Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kadett GSi 2.0 8v 115 KM - miał ktoś?

Featured Replies

Napisano

Szukając fajnego youngtimera znalazłem egzemplarz mocno interesujący. Oglądnąłem go dziś dokładnie, ale że nie mogliśmy dojść ze szwagrem do porozumienia, który z nas ma go kupić, postanowiliśmy ochłonąć, podjechać jutro jeszcze raz i dobić targu.

Teraz na spokojnie już przemyśliwuję i zapytuję:

jakie to ma newralgiczne punkty, na co patrzeć w tym konkretnym modelu, co się psuje i ile kosztuje...

Opis:

Auto zadbane, brak jakichkolwiek najdrobniejszych nawet ingerencji w wyląd samochodu - zero wieśniactwa. Jedynym nieoryginalnym elementem są felgi, aczkolwiek pasujące, oraz wydech - trochę razi mnie chrom z tyłu, ale do zdemontowania bez problemu. Brak przyciemnianych szyb, obszytej kierownicy, kostek rubika na lusterku wstecznym tudzież naklejek.

Jeden właściciel od 14 lat. Auto non stop garażowane. Brak oznak gnicia, są natomiast oznaki rdzy, niektóre zaprawki porobione "pędzelkiem" - do przeżycia.

Progi, ranty drzwi, klapy tylnej - wszystko ładne.

Deska digital, wszystko działa, przełączniki, wycieraczki, światła, kontrolki temperatury oleju, ciśnienia, temperatury silnika itp.

Świeci non stop kontrolka okładzin hamulcowych, hamulce z bliska wyglądają dobrze, podobno wysiadły czujniki zużycia i dlatego świeci.

Silnik suchy, wymieniany rozrząd przy 135 tyś, teraz na liczniku 205 tysi więc wypadałoby wymienić, ile może kosztować komplet z pompą wody i robocizną? Sam komplet znalazłem i za 200 PLN nowy...

Jedyne co mnie martwi, to "cykanie"w silniku, gość twierdzi, że to wtrysk tak cyka, podobnie chodził mi 2.0 w Scorpio paręnaście lat temu, ale chyba nie aż tak głośno.

Poza tym wnętrze zadbane, szyberdach działa, nie cieknie, nie rdzwieje, a samo auto jedzie jak marzenie.

Acha, brak oryginalnego przedniego zderzaka po trafieniu sarny, jest zamontowany nie polakierowany ze zwykłego.

Gdzie jeszcze zaglądnąć?

Napisano

Jaka cena?

Napisano
  • Autor

> Jaka cena?

Cena dobra. Myślę, że za 2000 wezmę, choć gość jest twardy i o każdą stówkę się wykłóca. Ale szukałem trochę czasu fajnego auta na weekendy, w sumie wolałbym 190-tkę, ale ten jest naprawdę klimatyczny - no i ten brak wieśniactwa mnie kręci:) coś jak Calibra w stanie oryginalnym - jednorożec normalnie:)

Napisano

W tym aucie to glownie rdza, stan podlogi, podluznic i elementow konstrukcyjnych.

Czesci tanie o ogolnodostepne. Tak jak znalazles, kompletny rozrzad to max 300 zl, robocizne mozna zrobic smialo samemu.

jesli chodzi o cykanie to stawiam na popychacze... Mialem podobny silnik (tylko 16V) zeswapowany do Lanosa i przerabialem ten temat zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> W tym aucie to glownie rdza, stan podlogi, podluznic i elementow konstrukcyjnych.

Wszystko zdrowe. Nawet okolice szyberdachu, itp.

Napisano

> Gdzie jeszcze zaglądnąć?

Na tzw trawersy, czyli elementy podłużnic, do których są mocowane wahacze przednie. W Kadettach się rozjeżdżają od korozji.

Napisano

Jakbym mial miejsce to chetnie bym takiego przytulil.

Sprawdz koniecznie mocowanie wahaczy do budy bo tam kadeciaka lubia gnic frown.gif

Co do czesci to jezeli to 2.0 8v to wszystko po 5zl i masa czesci zamiennych bo ten motor siedziala jeszce ZTCP w vectrze , astrze , omedze i fronterze.

Podsumowujac bardzo fajny woz a z tego co obserwuje to i powoli rarytas na naszych drogach ( a gsi to juz ze swieczka szukac).

Aha Polecam forum KTK waytogo.gif

p.s. ZTCP mozna go latwo zrobic na 130KM kupujac glowice albo nawet sam walek od SEHa :D

Napisano
  • Autor

C20NE

Gość ma do tego fajne radio z epoki samochodu, Kenwood kaseciak ze zmieniarką, 4x35 WATT, ale chce za to 3 stówki, więc odpuszczę.

Pytanie tylko czy ja czy szwagier - tak czy inaczej, jutro będą foty.

Napisano

> Pytanie tylko czy ja czy szwagier - tak czy inaczej, jutro będą >foty.

food.giffood.giffood.gif

Generalnie furka na kacik PRL zlosnik.gif

Zazdraszczam albo Tobie albo szwagrowi wink.gif

Napisano
  • Autor

> Generalnie furka na kacik PRL

> Zazdraszczam albo Tobie albo szwagrowi

Pomyśl sobie, że i ja i on odpuściliśmy dzisiaj jakiekolwiek imprezy. Siedzę w domu i jem galaretkę zamiast soijać browara na mieście wink.gif

Fotel kierowcy ma regulowaną wysokość - działa, fotele kubełki, wszystko w brązowym welurze w paseczki, kierownica bez poduszki oryginał GSi, lampki w środku wszystkie działają, nie ma się czego czepić.

Wie ktoś może, jaką funkcję w Kadettach spełnia taki bolec w tylnej klapie? Po zamknięciu łączy się z blaszkami w nadwoziu, wygląda to jak styk baterii w Nokii wink.gif

Napisano

> Wie ktoś może, jaką funkcję w Kadettach spełnia taki bolec w tylnej klapie? Po zamknięciu łączy się

> z blaszkami w nadwoziu, wygląda to jak styk baterii w Nokii

Zagadaj na forum KTK waytogo.gif

Wydaje mi sie ,ze to wycieraczka + ewenetualnie centralny zamek.

Napisano

> Gdzie jeszcze zaglądnąć?

Primo patrz na podłogę bo lubią gnić od spodu, oraz typowo nadkola tylne i progi. Generalnie pieniądze takie sobie jak za Kadetta ale jak w dobrym stanie blacharskim to brać waytogo.gif

Napisano

> Pomyśl sobie, że i ja i on odpuściliśmy dzisiaj jakiekolwiek imprezy. Siedzę w domu i jem galaretkę

> zamiast soijać browara na mieście

> Fotel kierowcy ma regulowaną wysokość - działa, fotele kubełki, wszystko w brązowym welurze w

> paseczki, kierownica bez poduszki oryginał GSi, lampki w środku wszystkie działają, nie ma się

> czego czepić.

> Wie ktoś może, jaką funkcję w Kadettach spełnia taki bolec w tylnej klapie? Po zamknięciu łączy się

> z blaszkami w nadwoziu, wygląda to jak styk baterii w Nokii

tylna wycieraczka...taki sam patent jest np. w seicento

Napisano

> Generalnie furka na kacik PRL

Chyba kacik RFN.

hehe.gif

Napisano

o ile nie jest zgnity od dolu to brac,

silnik zawsze mozna wymienic

Napisano
  • Autor

> o ile nie jest zgnity od dolu to brac,

> silnik zawsze mozna wymienic

Wczoraj się pod niego wczołgiwałem, dzisiaj jak pojadę to jeszcze na kanał go wezmę, ale wydaje się być zdrowy.

Napisano
  • Autor

> Chyba kacik RFN.

Ciężko mi wyobrazić sobie coś przyjemniejszego.

Mogę być modem 893goodvibes.gif

Tylko ciężko rozdzielić tą epokę akurat - wstęp na kuncik dla wszystkich, dla posiadaczy E30 oraz Golfa II wstęp po okazaniu zdjęć parcha wink.gif

Napisano

> Cena dobra. Myślę, że za 2000 wezmę, choć gość jest twardy i o każdą stówkę się wykłóca. Ale

> szukałem trochę czasu fajnego auta na weekendy, w sumie wolałbym 190-tkę, ale ten jest

> naprawdę klimatyczny - no i ten brak wieśniactwa mnie kręci:) coś jak Calibra w stanie

> oryginalnym - jednorożec normalnie:)

A który to rocznik? Bo na yountimera to chyba troszkę za młody ten kadeciak.

Tak czy inaczej, za takie pieniądze, samochód wart zainteresowania. Bardzo dokładnie obejrzyj go od spodu pod kątem korozji elementów konstrukcyjnych. Jak będzie OK, to brać i natychmiast jechać do jakiegoś łebskiego blacharza, żeby zrobił dobrą ochronę antykorozyjną.

Jeżeli myślałeś o takim samochodzie, to 2 koła to bardzo dobra cena. Jeśli zaś miałbyś go kupować dlatego, że cena jest dobra, to odpuść sobie. To nie jest nowoczesny plastix, więc szybko będzie potrzebował Twojego wsparcia.

Zapodaj zdjęcia.

Pozdro

bartek

Napisano
  • Autor

> no i jak? kupiony, gdzie te foty?

wziąłem na kanał, latarka, śrubokręt i jednak trochę sypki był, odpuściłem.

choć cały czas mnie męczy, jeszcze się waha.

Napisano

> wziąłem na kanał, latarka, śrubokręt i jednak trochę sypki był, odpuściłem.

> choć cały czas mnie męczy, jeszcze się waha.

Takiego auta w takim wieku raczej nie kupisz żeby coś gdzieś nie rdzewiało. A jeśli już jednak się trafi, to nie za taką cenę ok.gif

Napisano

> wziąłem na kanał, latarka, śrubokręt i jednak trochę sypki był, odpuściłem.

> choć cały czas mnie męczy, jeszcze się waha.

czego mozna chciec od samochodu z tamtych lat i to za 2tys zl icon_eek.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.