaniu. Sposób sterowania nie powinien mieć znaczenia, ważny jest najkrótszy czas wtrysku benzyny.

Napisano

> Jeden z kącikowiczów ma w podpisie, że kalibruje listwy - może zrobisz to wysyłkowo ?

Ja kalibruję, za darmo pod blokiem i nie czerpię z tego dochodów. Niczego nie wysyłam bo nie lubię chodzić na pocztę.

Napisano

> Niczego nie wysyłam bo nie lubię chodzić na pocztę.

Ale jakby kurier Ci listwę przywiózł i później od Ciebie odebrał, to może byś się dał na ten układ namówić ?

Napisano

> Ale jakby kurier Ci listwę przywiózł i później od Ciebie odebrał, to może byś się dał na ten układ

> namówić ?

No może być wink.gif Tylko czy to się opłaca ?? Kurier kosztuje. Pewnie będzie taniej wykalibrować gdzieś u miejscowego gazownika.

Napisano

Na czym polega taka kalibracja ?

Napisano

> Na czym polega taka kalibracja ?

Na ustawieniu skoku tłoczka poprzez kręcenie śruby regulacyjnej. Jest do tego przyrządzik.

Napisano

> No może być Tylko czy to się opłaca ?? Kurier kosztuje. Pewnie będzie taniej wykalibrować gdzieś

> u miejscowego gazownika.

Kurier w 2 strony kosztuje 35 zł, mi kiedyś za kalibracje zaśpiewali 200 zł old.gificon_eek.gif

Tak się zacząłem zastanawiać nad samodzielną kalibracją. Widziałem zestawik na aukcjach za 120 zł, trochę drogo. Z tego co wyczytałem, do kalibracji potrzebny by był czujnik zegarowy, zasilacz 12v. Czujnik można kupić za 40 zł, zasilacz mam. Coś jeszcze będzie potrzebne? Może kolega da się namówić na napisanie jakiegoś manuala hmm.gifgrinser006.gif?

Napisano

Może kolega da

> się namówić na napisanie jakiegoś manuala ?

Jak masz już czujnik, to żeby to zrobić "po bożemu", wypada mieć jeszcze przelotkę, którą z jednej strony wkręcasz w gniazdo dyszy w listwie (G1/8), a z drugiej mocujesz w niej czujnik (docisk śrubką z boku. Do tego przedłużka do trzpienia pomiarowego czujnika, która będzie się opierać o tłoczek i możesz bawić się w kalibrację.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.