Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie o gaz

Featured Replies

Napisano

Witam. Czy można tak mniej więcej określić cenę zamontowania gazu (oczywiście jakąś średnią) bo wiem że w różnych rejonach Polski jest to różne w Punciaku II 2001 1,2 8V??

Pytanie czy przy przebiegu ok 12 tyś rocznie warto, co sądzicie?? Pozdrawiam i czekam na opinie.

Napisano

Nie nie warto.

IMHO zbyt mały przebieg roczny a dodatkowo Twoje punto spala naprawdę niewiele. Ja bym się nie pakował.

Napisano

sekwencja, w zależności od tego co założysz, u kogo i jak on to założy, waha sie od 2-3 tys.

IMHO poniżej 17-20 tys km rocznie nie opłaca się zakładać gazu, bo za punkt zwrotu należy przyjąć max 2 lata (gwarancja na instalację).

Oczywiście wszelkie kalkulatory zwrotu kosztów instalacji sa bardzo optymistyczne, uwzględniają tylko i wyłącznie różnicę w cenie LPG-NoPb, a niestety dochodzą to tego jeszcze koszty stałe (droższe o 60 zł przeglądy), przeglądy instalacji na gwarancji (min raz, po roku od montażu, ceny rożne, ostatnio słyszałem o kwotach ok 120 zł) i najważniejsze benzyna potrzebna do rozruchu, moje punto potrzebowało jej średnio 10 l/m-c.

To oznacza, że rocznie do kosztów instalacji musisz dodać min. 800 zł, oczywiście zakładając, że nic Ci sie nie spierniczy w wyniku druciarskiego montażu instalacji, bo 75% sukcesu bezproblemowej eksploatacji gazu jest montaż.

TU masz moje podsumowanie sprzed 2 lat.

Napisano

> sekwencja, w zależności od tego co założysz, u kogo i jak on to założy, waha sie od 2-3 tys.

> IMHO poniżej 17-20 tys km rocznie nie opłaca się zakładać gazu, bo za punkt zwrotu należy przyjąć

> max 2 lata (gwarancja na instalację).

Tu zgodzę się.

> Oczywiście wszelkie kalkulatory zwrotu kosztów instalacji sa bardzo optymistyczne, uwzględniają

> tylko i wyłącznie różnicę w cenie LPG-NoPb, a niestety dochodzą to tego jeszcze koszty stałe

> (droższe o 60 zł przeglądy), przeglądy instalacji na gwarancji (min raz, po roku od montażu,

> ceny rożne, ostatnio słyszałem o kwotach ok 120 zł) i

w zaleznosci od gazownika przeglad od 50zł w górę.

najważniejsze benzyna potrzebna do

> rozruchu, moje punto potrzebowało jej średnio 10 l/m-c.

Tutaj zależnie od ustawienia temperatury przełączania. U mnie przy temperaturze ustawionej na 25stC srednio miesiecznie z baku schodzi 5-6l noPb, przy czym jak uruchomię auto to robię najczęsciej 50km. Przy jeździe typowo miejskiej zejdzie więcej noPb.

Napisano

> Witam. Czy można tak mniej więcej określić cenę zamontowania gazu (oczywiście jakąś średnią) bo

> wiem że w różnych rejonach Polski jest to różne w Punciaku II 2001 1,2 8V??

> Pytanie czy przy przebiegu ok 12 tyś rocznie warto, co sądzicie?? Pozdrawiam i czekam na opinie.

Warto - najdalej po roku - dwóch zwraca Ci sie instalacja a potem jeździsz za pół darmo.

Napisano

> Witam. Czy można tak mniej więcej określić cenę zamontowania gazu (oczywiście jakąś średnią) bo

jeśli sekwencja to ok. 2200-2800pln

> Pytanie czy przy przebiegu ok 12 tyś rocznie warto, co sądzicie?? Pozdrawiam i czekam na opinie.

zależy ile ci pali to auto i czy jeździsz głównie po mieście czy trasa. po drugie- ja tak mam- noga na tańszym paliwie jest cięższa czyli większa radocha z jazdy zlosnik.gif , po wtóre, więcej jeździsz bo mniej liczysz ile kosztuje paliwo, po następne wg. moich wyliczeń dla foki, która średnio paliła mi 8,3pb a teraz pali 9,5lpg to zwrot nastąpi po jakiś 18kkm (instalacja kosztowała 2300pln). co do kosztu przeglądu to u mnie oczywiście +60pln ale dostaję kupon na 10l lpg więc -25pln, lub 5l pb więc -25 jakkolwiek czyli przegląd droższy o 35pln.

i jeszcze jeden mit: wcale jak jest wszystko sprawne nie ma potrzeby dużo częstszej wymiany przewodów WN i świec jak niektórzy twierdzą że co 15-20kkm- większość przypadków to niedouczony gazownik z tekstem typu: przewody , świece pan wymieni i wtedy zobaczymy.

musisz policzyć i zastanowić sie jak długo chcesz tym autem jeździć- zwykle zmienia sie szybciej niż się planowało- przynajmniej w moim przypadku.

pozdro

Napisano

> Stag4 + Raile + Tomasseto Alaska = najtansza sekwencja - okolo 2000PLN

i dotego największy badziew hehe.gif

Napisano

> i dotego największy badziew

Tylko wtryski są słabe (choć i tak w P2 pojeżdżą jakiś czas).

Reszta będzie wystarczająca.

Napisano

> w zaleznosci od gazownika przeglad od 50zł w górę.

od ponad roku nie mam już punta, ale jak miałem, to u kilku gazowników spotkałem sie z tym, że za przegląd gwarancyjny kasowali po 120 zł (bo na gwarancji), a po gwarancji normalna regulacja z wymianą filltra 40-60 zl spineyes.gif

Napisano

nie wiem jak stag4, ale stag 300 był bardzo udanym sterownikiem, praktycznie bezproblemowym, raile, to rzeczywiście badziew, tak samo jak valteki, a alaska - daje radę, w zasadzie do 1.2 8V wystarczy.

Napisano

Im szybciej zagazujesz, tym mniej potem będziesz żałował że zrobiłeś to tak późno. grinser006.gif A tak na poważnie, to jak zagazujesz, to automatycznie zaczniesz więcej jeździć, bo mniej Cię to będzie kosztowało, no i wtedy instalacja szybciej się zwróci. To jest moje zdanie. 20.GIF

Napisano

Panowie, jakie wtryski polecacie do GP 1.4 16v, kupiłem już zagazowanego (stag 4) i auto na gazie nie jedzie, wtryski są jakieś badziewne magicjet czy jakoś tak, po jeździe na gazie ma problem z odpalaniem. Na benzynie śmiga bez problemów. Nie miałem nigdy styczności ze stagiem ( w drugim aucie mam BRC, śmigające bez problemów) dlatego nie wiem co zrobić z ta instalacją, gdzie w BB z nią podjechać, bo tam gdzie serwisuję BRC staga nie tykają frown.gif

Napisano

Niedawno przerabialem ten temat. Tyle ze mialem w miare nowe auto z przebiegiem 13kkm.

Zalozylem instalacje za 2100zl i to na w miare dobrych wtryskach. Miesiecznie robie ok 1300km. Spalanie benzyny wynosilo 6-6,2l/100km, gazu obecnie 7l/100km + troche benzyny na odpalanie i grzanie (ok 10l na 1500km). Miesiecznie oszczedzam ok 120zl. Majac na uwadze dlugoletnie uzytkowanie auta to warto o ile relacja cen paliw bedzie podobna i instalka bedzie malo awaryjna.

Napisano

MagicJet wcalenie sa aż tak badziewne, są bardziej badziewne. Swego czasu jedne z lepszych polecanych były matrixy, ale co teraz to nie wiem.

A gdzie możesz podjechać: na pewno do AutoDiag byłem u nich ze 2 czy 3 razy jak miałem pinto, porządnie stroją, bo w czasie jazdy, młode chłopaki a całkiem sprytni.

Napisano

> MagicJet wcalenie sa aż tak badziewne, są bardziej badziewne. Swego czasu jedne z lepszych

> polecanych były matrixy, ale co teraz to nie wiem.

> A gdzie możesz podjechać: na pewno do AutoDiag byłem u nich ze 2 czy 3 razy jak miałem pinto,

> porządnie stroją, bo w czasie jazdy, młode chłopaki a całkiem sprytni.

przedstawiciel matrixów wycofał sie z ryku polskiego, ze względu na niską trwałość listwy na polskim gazie oslabiony.gif

Napisano

Tak jak ktos pisał. STAG 4- niezawodny sterownik choć bez bajerów typu korekcja po obrotach czy temperatury, reduktor - do silnika 60KM wystarczy. Raile - żadne cudo ale działają:) Jak ma byc tanio to zadnych nie co widziwiac smile.gif. Mozna ew. doplacic kilka stówek i kupić lepsze wtryskiwacze

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.