Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

stare auto, gaz i automat

Featured Replies

Napisano

co myslicie, konkretnie chodzi mi o Mondeo 96, 2.0 benzyna gaz, automatyczna skrzynia biegow. Silnik z serii zetec ???

Spotkal sie ktos z taka konfiguracja, slyszeliscie cos na ten temat, awaryjnosc, latwosc naprawy ??? Osobiscie najbardziej balbym sie tego automatu, bo to nigdy nie wiadomo jak byl uzytkowany. Olej, przelaczanie biegow itp.

20.GIF

P.s. Oczywiscie pomijamy kwestie rdzewienia mondziakow zlosnik.gif

Napisano

Automatyczną skrzynię biegów jest trudniej zamordować niż manualną. Skrzynią biegów przejmowałbym się najmniej.

EDIT: Kupujesz, dajesz nowy filtr, nowy płyn hydrauliczny i powinno być ok.

Pozdrawiam BAS

Napisano

te silniki nie lubią gazu a jak już to instalacja powinna być perfekcyjna ustawiona. Poza tym wygodne auto o rdzy nie wspominam bo o tym już wiesz smile.gif

Napisano

> co myslicie, konkretnie chodzi mi o Mondeo 96, 2.0 benzyna gaz, automatyczna skrzynia biegow.

> Silnik z serii zetec ???

> Spotkal sie ktos z taka konfiguracja, slyszeliscie cos na ten temat, awaryjnosc, latwosc naprawy

> ??? Osobiscie najbardziej balbym sie tego automatu, bo to nigdy nie wiadomo jak byl

> uzytkowany. Olej, przelaczanie biegow itp.

> P.s. Oczywiscie pomijamy kwestie rdzewienia mondziakow

przy LPG i automacie pierwsze co mi się nasuwa, to że falowanie wolnych obrotów może przyczynić się do uszkodzenia skrzyni, wiec instalacja LPG powinna byc jak najbardziej stabilna i trzymająca parametry

bo automat naturalnie "pełza", a przy falowaniu będzie chciał jechać do przodu i będzie musiał być trzymany hamulcem nożnym co = naprężenia w skrzyni

wrzucania na N nie rozważam - bo to żadne wyjście

Napisano

> co myslicie, konkretnie chodzi mi o Mondeo 96, 2.0 benzyna gaz, automatyczna skrzynia biegow.

> Spotkal sie ktos z taka konfiguracja, slyszeliscie cos na ten temat, awaryjnosc, latwosc naprawy

> ??? Osobiscie najbardziej balbym sie tego automatu, bo to nigdy nie wiadomo jak byl

trochę dziwne pytanie, bo czego innego można oczekiwać po 15-letnim Mondeo jeśli nie kłopotów zlosnik.gif

jeśli nie leje się z niego, skrzynia nie szarpie, jeździ i zawias trzyma się karoserii, to możesz brać, ale trzeba sie liczyć z tym, że pojeździ może pół, a może 2,5 roku... zlosnik.gif

Napisano

ale gaz której generacji? sekwencja?

Napisano
  • Autor

odpowiem ogolnie.

Zgodze sie,ze automat bedzie trwalszy jednak pod warunkiem ksiazkowego serwisowania. Jesli ktos zaniedba to moga byc klopoty. Tak samo w przypadku podanym powyzej, zle ustawiona instalacja i falowanie obrotow.

Wiem, ze auto za 5000, czy to 12 czy 15 letnie to potencjalne klopoty. Ale niestety nie ma cashu na wiecej i lepiej :/. Do tego auto ma byc duze.

Osobiscie obstawalem za Lanosem, bo to w miare swieze mozna wyrwac i nie dojechane. A w razie W nawet powazniejsza naprawa jest w miare tania i kazdy to naprawi. Jednak jest problem, prawdziwe perelki z netu rozchodza sie w ciagu minuty slinka.gif

Napisano

Jesli to w tym mondeo jest montowany ten sam automat, ktory ford wsadzal do amerykanskich focusow i mazdy 626, to stanowczo odradzam. Paskudna skrzynia - w ciagu pol roku padly mi trzy sztuki - najprawdopodobniej blad w elektronice, powodujacy autogotowanie sie skrzyni. Ostatecznie moja mazde sprzedalem handlarzom, bo stracilem cierpliwosc.

Ogolnie automat + gaz jak najbardziej okey - pod warunkiem dobrze zestrojonej instalacji, zeby obroty nie falowaly na postoju.

Ale ten konkretnie automat uwazam za pomylke.

Napisano

w Fordzie to tylko 1,3 pod LPG się nadawało, Zetec z regulacją płytkową w tym Mondku, będzie już pewnie w ostatnim stadium życia - zapytaj się z ciekawości właściciela o regulacje luzu zaworowego zlosnik.gif

Napisano

> Jesli to w tym mondeo jest montowany ten sam automat, ktory ford wsadzal do amerykanskich focusow i

> mazdy 626, to stanowczo odradzam. Paskudna skrzynia - w ciagu pol roku padly mi trzy sztuki -

> najprawdopodobniej blad w elektronice, powodujacy autogotowanie sie skrzyni. Ostatecznie moja

> mazde sprzedalem handlarzom, bo stracilem cierpliwosc.

> Ogolnie automat + gaz jak najbardziej okey - pod warunkiem dobrze zestrojonej instalacji, zeby

> obroty nie falowaly na postoju.

> Ale ten konkretnie automat uwazam za pomylke.

CD4E - oznaczenie zgadza się z 626, ale nie z Focusem US, tym bardziej, że Focus US to jest następne dzisięciolecie, 00-07;

wszystkie Focusy, w tym US, miały skrzynię 4F27E ( FN4A-EL ozn. Mazdy), która jest siłą rzeczy nastepcą CD4E spineyes.gif

Napisano

> CD4E - oznaczenie zgadza się z 626, ale nie z Focusem US, tym bardziej, że Focus US to jest

> następne dzisięciolecie, 00-07;

> wszystkie Focusy, w tym US, miały skrzynię 4F27E ( FN4A-EL ozn. Mazdy), która jest siłą rzeczy

> nastepcą CD4E

No wlasnie myslalem o skrzyni CD4E - nie wiem, czemu mi sie ubzduralo, ze focus tez na tym jezdzil.

Straszny shit z tej skrzyni, osoba ktora robila mi kapitalny remont stwierdzila, iz moje awarie nie sa odosobnionym przypadkiem.

Napisano

> No wlasnie myslalem o skrzyni CD4E - nie wiem, czemu mi sie ubzduralo, ze focus tez na tym jezdzil.

> Straszny shit z tej skrzyni, osoba ktora robila mi kapitalny remont stwierdzila, iz moje awarie nie

> sa odosobnionym przypadkiem.

potwierdzam automat w starych mondeo, 626, mx6 to jedne z najgorszych (czyt. awarujnych) skrzyn

Napisano

skrzynia automat w mondeo to masakra, mialem takiego 2.0 z 98r mul totalny, skrzynia sypia sie jak diabli, moj poszedl na czesci bo byl w kierą po prawej stronie i 1 rzecz jaka poszla to skrzynia, a telefonow mialem co niemiara, nie wspomne o spalaniu, przy tempomacie 110km.h palil 9 litrow

Napisano

> w Fordzie to tylko 1,3 pod LPG się nadawało, Zetec z regulacją płytkową w tym Mondku, będzie już

> pewnie w ostatnim stadium życia - zapytaj się z ciekawości właściciela o regulacje luzu

> zaworowego

pad.gif U-hu-hu, fachowiec od Fordów się odezwał. pad.gif

Coś dzwoni, ale nie do końca wiadomo, w którym kościele.

Sorry, taka prawda.

Zetec pakowany w 96 roku miał regulację hydrauliczną i jak najbardziej dobrze współpracował z LPG. Szczególnie sekwencją, ale nawet i II gen można było na tym posadzić.

Dokształt proponuję. Albo milczenie, co to złotem bywa.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

Jeśli silnik jest zdrowy, to LPG można zakładać. Polecam sekwencję, jako mniej problemową, choć zdaję sobie sprawę z tego, że w przypadku Mundka MkI z 96 nowa inst sekwencyjna może podwoić jego wartość.

Automaty w Mondkach w tych czasach nie były czymś godnym polecenia. Niestety, ich trwałość liczona była na circa 100-150 tys km. Potem opłacalna była jedynie konwersja na manual. Jesli miałbym coś doradzić, to proponuję nastepującego Mundka:

- rocznik do 1998, bo w tym roku Ford zmienił w Zetecach sterowanie zaworami z hydrauliki na płytki - niby precyzyjniejsze, ale za to bardziej kosztowne w regulacji

- manual, dla świętego spokoju, skrzynia MTX75 to dobry i sprawdzony mechanizm

- silnik 2.0 jest najbardziej optymalny dla tego samochodu

- nadwozie wedle uznania, ale ja za najbardziej uniwersalne uważam liftbacka

- wersja Ghia, bo po co się ograniczać

Miałem dwa Mundki, gazowałem je, eksploatowałem, walczyłem ze rdzą i ....... nadal wspominam je bardzo dobrze. Gdyby nie rodzinka, moim następnym samochodem byłby Mundek MkIV lub Mazda 6.

Oczywiście..... !!! wink.gifwink.gifwink.gif

Pozdro

Bartek

Napisano

> te silniki nie lubią gazu a jak już to instalacja powinna być perfekcyjna ustawiona. Poza tym

> wygodne auto o rdzy nie wspominam bo o tym już wiesz

No i mamy kolejnego fachofffffca od Fordów i gazu. hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

> No wlasnie myslalem o skrzyni CD4E - nie wiem, czemu mi sie ubzduralo, ze focus tez na tym jezdzil.

> Straszny shit z tej skrzyni, osoba ktora robila mi kapitalny remont stwierdzila, iz moje awarie nie

> sa odosobnionym przypadkiem.

Google potwierdza co piszesz o CD4E ok.gif

inne Fordy poza Mondeo I oczywiście też dzieliły tę skrzynię;

ja tylko podkreślam, że Focusy miały inne skrzynie, jak również następne Mondeo, 00-07, miały inne

Napisano

> Google potwierdza co piszesz o CD4E

> inne Fordy poza Mondeo I oczywiście też dzieliły tę skrzynię;

> ja tylko podkreślam, że Focusy miały inne skrzynie, jak również następne Mondeo, 00-07, miały inne

Z tego, co słyszałem, pierwszą tak naprawdę udaną skrzynią auto w europejskich Fordach była skrzynia 6-bieg montowana na początku w Mondeo IV oraz S-maxach/Galaxy. Ale to mówimy o czasach 2-3 lata wstecz.

I nie mam tu na myśli PowerShifta.

Pozdro

Bartek

Napisano

> Z tego, co słyszałem, pierwszą tak naprawdę udaną skrzynią auto w europejskich Fordach była

> skrzynia 6-bieg montowana na początku w Mondeo IV oraz S-maxach/Galaxy. Ale to mówimy o

> czasach 2-3 lata wstecz.

> I nie mam tu na myśli PowerShifta.

AF40 aka Aisin AW TF-81SC - udana pewnie jest, ale podobno nietrwała, wrażliwa na ostrą jazdę na zimnym ATF, i wymagająca regularnych częstych zmian ATF, ale z drugiej strony, może takie są te nowe skrzynie i trzeba dbać zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.