Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cross dla amatora

Featured Replies

Napisano

witajcie

jestem amatorem, mam w okolicy trochę górek i innych dupereli. W ramach relaksu od czasu do czasu chciałbym sobie pojeździć w terenie. Nie chce wydawać majątku czy sprzęt z linku się sprawdzi? allegro

wiem, że to chinol ale proste naprawy zrobię sobie sam zresztą części tanie. Używany byłby z 2-3 razy w miesiącu.

Napisano
  • Autor

> Bez rejestrowania?

Tak, po drugiej stronie ulicy mam już trochę pola lasy górki i takie tam, a jak gdzieś dalej to na przyczepkę i jazda. A tak na marginesie jakby założyć do tego lampy i kierunki dałby się zarejestrować?

Napisano

> Tak, po drugiej stronie ulicy mam już trochę pola lasy górki i takie tam, a jak gdzieś dalej to na

> przyczepkę i jazda. A tak na marginesie jakby założyć do tego lampy i kierunki dałby się

> zarejestrować?

musi byc homologacja dopuszczajaca do ruchu drogowego

a full crossy jej nie maja...

Napisano
  • Autor

> musi byc homologacja dopuszczajaca do ruchu drogowego

> a full crossy jej nie maja...

no trudno, ale jak oceniacie sam sprzęt? Nada się do takiego zastosowania?

Napisano

> no trudno, ale jak oceniacie sam sprzęt? Nada się do takiego zastosowania?

nie

rozpadnie sie po kilku kilometrach

Napisano

> nie

> rozpadnie sie po kilku kilometrach

patrzac na cene to tez mam takie obawy ale nie wypowiadam sie bo sie nie znam ...

Napisano

Panie to dla 12 latka jest... Poszukaj simsona enduro, albo starego japońca koszt około zł a zabawa nieporównywalnie lepsza i sprzęt mniej awaryjny.

Napisano
  • Autor

> Panie to dla 12 latka jest... Poszukaj simsona enduro, albo starego japońca koszt około zł a

> zabawa nieporównywalnie lepsza i sprzęt mniej awaryjny.

kola ma 17 stki i 14 stki to nie jest taki mały w końcu. Używki się boje bo może być zajechany poza tym części droższe. A ja poturlam się tym rok (a rok to max kilka godzin bo nie mam więcej czasu) i wtedy może coś lepszego sobie kupię jak mi się spodoba.

Napisano

> kola ma 17 stki i 14 stki to nie jest taki mały w końcu.

Jest mały.

Patrzyłeś na wymiary ?

Napisano
  • Autor

> Jest mały.

> Patrzyłeś na wymiary ?

zły link podałem prawidłowy to ten

Wygląda masywniej.

Napisano

> zły link podałem prawidłowy to ten

> Wygląda masywniej.

przod 21 to normalne kolo krosa, z mniejszym sie zwyczajnie bedziesz kopal w piachu ... pomijam fakt, ze te z linkow to JEDNORAZOWKI

Napisano
  • Autor

> Ile ważysz i ile masz cm wzrostu?

95kg 189cm wzrostu

Napisano
  • Autor

>... pomijam

> fakt, ze te z linkow to JEDNORAZOWKI

z tym bym sobie poradził, po prostu chciałem coś do wyładowania stresu po cały dniu pracy sobie sprawić nie wydając majątku przy okazji a jak się coś zepsuje to nawet fajnie będzie okazja do nocnego siedzenia w garażu.

Napisano

> z tym bym sobie poradził, po prostu chciałem coś do wyładowania stresu po cały dniu pracy sobie

> sprawić nie wydając majątku przy okazji a jak się coś zepsuje to nawet fajnie będzie okazja do

> nocnego siedzenia w garażu.

ja Ci mowie jak jest ............

Napisano

> 95kg 189cm wzrostu

jeśli 2T to coś o pojemności 250ccm.

jeżeli 4T to tutaj sam nie wiem. 600ccm będzie cięzkawe, może coś pokroju XT350, dr350, drz400...

Jednak bez 5k PLN nie podchodź do tematu, a i za te pieniądze nie będzie co kupić.

Polecam RM250.

Napisano
  • Autor

> ja Ci mowie jak jest ............

wiem, najlepiej jednak jak się przymierzę do takiego sprzęta i się przejadę.

Napisano

> z tym bym sobie poradził, po prostu chciałem coś do wyładowania stresu po cały dniu pracy sobie

> sprawić nie wydając majątku przy okazji a jak się coś zepsuje to nawet fajnie będzie okazja do

To co linkujesz jest nienaprawialne... lepiej przepij te pieniądze.

Napisano
  • Autor

> Jednak bez 5k PLN nie podchodź do tematu, a i za te pieniądze nie będzie co kupić.

tyle to mi szkoda wydać, na przyjemność krótkotrwałą smile.gif bo znając życie szybko mi się to znudzi nie będę miał czasu jeździć i takie tam.

Napisano

> jeśli 2T to coś o pojemności 250ccm.

> jeżeli 4T to tutaj sam nie wiem. 600ccm będzie cięzkawe, może coś pokroju XT350, dr350, drz400...

> Jednak bez 5k PLN nie podchodź do tematu, a i za te pieniądze nie będzie co kupić.

> Polecam RM250.

cross 250 w 2T zabije go .... juz 125 w 2T idzie jak dzikie

Napisano

> cross 250 w 2T zabije go .... juz 125 w 2T idzie jak dzikie

Bez przesady. Latałem i 125ccm i 250ccm w 2T. 125ccm to totalnie nudne moto z serii od dolu totalnie nic sie nie dzieje, krecimy go, krecimy... zaczyna ciagnac by po chwili znowu oslabnac.

Ja wiem, ze wprawny raider na 125 2t objechalby mnie w zdluz i w szerz nawet gdybym miał sprzęt 2x silniejszy.

Jednak do okazjonalnego latania po błocie 250ccm jest fajniejsze :-) a tak w ogóle to najlepszy do moich wymagań jest 4T większej pojemności i takiego też polecam.

250ccm jest wg mnie o tyle lepsze od 125ccm, ze ma troche dolu.

Kolega na pierwsze moto kupił RM250 i jest mega zadowolony. Założę się, że gdyby kupił 125tkę żałowałby bardzo szybko.

Napisano

> tyle to mi szkoda wydać, na przyjemność krótkotrwałą bo znając życie szybko mi się to znudzi nie

> będę miał czasu jeździć i takie tam.

To odpuść temat.

Napisano

Kup sobie CZ cross 250 smile.gif

Napisano
  • Autor

> To co linkujesz jest nienaprawialne... lepiej przepij te pieniądze.

co dokładnie masz na myśli? Skrzynie? Bo zawieszenie, silnik oraz układ hamulcowy bez problemu się naprawi.Kiedyś naprawiałem chiński skuter podobno nienaprawialny a wszystkie części udało mi się dostać nawet cylinder 80tkę zamiast 50tki wstawiłem grinser006.gif co prawda skuter już nie jeździ bo nie dokręciłem czegoś i rozwaliło obudowę ale to już inna kwestia.

Napisano

> co dokładnie masz na myśli?

Jeżeli już dostaniesz części to chwilę po remoncie będziesz musiał znowu szukać gratów.

Pomysł z CZ cross jest podobny do zakupu chińskiego sprzętu.

jakość części jest mizerna, czasochłonność obsługi potrafi zabrać całą przyjemność z jazdy.

O ile na samym początku wszelkie naprawy będziesz wykonywał bez złości o tyle po pewnym czasie będziesz miał dość.

To jest oczywiście moje zdanie - możesz zgadzać się lub nie. Ja podobne tematy przerobiłem.

Pamiętaj, że nawet japońskiej produkcji cross 2T jest stosunkowo kosztowną zabawką, także dosć szybko zużywającą się i wymagającą napraw.

Co innego amatorskie 4T. Tu poza rzeczami typu klocki, napęd, opony, olej do roboty nie ma nic (o ile sprzęt zdrowy). Inaczej w sprzęcie bardziej wyczynowym. Koszty idą w tysiące licząc w obrębie jednego sezonu upalania.

Podsumowując: wg mnie w sensowny sposób za 2k tego tematu nie załatwisz.

Napisano
  • Autor

> Jeżeli już dostaniesz części to chwilę po remoncie będziesz musiał znowu szukać gratów.

czuje, że masz rację wszystko za tym przemawia to jak 3 krotna wymiana zaworu egr, na początku no trudno wymienię a potem ku...a znowu grinser006.gif Ale naszło mnie na lekkie objazdówki po polach a nie chce wydać więcej niż 1500zł.Chyba, trzeba się dzisiaj upić i zapomnieć o temacie.

Napisano

> chce wydać więcej niż 1500zł.Chyba, trzeba się dzisiaj upić i zapomnieć o temacie.

Przerabialem ten temat ostatnio i wyszlo mi ze za tą cene lepiej odpuscic temat.

Cos normalnego w stanie agonalnym, ale umozliwiajacym polatanie i zabawe przez sezon kosztuje od 3tys w zwyż

Napisano

no jak chcesz zostać kaleką to kup sobie taki zlosnik.gif

Napisano

> Kup sobie CZ cross 250

i wasztat podręczny i dobrą linke hehe.gif

Napisano

> i wasztat podręczny i dobrą linke

Nie przesadzaj smile.gif

To że większośc jest zaniedbana, to wcale nie znaczy ze są aż takie awaryjne, a przyjemności w terenie dają dużo smile.gif

Napisano

> Nie przesadzaj

> To że większośc jest zaniedbana, to wcale nie znaczy ze są aż takie awaryjne, a przyjemności w

> terenie dają dużo

Raz, że awaryjne.

Dwa, że zaplon robi co chce (no chyba, ze sa juz jakies bardziej cywilizowane rozwiazania do tego motocykla niz fabryczne).

Trzy, ze wszystko co kupisz bedzie i tak wymagalo duzego pakietu startowego... a to kasa.

Napisano

> Nie przesadzaj

> To że większośc jest zaniedbana, to wcale nie znaczy ze są aż takie awaryjne, a przyjemności w

> terenie dają dużo

jasne one nawet nowe po 15 min mają połowe mocy o zawiasie nie wspomne hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Nie przesadzaj

> terenie dają dużo

ja bym dbał, tak realnie patrząc co tam jest takiego awaryjnego czego by się nie dało trwale usunąć?

1. silnik ? w sumie prosta konstrukcja przecież.

2. rama - da się przecież pospawać

3. skrzynia ?

4. zawieszenie - chyba nic ambitnego tam nie ma czego by się nie dało zastąpić trwalszym odpowiednikiem.

5. układ hamulcowy jak wyżej.

Napisano
  • Autor

> Nie przesadzaj

> terenie dają dużo

ja bym dbał, tak realnie patrząc co tam jest takiego awaryjnego czego by się nie dało trwale usunąć?

1. silnik ? w sumie prosta konstrukcja przecież.

2. rama - da się przecież pospawać

3. skrzynia ?

4. zawieszenie - chyba nic ambitnego tam nie ma czego by się nie dało zastąpić trwalszym odpowiednikiem.

5. układ hamulcowy jak wyżej.

Napisano

> ja bym dbał, tak realnie patrząc co tam jest takiego awaryjnego czego by się nie dało trwale

> usunąć?

> 1. silnik ? w sumie prosta konstrukcja przecież.

> 2. rama - da się przecież pospawać

> 3. skrzynia ?

> 4. zawieszenie - chyba nic ambitnego tam nie ma czego by się nie dało zastąpić trwalszym

> odpowiednikiem.

> 5. układ hamulcowy jak wyżej.

Ze wszystkim sobie poradzisz.

Kwestia ile wydach na to kasy i zmarnujesz nerwów...

Podliczając zapewne wyjdzie, że nie ma większego sensu.

Jak dobrze poszukasz znajdziesz podjechane XT600 lub XL600 w granicach 2kPLN. Zrobisz za 1.5kPLN remont i będziesz tłukł po lasach.

Dla amatora sprzęt w pełni wystarczający.

Napisano
  • Autor

> Ze wszystkim sobie poradzisz.

wiele rzeczy jestem w stanie dorobić samemu, tulejki i inne duperele.

> Kwestia ile wydach na to kasy i zmarnujesz nerwów...

dla mnie praca przy aucie lub czymś innym związanym z motoryzacją to czysta przyjemność ale domyślam się, że robienie czegoś któryś raz z kolei może wkurzyć smile.gif

> Podliczając zapewne wyjdzie, że nie ma większego sensu.

> Jak dobrze poszukasz znajdziesz podjechane XT600 lub XL600 w granicach 2kPLN. Zrobisz za 1.5kPLN

> remont i będziesz tłukł po lasach.

oglądałem ostatnio niemieckie ogłoszenia jest sporo różnych sprzętów i chyba się po jakiś wybiorę.

> Dla amatora sprzęt w pełni wystarczający.

no właśnie zero profesjonalizmu zwykła jazda żeby odreagować trudy dnia codziennego.

Napisano

> Bez przesady. Latałem i 125ccm i 250ccm w 2T. 125ccm to totalnie nudne moto z serii od dolu

> totalnie nic sie nie dzieje, krecimy go, krecimy... zaczyna ciagnac by po chwili znowu

> oslabnac.

> Ja wiem, ze wprawny raider na 125 2t objechalby mnie w zdluz i w szerz nawet gdybym miał sprzęt 2x

> silniejszy.

> Jednak do okazjonalnego latania po błocie 250ccm jest fajniejsze :-) a tak w ogóle to najlepszy do

> moich wymagań jest 4T większej pojemności i takiego też polecam.

> 250ccm jest wg mnie o tyle lepsze od 125ccm, ze ma troche dolu.

> Kolega na pierwsze moto kupił RM250 i jest mega zadowolony. Założę się, że gdyby kupił 125tkę

> żałowałby bardzo szybko.

mialem YZ 125 2T i nie mozna o tym motorze powiedziec ze jest nudne...

Napisano

a co możecie powiedzieć od dt 80?

Napisano

Mialem okazje sie takim czymś karnąc - generalnie bardzo slaby silniczek, który jedzie dopiero na wysokich obrotach i raczej dla nastolatka niz szalenstwa w terenie

Napisano

> a co możecie powiedzieć od dt 80?

mialem DT125 2T

na sam poczatek ok ale po 1. sezonie jazdy zacznie Ci sie mocno nudzic icon_rolleyes.gif

co innego YZ125 2T devil.gif

teraz mam potworka - CRF 450 4T i dopiero jest zabawa spineyes.gif

Napisano

> Mialem okazje sie takim czymś karnąc - generalnie bardzo slaby silniczek, który jedzie dopiero na

> wysokich obrotach i raczej dla nastolatka niz szalenstwa w terenie

a do pyrkania po mieście i wypadu czasem do lasu czy polną drogę, albo po jakichś łąkach?

Napisano

> a do pyrkania po mieście i wypadu czasem do lasu czy polną drogę, albo po jakichś łąkach?

Ja mam MTXa 125 i trzeba kręcić. Ale jak się wkręci i otworzy się zawór wydechowy to jest ok.gifzlosnik.gif

PS:

Jak znajdę dowód rejestracyjny to idzie na sprzedaż grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.