Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy pasek wielorowkowy może świszczeć?

Featured Replies

Napisano

Pytanie jak w temacie, znajomy ma taką przypadłość że jak było zimniej na dworzu, to po odpaleniu samochodu po dłuzszym postoju słychać było przez jakieś 2 minuty tak jakby szuranie z okolic rozrządu/napedu paska wielorowkowego, w miarę upływu czasu tj. około 2 minut dźwięk robił się coraz cichcszy, aż do zupełnego zaniku, w tej chwili jak jest ciepło to słychac świst jak doda się gazu, tak naprawdę to cięzko zdiagnozować co to może być, ja stawiałem na jakieś łożysko, ale ciężko ocenić w czym, koleś był u mechanika z czym innym i ten powiedział że pasek mu świszczy, że należałoby wymienić i stąd moje pytanie. Jeśi to ma znaczenie to silnik oplowski taki jak mój czyli 1.8 16v benzyna.

Napisano

predzej rolka, ale zdjac pasek , pokrecic rolkami i wymienic pasek grinser006.gif

Napisano

> Pytanie jak w temacie, znajomy ma taką przypadłość że jak było zimniej na dworzu, to po odpaleniu

> samochodu po dłuzszym postoju słychać było przez jakieś 2 minuty tak jakby szuranie z okolic

> rozrządu/napedu paska wielorowkowego, w miarę upływu czasu tj. około 2 minut dźwięk robił się

> coraz cichcszy, aż do zupełnego zaniku, w tej chwili jak jest ciepło to słychac świst jak doda

> się gazu, tak naprawdę to cięzko zdiagnozować co to może być, ja stawiałem na jakieś łożysko,

> ale ciężko ocenić w czym, koleś był u mechanika z czym innym i ten powiedział że pasek mu

> świszczy, że należałoby wymienić i stąd moje pytanie. Jeśi to ma znaczenie to silnik oplowski

> taki jak mój czyli 1.8 16v benzyna.

NIech najpierw delikatnie spryska pasek woda od strony gdzie chodzi po rolkachok.gif

Jak przestanie halasowac to bedziesz znal przyczyne.

Napisano
  • Autor

> predzej rolka, ale zdjac pasek , pokrecic rolkami i wymienic pasek

Właśnie w tym problem, że zdejmowaliśmy pasek i kręciliśmy alternatorem (kręcił się z delikatnym oporem ale nie było słychać żeby coś w nim zgrzytało czy coś takiego), rolka napinającą (kręci się bez hałasu i bez problemów aczkolwiek była wymieniana na firmy kraft - łożysko nanchi czy jakoś tak), pompa wspomagania (kręci się ale tak samo jak alternator z deilkatnym oporem). Poprostu jest problem bo bez obciążenia nie idzie wykryć co może być przyczyną świstu.

Napisano
  • Autor

> NIech najpierw delikatnie spryska pasek woda od strony gdzie chodzi po rolkach

> Jak przestanie halasowac to bedziesz znal przyczyne.

Ale że co pasek przestanie świszczeć jak się go popsika wodą? Rozumiem że po rowkach trzeba go spsikać?

Napisano

> Pytanie jak w temacie, znajomy ma taką przypadłość że jak było zimniej na dworzu,

Tak może doswiadczylem tego osobiscie....

Napisano

> Ale że co pasek przestanie świszczeć jak się go popsika wodą? Rozumiem że po rowkach trzeba go

> spsikać?

Jak go na chwile czyms spryskasz to przestanie swiszczec, o ile to jest wina paskaok.gif

Napisano
  • Autor

No dobra, to spróbuję mu to podpowiedzieć, a jeszcze jedno pytanie jeśli chodzi o kręcący osprzęt, mianowicie czy to co opisąłem powyżej to norma (chodzi mi o delikatne opory podczas kręcenia altkiem i pompą wspomagania), wydaje mi się że tak bo altek im większy pobór mocy tym większe opory stawia, tylko że podczas próby kręcony był bez włączonego zapłonu, więc obciązenie żadne, a jeśli chodzi o pompę to myślę że płyn wspomagania powoduje te deilkatne opory. Dobrze myślę?

Napisano

ja tam się nie znam, ale u mnie w podobnych okolicznościach okazało się, że klinowy się kończył...

Napisano

> Tak może doswiadczylem tego osobiscie....

Ja też.

Jest specjalny spray do tego.

Posmarowanie paska mydłem też pomaga.

Oba sposoby podpatrzyłem u mechaników.

Napisano

> Ja też.

> Jest specjalny spray do tego.

> Posmarowanie paska mydłem też pomaga.

> Oba sposoby podpatrzyłem u mechaników.

Miałem to samo w chryslerze.

Stary pasek nie piszczał, dopóki nie został poszarpany przez wypadającekółko od napędu pompy wodnej.

Wymieniłem pasek na nowy i ciągle piszczał. Sprawdzałem wszystkie możliwe elementy, psikałem preparatami, wymieniłem nawet kółko od alternatora bo wydawało się już zużyte.

Po dwóch latach takiego użytkowania, okazało się że napinacz jest delikatnie skrzywiony...

Od wymiany napinacza pasek nie piszczy skromny.gif

Napisano
  • Autor

Więc sprawa wygląda tak, że pasek najprawdopodobniej do wymiany, coprawda nie robilismy testów z wodą, ale zauważyliśmy że od strony rowków widać poprzeczne uzebrowanie z drutów, ale przy okazji wsłuchaliśmy się porządnie w silnik i okazało się że ten świst pochodzi z okolic przepustnicy, czyli wygląda na lewe powietrze, w sobotę będziemy poszukiwać sparciałych wężyków i tym podobnych rzeczy.

Ale żeby nie było tak słodko to coś jednak niedomaga, ponieważ po około minucie od odpalenia zimnego silnika słychac jakiś klekot, takjakby się jakieś kulki w łożysku przetaczały, dźwięk słyszalny jest zarówno z przdu silnika przy pompie wspomagania jak i z tyłu przy alternatorze, dźwięk ten cichnie po paru minutach i trudno zlokalizować co tak napradę klekocze. Zrobiliśmy taki test, że zdjeliśmy pasek wielorowkowy podczas klekotania żeby sprawdzić czy to przy rozrządzie czy przy wielorowkowym, dźwięk ucichł, gdy założyliśmy spowrotem wielorowkowy dźwieku klekotania już nie było, i bądź mądry i pisz wiersze. confused.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.