Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Doblo 1.2 jako następca caddy 1.9tdi

Featured Replies

Napisano

witajcie

poszukuje właśnie jakiegoś dostawczaka, padło na doblo bo ma bardzo trwałe zawieszenie i prosty silnik benzynowy. Teraz pytanie czy coś poprawili ze skrzyniami biegów od czasu fiata palio? Bo nigdzie nie znalazłem info w tym temacie. Samochód będzie miał bardzo ciężkie życie dlatego ważne jest dla mnie, aby skrzynia była lepsza niż w starszych konstrukcjach.

Napisano
  • Autor

> Zdajesz sobie sprawę , ze ten silnik to żart

wiem, że to muł ale tak ma właśnie być. Ma być ekonomiczny (dostanie sekwencję) i w miarę trwały. Dynamika nie ma żadnego znaczenia w tym przypadku. Głównie mi zależy na tym, aby mieć bardzo szybki dostęp do wszystkiego pod maską, bo jak coś padnie to szybka wymiana i auto jedzie dalej. A tam pod maską po prostu przepastne przestrzenie są i to mi się podoba. grinser006.gif

Napisano

W moim św. pamięci doblo raz lewarek odpadł:D Sprzęgło wymienianie 2 razy (1.9 JTD). Sprzedałem z przebiegiem 220 tys.

Nie wiem czemu narzekasz na caddy, zawieszenie z tyłu jest identycznie, resor + amortyzator zarówno w doblo jak i VW. Za to przednie w fiacie jest do bani, strasznie miękkie i ciężko się go prowadzi w zakrętach.

Napisano
  • Autor

> Nie wiem czemu narzekasz na caddy, zawieszenie z tyłu jest identycznie, resor + amortyzator zarówno

> w doblo jak i VW.

VW jest już zarżnięte.

Za to przednie w fiacie jest do bani, strasznie miękkie i ciężko się go

> prowadzi w zakrętach.

mało ważne to będzie dla mojej żony smile.gif

Napisano

Ani oszczędny , ani trwały... Szukaj diesla 1.9 d jak ma być prosty obejrzyj , też berlinga i partnery bo to zacne auta.

Napisano
  • Autor

> Ani oszczędny , ani trwały...

w 10l lpg się mieści więc nie jest źle, jak zrobi 100tyś to już będzie dobrze, zakłdając, że 100-150będzi już miał nalatane. W razie czego silnik prosto wymienić i tanie są.

Szukaj diesla 1.9 d

zbyt problematyczny, już przerabiałem ten motorem a to głowica i wałek lub pompa.

jak ma być prosty obejrzyj , też berlinga i

> partnery bo to zacne auta. \

wiem, fajne auta ale nie nadają się do tego celu.

Napisano

> wiem, fajne auta ale nie nadają się do tego celu.

przecie to ma taka sama pake jak doblo smile.gif a 1.9 D z PSa naprawde jest trwaly smile.gif

Napisano

> Zdajesz sobie sprawę , ze ten silnik to żart

Można poszukac doblo z silnikiem benzynowym 1.6 - były takie z silnikami z marei/palio. My mamy doblo 1.4 - w trasy to mordęga jest. Do jazdy po mieście rewelacja. Mało pali, tanie serwisy.

Napisano

Kup Combo noPb 1.6, założysz gaz i rodzina Opli się powiększy. Części pasują od Corsy, więc wszystko w miarę tanie.

Napisano
  • Autor

> Można poszukac doblo z silnikiem benzynowym 1.6 - były takie z silnikami z marei/palio.

Wiem, ale to syfiaste silniki są więc nie chce.

My mamy

> doblo 1.4 - w trasy to mordęga jest. Do jazdy po mieście rewelacja. Mało pali, tanie serwisy.

1.4 trochę żwawszy jest, ale 1.2 w zupełności wystarczy pytanie tylko jak tam ze skrzyniami jest?

Napisano
  • Autor

> przecie to ma taka sama pake jak doblo a 1.9 D z PSa naprawde jest trwaly

chodzi o zawieszenie tylne i prześwit jest lekko za niski. smile.gif

Napisano
  • Autor

> Kup Combo noPb 1.6, założysz gaz i rodzina Opli się powiększy. Części pasują od Corsy, więc

> wszystko w miarę tanie.

ludzie ja tu o skrzynie biegów pytam grinser006.gif combo trochę zbyt małe i zbyt niskie jest. Poza tym znalezienie silnika 1.6 który jeszcze trochę pojeździ pewnie graniczy z cudem smile.gif

Napisano

Chyba miałeś na myśli Combo B pisząc że małe i niskie (w porównaniu do Doblo).

Napisano
  • Autor

> Chyba miałeś na myśli Combo B pisząc że małe i niskie (w porównaniu do Doblo).

jakoś bardziej mnie doblo przekonuje, bardziej rdzewieje, ale zanim zardzewieje będzie zezłomowane z innych powodów więc się nie przejmuje. Poza tym prześwit w doblo większy.

Napisano

> Wiem, ale to syfiaste silniki są więc nie chce.

> My mamy

> 1.4 trochę żwawszy jest, ale 1.2 w zupełności wystarczy pytanie tylko jak tam ze skrzyniami jest?

Co Ty z tymi skrzyniami? Masz pracowników nie potrafiących zmieniać biegi??

Napisano

Jak sprzęgło się nie ślizga i nie rwie się biegów próbując wykrzesać jakieś przyspieszenie to jedynie materiał na lewarku pęka grinser006.gif

A cieżej wchodząca 2-ka na zimno to normalne w tej skrzynii.

Napisano
  • Autor

> Co Ty z tymi skrzyniami? Masz pracowników nie potrafiących zmieniać biegi??

nie, po prostu fiat stosował (stosuje tego nie wiem) badziewne skrzynie w połączeniu z motorami 1.2

Napisano
  • Autor

> Jak sprzęgło się nie ślizga i nie rwie się biegów próbując wykrzesać jakieś przyspieszenie to

> jedynie materiał na lewarku pęka

> A cieżej wchodząca 2-ka na zimno to normalne w tej skrzynii.

w palio jak rozebrałem skrzynie to się załamałem, wszystko rozklekotane było.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.