Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Turboronda

Featured Replies

Napisano

Mam pytanie odnośnie czegoś takiego, jak poniżej:

157463-Tak-wyglada-ruch-na-przykladowym-rondzie-turbinowym.jpg

220px-Turbo_Roundabout.svg.png

Czy podczas zjeżdżania z takiego ronda, trzeba wrzucać kierunek?

Zdjęcia ukradłem stąd 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Mam pytanie odnośnie czegoś takiego, jak poniżej:

> Czy podczas zjeżdżania z takiego ronda, trzeba wrzucać kierunek?

tak

Napisano

> tak

Taksówkarze i młodzi gniewni nie muszą hehe.gif

Napisano

> Zdjęcia ukradłem stąd

Jeżeli zamierzasz przeciąć linię przerywaną i jedziesz pasem, z którego jest możliwa jazda w różnych kierunkach, obowiązkowo wrzucasz migacz. Jeśli jedziesz pasem prowadzącym tylko w jednym ustalonym kierunku, nie musisz.

Dotyczy nie tylko ronda.

Napisano
  • Autor

> Jeżeli zamierzasz przeciąć linię przerywaną i jedziesz pasem, z którego jest możliwa jazda w

> różnych kierunkach, obowiązkowo wrzucasz migacz. Jeśli jedziesz pasem prowadzącym tylko w

> jednym ustalonym kierunku, nie musisz.

I właśnie tak mi się wydawało. Te ronda mają raczej taką konstrukcję, że pas, którym się jedzie, wymusza kierunek jazdy, więc wrzucenie kierunku przez zjeżdżającego z turboronda, może bardziej zaszkodzić niż pomóc.

Napisano

zawsze trzeba pokazywac kierunkowskaz przy wjezdzie lewy i przy zjezdzie prawy. przy czym ten pierwszy to są różne szkoły

Napisano

> I właśnie tak mi się wydawało. Te ronda mają raczej taką konstrukcję, że pas, którym się jedzie,

> wymusza kierunek jazdy, więc wrzucenie kierunku przez zjeżdżającego z turboronda, może

> bardziej zaszkodzić niż pomóc.

nie, przyklad - jadac od dolu w gore prawym pasem:

- wrzucisz kierunek - wiadomo ze skrecasz w prawo

- nie wrzucisz - wiadomo ze jedziesz prosto i ci z prawej czekaja na ciebie

Napisano
  • Autor

No tak, ale wtedy to od razu przed rondem wrzucasz kierunek, co sygnalizuje, że nie masz zamiaru go okrążać.

Napisano

> No tak, ale wtedy to od razu przed rondem wrzucasz kierunek, co sygnalizuje, że nie masz zamiaru go

> okrążać.

i znowu nie - wjezdzajac na rondo nie masz obowiazku wrzucania kierunkowskazu - dopiero zjezdzajac z niego (w sensie przekraczania linii rozdzielajacej pasy ruchu)

wiec wracajac do mojego przykladu:

- wjezdzasz odpowiednim pasem bez sygnalizacji

- zjezdzasz w prawo - wrzucasz kierunek

- jedziesz prosto (z prawego pasa) - nie ma potrzeby sygnalizowania zjazdu

jak wjezdzasz lewym pasem od dolu, to przy kazdym zjezdzie przekraczas linie i zawsze wlaczasz kierunek przy zjezdzaniu (no chyba ze nawrotke robisz...)

Napisano

> i znowu nie - wjezdzajac na rondo nie masz obowiazku wrzucania kierunkowskazu - dopiero zjezdzajac

> z niego (w sensie przekraczania linii rozdzielajacej pasy ruchu)

Z tego ronda można zjechać nie przekraczając linii rozdzielającej - zjazd na zdjęciu, drugi po stronie przeciwnej.

> jak wjezdzasz lewym pasem od dolu, to przy kazdym zjezdzie przekraczas linie i zawsze wlaczasz

> kierunek przy zjezdzaniu (no chyba ze nawrotke robisz...)

Zdecyduj czy każdym, czy nie każdym ?

Napisano

> Zdjęcia ukradłem stąd

ja nie migam, tzn jak jadę prosto cały czas "swoim" pasem

migam w prawo gdy jadę w prawo, a w lewo gdy jadę w lewo

podobna zasada jest na "rondach" tzw z wyspą centralną, tam też miga się jak na skrzyżowaniu, a nie typowym rondzie

Napisano

> Zdjęcia ukradłem stąd

Rondo przy A4 na węźle Prądy (Opole - Nysa).

Jasne, że trzeba włączać.

Napisano

> podobna zasada jest na "rondach" tzw z wyspą centralną,

> tam też miga się jak na skrzyżowaniu, a nie typowym rondzie

a jak wygląda rondo bez wyspy??

Czy nie chodziło Ci przypadkiem o rondo z sygnalizacją świetlną i bez niej??

Bo mnie uczyli, że na rondzie z sygnalizacją rzeczywiście miga się jak na zwykłym skrzyżowaniu.

Za to na rondzie bez sygnalizacji to tylko prawy przy zjeździe.

Rozumiem przypadki migania w lewo jak rondo jest duże (w sensie powierzchni) i się jedzie zewnętrznym pasem, bo wtedy ktoś ze środkowego ma pewność, że musi ustąpić. Ale w innym przypadku to totalny bezsens.

Napisano

Na pasach masz strzałki kierunkowe. Kierunek włączasz jeśli zamierzasz zmienić kierunek jazdy lub pas ruchu

Napisano

> a jak wygląda rondo bez wyspy??

a czy ja coś pisałem o braku wyspy ? (choć czasem są takie przypadki, tzn dokładnie wyspy przejezdne dla większych aut)

> Czy nie chodziło Ci przypadkiem o rondo z sygnalizacją świetlną i bez niej??

nie chodziło mi o skrzyżowanie które nazywa się "z wyspą centralną"

d_czyz-300x292.jpg

przeważnie jest z sygnalizacją, ale bywa że sygnalizacja nie działa, lub jej nie ma

> Bo mnie uczyli, że na rondzie z sygnalizacją rzeczywiście miga się jak na zwykłym skrzyżowaniu.

a jak sygnalizacja miga na żółto ?

> Za to na rondzie bez sygnalizacji to tylko prawy przy zjeździe.

> Rozumiem przypadki migania w lewo jak rondo jest duże (w sensie powierzchni) i się jedzie

> zewnętrznym pasem, bo wtedy ktoś ze środkowego ma pewność, że musi ustąpić. Ale w innym

> przypadku to totalny bezsens.

dla mnie miga się jak zmieniasz pas ruchu, lub kierunek

http://www.sigma1.pl/nauka-jazdy/pomoce/rondo-dywizjonu-308/84#more-84

Napisano

> Z tego ronda można zjechać nie przekraczając linii rozdzielającej - zjazd na zdjęciu, drugi po

> stronie przeciwnej.

> Zdecyduj czy każdym, czy nie każdym ?

dobra po kolei :

220px-Turbo_Roundabout.svg.png

* wjazd prawym pasem od dolu

- skrecasz w prawo - kierunkowskaz przy wyjezdzie

- jedziesz prosto - brak kierunkowskazu przy wyjezdzie

* wjazd lewym pasem od dolu

- jedziesz 'prosto' - kierunkowskaz przy wyjezdzie

- jedziesz w lewo - kierunkowskaz przy wyjezdzie

- 'zawracasz' - brak kierunkowskazu na wyjezdzie

oraz modyfikacja wynikajace ze zmiany pasow w czasie jazdy po okregu tam gdzie mozna.

Napisano

> Rondo przy A4 na węźle Prądy (Opole - Nysa).

> Jasne, że trzeba włączać.

Na przykładzie schematu:

linia zielona, zjazd bez kierunkowskazu,

linia pomarańczowa, z kierunkowskazem.

7c9979550a.gif

Napisano

> dobra po kolei :

> * wjazd prawym pasem od dolu

> - skrecasz w prawo - kierunkowskaz przy wyjezdzie

> - jedziesz prosto - brak kierunkowskazu przy wyjezdzie

> * wjazd lewym pasem od dolu

> - jedziesz 'prosto' - kierunkowskaz przy wyjezdzie

> - jedziesz w lewo - kierunkowskaz przy wyjezdzie

> - 'zawracasz' - brak kierunkowskazu na wyjezdzie

> oraz modyfikacja wynikajace ze zmiany pasow w czasie jazdy po okregu tam gdzie mozna.

Z tym się zgodzę. Gratuluję dużych postępów w nauce. ok.gif

Napisano

> Z tym się zgodzę. Gratuluję dużych postępów w nauce.

tam zaraz w nauce... kawe wypilem i mi sie klarownosc pisania poprawila wink.gif

Napisano

No nareszcie ktoś zapodał rysunek ronda, gdzie jadąc prosto nie używa się żadnego kierunkowskazu, jadąc w prawo - prawego a jadąc w lewo - lewego... smile.gif A takich rond np. w Wawie jest sporo...

Napisano

> nie chodziło mi o skrzyżowanie które nazywa się "z wyspą centralną"

To odrębny temat na dłuuuugą dyskusję.

Włos się jeży na głowie, co ludzie wyczyniają podczas lewoskrętów:

Jazda na krzyż, w poprzek, po dwóch pasach itp.

Napisano

> Na przykładzie schematu:

> linia zielona, zjazd bez kierunkowskazu,

> linia pomarańczowa, z kierunkowskazem.

Ale czy to źle, że włączam kierunkowskaz na takim rondzie nawet wówczas kiedy nie muszę?

Mam taki odruch i zawsze przy zjeździe z obojętnie jakiego ronda włączam i nie uważam by był oto przyczyną jakiegoś ogromnego zamieszania.

Poza tym gdy jadę przez rondo to zawsze mam duszę na ramieniu i kierunkowskazów innych samochodów nie biorę całkiem serio gdyż co kierowca to po innej szkole i włącza po swojemu lub nie włącza wcale.

Osobiście trzymam się starej rdzennej zasady bez względu jakie to rondo jest: gdy na rondzie będę zjeżdżał zaraz pierwszym zjazdem to włączam przed rondem prawy kierunkowskaz.

Gdy rondo ma kilka pasów to gdy zmieniam pasy będąc na rondzie to też włączam kierunkowskaz tak jak się to robi podczas normalnej zmiany pasa ruchu, a gdy zjeżdżam z ronda zawsze włączam kierunkowskaz.

Napisano

> Na przykładzie schematu:

> linia zielona, zjazd bez kierunkowskazu,

> linia pomarańczowa, z kierunkowskazem.

waytogo.gif

w krk jest rondo gdzie dwa pasy wyjeżdżają z ronda

mapa

tu sprawa się komplikuje, bo jadący lewym pasem, wyjeżdżając z ronda nie może mrugać prawym, bo sygnalizował by zmianę pasa a nie wyjazd hmm.gif

inaczej są też rozrysowane strzałki ok.gif

Napisano

> w krk jest rondo gdzie dwa pasy wyjeżdżają z ronda

> mapa

> tu sprawa się komplikuje, bo jadący lewym pasem, wyjeżdżając z ronda nie może mrugać prawym, bo

> sygnalizował by zmianę pasa a nie wyjazd

> inaczej są też rozrysowane strzałki

Bo generalnie należy się stosować do oznakowania poziomego i zasad jego przekraczania. To, że akurat jest to rondo, nie ma większego znaczenia.

Napisano

> Ale czy to źle, że włączam kierunkowskaz na takim rondzie nawet wówczas kiedy nie muszę?

> Mam taki odruch i zawsze przy zjeździe z obojętnie jakiego ronda włączam i nie uważam by był oto

> przyczyną jakiegoś ogromnego zamieszania.

A ja się zastanawiam, czy jeżeli w opisanej powyżej sytuacji (rondo i jazda pasem, któym mozna jechać tylko w jednym kierunku) nie włączamy kierunkowskazu to czy na innym skrzyzowaniu nie bedacym rondem, gdy w prawo skręcamy z pasa przeznaczonego tylko do skrętu w prawo to tez nie mielibyśmy kierunkowskazu uzywać? Jest to pełna analogia obu sytuacji: skrzyzowania, które pokonujemy pasem przeznaczonym tylko do skrętu w prawo (albo w lewo, gdyz tak tez może być).

Wg mnie w obydwu przypadkach trzeba sygnalizować.

Napisano

> Ale czy to źle, że włączam kierunkowskaz na takim rondzie nawet wówczas kiedy nie muszę?

> Mam taki odruch i zawsze przy zjeździe z obojętnie jakiego ronda włączam i nie uważam by był oto

> przyczyną jakiegoś ogromnego zamieszania.

rzuć okiem na rondo które wrzuciłem

jesteś czerwonym, mrugasz w prawo, skąd zielony ma wiedzieć co kombinujesz ? zjazd z ronda czy zmianę pasa ?

284990744-rondo.JPG

post-33658-14352512761727_thumb.jpg

Napisano

> A ja się zastanawiam, czy jeżeli w opisanej powyżej sytuacji (rondo i jazda pasem, któym mozna

> jechać tylko w jednym kierunku) nie włączamy kierunkowskazu to czy na innym skrzyzowaniu nie

> bedacym rondem, gdy w prawo skręcamy z pasa przeznaczonego tylko do skrętu w prawo to tez nie

> mielibyśmy kierunkowskazu uzywać? Jest to pełna analogia obu sytuacji: skrzyzowania, które

> pokonujemy pasem przeznaczonym tylko do skrętu w prawo (albo w lewo, gdyz tak tez może być).

> Wg mnie w obydwu przypadkach trzeba sygnalizować.

Jeśli przed skrzyżowaniem zajmiemy pas przeznaczony do jazdy w jednym określonym kierunku np. w lewo, nie ma powodu, aby sygnalizować.

Napisano

> Jeśli przed skrzyżowaniem zajmiemy pas przeznaczony do jazdy w jednym określonym kierunku np. w

> lewo, nie ma powodu, aby sygnalizować.

Ale przeciez powinienem sygnalizowac zmiane kierunku ruchu. Jadę zezdnia w okreslonym kierunku i postanawiam skręcić w lewo w ulicę prostopadłą. Moim zdaniem nie ma podstaw, aby zaniechać używania kierunkowskazu.

Napisano

> Ale przeciez powinienem sygnalizowac zmiane kierunku ruchu. Jadę zezdnia w okreslonym kierunku i

> postanawiam skręcić w lewo w ulicę prostopadłą. Moim zdaniem nie ma podstaw, aby zaniechać

> używania kierunkowskazu.

Nie zrozumiałeś dyskusji. Jeśli lewoskręt w prostopadłą jest wydzielony, możesz sobie kierunkowskaz darować. Jeśli lewoskręt nie jest wydzielony, np pas do jazdy na wprost i w lewo, kierunkowskazu używasz, za wyjątkiem rzadkich sytuacji, gdy oznakowanie poziome stanowi inaczej.

Napisano

> Nie zrozumiałeś dyskusji. Jeśli lewoskręt w prostopadłą jest wydzielony, możesz sobie kierunkowskaz

> darować. Jeśli lewoskręt nie jest wydzielony, np pas do jazdy na wprost i w lewo,

> kierunkowskazu używasz, za wyjątkiem rzadkich sytuacji, gdy oznakowanie poziome stanowi

> inaczej.

Uważam, że dyskusje zrozumiałem i wg mnie ww stwierdzenia nie odzwierciedlają tego, co zawarte jest w przepisach.

Napisano

> Uważam, że dyskusje zrozumiałem i wg mnie ww stwierdzenia nie odzwierciedlają tego, co zawarte jest

> w przepisach.

Zmieniam pas na rondzie, zjeżdżam z niego - używam kierunkowskazu. Przed wjazdem po co? To, gdzie pojadę(czy wpierwszy zjazd, czy na wprost, czy objadę sobie prawie dookoła) określa ewentualne oznakowanie poziome.

Napisano

> Uważam, że dyskusje zrozumiałem i wg mnie ww stwierdzenia nie odzwierciedlają tego, co zawarte jest

> w przepisach.

Tu masz przykład ronda , na którym zgodnie z oznakowaniem poziomym, powinno się zawracać/ objeżdżać z lewym kierunkowskazem, a zjeżdżać bez kierunkowskazu.

89439,103347,9.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.