Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silnik 1.6 8V 100 KM

Featured Replies

Napisano

Witam,

jako, iż stałem się szczęśliwym posiadaczem Astry F z tym silnikiem mam pytanie:

1) czemu wszędzie piszą w danych technicznych, iż ma on16 zaworów?

2) czy ktoś dysponuje może wykresem mocy i momentu w/w silnika bo w necie to są tylko 16V

Mam nadzieję, iż autko będzie spoko pomykać - poprzednim było Uno 1.0 LPG

P.S. jeszcze jedno bo ten silnik tak naprawdę różni się tylko tym, że zamiast jednoego ma wielopunkt - czy w razie gdybym chciał zrezygnować z tego rozwiązania to co muszę zmienić - kolektor dolotowy napewno a dalej?

Napisano

> Witam,

> jako, iż stałem się szczęśliwym posiadaczem Astry F z tym silnikiem mam pytanie:

> 1) czemu wszędzie piszą w danych technicznych, iż ma on16 zaworów?

według mojej wiedzy taki silnik nie istnieje. Pokaż zdjęcie komory silnika smile.gif

Napisano

> Witam,

> jako, iż stałem się szczęśliwym posiadaczem Astry F z tym silnikiem mam pytanie:

Jaki masz silnik - C15SE, czy X16XEL?

Pierwszy miał 8V, drugi 16V.

Napisano
  • Autor

> Jaki masz silnik - C15SE, czy X16XEL?

> Pierwszy miał 8V, drugi 16V.

Jak to sprawdzić?

A pozatym gdzie znajdę nr nadwozia w kombiaku?

I jak włączyć światło w kabinie bez otwierania drzwi? - mam szyberdach...

Napisano

> Jak to sprawdzić?

zrób zdjęcie silnika i wrzuć, dawniej wpisywali w dowód jaki silnik, teraz nie

> A pozatym gdzie znajdę nr nadwozia w kombiaku?

koło siedzenia pasażera na podłodze (pomiędzy siedzeniem przednim a drzwiami)

> I jak włączyć światło w kabinie bez otwierania drzwi? - mam szyberdach...

pociągnąć do siebie włącznik świateł

Napisano
  • Autor

> zrób zdjęcie silnika i wrzuć, dawniej wpisywali w dowód jaki silnik, teraz nie

> koło siedzenia pasażera na podłodze (pomiędzy siedzeniem przednim a drzwiami)

> pociągnąć do siebie włącznik świateł

Jaki włącznik? - świateł mijania?

poniżej zdjęcia

post-116584-14352512823073_thumb.jpg

Napisano

Tak, pociagnij do siebie wlacznik swiatel mijania.

Silnik to C16SE, 100KM, 8 zaworow, wtrysk wielopunktowy.

klik

astra.auto.pl

Napisano
  • Autor

> Tak, pociagnij do siebie wlacznik swiatel mijania.

> Silnik to C16SE, 100KM, 8 zaworow, wtrysk wielopunktowy.

> klik

> astra.auto.pl

Czyli jednak istanieje taki silnik?

A dobry? - ja rozumiem, że to jest ten sam co zwykły 1.6 75KM tylko na wielopunkcie, tak?

A to znaczy że też ma rozrząd bezkolizyjny?

A czy może dysponujesz jeszcze wykresem mocy i momentu?

A dobre to goście co zakładali gaz napisali w papierach, że 16V - widać jaka jest ich wiedza - przecież na oko widać że dwa wałki rozrządu tam nie wejdą hehe.gif

Napisano

> Czyli jednak istanieje taki silnik?

Tak.

Potem był robiony podobny Z16SE, ale już tylko 84KM ze względu na normę czystości spalin Euro4.

> A dobre to goście co zakładali gaz napisali w papierach, że 16V - widać jaka jest ich wiedza -

> przecież na oko widać że dwa wałki rozrządu tam nie wejdą

Czasem może być 1 wałek, który obsłuży 16 zaworów. smile.gif

Napisano

> Czyli jednak istanieje taki silnik?

JAk najbardziej

> A dobry? - ja rozumiem, że to jest ten sam co zwykły 1.6 75KM tylko na wielopunkcie, tak?

Nie jestem pewien, niech sie wypowie ktos bardziej obeznany.

> A to znaczy że też ma rozrząd bezkolizyjny?

j.w.

> A czy może dysponujesz jeszcze wykresem mocy i momentu?

Niestety, w necie tez nie znalazlem, ale nie mam czasu porzadnie poszukac.

> A dobre to goście co zakładali gaz napisali w papierach, że 16V - widać jaka jest ich wiedza -

> przecież na oko widać że dwa wałki rozrządu tam nie wejdą

Ten silnik jest 8v. Ale nie musza byc dwa walki, aby bylo 16v. Aktualnie mam diesla 16v z jednym walkiem smile.gif

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Tak.

> Potem był robiony podobny Z16SE, ale już tylko 84KM ze względu na normę czystości spalin Euro4.

> Czasem może być 1 wałek, który obsłuży 16 zaworów.

a jak ten rozrząd?

Napisano

to musisz już zapytać tych co takie bzdury wypisują,

> 2) czy ktoś dysponuje może wykresem mocy i momentu w/w silnika bo w necie to są tylko 16V

> Mam nadzieję, iż autko będzie spoko pomykać

IMO C16SE to świetny silnik, tylko czasem bywają problemy z doborem sprzęgieł w razie potrzeby ich wymiany bo większy jest moment i większa średnica tarczy, różnią się też bodaj wieloklinem,

> P.S. jeszcze jedno bo ten silnik tak naprawdę różni się tylko tym, że zamiast jednoego ma

> wielopunkt - czy w razie gdybym chciał zrezygnować z tego rozwiązania to co muszę zmienić -

> kolektor dolotowy napewno a dalej?

na pewno wiązkę silnika, ECU, trzeba by wziąć schematy i szukać różnic,

confused.gif masz świetny silnik, a dlaczego chcesz zmienić na monowtrysk? lubisz auta muły?

brat

Napisano
  • Autor

> to musisz już zapytać tych co takie bzdury wypisują,

> IMO C16SE to świetny silnik, tylko czasem bywają problemy z doborem sprzęgieł w razie potrzeby ich

> wymiany bo większy jest moment i większa średnica tarczy, różnią się też bodaj wieloklinem,

> na pewno wiązkę silnika, ECU, trzeba by wziąć schematy i szukać różnic,

> masz świetny silnik, a dlaczego chcesz zmienić na monowtrysk? lubisz auta muły?

> brat

Nie, tylko boję się, ażeby nie występowały jakieś cyrki z tym wielopunktem - chociaż kolektor ssący ma metalowy i w obudowie filtra powietrza ma klapkę przeciwwybuchową - mam LPG podciśnieniówkę

Napisano

Mam silnik przerabiany z monowtrysku na wielopunkt, Z X16SZR zrobiłem C16SE. X16SZR ma czujnik spalania stukowego, w bloku C16SE z tego co pamiętam (mam taki w piwnicy) niema miejsca. Różnią się na pewno głowicą, wiązką i kompem, kolektorem to tak z najważniejszych rzeczy a co do szczegółów, rura od filtra powietrza do przepustnicy, rura od nagrzewnicy do kolektora ssącego, linka gazu, czujnik położenia przepustnicy, krokowy, u mnie przewody paliwowe od X16SZR były ze 20cm za długie przy C16SE ale to nie problem bo można było się upchnąć ale odwrotnie mogą być za krótkie. To tyle z tego co pamiętam. C16SE jest bardzo fajnym silnikiem. Jeździ bardzo przyjemnie, jedyne co mi w nim padło to czujnik położenia przepustnicy ale był oryginalny co oznacza że miał ponad 16 lat. Ogólnie 8V są łatwe w naprawach smile.gif

Silnik 2 generacje znosi podobno dobrze... Lepiej sekwencje ale większość sądzi że nie warto. Co do klapki w dolocie to w standardzie nie było chyba że ktoś wsadził. Jak nie masz na rurze między kolektorem a filtrem to dorzuć...

Napisano
  • Autor

> Mam silnik przerabiany z monowtrysku na wielopunkt, Z X16SZR zrobiłem C16SE. X16SZR ma czujnik

> spalania stukowego, w bloku C16SE z tego co pamiętam (mam taki w piwnicy) niema miejsca.

> Różnią się na pewno głowicą, wiązką i kompem, kolektorem to tak z najważniejszych rzeczy a co

> do szczegółów, rura od filtra powietrza do przepustnicy, rura od nagrzewnicy do kolektora

> ssącego, linka gazu, czujnik położenia przepustnicy, krokowy, u mnie przewody paliwowe od

> X16SZR były ze 20cm za długie przy C16SE ale to nie problem bo można było się upchnąć ale

> odwrotnie mogą być za krótkie. To tyle z tego co pamiętam. C16SE jest bardzo fajnym silnikiem.

> Jeździ bardzo przyjemnie, jedyne co mi w nim padło to czujnik położenia przepustnicy ale był

> oryginalny co oznacza że miał ponad 16 lat. Ogólnie 8V są łatwe w naprawach

> Silnik 2 generacje znosi podobno dobrze... Lepiej sekwencje ale większość sądzi że nie warto. Co do

> klapki w dolocie to w standardzie nie było chyba że ktoś wsadził. Jak nie masz na rurze między

> kolektorem a filtrem to dorzuć...

Panowie, a teraz najważniejsze...

włąsnie przejechałem pierwsze 120km i przy tankowaniu weszło tylko 10,7 litra gazu yikes.gifboje_sie.gifyay.gif

Cykl 40% trasa prędkość 110-120 a reszta miasto przepisowo

I chwała mu za to!!! yay.gifyay.gifyay.gif

Napisano

> I chwała mu za to!!!

Będzie jeszcze większa jak zaczniesz ciąć cytaty...

Pozdroofka

Napisano

> Nie, tylko boję się, ażeby nie występowały jakieś cyrki z tym wielopunktem - chociaż kolektor ssący

> ma metalowy i w obudowie filtra powietrza ma klapkę przeciwwybuchową - mam LPG podciśnieniówkę

cóż, problem nie w silniku tylko w złej generacji instalacji LPG założonej do niego,

brat

Napisano
  • Autor

> IMO C16SE to świetny silnik, tylko czasem bywają problemy z doborem sprzęgieł w razie potrzeby ich

> wymiany bo większy jest moment i większa średnica tarczy, różnią się też bodaj wieloklinem,

Witam,

czy możesz trochę dokładniej napisać o tym bo uważam, że akurat sprzęgło się kończy może jest jakiś nr częsci czy coś żebym po wywaleniu go z auta nie musiał jechać autobusem po nowe.

A uważam, że podlega wymianie bo od kupna autka zrobiłem 200km i zaczął słabo wysprzęglać (do tego stopnia, że wsteczny wchodził z dużym zgrzytem a i 1 ciężko wchodziła) następnie wczoraj podciągnąłem linkę i było świetnie ale tylko przez jakieś 50-70km i znów jest to samo - tak więc docisk(te blaszki) chce się chyba ze mną rozstać 30.GIF

Właśnie się dowiedziałem ile kosztują te sprzęgła - masakra!!!

LUK 620033400

-370 zeta

ale

LUK 620180500

-720 boje_sie.gifsciana.gifbbq.gif

Skąd mam się dowiedzieć jaki typ jest u mnie?

Oby nie ten za 720 blagam.gif

Napisano

> czy możesz trochę dokładniej napisać o tym ...

zmiana sprzęgieł nastąpiła w zależności od numeru silnika,

do nr silnika : 02V78522 (np SACHS 3000 174 001)

i od nr. silnika : 02V78523 (np SACHS 3000 174 005)

brat

Napisano

> Nie, tylko boję się, ażeby nie występowały jakieś cyrki z tym wielopunktem - chociaż kolektor ssący

> ma metalowy i w obudowie filtra powietrza ma klapkę przeciwwybuchową - mam LPG podciśnieniówkę

Nie ma problema. Dobrej jakości IIgen , prawidłowo zestawiona i skonfigurowana będzie hulać bezobsługowo dłuższy czas niż tanie sekwencje. Co to za instalacja?

Napisano
  • Autor

> Nie ma problema. Dobrej jakości IIgen , prawidłowo zestawiona i skonfigurowana będzie hulać

> bezobsługowo dłuższy czas niż tanie sekwencje. Co to za instalacja?

elpigaz

Napisano
  • Autor

> zmiana sprzęgieł nastąpiła w zależności od numeru silnika,

> do nr silnika : 02V78522 (np SACHS 3000 174 001)

> i od nr. silnika : 02V78523 (np SACHS 3000 174 005)

> brat

A gdzie znaleźć ten numer silnika? - w dowodzie nie ma a nie wiem gdzie szukać na silniku niewiem.gif

Napisano
  • Autor

Panowie,

podaję nr silnika: C16SE02Y86747

jednocześnie prosząc zatem o werdykt palacz.gif

Napisano

> podaję nr silnika: C16SE02Y86747

Masz na poczatku C16SE, taki masz silnik

BA180005th.JPG

Napisano

> Panowie,

> podaję nr silnika: C16SE02Y86747

> jednocześnie prosząc zatem o werdykt

zmiana była od 02V78523

a Ty masz ...02Y..., Y w alfabecie jest po V więc jest to silnik po zmianach,

brat

Napisano
  • Autor

> zmiana była od 02V78523

> a Ty masz ...02Y..., Y w alfabecie jest po V więc jest to silnik po zmianach,

> brat

Tak, to wiem, że to jest po zmianie - ale to do tego silnika teraz które sprzęgło? - który nurmer sprzęgła oczywiście wg sasch lub luk - bo jak pójde do sklepu to oni nie wiedzą czy silnik po zmanie ma sprzęgło za 400 czy 700 zł - oni mają tylko numer i dlatego potrzebuję właśnie ów numer z jakiegokolwiek producenta.

Napisano

> Tak, to wiem, że to jest po zmianie - ale to do tego silnika teraz które sprzęgło? - który nurmer

> sprzęgła oczywiście wg sasch

icon_eek.gif ale jak?

przecież na pierwszej stronie masz moją odpowiedź w której podałem które numery katalog Sachs przyporządkowuje do silników po i przed zmianami,

brat

Napisano
  • Autor

> ale jak?

> przecież na pierwszej stronie masz moją odpowiedź w której podałem które numery katalog Sachs

> przyporządkowuje do silników po i przed zmianami,

> brat

Fakt - już trochę za dużo mam na głowie i nie myślę racjonalnie.

Dzięki 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.