Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zabezpieczenie motocykla stojącego przed blokiem...

Featured Replies

Napisano

... będę miał taką sytuację, że niestety okoliczny parking strzeżony wypiął się na motocyklistów i nie będzie im świadczył usług "bo miejsca na nie niszczą zieleń, poza tym jest to nieopłacalne".

Dlatego też jestem zmuszony do trzymania moto pod blokiem, będę go stawiał praktycznie pod samym wejściem, częściowo zadaszonym. Aby nie uprzykrzać życia sąsiadom zanim go odpalę oddale się odrobine spod okien, ale temat tyczy się czego innego...

Póki co, żeby odstraszyć potencjalnych wsiadaczy, oglądaczy i dotykaczy kupiłem taki "alarm" Honest

http://allegro.pl/alarm-motocyklowy-honest-bez-montazu-z-pilotem-naj-i1601968916.html

Wiadomo, nic od nie daje prócz odstraszania młodocianych wsiadaczy i może wandali, ale chodzi mi główie o zabezpiczenie przecikradzieżowe. Skłaniam się ku blokadzie na tarcze, ale czy coś to da? Laweta nie pojadą pod samo wejście, przenieść też będzie ciężko (230kg).... Czy macie jakieś inne pomysły prócz AC, bo po pierwsze koszt chory w porównaniu do ceny motocykla, jak i jego wartość katalogowa niewspółmiernie mała co o ceny rynkowej.

Pozdrawiam

Napisano

Szukałbym garażu... postawisz motocykl pod drzwiami to zaraz znajdzie się jakiś zawistny dziadek i dla złości coś Ci wykręci... nie polecam.

Sam na Mokotowie kilka nocy zostawiłem motocykl na Dąbrowskiego (kto tam mieszka to wie, że raz jest spokojnie a innym melusy dają w palnik) z duszą na ramieniu.

Zapięty do słupa grubym łańcuchem. Jednak nie zdecydowałbym się chyba regularnie tak go trzymać.

Choć z drugiej strony stała tam Valkyria długi czas...

Napisano

> ... będę miał taką sytuację, moto pod blokiem, będę go stawiał praktycznie pod samym

> wejściem, częściowo zadaszonym. Czy macie

> jakieś inne pomysły prócz AC,

sam swojego skuterka zamykam w garażu, ale z obserwacji okolicznych jednośladów trzymanych pod chmurką powiem, że w zasadzie prawie wszystkie stoją przykryte pokrowcami - to dla ochrony przed czynnikami atmosferycznymi i zarazem wsiadaczami (tak sądzę). a co do blokady na tarczę - przyjdzie 4 chłopa i moto przeniosą...

sprzęty stoją poprzypinane grubaśnymi zamknięciami do stałych elementów krajobrazu typu znak, latarnia itp. zamknięcie - pewnie linka - grubsze od kciuka. jeden bolid stacjonuje na betonowej pokrywie kanału C.O. zapięty do stalowego "ucha" grinser006.gif tak więc przypinaj moto do czegoś waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Szukałbym garażu... postawisz motocykl pod drzwiami to zaraz znajdzie się jakiś zawistny dziadek i

> dla złości coś Ci wykręci... nie polecam.

> Sam na Mokotowie kilka nocy zostawiłem motocykl na Dąbrowskiego (kto tam mieszka to wie, że raz

> jest spokojnie a innym melusy dają w palnik) z duszą na ramieniu.

> Zapięty do słupa grubym łańcuchem. Jednak nie zdecydowałbym się chyba regularnie tak go trzymać.

> Choć z drugiej strony stała tam Valkyria długi czas...

U mnie ceny garaży za miesiąc to ponad 200 zł - dla samochodu bym tyle nie wydał, a co dopiero dla motocykla wartego około 6000-7000 zł no.gif

Pomysł zdecydowanie odpada...

Napisano
  • Autor

> sam swojego skuterka zamykam w garażu, ale z obserwacji okolicznych jednośladów trzymanych pod

> chmurką powiem, że w zasadzie prawie wszystkie stoją przykryte pokrowcami - to dla ochrony

> przed czynnikami atmosferycznymi i zarazem wsiadaczami (tak sądzę). a co do blokady na tarczę

> - przyjdzie 4 chłopa i moto przeniosą...

> sprzęty stoją poprzypinane grubaśnymi zamknięciami do stałych elementów krajobrazu typu znak,

> latarnia itp. zamknięcie - pewnie linka - grubsze od kciuka. jeden bolid stacjonuje na

> betonowej pokrywie kanału C.O. zapięty do stalowego "ucha" tak więc przypinaj moto do czegoś

Przed noszeniem ma zabezpieczyć to co kupiłem, chociaż przez jakiś czas powyje i zapewne się obudze, zwłaszcza, że spię czujnie wyczulony na pewne dzwięki smile.gif

Łańcuch ewentualnie mógłby być, ale wołałbym coś mniej siermiężnego smile.gif

Napisano

> Przed noszeniem ma zabezpieczyć to co kupiłem, chociaż przez jakiś czas powyje i zapewne się

> obudze, zwłaszcza, że spię czujnie wyczulony na pewne dzwięki

> Łańcuch ewentualnie mógłby być, ale wołałbym coś mniej siermiężnego

wynajmij murzyna do pilnowania. będzie tańszy niż garaż, a i ochrona przez całą noc i nie będziesz musiał spać czujnie 270751858-jezyk.gif

a tak poważnie to; blokada na koło dobra sprawa sam używam...tylko jeszcze łańcuchem mógłbyś zabezpieczyć. A wcale nie musi być siermiężny. można przecież kupić w szmacienej osłonie że wydaje się wtedy taki mniejszy smile.gif

Napisano
  • Autor

> wynajmij murzyna do pilnowania. będzie tańszy niż garaż, a i ochrona przez całą noc i nie będziesz

> musiał spać czujnie

Sprawdzałem, ciężko znaleźć murzyna bez właściciela, a po swojego do Afryki jechać mi się nie opłaca frown.gifzlosnik.gif

> a tak poważnie to; blokada na koło dobra sprawa sam używam...tylko jeszcze łańcuchem mógłbyś

> zabezpieczyć. A wcale nie musi być siermiężny. można przecież kupić w szmacienej osłonie że

> wydaje się wtedy taki mniejszy

No coś będę musiał wykombinować, ale prawdę mówiąc nie chce mi się co wieczór zakładać pokrowca, blokady na tarcze i łańcucha i później to rozbrajać z rana...

Napisano

U mnie wartość motocykla identyczna jak u Ciebie, tyle, że bez AC to bym chyba nie zasnął.

Płacę w Allianzie 700zł za pakiet OC+AC.

Do tego przypinam go łańcuchem do płota (jak ktoś by chciał się przejechać). A jak wiem, że dłużej będzie stał to i pokrowiec naciągnę....

Jak parkuje gdzieś indziej to zakładam blokadę na tarczę.

Reasumując.... Wykup AC i śpij spokojnie...

Napisano

> U mnie ceny garaży za miesiąc to ponad 200 zł - dla samochodu bym tyle nie wydał, a co dopiero dla

> motocykla wartego około 6000-7000 zł

> Pomysł zdecydowanie odpada...

Będziesz jeździł regularnie, czy łikendowo? cfaniaczek.gif

Bo mam wolny boks, ale na Broniewskiego.

Swoją drogą - u Ciebie nie działa jakiś lokalny ZBK?

Na Bielanach boksy stoją do wynajęcia. ok.gif

Napisano

Trochę cię nie rozumiem. Chcesz żby motocykl był bezpieczny a nie chce Ci się nawet zapinać go łańcuchem. Łańcuch to podstawa, bo z blokadą na tarczę łatwo jest motocykl kraść. Im więcej zabezpieczeń tym lepiej. Co do alarmu to wolał bym doinwestować w coś lepszego. Kolega miał jakiś tani chiński alarm i cuda zaczęły się dziać z elektryką. Akumulator może szybko się rozładowywać i jemu odcinało zapłon przy 7tys/obr (jak to możliwe nie wiem)

Napisano

> Co do alarmu to wolał bym doinwestować w coś lepszego. Kolega miał

> jakiś tani chiński alarm i cuda zaczęły się dziać z elektryką. Akumulator może szybko się

> rozładowywać i jemu odcinało zapłon przy 7tys/obr (jak to możliwe nie wiem)

Jak może się coś dziać skoro alarm nie jest podłączony do instalacji motocykla wink.gif

Napisano
  • Autor

> ok mój błąd, nie popatrzyłem dokładnie na aukcję. ten alarm jeśli działa to jest ok:)

Jest sporo opisów w necie i na youtube - zazwyczaj pozytywne smile.gif A myślę, że za tą cenę spełni on swoje zadanie o ile bateria nie padnie w trakcie hehe.gif

Napisano

> Jest sporo opisów w necie i na youtube - zazwyczaj pozytywne A myślę, że za tą cenę spełni on

> swoje zadanie o ile bateria nie padnie w trakcie

można by pomyśleć o jakimś sprytnym zamontowaniu go gdzieś moze pod owiewką albo innym bardziej "odkrytym" miejscu bo pod kanapą to te 120dB trochę zostaje wytłumione pewnie

Napisano
  • Autor

Ogólnie zaplanowałem taki zabieg - jak, że na tym moim nieszczęsnym parkingu nie chcą przyjmować motocykli, stwierdziłem, że kupię łańcuch do motocykla + pokrowiec + alarm i w takim zestawie przypnę go do płotu od parkingu, kilkanaście metrów od budki ochroniarza, pod samą latarnią zlosnik.gif

Jak zacznie wyć alarm, po pierwsze mam na niego wgląd z okna, po drugie myślę, że ochroniarz z racji wycia syreny przy płocie (niewiadomo czy nie jakiś samochód w końcu) się tym zainteresuje...

Plandeka będzie chroniła oczy ciekawskich. Miejsce jest takie, że lawetą się nie podjedzie, słupki od płotu zabetonowane no i miejsce mało uczęszczane przez przypadkowych pieszych, ale dobrze widoczne, w okolicy samochodów i dobrze oświetlone smile.gif

Co sądzicie? smile.gif

Napisano

> Co sądzicie?

ze zostaniesz szybko pogoniony przez parkingowca

Napisano
  • Autor

> ze zostaniesz szybko pogoniony przez parkingowca

Nie, on raczej nie należy do złośliwych gości, tylko takich służbistów z zasadami "nie, bo rada parkingowa postanowiła..."

Myślę, że nie będzie problemów, z resztą nawiązałem z nim dobry kontakt, tylko, że bezowocny frown.gif

Napisano

> Myślę, że nie będzie problemów, z resztą nawiązałem z nim dobry kontakt, tylko, że bezowocny

Pamietaj, ze w Polsce nawet rower hindusowi ukradną - widziales w necie jak kradną r1 z parkingu z monitoringiem ? Byla przypieta i miala alarm i stała pod kamerą....

Jak bedą chcieli ukraść to i tak ukradną, wiec moze AC ?

Napisano

> ... będę miał taką sytuację, że niestety okoliczny parking strzeżony wypiął się na motocyklistów i

> nie będzie im świadczył usług "bo miejsca na nie niszczą zieleń, poza tym jest to

> nieopłacalne".

> Dlatego też jestem zmuszony do trzymania moto pod blokiem, będę go stawiał praktycznie pod samym

> wejściem, częściowo zadaszonym. Aby nie uprzykrzać życia sąsiadom zanim go odpalę oddale się

> odrobine spod okien, ale temat tyczy się czego innego...

> Póki co, żeby odstraszyć potencjalnych wsiadaczy, oglądaczy i dotykaczy kupiłem taki "alarm" Honest

> http://allegro.pl/alarm-motocyklowy-honest-bez-montazu-z-pilotem-naj-i1601968916.html

> Wiadomo, nic od nie daje prócz odstraszania młodocianych wsiadaczy i może wandali, ale chodzi mi

> główie o zabezpiczenie przecikradzieżowe. Skłaniam się ku blokadzie na tarcze, ale czy coś to

> da? Laweta nie pojadą pod samo wejście, przenieść też będzie ciężko (230kg).... Czy macie

> jakieś inne pomysły prócz AC, bo po pierwsze koszt chory w porównaniu do ceny motocykla, jak i

> jego wartość katalogowa niewspółmiernie mała co o ceny rynkowej.

> Pozdrawiam

możę wyczaj jeszcze 3 motocyklistów z osiedla i we 4 wynajmijcie razem 1 garaż (4 moto wejdą do jdnego garażu chyba, nie?) i wtedy koszt jest znacznie mniejszy

Napisano

> Ogólnie zaplanowałem taki zabieg - jak, że na tym moim nieszczęsnym parkingu nie chcą przyjmować

> motocykli, stwierdziłem, że kupię łańcuch do motocykla + pokrowiec + alarm i w takim zestawie

> przypnę go do płotu od parkingu, kilkanaście metrów od budki ochroniarza, pod samą latarnią

Sądzę, że to najrozsądniejszy wariant...

Ja u siebie dałem jeszcze znać w spółdzielni, że będę stawiał moto, żeby nie marudzili.

Napisano

> przenieść też będzie ciężko (230kg)....

Mylisz się. Mojego trampka poprzedniemu właścicielowi (prawowitemu) wytargali.

Napisano

> Mylisz się. Mojego trampka poprzedniemu właścicielowi (prawowitemu) wytargali.

bardzo łatwo się przenosi motocykl...

Za 350 zeta można kupić nożyce do prętów zbrojeniowych fi 14 (żadne ogniwo łańcucha się nie oprze)

do tego 2 łomy i 4 średnio umięśnionych złych ludzików, no i ford transit za 6000 zł...

- trauma - na zawsze... no.gif

Napisano

Dlatego ja uważam, że najlepiej zainwestowane pieniądze w moto to te w AC i dobre opony...

Napisano

> Dlatego ja uważam, że najlepiej zainwestowane pieniądze w moto to te w AC i dobre opony...

zgadza się, ale żadne AC nie wyrówna w 100% straty, zwłaszcza czasu. Jeżeli można więc utrudnić złodziejowi zadanie, to warto o tym myśleć. W moim przypadku (odpukać...) ukraść raczej nigdy nie próbowali, ale kilka razy moto miałem uszkodzone przez wandali frown.gif

Napisano

W moim przypadku (odpukać...) ukraść raczej nigdy

> nie próbowali, ale kilka razy moto miałem uszkodzone przez wandali

To chyba bym wolał, żeby go ukradli... oslabiony.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.